🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Повтореният избор на Гешев отново пътува към президента

Висшият съдебен съвет очаквано прегласува решението си за нов главен прокурор със същото мнозинство от 20 гласа срещу 4

Иван Гешев бе поканен в заседателната зала на ВСС едва след финалното гласуване, за да му бъде съобщен резултатът
Иван Гешев бе поканен в заседателната зала на ВСС едва след финалното гласуване, за да му бъде съобщен резултатът
Иван Гешев бе поканен в заседателната зала на ВСС едва след финалното гласуване, за да му бъде съобщен резултатът    ©  Георги Кожухаров
Иван Гешев бе поканен в заседателната зала на ВСС едва след финалното гласуване, за да му бъде съобщен резултатът    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Кандидатурата на Иван Гешев ще бъде повторно предложена на президента Румен Радев за назначаване като главен прокурор. Резултатът при днешното гласуване във Висшия съдебен съвет (ВСС) е същият, както при първото гласуване на 24 октомври – 20 гласа в подкрепа на единствения номиниран за процедурата, и четири – против неговата кандидатура. Разликата е, че тогава сред четиримата съдии, които гласуваха против Гешев, беше съдия Красимир Шекерджиев, който днес не беше на заседанието, а в отпуск. Четвъртият съдия, гласувал днес против, бе Цветинка Пашкунова, която пък миналия път бе в отпуск.

Още в началото на днешното заседание мнозинството във ВСС отказа да започне нова процедура по избор на главен прокурор. Такова предложение бе направено от Атанаска Дишева и другите трима съдии, които се позоваха на мотивите на президента за връщане на кандидатурата на Гешев – че изборът е станал в рамките на формална и лишена от състезателност процедура, което "отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор". Според съдиите тези мотиви на президента имплицитно съдържат основание за отваряне на нова процедура, която да бъде проведена без пороците на досегашната.

След повторения днес избор на Гешев ВСС незабавно ще изпрати предложението си на президента Румен Радев, който отново ще бъде изправен пред дилемата дали да подпише указа за назначаването му веднага, или да сезира Конституционния съд, както публично бе призован от юристи и общественици през времето между двете гласувания.

Очакван резултат, неочаквано развитие

Резултатът от днешното гласуване във ВСС бе очакван, оправдаха се напълно прогнозите, че той е предрешен, независимо от множеството аргументи срещу такова решение, изказани в публичното пространство. Не се оправдаха обаче прогнозите, че мнозинството ще успее да наложи бързо и формално прегласуване без обсъждане.

Председателстващият заседанието правосъден министър Данаил Кирилов опита да сведе процедурата до просто прегласуване, но за негово неудоволствие, както и на главния прокурор Сотир Цацаров и останалите от техния кръг, дебат не само имаше, но основната част от него се съсредоточи върху дирижираната процедура по избора на Гешев.

Макар и малцинство, членовете на ВСС от съдебната квота успяха да наложат в центъра на дебата при повторното обсъждане същностния въпрос, който дори президентът не посмя да посочи пряко – има ли нерегламентиран политически или друг външен натиск при номинацията и гласуването за кандидата. Въпросът бе повдигнат от съдийките Олга Керелска и Атанаска Дишева, които настояха, че това пряко кореспондира с мотивите на президента за липсата на обществено доверие и легитимност на избора на Гешев.

Първа съдия Олга Керелска припомни изказването на главния прокурор Сотир Цацаров на предишното заседание, в което по същество Цацаров заяви, че при всички избори на тримата големи в съдебната власт – главен прокурор и председателите на върховните съдилища, има намеса и въздействие от външни за системата фактори ("срещи в две други сгради", както той се изрази). Пак в този контекст Керелска посочи и изказване на представляващия съвета Боян Магдалинчев от предишното заседание, който пък цитира бившия конституционен и върховен съдия Румен Ненков, че тези избори винаги се извършват с политическа намеса и че самият той е посредничил при кандидатурата на Лозан Панов.

В отговор Цацаров се опита да се отметне от думите си на предишното заседание, а заедно с това той, Магдалинчев и Кирилов се опитаха да насочат разговора към избора на Лозан Панов. Темата обаче бе подхваната и от Дишева, като двете съдийки няколко пъти настояха за отговор на същностния въпрос – има ли външна намеса върху членовете на ВСС при номинацията на Гешев.

Какво каза Сотир Цацаров на 24 октомври

За изборите във ВСС и за това, което се случва в две други сгради

"Слушайки го, аз си мисля, че г-н Панов говори като човек, чиято процедура е протекла кристално чисто, при пълна информираност и при пълна състезателност. Слушайки го, даже си мисля, че г-н Панов говори като човек, който сякаш въобще не е участвал в такава процедура, наблюдавал я е отстрани и поради тази причина има, как да кажа, всичките основания да съди нейните негативи и, разбира се, да съди негативите на процедурата по принцип. Аз бих задал въпроса по какво тази процедура се отличава от процедурата, по която бе избран председателят на ВКС. По какво тази процедура се отличава от предните процедури? Разбира се, тук по никакъв начин не изключвам и тази, по която съм избран аз." [...]

"Ще минат още два месеца, живот и здраве, и тъй като никой мандат не е вечен, от тази зала ще си изляза и аз. И тогава никой няма да знае какво точно се е случило тук вътре и - което е по-важно – в една друга сграда, не, в две други сгради. Аз го знам, няма да го кажа и ще ви кажа защо. Няма да го кажа не защото уважавам Лозан Панов. Няма да го кажа, защото уважавам ВКС, уважавам съда и уважавам неговия председател. Не този председател, длъжността председател на ВКС."

"Не съм реферирал с процедурата в момента, всичко, което казах, е свързано с процедурата, по която беше избран Лозан Панов" - така днес Цацаров се опита да извърти казаното от него. И добави: "Аз помня много, знам много. Това не е заплаха, това е декларация. Имам много добра памет."

В отговор на това Атанаска Дишева извади разпечатка на думите му от предишното заседание и ги изчете дословно, за да покаже, че казаното от него не е вярно. Правосъдният министър Данаил Кирилов се намеси грубо и я обвини, че чете от лист със същия шрифт като този, от който чете Лозан Панов. Дишева му показа, че чете от разпечатка от сайта на електронна медия и обясни, че няма нужда някой да й дава указания какво да говори. "Смятам се за достатъчно интелигентна, подготвена и последователна", заяви тя при едно от следващите директни подмятания на Кирилов, че опонентите на избора на Гешев действат по указания на политически субекти и даже - че имат ангажимент "да уплътнят тайминга на протеста". "Освен това не съм представител на политическа сила и не се отчитам пред никого", заяви Дишева. Избраните от парламентарната квота членове на ВСС гласуваха в подкрепа на Гешев, без разлика на това коя политическа партия ги е предложила.

Гешев към член ВСС: От вас ще стане чудесен общински съветник

След почивката се стигна и до скандал, след като Дишева заяви пред съвета: "Само преди броени минути в коридора пред залата г-н Иван Гешев ми заяви в присъствието на г-н Цацаров и г-н Чолаков (председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, б.р.): "Поздравявам ви, г-жо Дишева, пред вас стои блестяща политическа кариера. От вас ще излезе чудесен общински съветник." Дишева го попитала "Заплашвате ли ме", а той казал "Не" и се изсмял.

"Заявявам, че тълкувам това като като откровена заплаха и внушение пред моето бъдеще и като член на ВСС, и като съдия. То реферира и към друг съдия, който беше критичен. Казвам това, за да подкрепя позицията си за липсата на професионални и нравствени качества у кандидата", каза Дишева. Под "другия критичен съдия" тя очевидно визираше съдия Методи Лалов, бивш председател на Софийския районен съд, който бе подложен на натиск от предишния, и от този ВСС, принуден да подаде оставка като председател, стана обект на редица проверки и дисциплинарни процедури по измислени поводи, след което напусна със скандал системата и на отминалите току-що местни избори се яви като водач на листа на "Демократична България" за общински съветници в София.

"Определено мога да заявя, че ако оттук насетне бъдат приети действия спрямо моите професионална кариера и семейство зад това ще стои лицето, което ме заплашва", декларира Дишева.

Това заявление за крайно недопустимо поведение на обсъждания кандидат първоначално бе подминато с мълчание от присъстващите в залата, както на 24 октомври се случи при репликата на Цацаров за изборите, провеждани в други сгради.

После обаче Лозан Панов се върна към разказаното от Дишева и посочи, че случилото се е показателно за характеристиката на Гешев, а липсата на реакция на Цацаров и Чолаков – още повече. "Фаворитът на Цацаров за негов наследник има не по-малко склонност към реваншизъм", каза Панов и припомни демонстрираната от Гешев ниска търпимост към критика и факта, че той дори приема въпросите към него като атака. В този контекст председателят на ВКС припомни и как Сотир Цацаров започна мандата си с показното отстраняване на покойния вече член на ВСС Камен Ситнилски, инспирирано от него и извършено при драстични нарушения на закона. Дишева има основания да приема това поведение на Гешев като заплаха, заключи Панов.

Цацаров очевидно се почувства принуден да се намеси с обяснение, което прозвуча по-скоро като упрек към Дишева, че често възприема подобно поведение като заплаха. След което и Кирилов се опита да омаловажи думите й с твърдението, че е засегнала 6000 общински съветника, които няма защо да се срамуват, че са такива, а после се поинтересува дали съпругът на Дишева е "успял" станал съветник от "Да, България!". Тук Дишева реагира много остро: "Бях съдия през цялата си кариера дотук. Сега съм във ВСС и когато това приключи, имам право да се върна като съдия. Затова приех изявлението му като заплаха за възможността да продължа да работя като член на ВСС и като съдия. Не знам защо намесвате съпруга ми. Аз не ви питам имате ли съпруга и какво работи! Моят съпруг не е бил кандидат за общински съветник и от две години и половина не е член на "Да, България". Членувал е в тази партия точно 4 месеца. Приемам всичко това като заплаха за лична разправа. Не помня някой тук да се е занимавал с друг съпруг, конкубина или конкубин, освен със съпругата на Панов", каза Дишева.

Зам. главният прокурор Иван Гешев изчака няколкочасовото заседание на ВСС в съседна стая. Той бе поканен в заседателната зала на ВСС едва след финалното гласуване, за да му бъде съобщен резултатът. Този път той бе лаконичен, благодари на подкрепилите го, че "не се поддадоха на политическия натиск и проведоха един професионален избор".

По-късно Гешев обясни изявлението на Дишева по начина, по който го обясни и Цацаров: "Ако бях казал "Добър ден!", пак щеше да види заплаха."

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    atd57623160 avatar :-|
    Jane_Doe
    • - 2
    • + 18

    Прегласуването на Гешев е срамен момент от новата българска история. Толкова очевадно, нагло инсталиране на слуга на Пеевски с основна задача да прикрива престъпленията на Пеевски и кръговете около него, както и да отстранява противниците на същият този "пълен" депутат от ДПС.
    Капитал е стойностна медия, затова няма да употребявам нецензурни и груби изрази за този срамен избор на ВСС.
    Такава пародия и такова безобразно действие на съдии, които трябва да са носители на висока етика, морал, отстояване на демократични принципи и националните интереси на българските граждани. И всичко това с цел осигуряване на чадър за престъпленията на Пеевски. Не мога да повярвам, че това се случва в родината ми. Дълбоко разочарован съм накъде върви България водена от ордата слуги на Борисов, Доган и Пеевски.

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 5
    • + 8

    България е една дива средноазиатска република, това е Истината.

    Нередност?
  • 3
    chichka avatar :-|
    chichka
    • - 5
    • + 3

    Гешев е радост! не проумяхте ли какво е вложено в този израз?

    Нередност?
  • 4
    cobourga avatar :-|
    cobourga
    • - 1
    • + 11

    Може да се каже, че ГЕШЕВ СТАВА НАЧАЛНИК НА БАНДИТЕ, ОБСЛУЖВАЩИ БАНДИТИТЕ, КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ. И нищо повече !!! ГЕШЕВ ЮБЕР АЛЕС !!! Срамът е за свестните хора у нас. Но да погледнем ВСС !!!! Видя се колко невъзпитани, прости, ограничени, неморални и слугински хора има там !!! А получават космически заплати и бонуси !!! Повече от половината от тях са избрани от Мутро-Мафията и най-безсрамно й слугуват !!! СРАМ !!! Няма такава държава …………………… А Слави Трифонов дали ПАК ще си трае ???

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 9

    Изборът на Гешев е недостоен, морално укорим, демонстрира зависимости и е с мрачни перспактиви пред правосъдието в БГ,
    но:

    Той абсолютно е издържан според промените в Конституцията (чл.129 (2) и ЗСВ (чл.29), направени по предложение на министъра на правосъдието в кабинета Борисов 2.0 - Христо Иванов и публикувани в Дв бр. 28 от 2016 г.

    Писал съм го няколко пъти, ще го напиша и сега, защото това трябва да се знае:

    Министър Хр. Иванов прави две изменения, които озвучава шумно като "съдебна реформа":
    1. Разделя ВСС ная две колегии - съдийска и прокурорска, като съсредоточава номинацията на гл.прокурор само в 11 прокурори;

    2. Променя съществуващия текст за избор на "тримата големи" в съдебната система, чийто смисъл беше, че при отказ на президента да издаде указ за назначавана на някой от тях, цялата процедура по избора започво отначало: нови номинации, ново обсъждане и т.н. Христо Иванов замармалочва текста и сега той гласи, че президентът няма право да откаже да издаде указ да назначаване при повторно предложение от ВСС Ама какво предложение, на същия ли? Не се уточнява..

    Изборът на Гешев стана леги артис по правилата, прокарани от Христо Иванов като министър на Борисов.

    Това е!

    Нередност?
  • 6
    persone avatar :-|
    persone
    • - 3
    • + 9

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Направете си спровка кога Христо Иванов подаде оставка и с какви мотиви. Ще ви помогна малко - през декември 2015 г. с мотив за саботираната съдебна реформа. Законът, който вие сочите е приет през август 2016г.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 8

    До коментар [#6] от "persone":

    Благодаря, нямам нужда от помощ. Справките съм си ги направил.

    С оставката на един висш чиновник белите, които е стартирал в мандата си не приключват. Министър Иванов е задвижил процеси, които бавно отшумяват, подготвяйки отдалеч назначаването на подходяща за Борисов и Со персона за гл. прокурор 4 г. по-късно. По време на мандатите на Иванов ЗСВ е изменян 4 пъти (!!)

    А със сагата "Гешев" сега се видя много ясно, че Хр. Иванов е или употребен, или се е поставил в услуга на властовия кръг издържаш Борисов, инициирайки тъкмо измененията, които спомогнаха Гешев да стане гл- прокурор.

    И нека се изразяваме коректно. Никъде не твърдя, че ЗСВ е приет през август 2016 г., както сте любезна да ме цитирате. В бр.28 на Дв от август 2016 г са приети ИЗМЕНЕНИЯ в ЗСВ. Законът е приет през 2007 г.

    https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135560660

    А сега нещо много по-съществено: в Дв бр.100 от 2015 г. са публикувани цитираните от мен промени в Конституцията. Там след Закона за изменение и допълнение на Конституцията е публикуван и Указ 270, подписан от Плевнелиев и...Хр.Иванов.

    file:///D:/Downloads/100_15.pdf

    Всъщност с коя анонимна персона от Капитал споря?

    Нередност?
  • 8
    043 avatar :-|
    043
    • - 5
    • + 2

    До коментар [#7] от "D-r D":

    Изборът на Гешев е укорим разбира се. От гледна точка на Банев, Миню Апаша, Ветко Салфетката, Разградския червенобузест бизнесмен, и Цецо Крадецо - и техните роднини. Упс, забравих още една знакова фигура - маймуноподбната и също толкова умна бивша кметица от Младост. А за това, че Бойкикиев предложи и изработи процедурата срещу която сега врещи истерично, си прав. А другарката персоне да стяга куфарите и да пали гумите към родното Хасково.

    Нередност?
  • 9
    iavorski avatar :-|
    iavorski
    • + 3


    До коментар [#] от "
    043
    ":

    Пропуснали сте ДП и ДП1 от тефтерчето на Белградския бизнесмен. Нещо склероза или гузна съвест?

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 9

    До коментар [#8] от "043":

    От сагата "Гешев" в паметта на нацията трябва да влязат трайно няколко неща, за да престанем като народ упорито и с настървение да настъпваме една и съща мотика до безкрай:

    1. Тайната власт вече си е създала достатъчна времева перспектива, за да може да си изпипва нещата. След (за тотагавните разбирания) скандалното "ти си го избра", кукловодите веднага след избора на Цацаров през 2012 г. са започнали подготовката за леги артис налагането на удобна фигура за следващия гл.прокурор;

    2. Туморът на българската политика от прехода е съглашателството на дребни, комплексирани и вресливи групи хора от софийската десница със силните на деня. Кръгът Капитал демонстрира пълна нефелост в политинженерните си напъни да се уреди с власт. Успя да вкара в Борисов 1.0 20% от министрите: Дянков, Плевнелиев, Трайчо, които един по един показно се провалиха.

    Христо Иванов изникна от нищото като вицепремиер и мин. на правосъдието в служебното правителство (назначено от Плевнелиев) на Близнашки и се "преля" в съглашателския с "реформаторската" десница кабинет Борисов 2.0.

    Ако си направите труда да отворите броевета на Капитал от тогава, ще се убедите във фанфарните статийки за чутовната съдебна реформа, която този колос на правото извършва. Е, Гешев е резултатът...

    3. Т.н. "съдебна реформа" всъщност се ограничи в инициирани от Хр. Иванов и превърнали се в решение на МС ,а по-късно и в законадотелни промени в Конституцията и ЗСВ, които осигуриха достатъчно отрано (2015 - 2016 г), за да не се усети електоратът, нормативната база за избора на Гешев или който там си харесат;

    4. Без "съдебната реформа" на Хр. Иванов след указа на президента Радев за връщане на решението на ВСС за избора на Гешев, по отменените от Хр. Иванов текстове, Гешев вече щеше да е минало и процедурата за избор на гл.прокурор щеше да започне отначало.

    С две думи: съглашателската десница и гравитиращите около й медии ни назначиха - абсолютно законосъобразно! - Гешев и Гешевизма.

    Честито на победителите...

    Нередност?
Нов коментар