🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Танцът на Цацаров с корупцията - хронология

Какво направи бъдещият председател на антикорупционната комисия, докато беше седем години главен прокурор

Сотир Цацаров    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Настоящата хронология не е изчерпателна. В нея не са включени "наследени" от Цацаров съдебни дела преди мандата му, както и разследвания срещу представители на местната власт.

Януари 2013 г.

С встъпването си в длъжност като главен прокурор Сотир Цацаров дава заявка, че ще действа реактивно на обществените скандали. След като сайтът "Биволъ" разкрива аферата "Дюнигейт" - за строителство в защитена местност край Несебър, обвинение получава кметът на града Николай Димитров. Разследването е прекратено тихомълком, а мотивите за това не са обявени публично.

Февруари 2013 г.

Прокуратурата обявява, че е започнала разследване за престъпление срещу правосъдието срещу прокурора от Софийската апелативна прокуратура Стойчо Ненков. Поводът е оттегленият от него протест по едно от делата САПАРД. Разследването е прекратено. Мотивите никога не са обявени публично.

Февруари 2013 г.

Сотир Цацаров се опитва да влезе в тона на протестите за цените на тока, довели до оставката на правителството. Прокуратурата провежда показани проверки в трите ЕРП-та. Екипът, който главният прокурор Сотир Цацаров е определил да проверява ЧЕЗ се ръководи от тогавашния зам.-градски прокурор Роман Василев, а негова дясна ръка е Иван Гешев.

Следват проверки в ЕРП-тата, обвинения срещу шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев, както и шефове в НЕК. Всички разследвания са прекратени, без това да бъде обявено публично.

Март 2013 г.

Бившият министър на земеделието Мирослав Найденов е привлечен като обвиняем за корупция. Разследването срещу него, което е започнало през 2009 г., е прекратено тихомълком впоследствие. Прокураутрата така и не публикува мотивите си.

Април 2013 г.

След като в медиите са публикувани разработки от 90-те години, водени срещу директора на ГДБОП Станимир Флоров, прокуратурата започва разследване за подкуп срещу него.

Три години по-късно то е прекратено, а прокуратурата отказа да обяви мотивите за решението си.

Май 2013 г.

В деня на размисъл прокуратурата провежда показна акция в печатницата за бюлетини в Костинброд с твърдението, че се е подготвяла. Сигналът е подаден от Мая Манолова от БСП, а акцията - раздухана от Николай Бареков. Единственият обвинен по делото е тогавашният главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков (сега транспортен министър), който е оправдан на първа инстанция. Тогава на власт отново е ГЕРБ, а прокуратурата не обжалва присъдата.

Юни 2013 г.

Седмица след като депутатът от ДПС Делян Пеевски се обърна към бившия вътрешен министър Цветанов с думите: "Г-н Цветанов, обърнете се, обърнете се, не се правете. Г-н Цветанов, да ви кажа – вие вадите много лъжи, но тепърва ще излиза вие с колко криминално проявени лица сте се срещали. Това ви го обещавам! Но аз няма да се занимавам с вас. С вас ще се занимава правораздавателната система", прокуратурата повдигна обвинение срещу заместника на Борисов за безконтролното подслушване. През следващите месеци следват още две обвинения. Цветанов е оправдан по всички дела срещу него.

По същото време започват разследвания, водещи и към премиера Борисов - за полетите на правителствения Авиоотряд 28 и с военните самолети, за смъртта на Тодор Димов-Чакъра по време на полицейска акция, ръководена от Борисов през 2003 г., както и за аферата "Ало, Ваньо" - за разговорите между Бойко Борисов и Ваньо Танов от времето, когато първият беше премиер, а вторият - директор на митниците. Малко преди ГЕРБ да дойдат отново на власт, проверките са прекратени.

Юли 2013 г.

Прокуратурата обвинява бившия директор на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров в длъжностно присвояване. През 2017 г. е внесено още едно обвинение. Той получава осъдителни присъди от военните съдилища, които ВКС отменя и сега делата са отново по инстанциите.

Юли 2013 г.

Прокуратурата обвинява председателя на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов в търговия с влияние. На пресконференция в държавното обвинение са прожектирани страници от тефтера му, от които става ясно, че той получава инструкции кога да "удари" и кого не от хора с инициали ИФ (вероятно Искра Фидосова) и ЦЦ (вероятно Цветан Цветанов). По време на пресконференцията става ясно, че прокуратурата е преправила други инициали - ДП, като ги е направила на 10.

Филип Златанов, който е прост изпълнител, получава условна присъда, но така и не проговаря от кого е получавал нареждания. Междувременно тефтерът е откраднат от колата на графолога, който е трябвало да направи експертиза, което дава повод на прокуратурата да спре разследването, водещо към Фидосова и Цветанов. Досъдебното производство е спряно и към днешна дата.

Август 2013 г.

В медиите изтичат разговори от лятото на 2012 г., записани със СРС-та между окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев, апелативния прокурор на Бургас Емил Христов и члена на ВСС Камен Ситнилски, на които те коментират предстоящия избор на членове на ВСС. Разговорите стават причина срещу Ситнилски, който е изключително влиятелен в прокуратурата, да започне безпрецедентно дисциплинарно производство. Той е уволнен от съвета, а година по-късно умира. Срещу Ванчев и Христов започват разследвания, които са прекратени.

Август 2013 г.

Петима служители от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и директорът Валентин Божков са обвинени за корупция. Обвиненията срещу Божков така и не са внесени в съда.

Септември 2013 г.

Във връзка с проекта АЕЦ "Белене" са повдигнати обвинения срещу собственика на "Риск инженеринг" Богомил Манчев, управителя на "Уорли Парсънс" Събин Събинов и директора на НЕК Крум Атанасов. Разследването е прекратено.

През 2016 г. прокуратурата повдига още обвинения по делото Белене - на бившите изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян и бившите икономически министри Петър Димитров и Делян Добрев.

Това разследване, което е на деветата година от образуването си, все още не е внесено в съда.

Октомври 2013 г.

Повдигнати са обвинения на изпълнителния директор на "Напоителни системи" Стайко Ганчев и на членовете на борда на директорите на същото дружество - Георги Харизанов и Радослав Чеглайски. Разследването е прекратено.

Октомври 2013 г.

Главният прокурор иска имунитета на депутата от ДПС Петър Ангелов. Той е обвинен в участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления. От 2014 г. делото продължава да се гледа в Специализирания наказателен съд.

Ноември 2013 г.

Зам.-председателят на парламента и ДПС Христо Бисеров изненадващо подава оставка от всички постове. Два дни по-късно става ясна и причината - прокуратурата го разследва за пране на пари. Ударът, който е най-смелото действие на Цацаров срещу ДПС, в действителност е провокиран от това, че сигналът е дошъл от чужди служби, съобщили за преводи на пари, чийто произход може да е свързан с ислямистки групировки.

Обвиненията обаче са така повдигнати в прокуратурата, че не издържат в съда и всички са оправдани, а Бисеров - възстановен на всички партийни постове.

Април 2014 г.

Прокуратурата привлича като обвиняеми в престъпление по служба председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и председателя на Военноапелативния съд Петко Петков по дело свързано с реализиран европроект по времето, по което Пенгезов е бил ръководител на военния съд. Обвинения има и за Мария Дивизиева от времето, когато е ръководила управляващия орган по оперативната програма, наблюдава проекта. Малката подробност е, че делото отлежаваше в прокуратурата от 2010 г., а обвиненията бяха повдигнати, когато Пенгезов пожела да кандидатства за втори мандат като председател на Софийския апелативен съд. Така той е отстранен от конкурса, а след намесата на Цацаров за временен ръководител е сложен близкия до ДПС (и член на настоящия състав на ВСС от квотата на ДПС) Стефан Гроздев.

Делото е внесено в Софийски градски съд през 2015 г. През 2019 г. Пенгезов и Петков получиха условни присъди, а голяма част обвиненията бяха прекратени поради давност.

Май 2014 г.

Под ръководството на Цацаров държавното обвинение прави безпрецедентен опит да разследва президента Росен Плевнелиев. По това време на власт е правителството на Орешарски, а президентството е единствената държавна институция, която открито му се противопоставя. Проверката е образувана по абсурден сигнал на Николай Бареков и въпреки ясните норми на конституцията, че държавния глава не носи отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна или нарушение на конституцията. С тях обаче се занимава не прокуратурата, а парламентът. След като случаят се разшумява, проверката е прекратена.

Юни 2014 г.

Прокуратурата провежда показна акция в централата на КТБ, което става повод за банкова паника и поставянето на банката под особен надзор.

След четиригодишно разследване на съд са предадени двама подуправители на БНБ, началници в банката, главният акционер Цветан Василев, както и външни одитори.

От материалите по делото става ясно, че наблюдаващият прокурор Иван Гешев е водил разследването едностранно, като са "ударени" единствено хора, близки до Василев, а линията за връзката на депутата от ДПС Делян Пеевски е игнорирана напълно. Обвинения няма срещу евродепутата Николай Бареков, за когото има данни, че е получавал пари в брой по разпореждане на Василев. Процесът продължава да тече на първа инстанция.

Февруари 2015 г.

Съдията от Окръжен съд - Русе, Николай Стефанов е задържан по обвинение за подкуп. През 2018 г. той е оправдан окончателно.

Март 2015 г.

Прокуратурата обвинява Антоанета Василева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора, за престъпления по служба. Това е първото дело на т.нар. спецзвено за противодействие на корупцията към Софийската градска прокуратура, създадено от Сотир Цацаров. Василева е оправдана на всички инстанции. Същата съдба има и друго от дебютните дела на спецзвеното - срещу варненския следовател Илияна Трендафилова за това, че изкълчила пръста на нейна колежка по време на оперативка.

Ноември 2015 г.

Прокуратурата започва разследване по публикувани от сайта "Биволъ" разговори между председателя на Софийския градски съд Владимира Янева, съдията Румяна Ченалова и адвоката и брокер на влияние Момчил Мондешки. Разследването е прекратено тихомълком година и половина по-късно.

Владимира Янева получава условна присъда, но за нарушения при даването на разрешения за подслушване при т.нар. скандал "Червеи". По време на процеса ще се потвърдят съмненията, че обвиненията срещу бившата съдийка са били "завоалирани" (както Янева и Ченалова коментират в разговорите). Срещу Ченалова започват серия от дела за длъжностни престъпления, но само едно от тях стига до съда, където продължава да тече вече повече от година. Разследването за пране на пари покрай Момчил Мондешки е прекратено.

Декември 2015 г.

След падането от власт на втория кабинет "Борисов" прокуратурата започва да повдига обвинения срещу министрите от Реформаторския блок участвали в кабинета. Обвиняеми стават военният министър Николай Ненчев, външният министър Даниел Митов и заместникът му Христо Ангеличин, както и здравният министър Петър Москов. Обвинения получават вицепремиерът в първия кабинет на Борисов Симеон Дянков, министърът на икономиката от същото правителство Трайчо Трайков и съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев. Митов и Ангеличин бяха оправдани на първа инстанция, останалите дела продължават.

Април 2016 г.

Във фонда за лечение на деца започва акция на Специализираната прокуратура. Арестуван е директорът Павел Александров. На практиката с действията си държавното обвинение блокира работата на институцията. Делото е внесено в съда, но е многократно прекратявано.

Май 2016 г.

Започва разследване срещу съдията от Варненския окръжен съд Светлозар Георгиев. В продължение на половин година той е подслушван и следен по сигнал на прокурорката по едно от делата срещу Веселин Марешки, което той разглежда. Срещу него е внесено обвинение за престъпление срещу правосъдието, по което е оправдан.

Юни 2017 г.

Прокуратурата обвинява Лазар Лазаров - бивш председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) до ноември 2016 г., за длъжностно престъпление. Делото е внесено през 2018 г., но на два пъти е връщано за доразследване на прокуратурата. Какво ще се случи с делото предстои да стане ясно тази седмица, когато е поредното насрочване.

Юли 2017 г.

Обвинения за изнудване получава депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов. Делото срещу него е внесено в съда през януари 2019 г. и продължава да се разглежда от съда. Мартинов е обвинен, че е искал да набави за себе си 4 тона суров суджук, 30 кг филе "Елена" и 30 кг телешка пастърма.

Април 2018 г.

Пред Спортната палата в София показно са арестувани кметът на "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Те заедно с посредника Петко Дюлгеров получават обвинения за това, че са поискали и получили подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, който се оказа свързан с жената до Иван Гешев.

Тримата са осъдени на първа инстанция, но от мотивите на съда става ясно, че има съмнения за манипулация на част от доказателствата.

Октомври 2018 г.

Прокуратурата арестува председателя на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев по обвинение за престъпление по служба в процедурата за предоставяне на българско гражданство. Разследването срещу него продължава.

Април 2019 г.

Избухва скандалът "Апартаментгейт", в който са замесени Цветан Цветанов, Вежди Рашидов, Красимир Първанов и Ваня Колева. Върховната касационна прокуратура започва разследвания, които в началото на ноември са изпратени в Специализираната прокуратура, но оттам няма повече информация.

Август 2019 г.

Главният прокурор разпорежда проверка във връзка с разследването на журналиста Генка Шикерова за злоупотреби в БАБХ. Месец и половина по-късно тя пише писмо до главния прокурор, в което иска държавното обвинение да обяви (както прави по други разследвания) какво се случва с проверката, но така и не получава отговор.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-(
    evpetra
    • - 1
    • + 14

    Срам! Как няма обаче един опозиционер в Народното събрание, който да прочете този списък, когато ще "изслушват" Цацаров! Кой е виновен обаче? Виновни са тези граждани, които не мислят за кого гласуват!

    Нередност?
  • 2
    gosko22 avatar :-|
    gosko22
    • + 10

    Явно, ако не си послушен и не даваш парата, прокуратурата те обвинява в корупция или нещо и с цялата си мощ ти прави живота черен. А И КОНПИ ще ти взима имуществото така и така.

    Ако си платиш рушвета и целунеш Пръстена разследването се прекратява

    Нередност?
  • 3
    zamen avatar :-@
    Чарли
    • + 6

    Цацата не е свършила работа и за един лев в олза на обществото и позицията която заема, но за сметка на това от тук нататък ще е още по-малко.
    Тий и цацаратурата работят за своя сметка но с пари на данъкоплатците.

    Не народ, а мърша! - възкликнал поета.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 13

    Г-н Босев е свършил уникална работа! Поздравления.

    Ако този списък на десетки заметени престъпления срещу обществото се чете безпристрастно (което, видимо, е много трудно за масовата публика), ще стане пределно ясно, че Цацаров притежава ум и качества да служи на официалната и неофициалната власти и има потенциал тепърва да бъде издиган за висши държавни постове от тях.
    Цацаров е като дялан камък я за следващ "програмен" министър-председател , я за президент... Независим, де, подкрепен от Герб.
    И от Пееф, естествено...

    Служейки предано на господарите си, Сотир Цацаров много бързо превърна съветския тип военнизирана българска прокуратура в преторианска гвардия на властта.
    Това няма как да не бъде оценено отсъщата тая власт.
    Властта на Борисов и дълбоката държава

    Нередност?
  • 5
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 3

    2013:
    БИВОЛЪ ОСПОРИ В СЪДА ОТКАЗА НА ПРОКУРАТУРАТА ДА РАЗСЛЕДВА СДЕЛКАТА “КОРАЛ”
    https://bivol.bg/bivol-otkaz-prokuratura-koral.html

    Нередност?
  • 6
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 3

    Март, 2019
    ПРОКУРАТУРАТА НЕ ВИЖДА КОРУПЦИЯ В ЗАПИСА ОТ #АПИГЕЙТ, НО АКТИВНО ИЗДИРВА ИЗТОЧНИКА И ЩЕ РАЗПИТВА ЖУРНАЛИСТИТЕ ОТ БИВОЛЪ
    https://bivol.bg/api-avtomagistrali-2.html

    Нередност?
  • 7
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 3

    2018: https://bivol.bg/gp7.html
    ДЖИПИГЕЙТ: ТЕЖЪК ИНСТИТУЦИОНАЛЕН ПРОВАЛ В РАЗСЛЕДВАНИЯТА ЗА ЗЛОУПОТРЕБИ НА ЕВРОФОНДОВЕ

    Нередност?
  • 8
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 3

    Септември, 2014:
    ЗАЩО СОФИЙСКАТА АПЕЛАТИВНА ПРОКУРАТУРА ТРЯБВА ДА ОТМЕНИ ПРЕКРАТЯВАНЕТО НА РАЗСЛЕДВАНЕТО ЗА ЗАПИСИТЕ “АЛО, ВАНЬО”
    https://bivol.bg/sadebni-reportazhi-alo-vanyo.html

    Нередност?
  • 9
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    2015:
    ПРОКУРОРКАТА НА ДПС БОРЯНА БЕЦОВА ОНЕВИНИ И “ФРЕНСКИЯ БЕЗРАБОТЕН” ИВАН ДАНОВ
    https://bivol.bg/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%be%d1%80%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%bf%d1%81-%d0%b1%d0%be%d1%80%d1%8f%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d1%86%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d0%bd%d0%b5.html

    Нередност?
  • 10
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Юни, 2019:
    ВЛАСТТА КРИЕ КАК Е УЗАКОНЕНА ЕВТИНАТА ВИЛА НА ЦАЦАРОВ
    https://bivol.bg/cacarov-vila-2.html

    Нередност?
Нов коментар