🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НСО минава в режим публично-частно партньорство

ДПС предлага Доган и Пеевски да си плащат за охраната, защото "нито една частна охранителна фирма не може да даде тази сигурност"

Делян Пеевски гласува на изборите за Европейски парламент - май 2019 г., под зоркото око на охраната си
Делян Пеевски гласува на изборите за Европейски парламент - май 2019 г., под зоркото око на охраната си
Делян Пеевски гласува на изборите за Европейски парламент - май 2019 г., под зоркото око на охраната си    ©  Георги Кожухаров
Делян Пеевски гласува на изборите за Европейски парламент - май 2019 г., под зоркото око на охраната си    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Националната служба за охрана (НСО) е на път да се превърне в публично-частна охранителна фирма. Това предлагат депутатите от ДПС Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид в проект, депозиран в понеделник в Народното събрание.

Предложението предвижда народните представители, семействата на президента, премиера и председателя на НС и "други лица, свързани с националната сигурност", за които има "конкретна застрашеност в мирно време", да могат да ползват охрана от НСО, но срещу заплащане. Именно в последната категория попада охраната на единия от вносителите - Делян Пеевски, както и тази на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. От години двамата ползват държавна охрана, а НСО отказва да предостави информация за това колко струва тя на данъкоплатците.

За промените заговори за пръв път лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. В края на миналата година пред "Дарик радио" в отговор на въпрос на водещия за охраната на Ахмед Доган Карадайъ обясни, че ДПС ще предложи промените в закона за НСО. От изказването му тогава стана ясно, че от години ДПС предоставя "коли и техника" на НСО за охраната на Доган и Пеевски, а единственото, "което се заплаща, са заплатите на служителите".

Нито в закона за НСО, нито в правилника за прилагането му е предвидена възможност трети лица да предоставят имущество на службата или да възстановяват разходите ѝ. Единствената хипотеза е в случай, че НСО охранява чуждестранна делегация, но тогава разходите се заплащат от Министерския съвет.

Признанието, че НСО на практика приема дарения напомня на скандала от 2013 г., когато стана ясно, че МВР е приемало дарения от частни лица, като в замяна е осигурявала охрана. Даренията бяха забранени, скандалът попадна в докладите на ЕК.

Тарифата, по която сега ще става заплащането, ще се приеме от министъра на финансите по предложение на началника на НСО.

Нямат право да ползват оръжие на една спирка...

В отговор на въпрос на водещия каква е разликата между държавата охрана и частните охранители Карадайъ отговори: "...нито една частна охранителна фирма не може да даде тази сигурност, която може да даде държавата. Нещо повече, те нямат правото да ползват оръжие на една спирка, на едно кръстовище дори да ви спрат с частна охранителна фирма, техните действия са тотално ограничени."

Служителите на НСО могат да използват "физическа сила, помощни средства, специални техники и похвати", както и да извършват арести. Освен това колите им използват специален режим на движение, което в българската действителност означава, че са освободени от задължението да спазват ограничения за скорост и изпреварване.

И ако първите две категории, които ще могат да се възползват от промените, са ясни - депутатите и семействата на премиера, президента и председателя на парламента, за които има "конкретна застрашеност", то неясна остава третата категория - "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката", в която публично е известно, че попада Доган.

Това определение има две субективни и публично непроверими хипотези - "свързани с националната сигурност" и "посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката".

Мустафа Карадайъ в ефира на "Дарик радио" даде идея за профила, който законът посочва: "става въпрос за действащи, за бивши политици, особено пък когато може да става въпрос за дейността на бивши политици, защото тази отговорност ти да изведеш по този начин мирен преход след "възродителен процес", след експулсиране на 360 000 души за 2-3 месеца, което ние го наричаме етническо прочистване, и ти при пресните гробове да направиш мирен преход, да убедиш общността да се откаже от реваншизъм и мирен преход да направиш, нали знаете, че може и нечии геополитически интереси да са накърнени?".

Оценката за това дали конкретно лице е "свързано с националната сигурност" и "посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката" се прави от комисията по закона за НСО. Тя се ръководи от началника на НСО и в нея влизат още председателят на ДАНС и главният секретар на МВР.

Работата на въпросната комисия обаче е обвита в мистерията на класифицираната информация.

Бюджетът на НСО за 2020 г. е 44 млн. лв.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 4

    Доган иска да отхапе още едно парче от държавата. След като превзе МВР и прокуратурата, сега остана да превземе и НСО. Да се готви армията.

    Нередност?
  • 2
    jordani avatar :-(
    jordani
    • + 3

    Да не сте сте обАркали? Частно-публично, а не публично-частно!

    Това предложение е директна подбуда към корупция или имуществен изборен ценз.
    Ако го приемат:
    - или средна класа и по-долу няма да има достъп до властта - понеже как ще плаща за охраната на семейството си?
    - или ако изберат относително "беден" президент/премиер/председател на НС - той трябва скоростно да се обогати за да плаща за охраната.

    Не ми разправяйте, че един премиер ще е безпристрастен или безкомпромисен, ако например му отвлекат децата!
    Или просто ги заплащат.

    Нередност?
  • 3
    bono_bonbono avatar :-|
    ccccc
    • + 5

    отврат.

    Нередност?
  • 4
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 1
    • + 6

    Пичовете просто искат охрана, която да може да стреля и да е над закона. Извинете, щом всеки може да си плати за такова нещо, с какво ще се различаваме от наркодържавите, където всеки картел си има частна армия? Неграмотни, престъпни типове с инфантилни представи за държавата и нейните функции омазаха тотално законодателство и институции, че не знам кой може да възстанови всичко и колко време ще му трябва. Все едно гледам филма "Идиокраси" на живо.

    Нередност?
  • 5
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 7

    Нагли та нагли, като им трябва охрана да си наемат и да се откажат от държавната.

    Нередност?
  • 6
    chichi01 avatar :-@
    Чичи (Ice Man's fan)
    • - 1
    • + 1

    Това са глупости и празни приказки.
    Няма как да мине едно такова предложение.
    Дори това - да се замислим - бюджета на НСО отдавна е около 40 млн лв, даже 44 млн тази година. За да набере съществена част от тези средства, от трите лица, които ще не ще трябва да охранява - президент, премиер и председател на парламент - какво, ще им иска 20 млн общо на тримата ли? По 6.7 млн на човек, на година? И по 3 млн да са, и по 1 млн да е, и по 300 хил лв да са!?!?!? Що за дебелянщина???

    Нередност?
Нов коментар