🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цацаров "убедил" Патриотите да го подкрепят за шеф на КПКОНПИ

По време на срещата си в парламента в четвъртък двете страни постигнали съгласие да се намалят прекалените полицейски правомощия на антикорупционната комисия

Цацаров дойде в парламента в качеството си на кандидат за председател на антикорупционната комисия за среща с "Обединените патриоти"
Цацаров дойде в парламента в качеството си на кандидат за председател на антикорупционната комисия за среща с "Обединените патриоти"
Цацаров дойде в парламента в качеството си на кандидат за председател на антикорупционната комисия за среща с "Обединените патриоти"    ©  Юлия Лазарова
Цацаров дойде в парламента в качеството си на кандидат за председател на антикорупционната комисия за среща с "Обединените патриоти"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Обединените патриоти" и номинираният за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и все още главен прокурор Сотир Цацаров са постигнали съгласие по седем точки, свързани в предстоящи промени в Закона за противодействие на корупцията. Това обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов след срещата между депутатите от коалицията и Цацаров в четвъртък в парламента. Кандидатът за наследник на подалия оставка заради скандал с незаконни постройки на терасата му Пламен Георгиев дойде в Народното събрание, след като ден преди това Симеонов обяви, че номинацията на Цацаров, издигнат от ГЕРБ, депутати от "Атака" и Емил Димитров-Ревизоро от "Обединените патриоти", не е съгласувана с по-малкия коалиционен партньор.

Срещата и "постигнатото съгласие" по думите на Симеонов по въпроса за КПКОНПИ се превърна в повод "Обединените патриоти" официално да подкрепят кандидатурата на Цацаров.

На въпрос с какво Цацаров ги е убедил, че е подходящ за длъжността, депутатът от партията Борис Ячев, който е и председател на парламентарната комисия за борба с корупцията, в която тече процедурата за избор на нов председател на КПКОНПИ, отговори: "С виждането си за дейността като бъдещ председател на КПКОНПИ. Зададохме му много въпроси. Има добра визия за реформа в специализираната комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество, реформа по отношение на законодателството и за това как трябва да бъде вдигната комисията на крак, за да може да оправдае обществените очаквания."

Идеите за КПКОНПИ

След срещата Симеонов изброи седемте точки за промени в антикорупционния закон, по които Цацаров и "Обединените патриоти" са постигнали съгласие. "На първо място на едно мнение сме, че трябва да се разчисти законът от прекалените полицейски правомощия за разследване на комисията - СРС-та и прочие, защото не е нормално тази дейност те да я извършват", заяви Симеонов.

Другата тема, по която е било постигнато съгласие, е за обхвата на проверяваните лица. "Той в момента стига до шофьор на агенция, което ще създаде прекалено голямо натоварване на този орган и невъзможност за изпълняване на функциите", каза лидерът на НФСБ.

По време на срещата според Симеонов бил обсъден и въпросът доколко трябва да се прехвърлят функциите на КПКОНПИ върху общинските съвети, които ще изберат комисии за конфликт на интереси, доколко ще бъдат компетентни и доколко няма да се превърнат в инструменти за разчистване на неудобните по общини опозиционни представители.

От "Обединените патриоти" поставили и въпроса изборът на членовете на антикорупционната комисия да се прави от Народното събрание, а не както е сега - по предложение на председателя на комисията. Бил обсъден и въпросът за прекалено усложнените декларации, които лицата подават по закон. "Това води до неправилно попълване, до недоразумения, до неточности и много често попълващият декларацията става нарушител", каза Симеонов. По време на срещата по думите му станало въпрос и за прекалено раздутия състав на антикорупционната комисия, който в момента наброява 422-ма души. "За сметка на това антикорупционната дирекция е само от 32-ма човека", уточни той.

Цацаров иска "да събуди" комисията

Преди срещата кандидатът за председател на КПКОНПИ отбеляза, че не е негова работа да предлага промени в антикорупционния закон. "Това обаче не означава, че законът не се нуждае от промени. Напротив. Действащият закон има доста несъвършенства и аз в моята концепция и на изслушването в комисията, ако такива въпроси бъдат зададени, няма да скрия мнението си по отношение на всичко онова, което според мен трябва да бъде направено като изменения в закона", заяви Цацаров.

И добави, че, ако бъде избран, всичките му действия ще бъдат свързани с това комисията да бъде "събудена" от състоянието, в което се намира сега.

Против идеята на БСП президентът да назначава комисията

И "Обединените патриоти", и Цацаров се изказаха срещу предложението на БСП председателят на антикорупционния орган да се назначава от президента. "Това предложение на БСП не е ново. То се обсъждаше, когато се раждаше концепцията за единен антикорупционен орган. Двата законопроекта и тези предложения бяха едно от първите неща, по които се сблъскаха двете позиции на КСНС при президента, когато се обсъждаха антикорупционните модели. Ако БСП и другата позиция се абстрахират от чисто политическия момент, може би ще стигнат и до по-прагматични решения", каза Цацаров.

И добави, че според него този модел председателят на комисията и членовете й да се назначават от президента не е "най-положителният" и "най-работещият модел".

Борис Ячев пък определи повторното внасяне на законопроекта на БСП като "стара история", която не е била приета.

Разделение в БСП за номинацията на Цацаров

Депутатите от БСП ще вземат решение дали и кого ще подкрепят за шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) след изслушването на двамата кандидати – Сотир Цацаров и депутата от "Воля" Симеон Найденов, стана ясно от думите на лидерката на БСП Корнелия Нинова в парламента днес. Вчера се очакваше БСП да представи официално позицията си по темата, но това така и не се случи. Днес Нинова обясни, че тя самата в лично качество ще гласува "против" двамата кандидати, но "не заради техните качества, а заради сгрешения модел". Според нея шефът на КПКОНПИ не трябва да бъде избиран от депутатите, които се очаква след това обективно да разследва. Затова социалистите отново са внесли старото си предложение той да се назначава от президента. Лидерът на БСП обясни решението на БСП да не внесе своя кандидатура именно с това, че левицата всъщност настоява за прекрояване на модела на избор на председател на КПКОНПИ и в този смисъл би било странно да предлага свой кандидат.

По-рано обаче зам.-председателят на парламентарната група на левицата Драгомир Стойнев даде пред bTV друго обяснение - партията нямало как да получи подкрепа от другите формации в парламента и било безсмислено да прави своя номинация. Пред медиата Стойнев определи Цацаров като "безспорно силна кандидатура". "Сотир Цацаров е доказал, че може да бъде независим, да не се вслушва в мнението на управляващите. Важно е да видим каква е неговата концепция за промяна на тази институция. Тогава вече ще вземем своето решение дали да го подкрепим", каза той. По информация на "Капитал" вчера на заседанието на групата на БСП именно Стойнев се противопоставил на настояването на няколко леви депутати партията да заеме категорична позиция против избора на Цацаров. Аргументът му бил, че настоящият главен прокурор е "добре подготвен" и "качествата му са безспорни".
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    profesionalist avatar :-|
    profesionalist
    • - 1

    Nai korumpirania prokuror iska o6te da kradne s aiducite patrioti.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2

    ... а БСП още траят. Опозиция та дрънка!

    Нередност?
  • 3
    chichi01 avatar :-?
    Чичи (Ice Man's fan)

    Каквото и дрънкаме, няма как Цацаров след изтичането на мандата му, който много негови ласкатели и подмазвачи определят като много успешен, да бъде оставен във въздуха. Практиката е друга. Така е и по света. Хубавото, ако има такова е, че той ще довърши мандата на Георгиев. А тази комисия после може и да се закрие. Няма особено много причини вече да я има. Включително и падането на мониторинга. Нама смисъл от такъв придатък към съдебната ни система.

    Нередност?
  • 4
    grgrggrgrgr avatar :-|
    grgrggrgrgr

    Любимците на Др-Д май много им харесват статуквото и личностите на Гешев и Цацаров...

    Нередност?
Нов коментар