🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Парламентът избра Цацаров за шеф на КПКОНПИ, управляващите го сравниха с орел

Дебатът стигна до завода на VW, Лозан Панов, Истанбулската конвенция и БХК, а за главния прокурор гласуваха всички групи в НС

Сотир Цацаров    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Очаквано главният прокурор Сотир Цацаров беше избран за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Той беше подкрепен от ГЕРБ, НФСБ, ВМРО, "Атака", ДПС и близо половината група на БСП и така получи общо 165 гласа. Десет от депутатите на ВОЛЯ също подкрепиха Цацаров, като преди това подкрепиха и собствения си кандидат - депутатът Симеон Найденов, чиято роля очевидно беше да симулира състезателност. Против гласуваха единствено 30 депутати от БСП.

С проведения в сряда избор Сотир Цацаров не може да продължи да бъде главен прокурор, което означава, че Иван Гешев, който беше избран за негов наследник, ще встъпи в длъжност още тази година, а не на 10 януари.

В парламента в сряда нямаше дебат по същество за концепцията и качествата на предложения от управляващите кандидат, а отделни изказвания от народни представители в продължение на час и половина, в които с едно изключение никой не коментира резултатите от работата на ръководената от Цацаров прокуратура.

В изказването си депутатът от ГЕРБ Георги Марков се върна до Великото народно събрание, а след това в стила на изданията на Делян Пеевски нападна председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, Българския хелзинкски комитет (които прати да броят хлебарки и да следят чистотата на тоалетните в затворите). Накрая Марков стигна до заключението, че VW не са дошли в България заради скандалите "по върховете на съдебната власт", визирайки председателя на ВКС, на когото парламентът трябвало да поиска оставката.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи критики към управляващите за начина, по който са създали КПКОНПИ, но не се изказа по същество за нито една от двете кандидатури.

Единствено Крум Зарков обърна внимание на факта, че дейността на КПКОНПИ зависи от прокуратурата, която не е показала резултати в борбата с корупцията. Той направи оценка на досегашната дейност на комисията: "Ако човек съди за интензитета на борбата с корупцията по дневния ред на Народното събрание, то в този 44-ти парламент тя достигна истински апогей. Практически от конституирането си досега непрекъснато се занимаваме с корупцията или вече с прословутата КПКОНПИ. То не беше нов закон, то не бяха поправки в закона, то не беше отлагане на текстове. Не беше закон, който виси, приет на първо четене, и чака второ. Пък избор на председател, пък оставка на председателя и така до днешната процедура. Резултатите от тази трескава активност досега се измерват предимно в скандали".

"Никога не сме работили толкова добре с българската прокуратура, колкото по времето на г-н Цацаров", обяви Вежди Рашидов от ГЕРБ, чиято близост с главния прокурор не секна и когато държавното обвинение трябваше да провери изнесените за бившия министър на културата данни в разследването за имотите на хора от властта "Апартаментгейт".

"Познавам г-н Цацаров от 2002 г. от службата ми в Пловдивския регион. Г-н Цацаров е един брилянтен юрист, голям интелект и ерудит", каза Симеон Симеонов от ДПС (през 2002 г. ген. Симеонов е бил началник на щаба на корпус Тактическа авиация в Пловдив).

"Орелът не лови мухи" - с тези думи Славчо Атанасов от ВМРО мотивира подкрепата си за Сотир Цацаров и го призова да започне борбата с корупцията.

По време на дебатите стана ясно, че се подготвят законодателни промени, свързани с дейността на КПКОНПИ, която е без председател от април т.г., след като избраният от ГЕРБ и ДПС Пламен Георгиев трябваше да се оттегли заради скандал около имуществото му.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    absent avatar :-|
    Абсент
    • + 4

    Че е орел, орел е...обаче от тия по-тлъстите и мазни орли!

    Нередност?
  • 2
    baba_vuna avatar :-|
    Мамата
    • + 2


    До коментар [#] от "
    Абсент
    ":

    Даже Сокол

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    Ето това е "парламентарната опозиция", редят се да целуват трибуквия и да изтъкват само маловажните проблеми.

    Нередност?
Нов коментар