🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тайната реформа на службата за охрана

Управляващите и главният прокурор създадоха алтернативни звена за охрана, за да ограничат правомощията на президента

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Със серия от законодателни изменения управляващите са на път да изпразнят от съдържание Националната служба за охрана (НСО) и по този начин да ограничат влиянието на президента Румен Радев.

Става дума за промени в Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор от началото на годината и приетите миналата седмица допълнения в закона на МВР, с които бяха създадени две паралелни структури за охрана, дублиращи функциите на подчинената на президента НСО.

Измененията, които и двата случая бяха вкарани "под масата" - между първо и второ четене - в Закона за съдебната власт и закона за МВР, едва ли целят оптимизация на капацитета за службите за сигурност.

През 2015 година беше направен плах опит за регламентиране на дейността на службата за охрана, като беше приет специален закон (преди това НСО се регулираше с подзаконови нормативни актове), но днес управляващите очевидно са сменили концепцията си.

От една страна, тихата реформа, започнала в началото на годината, по-скоро цели ограничаване на президента Румен Радев, който е "патрон" на НСО. И премиерът Бойко Борисов, и главният прокурор Иван Гешев са в открит конфликт с Радев

Контролът над службата за охрана е ключов, доколкото НСО има информация за движението и контактите на охраняваните от нея лица. Създаването на паралелни структури - без обществен дебат и публична визия и на базата на по-скоро хаотична концепция, е предпоставка за лоша координация и управление на новите звена.

Действително моментът, в който се случват промените, не намира НСО в особено добра кондиция - след серия от пътни инциденти с коли на службата дойде и новината, че подполковник от НСО, ангажиран с охраната на Ахмед Доган, е обвинен като организатор на поръчкови убийства и търговия с наркотици.

Наследник на Пето управление на ДС (Управление за безопасност и охрана - УБО), НСО търпи постоянни критики за това, че се е превърнала в елитна транспортна компания на властта. Пълната непрозрачност в разходването на публичен ресурс, прикриването на инциденти и "безплатната" охрана, която Доган и Пеевски ползват от години, допълнително затвърдиха общественото недоверие в институцията. В края на миналата година - именно във връзка с охраната на почетния лидер на ДПС и издателя-депутат - от ДПС заявиха, че ще инициират мащабни промени, които да позволят охраняваните да си плащат за охраната.

Бюро за охрана на главния прокурор

През февруари с промени в Закона за съдебната власт беше изменен Законът за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, като беше допълнено, че Бюрото за защита към главния прокурор "организира и осъществява охраната на прокурори и следователи". До този момент охраната на магистрати се извършва от Главна дирекция "Охрана" към Министерството на правосъдието.

Идеята на въпросното бюро, създадено през 2008 г., е да охранява свидетели по наказателни дела, като организира извеждането им в чужбина, смяна самоличността им или в по-леки случаи - физическа охрана в страната. Първоначално звеното беше към министъра на правосъдието, но през 2014 г., в началото на мандата на Сотир Цацаров, то беше прехвърлено към главния прокурор - реформа, която беше критикувана, защото държавното обвинение, което е страна в процеса, получаваше пълен контрол над защитените свидетели.

Източник на "Капитал" от прокуратурата разказа, че през последните месеци щатът на звеното постоянно "набъбва", като функцията за защита на свидетели е станала второстепенна за сметка на тази по охрана. Но не само - тежко въоръжени служители на бюрото могат да бъдат забелязани на акциите на прокуратурата като тази при ареста на зам.-министъра на екологията Красимир Живков преди две седмици, без да е ясно точно каква е ролята им.

Преди седмица бюрото обяви обществена поръчка за автомобили на стойност 1.2 млн. лв., като близо половината от парите ще отидат за купуването на високопроходим автомобил от висок клас.

Изменението, с което бюрото беше превърнато в служба за охрана, беше вкарано между първо и второ четене от председателката на правната комисия в парламента Анна Александрова с аргумента, че промените ще "създадат необходимите законови условия за по-голяма ефективност при осъществяване на охрана на магистрати, застрашени във връзка с изпълнение на служебните им задължения. Очаква се чрез разделяне на функционалните компетентности между служителите на Главна дирекция "Охрана" и бюрото по защита към главния прокурор да се постигне оптимално използване на ресурсите на двете структури с оглед намаляване на риска от осъществяване на противоправни посегателства срещу застрашените лица при осигуряване на тяхната безопасност".

Предложението е прието без дебат както в комисията, така и в пленарната зала.

През април са приети и три инструкции, с които се урежда дейността по охрана. Главният прокурор и председателят на ДАНС издават правила, които регламентират връзките между двете институции във връзка с новите им правомощия. В документа е записано, че контраразузнаването ще предоставя на прокуратурата "данни за средата за сигурност и за очаквани и възможни рискове, включително за заплаха от тероризъм и екстремизъм, във връзка с конкретни лица и места за посещения от прокурори и следователи и от лица, пряко свързани с тях, на които е осигурена охрана от бюрото по защита". Така на практика прокуратурата е обзаведена с охранително-контраразузнавателни функции.

Инструкцията за взаимовръзката между МВР и бюрото не е публична, защото е с гриф за защита "поверително".

Източници на "Капитал" в прокуратурата и службите за сигурност коментираха, чe увеличаването на капацитета на звеното за охрана е първа стъпка към разширяване на кръга от лица, които то може да охранява. Според действащото законодателство освен следователи и прокурори в програмата могат да бъдат включени и свидетели по разследвания за тежки умишлени престъпления или организирана престъпност.

Охраната на съдиите, за които има заплахи, остава към Главна дирекция "Охрана" (ГДО) към Министерството на правосъдието. За разлика от бюрото по защита ГДО няма правомощия да получава информация от ДАНС, нито е подписала секретна инструкция за работа с вътрешното министерство.

Няколко НСО в МВР

Миналата седмица парламентът гласува още една служба за охрана - този път в МВР. Управляващите създадоха мегадирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" (ДЖСОБТ), която обединява Жандармерията и Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ, по-известни като баретите).

Новото звено получава набор разнородни правомощия, сред които предотвратяване на терористични актове, освобождаване на заложници, задържане на опасни престъпници, обезвреждане на бомби, осигуряване на зона за безопасност срещу потенциални атаки чрез снайперисти, опазване на реда при протести, предотвратява престъпления, провежда полицейски операции, контрол за спазване на пътните правила, но също така да охранява "служители в администрацията на органи на държавна власт", както и всички, които по принцип се охраняват от НСО - президент, министър-председател, главен прокурор и т.н.

От закона не става ясно в кои хипотези "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" ще поема охраната, и в кои - НСО. Охраната на високопоставените държавни служители от МВР ще става по решение на комисията към службата, в която директорът е малцинство, тъй като останалите двама членове са главният секретар на МВР и председателят на ДАНС.

В мотивите на вносителите от ГЕРБ е записано само, че промените целят "да бъдат създадени по-добри условия за изпълнение на дейността на ръководни държавни органи и да бъдат предотвратени заплахи за техните живот и здраве".

Служителите на ДЖСОБТ, които се занимават с охрана, ще имат по-големи правомощия от тези на НСО.

С промените функции по охрана на лица се възлагат и на още звена във вътрешното министерство. С друга промяна (по предложение на председателя на комисията по вътрешен ред и сигурност Пламен Нунев) е записано, че в ГДБОП, Главна дирекция "Национална полиция", Гранична полиция и областните дирекции на МВР се създават "специализирани звена за реагиране при критични ситуации вследствие на престъпна дейност и за участие в специални операции с висока степен на риск, както и звена за осъществяване на охрана на лица".

От президентството коментираха неофициално пред "Капитал", че ще обсъдят възможността за налагане на вето на промените в закона за МВР тази седмица, когато се запознаят с окончателно приетите текстове.

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lgg50680406 avatar :-|
    Елена Димова

    Димитър Тойчев се възползва от младите хора в България като ги изнудва за да получава рушвети... Нима няма и той деца?

    Нередност?
  • 2
    enb26680753 avatar :-|
    Найден Матеев

    Множество жалби и сигнали срещу този човек, а без резултат... И на всичкото отгоре да парадира,че има чадър във вътрешна сигурност - наглост.

    Нередност?
  • 3
    dac13635356 avatar :-|
    Данаил Миленов

    Ей това е българска работа. Този нагъл полицай бива оставен да се надува и своеволничи. Заплашва, че няма да спре да глобява, докато не стане на неговото. Къде е правосъдието?

    Нередност?
  • 4
    opd15605875 avatar :-|
    Николай Георгиев

    Какво да се очаква от полицай в студентски град - подкупен, нагъл и явно няма деца, за да изнудва младите по този начин. Сигурно не може да спи спокойно и с причина. Само като го видиш колко тежко ходи, ти става ясно що за човек е!

    Нередност?
  • 5
    bbk45635065 avatar :-|
    Андрей Костович

    хахаха кой не е чувал за Тойчев. Велик е в схемите си. Не веднъж ми е искал рушвети, търси за какво да се заяде, за да изкара някой лев. И камерите в патрулките не го спират. Явно сериозно го пазят.

    Нередност?
  • 6
    kfy04682133 avatar :-|
    Камен Даскалов

    Виждам,че не само аз мисля така за Тойчев. Ти му подадеш пръст - той ти отхапва ръката... Види ли те, че отстъпваш - настъпва смело. Никаква милост с такива хора като него.

    Нередност?
  • 7
    wxp16682798 avatar :-|
    Дани Илиев

    Господин Тойчев години наред се възползва от незначителния си пост за да изкарва черни пари.. не е справедливо да бъде оставян да си своеволства по този начин. Няма ли кой да го спре?

    Нередност?
  • 8
    mcr00683812 avatar :-|
    Валентина Йорданова

    Господин Тойчев иска да се издира в йерархията, но не е толкова лесно. Няма как да стане като се опитва да събира само рушвети. Не е коректно да си затварят очите, въпреки че знаят какви ги върши. Ще си намери майсора рано или късно.

    Нередност?
  • 9
    bds20684578 avatar :-|
    Пламена Величкова

    За съжаление много станаха полицаите като него в днешно време ... Аз лично съм се срещала с него и беше запомнящо се. Заяждаше ми се за най-малко нещо и само търсеше за какво да се хване. Но аз не бях в нарушениие и той май не беше доволен. Не успя да дизкара някой лев...

    Нередност?
  • 10
    MilenaAtanasova avatar :-|
    Milena Atanasova

    Господин Тойчев e поредното корумпирано ченге в България. Този уж служител на реда следи стриктно не за движението по пътищата, а за хубави коли. Очевидно спира само по-лускави автомобили и започва да заплашва с отнемане на книжка, сваляне на номерата на автомобила и т.н.
    Държи се нагло и невъзпитано, не изпълнява правилно служебните си задължения, пуши цигара, докато чака рушвет и не връща документи докато не получи поне 50лв. Не е нормално полицай, който трябва да ни пази да се облагодетелства от хората насила.

    Нередност?
Нов коментар