🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Двамата на ринга, ако не броим главния прокурор

Със снемането на доверието си от правителството Радев излезе срещу Борисов, като показа, че няма да се "сниши" пред атаките от Гешев

Във вторник премиерът напомни на президента, че ГЕРБ продължава да е първа политическа сила. В същото време държавният глава е единствената политическа фигура с положителен рейтинг - одобрението превишава неодобрението.
Във вторник премиерът напомни на президента, че ГЕРБ продължава да е първа политическа сила. В същото време държавният глава е единствената политическа фигура с положителен рейтинг - одобрението превишава неодобрението.
Във вторник премиерът напомни на президента, че ГЕРБ продължава да е първа политическа сила. В същото време държавният глава е единствената политическа фигура с положителен рейтинг - одобрението превишава неодобрението.
Във вторник премиерът напомни на президента, че ГЕРБ продължава да е първа политическа сила. В същото време държавният глава е единствената политическа фигура с положителен рейтинг - одобрението превишава неодобрението.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Полето на опозицията на политическия терен в България изглежда вече толкова опразнено, че създава впечатление за останал един играч на него - президентът Румен Радев е останал на него. Досега то произтичаше и от факта, че въпреки риториката против управлението и вотовете на недоверие с предизвестен резултат, по ключови за държавата въпроси между политическите сили в парламента на практика няма различия. Най-пресният пример за това беше изборът на новия главен прокурор, наложен от управляващите като единствена кандидатура, без възражения или алтернативни номинации от страна на останалите. "Не сме обсъждали партийно кандидатурата на Гешев за прокурор и не е наша работа", беше коментарът на лидера на БСП Корнелия Нинова, когато общественият дебат за бъдещия главен прокурор беше в разгара си.

Така президентът Румен Радев се оказа единствената политическа фигура с институционална възможност да даде глас на аргументите на представители на граждански и юридически организации срещу процедурата по избора и качествата на наложения като безалтернативен кандидат. В рамките на правомощията си той първо върна избора на Иван Гешев във Висшия съдебен съвет с препоръка за преразглеждане, а след препотвърждаването му започна и обществени консултации за промяна на конституцията, така че да се реши въпросът с безконтролния статут на главния прокурор, за което България е поела и ангажименти.

Официално във война

Отговорът на вече избрания на поста Гешев не закъсня. На 27 януари той поиска от Конституционния съд тълкуване дали може да разследва президента въпреки вече дадения по-рано от органа недвусмислен отговор, че държавният глава е наказателно неприкосновен. Самото питане внушаваше презумпция за държавна измяна, което е условие за импийчмънт. Ден по-късно прокуратурата разпространи откъси от записи, направени със СРС, между Радев и командира на ВВС ген.-майор Цанко Стойков от април 2019 г., от които става ясно, че президентът е бил проверяван от КПКОНПИ за конфликт на интереси във връзка с назначаването на настоящата му съпруга Десислава Радева като пиар на ВВС през 2014 г., когато той е бил командир.

От реакцията на президента пък пролича, че за разлика от останалите политически играчи, той няма намерение да "се сниши". Във вторник той направи изненадващо петминутно обръщение към нацията, с което обяви, че снема политическото си доверие от правителството. Като причини Радев посочи провали на правителството в различни сфери, между които кризите с водата и с боклука, и без да посочва изрично името на главния прокурор, изтъкна погазването на законите и превръщането на съдебната власт в инструмент на политическата. "Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи", каза Радев, формулирайки линията на разделението в държавата и от коя страна ще застане. "Днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас", обяви президентът, като по този начин изтъкна единодействието между правителството и прокуратурата.

Малко по-късно същия ден премиерът Борисов отиде да инспектира започналото предишния ден строителство на водопровода до Перник, където пред извикани медии направи пространен коментар на изявлението на Радев, въпреки неколкократното твърдение, че не го интересува. Премиерът омаловажи значението на президентската институция, определи Консултативния съвет за национална сигурност като безсмислен и нарече "келеш" главния секретар на държавния глава заради това, че си е позволил да изпрати sms на главния прокурор.

"Той си има проблеми с прокуратурата. Прокуратурата е опасно да атакуваш, затова си търсиш друг враг", каза Борисов, с което показа, че е разбрал вложения от президента подтекст за единодействието му с главния прокурор, като отрече връзка с неговите действия. "Не знам. Не ми е работа. Не искам да знам. С новия главен прокурор работим по друг начин. Той вече не идва в сряда на тези срещи, които правехме (със Сотир Цацаров - бел. ред.). Разбирали сме се веднъж за рамката: битова престъпност, корупция, контрабанда... Нито го срещам, нито имам какво да си кажа с него. Има служби, той им възлага, те му докладват, това ни е работата", заяви премиерът, повтаряйки за пореден пък, че ако се меси, ще го обвинят в нарушаване на независимостта на съдебната власт. Досега обаче Борисов не е поставян в ситуация да обясни първоначалната отговорност, която той и партията му носят при сформирането на съдебната власт с лицата, които номинират и избират на ръководните длъжности в нея. А като потвърждение на тезата на президента в сряда депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков каза, че след като КС излезе с тълкувателното решение по питането на Гешев, ГЕРБ ще реши дали да поиска отстраняването на държавния глава от поста.

В изявлението си край Перник Борисов показа и особено разбиране за разделение на властите. "Това (обръщението на президента - бел. ред.) е пряка намеса в независимостта на властите. Точно обратното на това, което винаги е говорил. От къде накъде ще се коментира така едно управление на няколко политически партии, спечелили изборите по законен начин", коментира той. Всъщност в демократичните държави действа система на взаимен контрол между различните власти, т.нар. Checks and Balances. Нейната цел е да предотврати концентрирането на власт в една от тях, което би нарушило функционирането на демокрацията.

Премиерът обвини също Радев че разединява нацията, но не пожела да отговори на въпроса, с който му беше напомнено обръщението на издигнатия от ГЕРБ бивш президент Плевнелиев през 2013 г., когато сне доверието си от правителството на Орешарски.

Стратегическите залози на сблъсъка

Радев отдавна е подозиран, че иска да направи свой политически проект и едно от тълкуванията на поведението му е, че така подготвя почвата за него. "Да му мисли БСП", беше и един от коментарите на Борисов във вторник на подобен въпрос. След изявлението на президента Корнелия Нинова се опита да го пакетира с неуспелия вот на недоверие от партията й, но пропусна частта за погазването на законите и атаката на прокуратурата срещу него .

"Това е ярка политическа заявка на президента. Той ни повече, ни по-малко каза "аз съм алтернативата", смята политологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов. Според него е възможно Радев да мобилизира най-различни опозиционни течения в страната. "Говори за върховенство на закона и за природата с част от лексиката на дясната опозиция. Често говори протестно - с част от лексиката на Манолова или Трифонов, и същевременно показва лоялност към политическата сила, която го подкрепи - БСП. Тоест той звучи като трите опозиции едновременно. Какво ще последва от това - дали втори мандат, не се знае още", каза пред "Капитал" Симеонов.

Според проф. Антоний Тодоров, също политолог, в някакъв смисъл Бойко Борисов би трябвало да е подготвен за реакцията на президента. "Очевидно има някакъв прекрачен праг на търпимост, който е накарал президента да реагира по този начин, защото досега той винаги е реагирал по-скоро хладнокръвно, отколкото поддаден на емоции, както някои мои колеги го квалифицираха. Не съм склонен да мисля, че става дума за временни емоции. Склонен съм да мисля, че има по-сериозна реакция на една ситуация, която вероятно продължава твърде дълго", смята Тодоров. По думите му сега въпросът е оттук накъде, защото големият риск за президента е да бъде блокиран и пак да стане ясно, че той всъщност не разполага с достатъчно власт, за да обърне една ситуация,

>Институционалната война може да протече през правомощията, които се пресичат в работата на президентството и правителството. Освен ритуалното по-скоро вето Радев подписва указите за назначение на ръководителите на дипломатическите мисии и постоянните представители на държавата в международните организации и по този начин може да създава проблеми. В същото време Министерският съвет може сериозно да ограничи представителните функции на президента, включително да подписва международни споразумения.

Не трябва да се пропуска и амбицията на прокуратурата да бъде арбитър (по думите на самия Борисов) в политическите процеси, като според Първан Симеонов прокуратурата е нов деец на политическата сцена и ще се опитва да действа в най-различни посоки. Според Антоний Тодоров обаче не е изключено "главният прокурор да направи така, че наистина да обедини необединимото в политически план".

Стратегическите залози на тази конфронтация вероятно са с хоризонт следващата година, когато ще има два политически избора - за парламент и за президент, и в кой от тях премиерът и президентът могат да се окажат в пряк двубой. "Ясно е, че властта е разклатена, но е рискован ход, ако президентът реши да прави собствен политически проект. Нещата са общо взето в една гранична зона, където много възможности могат да се реализират, но могат и да бъдат пропуснати. Много възможности има, но всяка една от тях е свързана с политически диалог и гражданското общество, за да се излезе от задънената улица", смята Антоний Тодоров.

Според него президентът ще продължи да бъде обстрелван от политически позиции, защото е започнал да играе политическа роля - "въпросът е дали ще се спре някъде или дали ще продължи".

"Стабилността на ГЕРБ ми изглежда някак си предпоставена от факта, че нещо са се разбрали с Тръмп", коментира Първан Симеонов. "Защото ако действително нещо си се разбрал с Тръмп, и когато ДПС ти е, така да се каже, негласен партньор, ясно е, че политическата ти перспектива е по-скоро стабилна", посочи той, като добави, че важен фактор са и грешките, които управляващите правят, включително на най-нелогични места - "примерно не могат да обяснят нещо елементарно за еврозоната и си навлякоха комуникационни проблеми".

Въпреки публичното омаловажаване на фигурата на президента, което премиерът Борисов демонстрира, той не изглежда спокоен. Към момента Радев е единствената политическа фигура в страната с положителен рейтинг, т.е. одобрението му надхвърля неодобрението. В критиките си към него във вторник Борисов изтъкна като аргумент, че всички социологически агенции - "и червени, и пембени", сочат ГЕРБ за първа политическа сила.

В същото време той на два пъти заяви, че няма никакво намерение да се кандидатира за президент, но не е забравена и заявката му от есента на 2016 г. преди изборите, спечелени Радев: "Ще се кандидатирам за президент на следващите избори. Тогава ще съм на възраст - каквото съм могъл, ще съм дал на изпълнителната власт."