НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

София ударно раздава поръчки за над 250 млн. лв.

Най-скъпите са за дългогодишни рамкови споразумения и могат да приключат преди изборите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От края на март до началото на май Столичната община е обявила почти 20 обществени поръчки на обща стойност около 250 млн. лв. Те би трябвало да са финализирани преди изборите тази есен, стига да няма жалби, които да забавят процеса. Най-скъпите търгове са за дългосрочни рамкови споразумения, които ще се се изпълняват години след избора на нови кметове и общински съветници. Такъв например е изборът на фирми за поддръжка и изграждане на улично осветление за период от 5 години в 4 столични зони за 160 млн. лв., като сумата е драстично по-висока от тази в сега действащите договори.

Зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов обясни пред "Капитал", че единствената причина поръчките да се обявяват в този момент и наведнъж е, че сегашните рамкови споразумения - за осветление, поддържане на паркове и градини, текущи улични ремонти и др., изтичат тази година. "Това са важни дейности и не трябва да се оказваме в ситуация да нямаме избрани изпълнители", заяви той. Барбалов посочи, че ако всичко върви гладко, търговете трябва да приключат преди местните избори.

От досиетата на сегашните поръчки става ясно, че договорите за уличното осветление изтичат през лятото на 2019 г., а тези за поддържане на паркове, градини и зелени площи - в края на годината. Все пак търгове от такъв мащаб рядко минават безпроблемно и целта да приключат в рамките на 5 месеца е доста амбициозна.

Поръчките

Най-скъпата поръчка е за осветлението на територията на Столичната община за 5 години, като градът е разделен на 4 зони: Североизток, Югоизток, Северозапад, Югозапад, всеки от тях включващ по няколко района. Прогнозната цена е по 40 млн. лв. на зона (8 млн. лв. на година), или 160 млн. лв. за целия срок на договора. Сегашните договори са от 2015 г. и са за 4 години, но посочените суми в тях са четворно по-ниски (около 2 млн. лв. за зона на година). Те са на обща стойност 32 млн. лв. и са с фирмите "Етралукс", Консорциум "Сиберия-Техно лайтнинг" и Обединение "Улично осветление СМ", което държи две зони.

Сега дейностите в обхвата на поръчката са повече и много по-детайлно разписани. Освен подмяна на изгорели крушки, аварийни ремонти, основен ремонт и изграждане на нови елементи от уличното осветление след задание от Столичната община новите изпълнители трябва да почистват осветителните тела веднъж годишно, да кастрят клони, да поддържат осветлението в подлези и тунели, да отговарят за празничното осветление, да поддържат денонощен диспечерски център за сигнали, да търсят отговорност за повредени елементи на уличните лампи, да поддържат Географска информацонна система за светлинните източници и много други. Оферти се приемат до 7 юни.

Втората най-скъпа поръчка е за поддържане на паркове, градини и зелени площи. Тя е за 65.4 млн. лв. и е за период от 3 години с опция за удължаване на договорите за още 2, като сумата за подновяването е включена в прогнозната цена. София е разделена на 19 зони. Осем от тях обединяват различни столични райони с площ от около 250 до 500 декара. Останалите са: Зона "Лесопаркове", Зона "Природен парк Витоша", 4 зони "Дървесни насаждения" и 5 транспортни зони, включващи поддържане на растителността около булевардите в София. Избраните изпълнители ще отговарят за косене, почистване, поддържане на храсти, засаждане на цветя и дървета, отсичане на стари дървета, прекопаване, затревяване и ремонт на паркови елементи. Оферти се приемат до 20 май.

И по-малките търгове

Следват търгове за полагане на улична маркировка и пътни знаци, както и за контрол на пътните ремонти за около 20 млн. лв., за които "Капитал" вече писа. Те са за 4 и за 5 години, като 4-годишната поръчка за маркировката може да се удължи с още 6 месеца. София е заделила около 1 млн. лв. за разширяване на Централните гробища. Още около 200 хиляди ще отидат за един лек и два високопроходими автомобила за Столичния инспекторат, както и за техническо обслужване и ремонт на вече притежаваните от звеното автомобили. Всички поръчки могат да бъдат разгледани на електронната платформа на Столичната община.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 1

    Затова, че лампите вече ще се мият, цената се увеличава 4 пъти?

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 3

    Гербаджиите бозаят като за последно. До повръщане.

    Нередност?
Нов коментар