Два европроекта със злоупотреби са прехвърлени от ОЛАФ към българската прокуратура и към ЕК

Oпасна незавършена пречиствателна станция и воден проект с търгове с измами са двата случая, заради които България може да върне над 12 млн. евро на ЕС

Опасна неработеща пречиствателна станция е един от случаите на злоупотреба, които ОЛАФ е предала на ЕК
Опасна неработеща пречиствателна станция е един от случаите на злоупотреба, които ОЛАФ е предала на ЕК
Опасна неработеща пречиствателна станция е един от случаите на злоупотреба, които ОЛАФ е предала на ЕК    ©  Георги Кожухаров
Опасна неработеща пречиствателна станция е един от случаите на злоупотреба, които ОЛАФ е предала на ЕК    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Преди две седмици Европейската служба за борба с измамите предаде разследвания за злоупотреби по два водни проекта в България.
  • Топката сега е у Европейската комисия и Върховна касационна прокуратура, като те трябва да решат дали. България ще връща пари на ЕС и дали ще има конкретни лица, подведени под отговорност.
  • Няма официална информация кои са проектите, но на този етап има предположения.

В края на ноември Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) обяви, че е приключила разследването по два водни европейски проекта у нас. Заключението беше, че злоупотреби има.

Проверка на "Капитал" показа, че материалите по всеки от случаите са изпратени съответно в две генерални дирекции на Европейската комисия - "Земеделие и развитие на селските райони" (AGRI) и "Регионална и селищна политика" (REGIO), както и във Върховната касационна прокуратура в София. ОЛАФ е препоръчала да бъдат възстановени общо малко под 12 млн. евро по двата проекта.

Още няма категоричен отговор кои са проектите, както и дали ще има конкретни лица, подведени под отговорност. "Капитал" успя да събере няколко хипотези за случаите. Откриването на виновници за потенциална измама е прехвърлено като отговорност на българската вместо на европейската прокуратура, тъй като новата структура под ръководството на Лаура Кьовеши отговаря за случаи в новия програмен период, след 2017 г. От българската прокуратура засега информация не е получена.

Какво каза ОЛАФ

На 30 ноември службата обяви, че е завършила разследването по четири проекта за модернизация на водни съоръжения, финансирани с европейски средства, като проверяваните обекти са в България (другите са в Унгария и Румъния).

Eдиният случай е за пречиствателна станция за отпадни води, която е завършена през 2012 г., като ОЛАФ посочва, че никога не е започнала да работи. "Съоръжението е предназначено да почиства и премахва замърсителите от отпадъчните води, а сега вместо това представлява риск за общественото здраве и околната среда. След приключване на разследването бяха препоръчани 4.8 милиона евро за възстановяване", пишат от службата.

Другото разследване е по сигнал от анонимен източник, в рамките на което са проверени пет големи договора за строителство и надзор в рамките на един проект за водоснабдяване и отпадни води.

"Доказателствата, открити по време на разследването, предполагат, че са били представени фалшиви документи по време на процеса на възлагане [на обществени поръчки] и че последващата некачествена работа е била одобрена по време на фазата на изпълнение. Общо 6.9 милиона евро бяха препоръчани за възстановяване и на българските власти беше изпратена съдебна препоръка", посочват от Европейската служба за борба с измамите.

Какво се случва с разследването сега

От пресцентъра на ОЛАФ обясниха за "Капитал", че докладите им следват стриктни правила за конфиденциалност, затова не могат да дадат конкретна информация за кои проекти става въпрос.

По принцип от службата искат информация от замесената страна членка и й дават възможност да заеме позиция по казуса. След това предават материалите на еврокомисията, където преценяват дали да се нанесе финансова корекция.

Такъв е случаят и сега. Все пак от службата за измами разясниха, че са изпратили заключенията си, които съдържат "финансови препоръки за възстановяване на неправомерно изразходвани средства, до Европейската комисия".

От двете дирекции - AGRI и REGIO, които отговарят за европейските пари в България, съответно по земеделските програми и по регионалните, отказаха подробна информация. От земеделската дирекция казаха, че преглеждат материалите в момента.

"ЕК има нулева толерантност към измами с европейски средства и затова настоява за ясен ангажимент от страните членки за предотвратяването им", беше единственият отговор на говорител на DG Regio до "Капитал". От там добавиха, че парите по кохезионната политика са отговорност на държавите, които трябва да изберат проектите и да ги управляват.

По второто дело също е внесена съдебна препоръка до Върховната касационна прокуратура на България. "Капитал" опита да се свърже със Сийка Милева, говорител на главния прокурор, за да разбере дали проверката е вече разпределена, но не успя да до редакционното приключване на материала.

Кои са проблемните проекти

От ОЛАФ отказаха да посочат за кои проекти конкретно става въпрос, тъй като разследването е в ход

Наличната информация е малка, но все пак има няколко жокера.

Фактът, че единият случай е изпратен на ГД "Земеделие", вероятно значи, че въпросният проект най-вероятно е финансиран по Програмата за развитие на селските райони, (ПРСР), за която у нас отговаря Държавен фонд "Земеделие", който е свързан с редица проблеми и скандали през годините.

Според малкото публично известни факти възможен вариант за този проект е станцията в село Душанци край Пирдоп, която е построена именно през 2012 г., както е посочено в прессъобщението на ОЛАФ, и никога не е заработила. Според разследване, публикувано в "Черната книга на правителственото разхищение", станцията в село Душанци е построена през 2012 г. за 12 млн. лв., но не работи и по сигнали на неправителствени организации мръсната вода се излива в реката.

Според добре запознат източник на "Капитал" обаче и двата проекта са финансирани по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) в периода 2007 - 2013 г. и става въпрос за проекти в Първомай и Враца.

Това би било странно, тъй като не става ясно защо ОЛАФ би изпратила на дирекцията по земеделие материалите си, тъй като тя не отговаря за проекти, финансирани по ОПОС. Проверка на "Капитал" показа, че Първомай наистина има пречиствателна станция, която е започнала да се строи през 2014 г. и е част от проект, финансиран по ОПОС в периода 2007 - 2013 г. Водният проект на Враца пък е печално известен със своето грандиозно забавяне - това е най-дълго продължилият и може би най-неадекватно подготвен европейски проект в България, който се проточи повече от 12 години.

Възможно е обаче тези два проекта, за които източникът говори, да са обект на ново разследване на ОЛАФ.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    В Българиия перат едни откраднати сейшелски пари, дарени от ОАЕ.
    И Таки-Маки-ГЕРБ връзка!

    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161220162941189
    Почетният консул на Малдивите у нас Христо Чепишев, един от основателите на СИК Красимир Бебов, наркобосът Христофорос Никос Аманатидис – Таки и братът на депутата от ГЕРБ Росица Кирова – Константин Върбанов протичат в разследване на сейшелската Антикорупционна комисия за кражбата и впоследствие изпиране на 50 милиона долара, както и за незаконно

    Нередност?
  • 2
    rsj311120327 avatar :-|
    rsj311120327

    В село Глогово също има пречиствателна, която не е работила никога, а седи като памет ик на корупцията вече 10г

    Нередност?
Нов коментар