🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Управляващите се отблагодариха на Цацаров - номинираха го за председател на КПКОНПИ

Очакваната номинация на досегашния главен прокурор допълва пъзела, нарушен с оставката на Пламен Георгиев

Брифингът на ръководството на групата на ГЕРБ, депутати от ВМРО и от "Атака", на който в 16 часа днес бе обявена номинацията на Цацаров
Брифингът на ръководството на групата на ГЕРБ, депутати от ВМРО и от "Атака", на който в 16 часа днес бе обявена номинацията на Цацаров
Брифингът на ръководството на групата на ГЕРБ, депутати от ВМРО и от "Атака", на който в 16 часа днес бе обявена номинацията на Цацаров    ©  Юлия Лазарова
Брифингът на ръководството на групата на ГЕРБ, депутати от ВМРО и от "Атака", на който в 16 часа днес бе обявена номинацията на Цацаров    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като преди седмица ги нарече "слухове", днес е вече официално - главният прокурор Сотир Цацаров бе номиниран от управляващите за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Това стана в края на днешния ден и на практика в края на срока за номинации на кандидати за овакантения пост – 14-дневният срок изтича в сряда. Мястото начело на антикорупционната комисия се оваканти, след като през лятото предишният председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който трябваше да оглавява борбата срещу корупцията и да следи за имотните далавери на властта, сам попадна в имотен скандал, подаде оставка и бе пратен надалеч за генерален консул във Валенсия.

Назначаването на Цацаров довършва пълното овладяване на един дълго конструиран репресивен апарат на властта, основните центрове на власт и влияние в който са главният прокурор, антикорупционната комисия и нейният председател и специализираното правосъдие. Пъзелът бе нарушен с оставката на Пламен Георгиев, а за номиниране на заместника му Антон Славчев, каквито бяха предишните спекулации, трябваше да се промени законът, защото Славчев няма необходимия стаж.

По-рано днес и ВОЛЯ номинира кандидат за председател на КПКОНПИ – 68-годишния адвокат Симеон Найденов, член на парламентарната правна комисия. От "Воля" посочват, че "водещ принцип при номинацията на Найденов е необходимостта за всеки важен пост да има възможност за избор и конкуренция на личности", което изглежда, че реферира към избора на Иван Гешев за главен прокурор, осъществен с един кандидат.

Дълго време се гадаеше какъв пост ще предложи властта на Цацаров в края на мандата му, имаше предположения, че той ще стане следващият шеф на Инспектората към ВСС или посланик в Турция. В отговор на журналистически въпрос, отправен в края на септември, Цацаров, който от края на 90-те години е заемал единствено ръководни длъжности, отговори: "Имам живот и след мандата."

По закон мандатът на председателя на КПКОНПИ е шест години, но най-вероятно Цацаров ще встъпи в този на Пламен Георгиев, от който остават четири години. Възможно е управляващите да започнат процедура за избор на изцяло нов състав на комисията и така законът да се тълкува в посока, че Цацаров не довършва чужд, а започва нов мандат.

Обявяването на кандидатурата на Цацаров стана на спешно обявен брифинг в парламента, на който присъстваше широка коалиция от номиниращи – горе-долу толкова на брой, колкото и журналистите. За обявяване и мотивиране на номинацията се наредиха председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, Емил Димитров-Ревизоро от "Обединени патриоти", представителят на "Атака" Явор Нотев, зам.-председателят на парламента Емил Христов (ГЕРБ) и депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова, бившият вътрешен министър Валентин Радев и зам.-министърът Красимир Ципов.

На брифинга не бе обявено колко точно и кои са се подписали под номинацията на Сотир Цацаров за нов председател на антикорупционната комисия. Стана ясно, че тя ще бъде внесена до 18 часа в деловодството на парламента, дотогава ще бъде отворена за подписи, а до момента са я подписали десетина души, споделиха пред "Капитал" от управляващите. Сотир Цацаров по-рано днес дойде в парламента и влезе в стаята на групата на ГЕРБ, но не участва в пресконференцията, а на въпрос защо не се яви отговорът бе – ще има време да отговори на всичките въпроси.

Всъщност пресконференцията приключи много бързо и конфузно - още след първите няколко въпроса, които се оказаха неприятни за номиниращите. Преди това обаче те обявиха, че кандидатурата на Цацаров на практика е била без алтернатива, защото той се е оказал единственият напълно подходящ за поста.

Цацаров няма алтернатива, той е единственият подходящ

Тържествено и сериозно първо Дариткова обяви, че борбата с корупцията създава икономическа стабилност и привлича чужди инвеститори.

След нея Емил Димитров заяви, че Цацаров е най-подходящият и това било мнението на всички. Когато водихме разговори кого да номинираме, получавахме един и същ отговор – или Цацаров, или никого, ако не бъде номиниран Цацаров, не ни занимавайте, заяви Ревизоро. Той обяви още, че разговорите с Цацаров ги е водил лично и единствено той. Първоначално Цацаров се колебаел, не искал, държал да си продължи работата в прокуратурата, искал да има повече време за семейството си, ама накрая склонил.

След това и депутатът от "Атака" и бивш председател на парламента Явор Нотев, наказателен адвокат по професия, обяви: "Цацаров оставя прокуратурата с огромен авторитет, подредена и неопетнена. Необходим ни е такъв човек."

А Валентин Радев обяви, че Цацаров знае къде е границата на институциите, защото е наясно с разделението на властите. Само дето не даде пример с избрания кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев, който обяви, че не е фен на разделението на властите.

Още първите зададени въпроси обаче развалиха настроението на управляващите и те не намериха удовлетворителен отговор. Ако Цацаров е наясно с разделението на властите, как трябва да се тълкуват неговите думи, че реално изборът на тримата големи в съдебната власт се прави не в сградата на ВСС, а в две други сгради, зададе въпрос репортерът на бТВ Канна Рачева. Има ли политическа обвързаност в номинирането на главния прокурор от управляващите парламентарни партии, попита пък журналистът от "Свободна Европа" Полина Паунова. Тук брифингът приключи.

За седемте години като ръководител на държавното обвинение Сотир Цацаров не успя да произведе каквито и да било резултати по отношение на борбата с корупцията. Действията на държавното обвинение винаги са били съобразени с политическата конюнктура, което до голяма степен обяснява днешната номинация от страна на управляващите.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 7

    Честита да им е номинацията на управляващите!
    #Апартаментгейт
    От незаконните барбекю и навеси на недекларираната тераса на Пламен Георгиев, скочиха на незаконно построената и купена на поливин цена вила на Цацаров

    https://bivol.bg/cacarov-vila.html

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 4

    Гешев, Цацаров, а и Борисов са и в #Апартаментгейт:
    https://www.facebook.com/bivolnews/photos/a.179783075406816/2631615610223538

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 5

    Припомнете си #Апартаментгейт и вижде сделките им в детайли:
    https://search.bivol.bg/apgate

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 5
    • + 7

    То беше ясно от момента, в който се видя, че се бавят с избора. Само умножават стимулите за протести. Ако Гешев уж трябва да му дадем време да се доказва, Цацаров го видяхме - 7 години не можа да осъди и един политик.

    Доктора сигурно и затова му е виновен Христо Иванов...

    Нередност?
  • 5
    oxw21556150 avatar :-|
    oxw21556150
    • - 1
    • + 9

    Задкулисието съвсем явно показва, че въобще не й пука за морал, принципи, законност и т.н., щом си назначава Главен Прокурор на превзетата държава и праща стария ГП за шеф на КПКОНПИ. вече е време гражданите да се ядосаме и да спрем пропадането на държавата ни...

    Нередност?
  • 6
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 10

    "Цацаров оставя прокуратурата с огромен авторитет, подредена и неопетнена. Необходим ни е такъв човек."

    Ха-ха, наглеци!

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 9

    Това с "отблагодаряването" е или елементарно неразбиране на процесите или профанирането им. И двете не правят чест на журналисти.

    Цацаров за 6 г в КПКОНПИ и Гешев за 7 г гл.прокурор означава едно единствено нещо: БГ Дълбоката държава просто е на финала на превземането на нашата държава!
    Затова Борисов така се раздаде преди местните избори и му потрепкваше челюстта до последно, докато ромите и другите цигани не му бетонираха София. Тези избори бяха последния рубеж, от който може би можехме да започнем да си отвоюваме държавата.

    Не се получи. И вече е късно, защото резултатите от местните избори много ясно показаха две неща:
    1. Населението до такава степен е оскотяло, че вече не знае на кой свят живее;;
    2. Не съществува опозиционна партия или личност, която да може да организира и поведе такова оскотяло население.

    Прокуратурата, КПКОНПИ, Спецсъдът и ДАНС са ескадроните на смъртта, с които сенчестата власт поставя под контрол всичко, каквото й е нужно. В арестите от месеци лежат хора с формални обвинения (но със спецсъдийски решения за задържане под стража, които се удължават и удължават), които никой прокурор не личи да се занимава да доказва. Специални поздрави на онази с мелиорацията!

    И каква е разликата между Саддам/Кадафи/Иди Амин и нашият свят?

    Нередност?
  • 8
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 2
    • + 3

    Простете, Докторе, съгласен съм с Вас относно пълзящото превземане на държавата, но не мога да разбера какво общо има избирането на кмет на София с кадруването в правораздавателната система? Верно, че почти никой не чете Конституцията, ама по принцип би трябвало двете власти да си живеят в паралелни вселени. В този ред на мисли с или без Фъндъкова гл. прокурор и председател на КПКОНПИ пак щяхме да си получим.
    Населението е изпаднало в някакво депресивно - апатично състояние и ограничава интереса си до прага на входната си врата, заблуждавайки се, че все още има властта да решава кого да пусне да влезе през тази врата.
    По принцип на материала не са му дадени законни средства за въздействие върху избора на фигури в правораздавателната система, но пък това дава свободен полет на фантазията. Материалът може да избере да изрази мнението си чрез широк спектър от средства вариращи от прегръщане на полицаи на улицата до обръщане на джипката на премиера, докато той седи вътре. Имайки предвид деликатността на нашата управляваща партия, склонен съм да мисля, че по-ефективни биха били действия от втория край на спектъра. Още повече и опитът от един пожар през 1997 сравнен с протеста на едни дето танцуваха, пяха и раздава цветя по улицата преди (не помня) около 4 години ме кара да съм привърженик на по-инвазивните методи.

    Нередност?
  • 9
    cobourga avatar :-|
    cobourga
    • + 4

    СЕДЕМ ГОДИНИ Цацаров закриля всички от червената мутро-мафия, включително и Пеевски. ТОЙ си го избра и сега пак ТОЙ го назначава !!! ВИВА БОЙКО !!! КПКОНПИ е награда за Цацаров !!!! Да убиеш банка като КТБ е постижение !!! Цацаров има основни заслуги за нападението и съсипването на КТБ, след което от нея бяха откраднати милиарди. Ние платихме общо над 4 милиарда - от тях са възстановени неколкостотин милиона само. Заради тази МУ заслуга, Цацаров ще получи правото да оглави КПКОНПИ, която е първата бухалка на мафията. Тя съсипва съдби, мачка хора и фирми, прикрива, тя измива мафиоти, тя пари разпределя !!!! И така до края на Държавата България !!!!

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#8] от "kratun.ko":

    Пряка връзка между Фандъкова и ВСС, естествено, няма. Обединителното им звено е властващата партия Герб, която отдавна е перде на стаената зад Сокола българска дълбока държава.
    И колкото по-устойчива е на терен властващата партия Герб, толкова по-видими и брутални са проявленията на дълбоката.

    А изборите ли? Изборите са абсолютно мерило на търпимостта на населението. Резултатите от последните показаха, че до социален взрив е далеко, затова и официалната власт, и неофициалната разчетоха еднозначно сигнала:
    1. Официалната разреши на кметовете си да вдигат местните данъци и такси и процесът стартира в гербаджийски общини. И тръгна по гайдата на работодателите първият ден от болничните да не го плащат на работниците. Аз не съм виждал работниците от села и паланки да пълнят гръцките хотели, както ломоти Борисов;
    2. Неофициалната власт направи още две стъпки към "усвояването" на държавата: Гешев - главен, Цацаров - КПКОНПИ. А, и она бурсагки клоун зам.-председател на НС, за да няма хъскане в официалната власт.

    Много скучен спектакъл.

    Затова смятам, че тия, дето дадоха отново властта на Фандъкова, засилиха държавата по баира.
    Ако Фандъкова беше бламирана, Герб-параванът пред дълбоката Соколова държава щеше да е доста разбит и тя нямаша да бъде чак толкова нагла.

    И Гешев, и Цацаров ни ги натегнаха гербаджийските (и присъдружните им) тъпаци.

    Нередност?
Нов коментар