Подкаст: Защо главният прокурор атакува президента

Аудиокоментар на Алексей Лазаров и Мирела Веселинова за това как действията на Гешев срещу Радев може да хвърлят страната в дълбока институционална криза

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Два са горещите сюжети на седмицата, в които централна роля изигра главният прокурор Иван Гешев. В първия бизнесменът, който притежава най-голямата частна лотария, Васил Божков получи седем обвинения, сред които за ръководене на организирана престъпна група. Изхвърлянето на Божков от хазартния бизнес беше добре координирана атака на цялата държавна машина - прокуратура, правителство и парламент.

Другият противник, който си избра Иван Гешев, обаче беше, меко казано, необичаен - президентът Румен Радев. В понеделник той отправи питане към Конституционния съд дали може да образува досъдебно производство срещу президента въпреки конституционната забрана, а после пресцентърът на прокуратурата разпространи подслушвани телефонни разговори между Радев и шефа на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков, касаещи проверка на антикорупционната комисия за конфликт на интереси и имуществено облагодетелстване на президента и съпругата му.

В новия епизод на седмичния подкаст на "Капитал" журналистите Алексей Лазаров и Мирела Веселинова изясняват защо, макар да изглеждат сходни, двата казуса са много различни. А атаката срещу президента е опасна демонстрация на сила от страна на Гешев, която ясно показва и проблема с безконтролния главен прокурор. В епизода ще чуете още как зле скалъпеният компромат срещу Радев може да хвърли страната в дълбока институционална криза.

"Гласът на "Капитал" е седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна актуална тема от политиката, икономиката или бизнеса в дълбочина, с контекст и анализ.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Чуйте и предишния епизод:

Наредбата на НАП, която вбеси бизнеса

Аудиокоментар на Вера Денизова и Йоан Запрянов за хаоса, който предизвика спорна регулация на приходната агенция.

Все още няма коментари
Нов коментар