🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата обвини Николай Малинов от "Русофили" - шпионирал за ген. Решетников

Обвинението се базира на публично известни от години сюжети около КТБ

Пресконференцията, на която беше обявено обвинението срещу Малинов, беше водена от главния прокурор Сотир Цацаров (вляво) и неговият заместник Иван Гешев (на преден план)
Пресконференцията, на която беше обявено обвинението срещу Малинов, беше водена от главния прокурор Сотир Цацаров (вляво) и неговият заместник Иван Гешев (на преден план)
Пресконференцията, на която беше обявено обвинението срещу Малинов, беше водена от главния прокурор Сотир Цацаров (вляво) и неговият заместник Иван Гешев (на преден план)    ©  Велко Ангелов
Пресконференцията, на която беше обявено обвинението срещу Малинов, беше водена от главния прокурор Сотир Цацаров (вляво) и неговият заместник Иван Гешев (на преден план)    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Знаковата акция с арести и разпити на група русофили навръх 9 септември придоби по-ясни очертания днес и завърши с обвинение за шпионаж в полза на две руски неправителствени организации. Засега единственият привлечен за обвиняем от поредицата разпитани от Движение "Русофили" е неговият председател и бизнесмен Николай Малинов. Бившият депутат от БСП и бивш издател на в. "Дума" е обвинен, че срещу заплащане се е поставил в услуга на две руски организации - общество "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), представлявани към момента на престъплението от ген. Леонид Решетников, бивш дългогодишен офицер в съветското външно разузнаване.

Малинов е бил задържан, но освободен днес под парична гаранция от 50 хил. лева. Той има забрана да напуска страната, а руският гражданин Леонид Решетников е под забрана за влизане в България за следващите десет години. Според обвинението Малинов е предлагал идеи за промяна на геополитическата ориентация на България в посока Русия срещу заплащане.

От краткото представяне на разследването, направено във вторник от прокуратурата, без възможност за задаване на въпроси, стана ясно, че сюжетът около разследването напомня силно на тези, застъпвани в редица публикации в изданията на депутата от ДПС "Телеграф" и "Монитор". Обвинението се базира на отдавна известни сюжети - за действията на Малинов и "Русофили" в България, за посещенията на ген. Леонид Решетников в България и за връзката на Цветан Василев с руския олигарх Константин Малофеев и желанието на руската банка ВТБ да придобие "Виваком".

В какво го обвиняват

Пресконференцията, на която стана ясно обвинението срещу Малинов, беше водена от главния прокурор Сотир Цацаров и неговия заместник Иван Гешев (те отказаха да отговарят на въпроси на журналисти след нея - б.а.). С тях бяха също и председателят на ДАНС Димитър Георгиев, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и вътрешният министър Младен Маринов.

Обвинението срещу Малинов е по член 105, ал. 1 от Наказателния кодекс и гласи: "Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член (бел. ред. - събиране и издаване на чужда държава или на чужда организация информация, представляваща държавна тайна), се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години."

"В хода на разследване на престъпление против финансовата и кредитната система е установена изградена и действаща схема за изпиране на пари. Веднага след установяването на тази схема прокуратурата възложи на ДАНС изпълнението на множество оперативни мероприятия, включително и по линия на финансовото разузнаване. В резултат на това са събрани данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства от лица, ръководители на чужди организации, които имат определени интереси в политическия живот на страната. Тези интереси са свързани с различни области от българския обществен и политически живот, както и от дейността на българските държавни органи. По този начин се финансират разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на РБ и представляват опити за целенасочено влияние и по отношение на нейната външна политика", започна пресконференцията главният прокурор Сотир Цацаров и след това даде думата на своя заместник и кандидат за негов наследник Иван Гешев.

Той на свой ред поясни, че в понеделник Специализираната прокуратура, ДАНС и МВР са извършили претърсвания в имоти и търговски дружества на Николай Малинов и там са открили множество документи, които доказват, че Малинов "срещу заплащане е приел да изпълнява задачи от двете организации". Разследващите са намерили докладна записка от Малинов на руски език, която съдържала информация за настоящата геополитическа ориентация на България и идеи как да се промени, като се предлагали действия в пет направления. Сред тях да се създаде интернет сайт, НПО, собствен тв канал и партия, която да стане електорална сила.

"Според описаното от Малинов (в докладната - бел. ред.) е необходимо създаване на телевизия и политическа партия. Малинов заявява, че са предприели действия за прехвърляне на половин милиард евро от Цветан Василев към Малофеев. Малинов заявява, че от януари до март 2015 е постигната договореност за прехвърляне на активи в компанията "Виваком". Николай Малинов е заявил, че "Дунарит" и "Авионамс" са авторитетни предприятия. В областта на медиите той посочва телевизионната група, в която членува и ТВ7. Малинов казва още, че за съжаление не му се е удало да овладее компанията и държавата не е позволила това", обобщи Гешев.

"Малинов предоставя информация на тези лица, включително и от конфиденциален характер...", каза кандидатът за главен прокурор и даде пример: "По делото е иззето и приобщено като доказателства няколко броя сключени договори от търговско дружество, представлявано и притежавано от обвиняемия Малинов и цитирания от мен РИСИ, представлявано от Решетников към онзи период. Според сключените договори, подписани от посочените вече лица, контролираното от Малинов дружество се задължава да предостави информация срещу заплащане относно теми и аспекти от вътрешната и външната политика на България, балканските страни и ЕС. Според данните тези договори съдържат клаузи за поверителност."

Ако се съди само от тези изявления, излиза, че не става въпрос за нерегламентирано и непозволено събиране на поверителна информация, каквото по същество е шпионството, а за поверителни клаузи в търговски договор, които са обичайно явление.

Кой е Николай Малинов

Освен председател на движение "Русофили" Николай Малинов е и бивш член на БСП, бивш депутат от 40-ото и 42-ото Народно събрание и бивш издател на партийния вестник "Дума". Освен това е познат в телевизионния бранш като представител на 11 рускоезични телевизии за Балканите. Малинов влезе и в управлението на TV7 през 2015 г., докато течаха битките за преразпределението на собствеността й след краха на КТБ.

А нашумелият като "православен олигарх" Константин Малофеев, който изпраща хуманитарна помощ за Донбас, разказа в интервю за "Капитал" през 2015 г., че помага на Николай Малинов да купи ТВ7 и има интерес от инвестиции в България, но тъй като се намира под санкции, това няма как да стане.

Николай Малинов е разпитван по делото КТБ. В разпита си той разказва, че се е срещал с Цветан Василев, за да иска съдействие за... Делян Пеевски: "Молил съм за съдействие от негова страна за забавени плащания от Делян Пеевски за разпространение на вестника. Понякога г-н Василев ми съдействаше за решаването на този проблем, а друг път ми казваше, че не е негова работа. Имали сме и една тристранна среща с Цветан Василев и Делян Пеевски, на която се разбрахме, че ще си сътрудничим и няма да си създаваме проблеми."

Веднага след като "Капитал" публикува тези показания през юни 2018 г., във в. "Монитор" излезе публикация срещу Малинов със заглавие "Ортак на БГ Мадоф (Цветан Василев - бел.ред.) острие на Кремъл", която пресъздава едно към едно тезата на прокуратурата от разследването за т.нар. шпионаж.

Кой е Леонид Решетников

Леонид Решетников е бивш генерал-лейтенант от съветското външно разузнаване, a в периода 2009-2017 г. оглавява Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) - научен институт за геополитически анализи, пряко подчинен на президента на Русия. Сега е ръководител на неправителствената организация "Двуглав орел", заедно с руския олигарх Константин Малофеев. Тази организация иска възраждане на монархията в Русия и за нея се смята, че ще бъде основа на бъдеща промонархическа партия.

Името на Решетников пък нашумя в България през 2016 г., след като стана известно, че по време на негова визита в София той се е срещнал с лидера на БСП Корнелия Нинова и наред с другите теми двамата са обсъдили и номинацията на лявата партия за президент. Пак тогава оглавяваният от него РИСИ поръчва на български социологически екип, воден от социолога Живко Георгиев, проучване за обществено-политическите и геополитическите нагласи в страната. Макар и изборите да не са били водеща тема на изследването, на база на резултатите е бил направен профил на успешния кандидат за президент и с днешна дата той пасва на образа на генерал Румен Радев.

Политическите реакции

Засега политическите реакции - и вляво, и вдясно - са, че акцията срещу русофилите е фарс, който цели да раздели обществото преди местните избори. Пред "Капитал" депутатът от БСП Александър Симов изказа предположение, че това е опит на прокуратурата "да хвърли някакво захарче на градските десни, за да им покаже, че е готова да обслужи някои техни нездрави фобии, само и само да прекрати бурята от обществено недоволство срещу себе си". Лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов също нарече действията на прокуратурата "елементарна акция за задържане на отлива на десни избиратели към ГЕРБ" в свое интервю пред БНР.

Акцията коментира и президентът Румен Радев, който заяви, цитиран от радио "Фокус-Пловдив": "Това е изключително тежко обвинение. Очаквам от следствието да представи неоспорими факти. Тезата за шпионаж в полза на Русия е толкова абсурдна и нелепа, че човек даже и не може да я коментира. Но аз съм избран с гласовете на 2 милиона българи и подобни твърдения и инсинуации са обида най-вече към всички тези хора." Той допълни, че безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната се изражда в паническо търсене на враг така, че хората да се противопоставят непрекъснато един на друг и да не могат да се обединят в търсене на отговорност за проблемите и провалите днес.

Единствено проф. Станислав Станилов от "Атака", който е и зам.-председател на движение "Русофили", провидя атака срещу правителството. Пред "Капитал" той заяви, че това е добре координирана и насочена акция срещу правителството, тъй като Борисов води една балансирана политика спрямо Русия и търпи движение "Русофили", като нито го преследва, нито го закриля.

Още по темата очаквайте в седмичния брой на "Капитал".

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 2
    • + 9

    От тоя цирк произтичат две абсудни юридически новини:
    1. Можело да се шпионира и за НПО.
    2. Обвинен за шпионство може да бъде освободен под парична гаранция.

    Иди си в милиционерското у-ще, Гешев.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 6

    Интересен низ от факти и обстоятелства покрай шпионската пиеска изнася Огнян Стефанов:

    https://frognews.bg/novini/mafiotski-interesi-zashtitava-aktsiia-rusofili-parzaliaiki-rusiia-sasht.html

    Съждението на Станилов за "добрия цар", който е непричом в мръсотията, се разпада на мига, когато видиш, че зад антируските скандали седят двама министри, един гл.секретар на министерство и един директор на държавна агенция - всичките пряко подчинени на Борисов.

    Жалка марионетка.

    Нередност?
  • 3
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 3
    • + 4

    Независимо дали е предизборен театър или не, независимо дали е заради КТБ или не, това за мен е от второстепенно значение. Важното е че се изпраща сигнал към Кремъл, че безграничната им наглост и арогантност към България няма да бъдат вечно толерирани.

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 5

    Гешев да вземе да публикува доказателствата. В ПИК, естествено! Нали вече ще се съдим на площада - с пуканки и бира...

    Нередност?
  • 5
    orchis avatar :-|
    orchis
    • + 2

    Аз пък не разбирам защо да не може да се шпионира за НПО. Факт е ,че ако някой дава (дори безплатно) "информация за настоящата геополитическа ориентация на България и идеи как да се промени" си е баш шпионин и няма значение дали се отчита пред някоя фондация или директно на Путин, Тръмп, ....

    Нередност?
  • 6
    izt21595181 avatar :-|
    izt21595181
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#5] от "orchis":

    Шпионаж означава предаване на информация, представляваща държавна тайна, на чужда държава или организация. Какъв достъп е имал Малинов до подобна информация и какви именно държавни тайни е събирал и предавал - нека покажат, иначе звучи нелепо.
    Откога да работиш против "настоящата геополитическа ориентация" на страната е наказуемо? Къде го пише? Това го има само в тоталитарните режими.

    Нередност?
  • 7
    kdo52372883 avatar :-P
    kdo52372883
    • - 2
    • + 3

    Е нека не забравяме и как товарищ Решетников отдъхваше в Девин в един от многото хотели на Почетния ПреЦедател. И то съвсем наскоро. Че и медийни изяви даже даваше оттам. Така че, другарю Гешеф(т), няма ли да има скоро арести и в Девин? Или дори в Росенец, може би?!

    Нередност?
  • 8
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 3

    И нови 100!
    Цацата изтърси, че Малинов бил помагал на Цв. Василев да пере пари! Егати шпионството! Ако шпионството е пране на пари, тогава дебелото момче трябва да е 3 в 1: Щирлиц, Бонд и Ким Филби заедно!

    Виваком! Разчистването на Спас Русевщините с руснаците и гепването на компанията от Пееф и братя Велчеви е целта на скандалчето с русофилите.

    Нередност?
  • 9
    jumbojet avatar :-|
    Дневник пропагандна газета
    • - 5
    • + 1

    Мурзилажа (самозвания доктор се е обадил със закъснение, ще има глоби) продължава със смешния си вой.

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#8] от "borodino":

    Както се казва, кръгът "Кочина" толкова може!
    Да прикрият невръщането на похарчените от кръга 600 млн Е по Южен поток и 200 млн Е по далаверата с Виваком (за които дори Медведев намекнал на Борисов в Туркмения), чрез спретването на феноменален скандал с Русия и доста безрасъдно. Играят много ва банк: ако нещо стане с дебелото момче, това ще е БГ Скрипал...

    Не знам на какво разчитат тримата шишковци + Гештапото! Защита от САЩ няма как да дойде, защото съдебното дирене по делото РІСО във Вашингтон напрадва, а един от ответниците за международна корупция е Делян.

    Тезата, че това е опит за сплотяване на евроатлантическия електорат около Гроб е смехотворна. Макар че има пациенти, които й се радват.

    Просто руснаците си искат парите. Допускам, че имат и средствата...

    Нередност?
Нов коментар