Прокуратурата разследва за злоупотреба с европари 23 от общо 750 къщи за гости

Това е резултатът от мащабната проверка след мегаскандала от миналата година, когато стана ясно, че частни къщи са финансирани по програмата за селските райони

По разпореждане на главния прокурор Гешев 23-те производства са взети под специален надзор от апелативните прокуратури
По разпореждане на главния прокурор Гешев 23-те производства са взети под специален надзор от апелативните прокуратури
По разпореждане на главния прокурор Гешев 23-те производства са взети под специален надзор от апелативните прокуратури    ©  Велко Ангелов
По разпореждане на главния прокурор Гешев 23-те производства са взети под специален надзор от апелативните прокуратури    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Осем месеца след като прокуратурата започна мащабна проверка на всичките близо 750 къщи за гости в страната, строени с европари, за 23 случая са започнали досъдебни производства за евентуални злоупотреби с европейските фондове, а по разпореждане на главния прокурор те са взети под специален надзор от апелативните прокуратури. Това става ясно от съобщение на прокуратурата във вторник.

В момента има само един обвиняем по един от големите скандали за миналата година - къщите за гости, които са получили евросубсидии, но вместо да работят като туристически обекти, се оказаха за лично ползване. Фонд "Земеделие" пък обяви, че ще си търси възстановяване на над 46 млн. лв.

Под специален надзор

Във вторник стана ясно, че по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев петте апелативни прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново ще вземат под специален надзор 23 досъдебни производства за строителство на къщи за гости с пари от програмата за развитие на селските райони. Производствата са за предоставяне на неверни данни с цел получаване на средства от европейските фондове, стана ясно от съобщение на Главната прокуратура. Почти половината от тях са образувани от Софийската градска прокуратура - общо 11, други три са в Монтана, а две - във Велико Търново. По едно производство за потенциална злоупотреба с еврофондове има и в окръжните прокуратури в още седем града, сред които Пловдив, Варна, Хасково, Плевен и др., става ясно от съобщението.

Производствата са в резултат на мащабната прокурорска проверка на всички къщи за гости, строени с европари, която стартира през април миналата година след разпореждане на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Това пък се случи след мегаскандал, след като журналистически разследвания показаха десетки случаи, в които построени със субсидии от програмата за селските райони къщи за гости се използват като частни жилища и вили вместо като туристически обекти.

От прокуратурата твърдят сега, че проверките за останалите 723 обекта в страната продължават, "като се осъществява и служебен контрол върху постановените прокурорски актове до върховното ниво в прокуратурата на България". От съобщението не става ясно колко още време ще отнемат въпросните продължаващи проверки.

Един обвиняем и46 млн. лв. за връщане

Скандалът с къщите за гости започна през пролетта на миналата година, след като разследване на "Биволъ" и благоевградска медия показа, че тогавашният зам.-министър на икономиката Александър Манолев има къща за гости в Сандански, строена с пари по Програмата за развитие на селските райони, която, вместо да приема туристи, се ползва лично от него. Манолев първоначално отричаше, но след това подаде оставка и до момента е единственият обвиняем за потенциална злоупотреба с европари, макар в медиите да излязоха десетки други разследвания за нарушения при къщите за гости. Според прокуратурата Манолев е осигурил терен и финансиране на дъщерята на детегледачката на семейството му, която пък е спечелила проект за строителство на къща за гости. Имотът се е ползвал от самия него и близките му лично, а не като туристически обект, за каквото всъщност е получено финансиране.

Покрай публичните скандали фонд "Земеделие" също започна проверки на къщите за гости, които все още са в период на мониторинг. И резултатите от тях се оказаха изключително проблемни: едва 23 къщи за гости от проверените над 270 са били изрядни. От останалите 157 проекта ще бъде изискано да върнат над 43 млн. лв. субсидии, взети за построяването им, а при други 95 е наложена частична санкция от 3.3 млн. лв.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 6

    КАК ПРОКУРАТУРАТА СМАЧКВА ПРОВЕРКИТЕ ЗА “КЪЩИТЕ ЗА ТЪЩИ”
    https://bivol.bg/kushti-za-tushti-prokuratura-proverki.html

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 6

    ПРОКУРАТУРАТА НЕ ВИЖДА ПРОБЛЕМ:
    СЪУЧАСТНИЧКАТА НА АЛЕКСАНДЪР МАНОЛЕВ ГЛЕДА САМА СТАДО ОТ 65 ГОВЕДА И ПОЛУЧАВА ЕВРОСУБСИДИИ
    https://bivol.bg/agrotrade-dfz-goveda.html

    Нередност?
  • 3
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • + 9

    голЕм успех, нЕма що!!

    А останалите?! Нещо по къщите на родата на Мустафа-та, че и на другите по-така хора?!

    Нередност?
  • 4
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • - 2
    • + 1

    Къщите за тъщите... и на иленка милиЙончева ли?

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 2

    Бре! Излиза, че за 4 години 23 човека са изпаднали от омертата?

    Нередност?
  • 6
    aussie avatar :-|
    aussie

    Тези 23 сигурно са най-изрядните Пт останалите.

    Нередност?
Нов коментар