🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пеевски - отново най-големият клиент на ББР

Депутатът формално раздели "Техномаркет" и "Булгартабак" в две групи, за да вземе още 100 млн. лв. от държавната банка

С новите 100 млн. лв. за "Маркет инвестмънт" заемите на ББР за Делян Пеевски и други близки до ДПС лица вече надхвърля половин милиард лева.
С новите 100 млн. лв. за "Маркет инвестмънт" заемите на ББР за Делян Пеевски и други близки до ДПС лица вече надхвърля половин милиард лева.
С новите 100 млн. лв. за "Маркет инвестмънт" заемите на ББР за Делян Пеевски и други близки до ДПС лица вече надхвърля половин милиард лева.    ©  Георги Кожухаров
С новите 100 млн. лв. за "Маркет инвестмънт" заемите на ББР за Делян Пеевски и други близки до ДПС лица вече надхвърля половин милиард лева.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Свързани с депутата от ДПС компании вече имат около 250 млн. лв. заеми от ръководената от Стоян Мавродиев държавна банка.
  • Последно преди дни са отпуснати нови 100 млн. лв. на компания на мениджъри в "Техномаркет".
  • За целта веригата за техника формално е извадена от групата "Булгартабак", която вече има близо 150 млн. лв. кредити от ББР.

Банковите регулации са сложна материя, но едно правило е доста просто и ясно - банка не може да отпуска на едно лице или икономическа група по-големи заеми от четвърт от собствения си капитал. Логиката е да се свие рискът за кредитора от трусове и фалит на кредитополучател.

Как обаче може да се заобиколи това досадно ограничение? Много просто - разделяш групата на две, обявяваш ги за несвързани помежду им и готово. Е, вярно, че това трудно може да заблуди банкера, нито пък надзора, но когато става въпрос за държавна банка и бизнес интересите на крупен олигарх, явно е достатъчно за затваряне на очите.

Конкретно за управляваната от Стоян Мавродиев Българска банка за развитие (ББР) този лимит за кредитите е малко под 200 млн. лв. и той явно е недостатъчен за размаха на депутата от ДПС Делян Пеевски. Контролираният от него "Булгартабак холдинг" още към края на 2018 г. дължи на банката близо 150 млн. лв. и за да се усвоят още 100 млн. лв., се предприема именно гореописаната офанзива и холдингът се разделя с актива, който носи над половината му приходи - "Техномаркет България". Ето как:

1. Техника на окрупняване

След като "Булгартабак" продаде марките си и дистрибуторското си дружество "Експрес логистика и дистрибуция" (ЕЛД) на British American Tobacco през 2017 г., вече от цигарената дейност на холдинга е останало основно името му. Даже и то е под въпрос, доколкото след общо събрание през пролетта на 2019 г. то е сменено на "Български инвестиционен холдинг", но още не е вписано.

В последните години голямата част от приходите идват от дъщерното му "Техномаркет България" (218 млн. лв. от 355 млн. лв. консолидирани приходи на холдинга за 2018 г.), което се озова в активите му на мястото на продавания и закриван цигарен бизнес. Това се случи на етапи, като последно преди месеци "Булгартабак" се превърна в едноличен собственик на веригата за техника.

"Техномаркет" беше част от корпоративната империя на КТБ и след краха и чрез серия операции се озова собственост на Едоардо Миролио с 50%, близо 35% поделени между трима мениджъри на дружеството и 15.5%, собственост на офшорната Domtech Holding, върху които синдиците на КТБ имаха контрол и на два пъти обявиха търгове за продажба за 6.3 и 6 млн. лв., но нямаше интерес.

В началото на 2016 г. Делян Пеевски, за който се счита, че контролира "Булгартабак" през няколко офшорни компании, беше официално миноритарен акционер в холдинга през дружеството си "НСН инвестмънт". През март 2016 г. същата негова фирма купи дела на Миролио и двама от другите акционери в "Техномаркет" срещу неназована сума. В края на годината делът във веригата беше прехвърлен на също свързвана с Пеевски офшорка от Обединените арабски емирства - TGI Middle East (през 2017 г. според презентация на сайта й, която беше изтрита, след като сайтът "Бивол" я публикува, тя се представя като собственик на почти всички активи на Пеевски, оценени на 300 млн. долара). В началото на 2017 г. същият дял от "Техномаркет" се озова под шапката на "Благоевград БТ", дъщерната фабрика на "Булгартабак".

Извън владението на Пеевски беше останал делът (12.2%) на единия от основателите на веригата, Николай Китов, и този на КТБ. След като депутатът придоби контрол над компанията, тя поведе война с Китов, стигнала до обвинения в ДДС измами и арест, и с другия основател, Христо Кусев, които контролираха "Глориент инвестмънт" (дружеството, собственик на голяма част от магазините на "Техномаркет"). Акцията приключи с примирие в края на 2017 г., когато делата за неплатени наеми бяха прекратени, пакетът на Китов беше купен от "Благоевград БТ", както и част от магазините и складовете.

Изкупуването на последните 15.5% от КТБ е станало някъде през 2019 г. Тъй като няма покана за нов търг, това вероятно е станало с пряко договаряне със синдиците на банката, което е разрешено, след като акциите вече са предлагани публично за продажба. Те са изкупени от самия "Техномаркет" и впоследствие обезсилени, като така "Благоевград БТ" става едноличен собственик, но не задълго.

2. Разделението прави кредита

От отчетите на "Булгартабак" и дъщерните му дружества става ясно, че през 2018 г. групата солидно е задлъжняла към банки - от 90 млн. лв. в началото до 222 млн. лв. в края. Не е написано от кои институции, но предвид вписаните ипотеки на множество имоти в полза на ББР е ясно, че става въпрос основно за държавната банка. Тя работи с "Булгартабак" още от 2014 г., когато я рефинансира насред раздора между Делян Пеевски и Цветан Василев, но такива обеми никога не са постигани. Най-големият кредит е на "Благоевград БТ" - за 126.5 млн. лв., които, както и още 22 млн. лв. на "София БТ", със сигурност са към ББР. Благоевградското дружество има и още два големи заема за общо 56 млн. лв., за които не е сигурно дали са от държавната банка - компанията има незаличени ипотеки и в полза на ПИБ, която кредитира още и "Техномаркет" и "Лафка", но за по-малка сума. Новите заеми са и при доста по-добри условия - падежите са след 10 години и ако през 2017 г. групата се финансира при нива над 6%, сега те са в порядъка 3.50 за плаващи и 4.25% за фиксирани лихви.

Но независимо дали общият дълг на "Булгартабак" към ББР е под 150 или дори близо 200 млн. лв., едно е ясно - място за още заеми няма. Решението, до което се стига, е групата буквално да се разцепи на две.

На 16 септември 100% от "Техномаркет" са прехвърлени на "Маркет инвестмънт". Това е дружество, създадено през 2014 г., в което равни дялове имат двама дългогодишни мениджъри на компании на Пеевски - Борис Захариев и Кирил Кобарелов. Първият до септември 2016 г. е изпълнителен директор на "Лафка", отговорен за ударната експанзия на веригата павилиони за вестници и цигари, след което е преместен да управлява "Техномаркет". Кобарелов също е бил в борда на "Лафка", отговарял е разпространението на печата в ЕЛД, а впоследствие е управител на сервизите на "Техномаркет". Чрез "Маркет инвестмънт" през 2014 г. Захариев и Кобарелов придобиват и 15.2% дял в самата "Лафка", но през 2016 г. той е продаден и оттогава дружеството няма дейност.

В деня, в който то се събужда и двамата мениджъри придобиват веригата за техника, "Маркет инвестмънт" подписва и договор с ББР за 51.13 млн. евро заем. От публикуваните в Търговския регистър документи не става ясна целта му, но лихвите за новите собственици са дори по-добри и от тези на "Булгартабак" - 3-месечен Euribor + 1.5 пункта надбавка, но не по-малко от 2%. Не е ясно каква част от сума е предвидена за покупката на веригата, но явно поне част отива за погасяване на заемите й - ден след заема на 17 септември са заличени ипотеки в полза на друга банка - БАКБ, чрез които досегашният собственик "Благоевград БТ" е обезпечавал кредитите на веригата.

За да се скъсат напълно връзките между двете групи, в дните преди заема има и още размествания. До началото на септември в борда на "Техномаркет" е изпълнителният директор на "Булгартабак" Владимир Жечев - той е освободен и на негово място е назначен Кирил Кобарелов. От борда на "Маркет инвестмънт" пък е освободен адвокат Петър Райков, който е в управлението на "Лафка маркет" и на "Логистик груп инвест" - компанията, която наскоро поиска от КЗК да купи обратно от BAT дистрибуционното дружество ЕЛД, продадено му преди две години от "Булгартабак". Той ще бъде заменен от Анна Модева, юрист в "Техномаркет".

3. Подигравка с регулаторите

Не особено прикритата схема на разделяне на групата, за да се усвои колосална сума от ББР, се случва набързо, в нарушение на няколко закона и под мълчаливия поглед на поне три институции.

БНБ трябва да прецени дали това разделение е реално или "Булгартабак" и "Техномаркет" носят общ риск и съответно ББР нарушава разпоредбите за големи експозиции. Досега "Банков надзор" няма особени успехи в справянето с кредитирането на свързани лица (справка - КТБ, но далеч не само). От година регулаторът разполага с допълнително разписани правомощия да идентифицира връзки, но досега няма видим резултат от тях.

Освен това смяната на контрола над "Техномаркет" се случва и без санкция от Комисията за защита на конкуренцията, която по принцип трябва да одобрява всяка сделка, при която оборотите на участващите компании са над 25 млн. лв. През 2016 г. Пеевски първо получи одобрение от антимонополния регулатор да придобие веригата, а после и да я продаде на офшорката си, но сега няма образувано производство за концентрация, а още по-малко решение.

А накрая "Булгартабак холдинг" е и публично дружество и като такова разпореждането със съществена част от активите задължително минава през одобрение от акционерите. Има и изисквания за уведомяване до инвеститорите и регулаторите на ценово чувствителна информация. Това са все неща, които холдингът редовно си спестява без особена съпротива и санкции от Комисията за финансов надзор.

4. Банката на ДПС

За ББР всичко това не е ново, а по-скоро целенасочена стратегия по изливането на ресурса й към близки до властта олигарси. Преди да бъде поета от Мавродиев през 2017 г., за нея имаше още по-стриктно ограничение за големи експозиции - до 10% от капитала й, но то беше премахнато. И след това банката смело се впусна да раздава кредити, включително и надхвърлящи 100 млн. лв.

През 2018 г. (освен към "Булгартабак") такава експозиция беше формирана и около преструктурирането и продажбата на курорта Слънчев ден - формално той е собственост на фирма на Ангел Палийски, но косвени индикации говорят за реален контрол на Пеевски и тук.

През юни 2019 г. пък банката отбеляза личен рекорд с единичен кредит от 150 млн. лв. за строителна фирма, свързана с близкия до ДПС Румен Гайтански-Вълка (доскоро той имаше съвместно дружество с почетния председател на движението Ахмед Доган). Операцията има доста сходства с тази за "Техномаркет" - заем за фирма, за да придобие друга фирма от свързани лица.

Ако тези суми се съберат с настоящите 250 млн. лв. за "Булгартабак"/"Техномаркет", излиза, че под ръководството на бившия депутат и основател на ГЕРБ Стоян Мавродиев ББР е раздала половин милиард лева на ДПС. За сравнение, към средата на 2019 г. фирмените кредити на държавната банка са над 1.35 млрд. лв. и след новите 100 млн. лв. за "Техномаркет" ще достигнат близо 1.5 млрд. лв. Или казано по друг начин - над ⅓ от заемите и над ⅙ от активите на банката, чиято основна мисия остава да е помощник на малкия бизнес, отиват за партийните обръчи от фирми по терминологията на Доган.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 34

    Това вече е крайно скандално. И на каква база ББР отпуска заем на Техномаркет? Нови магазини ли ще отварят? Или ще строят пристанище да си стоварват телевизорите.

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 40

    Интересно е мястото на парламентарната опозиция в този момент. БСП е опозиционна само дотолкова, доколкото желае да измести ГЕРБ като момчета за всичко на библиотекаро-сарайските господари. Да сте чули думичката "Гешев", "Пеевски" или "Стефан Мавродиев" от устата на Нинова? Няма и да я чуете!

    Нередност?
  • 3
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • + 36

    ББР = KTБ
    Pъководената от Стоян Мавродиев държавна банка e нoвaтa xpaнилкa на пееfски. 3a paзликa oт KTБ, Мавродиевaтa банка e държавна и нямa дa фaлиpa лecнo. Данъкoплaтeцът щe плaщa ли плaщa...

    Нередност?
  • 4
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 24
    • + 4

    И на запад е така - всичко е лесни кредити. Само, че там за това се грижи ЕЦБ/ФЕД/ и полива ли полива правилните фирми и държави.

    Е тук си имахме КТБ, а сега и ББР.

    Без лесни пари - бизнесът по европейски/демократски/ няма как да го бъде.

    Нередност?
  • 5
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 23
    • + 5

    Казано по друг начин - Пеевски е демократ, европеец :) Развива бизнесите си по европейски.

    Нередност?
  • 6
    toni99 avatar :-|
    toni99
    • + 18

    Тия ,двамата, не затриха ли наскоро и КТБ? Що никой нищо не вижда ... отново?

    Нередност?
  • 7
    Slick avatar :-|
    Slick
    • + 17

    Хора, не ви виждам на улицата да протестирате. А дотогава ГЕРБ и Пеевски ще си правят каквото поискат с данъците ви. Трайте си още

    Нередност?
  • 8
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 24

    До коментар [#7] от "arcanum":

    Един ден Доган ще напише в мемоарите си, че е бил само и единствено Божият бич, с който българите са били справедливо наказани за техния мързел, овчедушие, измекярство, злоба, мъст, непростителност, завист и други лоши качества, които е справедливо да бъдат наказани с една резка от камшика по гърба, по-скоро по портфейла. Механизмът наистина е гениален - ръководен от споменатите чувства, избирателят отново и отново се насажда на Доган, за да си получи наказанието. Вече 30 години.

    Нередност?
  • 9
    drkskwlkr avatar :-@
    Иван Арнаудов
    • + 18

    А същевременно онова нещо, което имаме като министър на финансите (както би се изразил Цв. Цв.), мисли как да преработи закона за ДДС, че да слива малките фирми чрез правно-литературния шедьовър "привидно несвързани лица".

    Шеповърна.

    Нередност?
  • 10
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 16
    • + 2

    До коментар [#8] от "cinik":

    Аз досега не съм чул за въстание на либерастите и соросоидите - най-прогресивната част от нашето общество - срещу империята на Доган. Веке 30 години. Иначе по форуми и във Фейсбук сте много активни. Толкоз.

    Нередност?
Нов коментар