Премиерът разпореди: "Български пощи" ще доставя и продава вестници

Така държавната компания може да поеме от Пеевски най-неатрактивната дейност - нощната логистика

В "Български пощи" не знаеха детайли по предложението на Бойко Борисов
В "Български пощи" не знаеха детайли по предложението на Бойко Борисов
В "Български пощи" не знаеха детайли по предложението на Бойко Борисов    ©  Анелия Николова
В "Български пощи" не знаеха детайли по предложението на Бойко Борисов    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Български пощи" ще разпространяват и продават вестници на територията на страната. Това реши на днешното си заседание Министерски съвет. Точката не присъстваше в предварително обявения дневен ред.

Премиерът Бойко Борисов облече мярката като важен елемент от свободата на словото, като кабинетът възложи на транспортния министър да предприеме необходимите действия, включително ако е необходимо да предложи законодателни изменения, се казва в съобщението на правителствената пресслужба.

"Нека "Български пощи" да отговарят за разпространението на вестници до пунктовете на продажба, а не да оставяме тази дейност на частници," каза Борисов. Вероятно визира депутата от ДПС Делян Пеевски, който от години владее почти цялата дистрибуция и търговия, а и повечето печатни издания.

Към момента основните компоненти от веригата на разпространение на вестници и списания в страната имат компании, свързани с Пеевски, като посредством LAFKA държи крайните точки за продажба, като други фирми (ЕЛД и "Национална дистрибуция") от орбитата извършват логистиката на изданията от печатниците до сергиите.

Настоящото решение може да означава две неща - или опит да се разтовари групата на Пеевски от дейността по нощната логистика и с това да се натовари държавната компания, която и сега получава субсидии от държавата. Или да се даде на пощите допълнителна дейност, с която обаче по думите на представители на бранша те трудно ще се справят. Нещо повече - и в момента "Български пощи" се занимават в разпространение на абонамента за издателствата, които искат това.

Пощите не знаят

Изпълнителният директор на "Български пощи" Деян Дънешки не беше подготвен по темата. "В момента не съм подготвен да коментирам тази тема. Малко трудно ми е да обясня на какъв етап е и как ще се случи", каза той. "Ние и в момента разнасяме абонамент. Въпросът е какво решение ще вземе правителството. Не пречи да го правим за всички издания, стига това да бъде решено", каза още той.

Всяка година "Български пощи" провеждат абонаментна кампания, като тя се прави в периода от 2 до 20 септември за следващата година, като се подписват договори с различните издателства. "Всеки, който иска, е добре дошъл. Нищо не пречи на изданията. Ние разпространяваме до крайни клиенти", каза още Дънешки. От последния доклад на държавното дружество става ясно, че за 2018 г. тя е имала договори за разпространение на близо 580 ежедневни и периодични издания, като това е бил бизнес за 1.09 млн. лв.

Друг тип бизнес

От пощенския сектор изказаха съмнението доколко предложението на правителството е възможно да се случи на практика, като разпространението на печатните издания е различна и специфична дейност. Случва се през нощта и трудно успява да се комбинира с друг тип пощенска дейност.

Според представители на бизнеса този тип дейност би могла да е атрактивна само ако се комбинира с продажбата в крайните обекти, както е структуриран сега бизнесът на Пеевски, но не и само транспортната логистика. Отделно този тип бизнес постоянно намалява поради падащото четене на печатни издания. Иначе на хартия в групата на депутата обратно съвсем наскоро се завърна дистрибуторската фирма "Експрес логистика и дистрибуция" (която освен вестници разпространява и цигари и лотарийни билети). А отчетът на "Национална дистрибуция", с която работят медии, показва годишни приходи от 45.8 млн. лв. и печалба от 350 хил. лв.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-?
    Peni Nikol
    • - 1
    • + 2

    Ха ха, представям си чичо Герчо с една огромна чанта -дисаги преметната през рамо пълна с вестници... едно време имаше само 2-3 вестника, а сега са хиляди.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 3

    До коментар [#1] от "Peni Nikol":

    Може и да са хиляди, но колко са абонаментите?

    Нередност?
  • 3
    boyanv avatar :-|
    boyanv
    • + 2

    Новини от местни избори 2019...Бас държа, че след 3 седмици това ще бъде тотално забравено...

    Нередност?
  • 4
    dtrendafilov avatar :-|
    Deyan T
    • + 2

    Няколко пъти чувам за "Война между Пеевски и Борисов", но сега започвам да се замислям, че не е баш клюка само .... очаквам с нетърпение още новини.....Капитал се надявам да проучат повече

    Нередност?
  • 5
    qra1571924189625315 avatar :-(
    Global Regenerative Academy

    Само че в пощите вече има рекламни материали на държавната лотария и на някои други частни фирмички, които се занимават с такива социални щуротии.
    Жалко е че Българските пощи не разпространяват например автобиографии на български личности, исторически очерци и популярни български съвременни герои. Щеше да е толкова добре това. Вместо това ще виждаме жълти вестници, с които още повече ще се отдалечим от гордостта да се чувстваш българин!

    Нередност?
  • 6
    evpetra avatar :-?
    evpetra

    До коментар [#4] от "Deyan T":

    И аз подозирам нещо такова. Беше изненадан наистина от случая със Силвия Великова, не оттегля Гешефт, въпреки че обикновено реагира на протести.

    Нередност?
Нов коментар