🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България засега явно няма да спира износа на оръжие за Турция

Премиерът Бойко Борисов каза, че обмисля въпроса, но е категоричен, че не може да е солидарен към някой, който води война

Бойко Борисов    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Към момента на практика всички западноевропейски страни са спрели износа, но не и държавите от Източна Европа.

"Както спрем за Турция, ще спрем и за другите, където има конфликти. Коя война ви харесва, за да не въоръжаваме и да не продаваме оръжия?" Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпроса дали България ще прекрати износа на оръжия за Турция, след като само преди дни външните министри на ЕС единодушно подкрепиха мярката.

Борисов участва в заседание на Европейския съвет (срещата на държавните и правителствените ръководители на ЕС) в Брюксел, която освен Brexit, разширяването на ЕС, бъдещия седемгодишен бюджет на евросъюза ще обсъди и ситуацията с Турция.

В понеделник ЕС взе решение са спиране на продажбата на оръжие заради военната операция на Анкара в Североизточна Сирия, но отговорността прилагането на решението е в ръцете на отделните страни членки. Към момента на практики всички западноевропейски страни са спрели износа, но не и държавите от Източна Европа. Брюксел освен това ще наложи и санкции на лицата, които участват в незаконните проучвания за нефт и газ в морската икономическа зона на Кипър (която Турция не признава).

Борисов обясни, че оръжейният износ на България за Турция е само за 3 млн. долара, но по някакъв начин обвързва решението си с износа и към другите конфликтни места в региона. Според него, ако това се случи, ще спрат оръжейните заводи. "Не един и два отрасъла бяха съсипани по този начин", каза Борисов. "Кои спряха износа си за Турция – Италия. Само че ние купувахме от Италия самолети и хеликоптери и дадохме стотици милиони евро", допълни премиерът, но каза, че обмисля въпроса.

Днес в интервю за БНТ турският посланик в София Хасан Улусой заяви, че страната му приема със задоволство разбирането от страна на България. "Изказваме своята благодарност, тъй като това е разумният подход", каза той.

Премиерът обаче подчерта, че България винаги е подкрепяла Турция, когато има проблеми с миграцията, но не и когато води война. "Никаква солидарност не мога да имам към война, към никого", емоционално каза Борисов.

Малка надежда за Македония

Борисов коментира пред журналистите подробно и темата за преговорите за членство в ЕС със Северна Македония и Албания, които са блокирани от Франция.

"Ще бъде историческа грешка, ако днес не ги пуснем да стартират преговорите. Дет се вика, ние имаме толкова претенции към тях, особено към Северна Македония, но не бихме си позволили да ги спрем да започнат преговори", обрисува премиерът позицията на България по въпроса. Според него отказът от започване на преговори за членство ще бъде тежък удар за народите в региона, които може и да нямат друг подобен шанс в следващите 15 години. "После няма защо да се сърдим, че имало джихадисти, че имало влияние дали от Турция, дали от Русия, дали от Китай", каза Борисов.

Засега шансовете на Скопие и Тирана да бъдат поканени са много малки, като високопоставен служител от администрацията на Европейския съвет каза, че Франция изобщо не е променила позицията си. За да вдигне ветото си, Париж настоява да се промени цялата методология на разширяването, без обаче досега да е поставяла конкретни условия или идеи. Все пак дипломати коментират, че има малък шанс тази вечер френският президент Макрон, който по въпроса за Северна Македония и Албания е в пълна изолация, да отстъпи, срещу което да започне преразглеждане на процеса на водене на преговори за членство.

Борисов предупреждава да не се натиска повече Volkswagen

"Мисля, че вече е контрапродуктивен натискът, на който ги подлагаме", каза премиерът по повод все още очакваното решение на Volkswagen за изграждането на бъдещия им автомобилен завод. Германският концерн решава между Турция и България и в последните месеци София поде масирана офанзива да привлече автозавода, която включва и неофициален натиск. "Всичко сме им дали, ако искат, са добре дошли. Но няма нужда повече от този натиск, те от инат ще отидат другаде", каза Борисов.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    2 млрд. за самолети дадохме, няколко милиарда за саниране, милиони за градска среда - 0 възвръщаемост. Южен поток ще му чакаме 20 години възвръщаемостта.

    За Фолксваген не можем 300 млн. да изкараме, да се изравним с турската оферта. Е**м ти държавническата позиция. Те не спазват правата за държавни стимули, защо ние да ги спазваме?!

    Нередност?
Нов коментар