🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Десет жалби са подадени срещу търга за озеленяване на София за 65.4 млн. лв.

Споразуменията с избраните фирми ще са за срок от три години и с възможност за удължаване с още две

При тазгодишния търг предложената сума за извършването на дейностите в срок от три години е с 11 млн. лв. повече - 39 млн. лв. без ДДС, докато при този от 2016 г. е близо 28 млн. лв.
При тазгодишния търг предложената сума за извършването на дейностите в срок от три години е с 11 млн. лв. повече - 39 млн. лв. без ДДС, докато при този от 2016 г. е близо 28 млн. лв.
При тазгодишния търг предложената сума за извършването на дейностите в срок от три години е с 11 млн. лв. повече - 39 млн. лв. без ДДС, докато при този от 2016 г. е близо 28 млн. лв.    ©  Георги Кожухаров
При тазгодишния търг предложената сума за извършването на дейностите в срок от три години е с 11 млн. лв. повече - 39 млн. лв. без ДДС, докато при този от 2016 г. е близо 28 млн. лв.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Опитът на Столичната община да наеме фирми, които да се грижат за озеленяването на града през следващите три до пет години за 65.4 млн. лв. (без ДДС), със сигурност ще се забави, а може и напълно да се провали. Причината е, че в Комисията за защита на конкуренцията са постъпили цели 10 жалби срещу обявеното в края на декември класиране на участниците в търга за поддръжката на паркове, градини и зелени площи към транспортни трасета и дървесни насаждения.

Поръчката е разделена на 19 зони, като любопитното в случая е, че за някои от тях са се появили нови играчи, които изместват досегашните фирми, грижили се за озеленяването години наред.

Това е третият опит на общината да сключи такива рамкови споразумения за озеленяването на града, след като предишните два - от 2016 г. и 2018 г., се провалиха. По тази причина наетите още през 2013 г. фирми продължиха да извършват съответните услуги с подновяващи се без конкурс едногодишни договори през 2017 г.

Настоящият търг освен това се различава от предишния по различното разпределение на зоните и по-високата цена заради повечето включени обекти и възможността за удължаване.

Лигата на отпадащите

В надпреварата, която започна през април 2019 г., оферти подадоха общо 19 компании. До крайния етап обаче са стигнали само 7 от тях, след като останалите са отстранени. Отпаднала е дори общинската "Чистота Искър" поради причината, че "не е извършвала дейности по засаждане на дървета и храсти". В същото време "Жиро–М", която през минали години е отговаряла за поддръжката на няколко големи парка в София, също не се е класирала заради липсваща цена за машиносмяна на товарен автомобил.

Друг дългогодишен изпълнител, който този път не е имал късмет, е "Алдес" на Атанас Десов. Фирмата е държала най-голям дял в озеленяването според договора от 2016 г., а сега не е избрана за нито една позиция от общо 4-те, за които е подала оферта. Това се дължи на по-ниската комплексна оценка, която е получила, в сравнение с конкурентите си.

Последните ще бъдат първи

От друга страна, "Алверс Комерс" се е преборила за обслужването на най-много зони - общо 4, докато преди е отговаряла само за една. В нея съсобственик е Стоил Нановски, който пък до 2012 г. е бил собственик на друга озеленителна компания - "Про плантс". Сега тя е сред финалистите и вероятно ще поддържа три зони, но вече е собственост на Александър Митков.

Ново е участието и на "Титан БКС" (собственост на "Титан интернешънъл холдинг" на Димитър Борисов и Иво Иванов) и "Ди Ес Ес строй". Първата ще поддържа зелените площи в Искър, Панчарево и Кремиковци, където впрочем се грижи и за сметопочистването в консорциум с фирма на братята Домусчиеви, и парк "Витоша". "Ди Ес Ес строй" с управител Димитър Славков пък ще отговаря за зона 5 ("Надежда", "Връбница", "Илинден") и" Изток - бул. Цариградско шосе".

Три от дългогодишните играчи запазват дела си. "Цветомания" сега е в консорциум с "Острум" и ще поддържа зони 1 ("Средец", "Оборище", Нови Искър) и 3 ("Красна поляна", "Люлин" и "Овча купел"). "Грийнтаун" на Райна Иванова и "Комунална техника" на Николай Янакиев също остават в поддръжката на София, като първата увеличава зоните си от 1 на общо 3.

С повече пари

Предложената от общината сума за извършването на дейностите в срок от три години е с 11 млн. лв. повече от предишния търг и достига 39 млн. лв. без ДДС. От документацията се вижда, че това най-вероятно се дължи на повечето обекти, които ще се поддържат - например само в "Красна поляна" те са с три повече. Техническите изисквания също са завишени - използваните превозни средства трябва да са само със стандарти Евро 5 и 6. Косачките за трева пък трябва да са по-мощни.

И за всеки случай

С възможността за удължаване на договорите общината, изглежда, се презастрахова, за да не повтори същия проблем от преди четири години. Тогава поръчката за озеленяването беше спряна заради лоша организация и София побърза да се измъкне от ситуацията, като покани старите фирми озеленители да продължат да извършват дейностите си в срок от една година без конкурс. Уговорката беше те да се грижат за озеленяването до сключване на нов договор, "но не в по-дълъг срок от този на сега действащите договори". И тъй като нов конкурс не беше проведен от Столичната община обясниха за "Капитал", че до избор на нови фирми дейностите са поверени на "Чистота Искър", а градинките и междублоковите пространства в кварталите се поддържат от районните кметства.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 3
    • + 1

    Грам не си личи, че в София се изпълняват договори за озеленяване.

    Нередност?
  • 2
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "Георги Георгиев":

    Напротив, повечето градинки са ремонтирани и се подържат, повечето междублокови пространства са разчистени от храсти и се почистват редовно. И ако софиянци се отучат да паркират по градинките, може да стане още по-добре.

    Нередност?
Нов коментар