Съдийската колегия: Данаил Кирилов да посочи доказателства срещу съдия Миталов

Според правосъдния министър нямало нужда да се доказва уронване не престижа на съдебната власт, изявлението на държавния секретар на САЩ Помпео било достатъчно

Правосъдният министър Данаил Кирилов обичайно не присъства на заседанията на Съдийската колегия на ВСС, но днес дойде, за да защити искането си за дисциплинарно уволнение на съдия Андон Миталов
Правосъдният министър Данаил Кирилов обичайно не присъства на заседанията на Съдийската колегия на ВСС, но днес дойде, за да защити искането си за дисциплинарно уволнение на съдия Андон Миталов
Правосъдният министър Данаил Кирилов обичайно не присъства на заседанията на Съдийската колегия на ВСС, но днес дойде, за да защити искането си за дисциплинарно уволнение на съдия Андон Миталов    ©  Георги Кожухаров
Правосъдният министър Данаил Кирилов обичайно не присъства на заседанията на Съдийската колегия на ВСС, но днес дойде, за да защити искането си за дисциплинарно уволнение на съдия Андон Миталов    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа засега да разгледа искането на правосъдния министър Данаил Кирилов за дисциплинарно уволнение на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, мотивирано единствено с това, че на Миталов бе наложена забрана за влизане в САЩ поради "участието му в сериозна корупция". Колегията даде 7-дневен срок на Кирилов да представи доказателства, че Миталов е извършил действия, с които е уронил престижа на съдебната власт и съзнателно и преднамерено е нарушил служебните си задължения. Кирилов трябва да конкретизира по кое дело са извършени нарушенията, в какво се състоят те, включително като посочи и дата на нарушението, да представи доказателства и да съобщи как е узнал за това. Решението на колегията е единодушно.

Въпросът за уволнението на съдия Андон Миталов бе обсъден от съдийската колегия при закрити врати в присъствието на министър Данаил Кирилов, който обичайно не идва на заседанията й. На излизане от заседанието министър Кирилов заяви пред журналисти, че няма нужда от 7 дни, за да внесе "уточнение на обстоятелствата" в искането си. Според него няма нужда да се доказва резултатът - уронване не престижа на съдебната власт, достатъчно доказателство е изявлението на държавния секретар Майк Помпео, в което се потвърди забраната.

Обстоятелствата

На 5 февруари Държавният департамент на САЩ обяви, че Миталов е първият българин, санкциониран от американската държава за сериозна корупция, но и до момента не е известно за какви точно действия и въз основа на какви факти е базирано това решение.

Два дни по-късно, на 7 февруари, министър Кирилов отправи искането си до Съдийската колегия за дисциплинарно уволнение на съдия Миталов. В него се казва, че наложената на Миталов забрана за влизане в САЩ засяга неблагоприятно освен авторитета на съдебната власт, но и международната оценка за върховенството на правото в България.

Кирилов обвързва този резултат с определението на Миталов от ноември м. г., с което той разреши на председателя на движение "Русофили" Николай Малинов, обвинен в шпионаж в полза на Русия и с наложена забрана да напуска страната, да отиде за няколко дни в Москва, за да получи награда от руския президент Владимир Путин. Според Кирилов това разрешение е извършено при ред процедурни нарушения, включително и това, че съдията не е трябвало да се произнася по искането, ако по него преди това не е имало отказ от прокурор, и др. Това е умишлено нарушаване на служебните задължения, които налагат при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона, пише в заключение на искането.

Същевременно обаче Инспекторатът към ВСС вече провери случая с разрешението за пътуване на Малинов, дадено от съдията, и излезе със заключение, че няма дисциплинарно нарушение. Проверката бе направена по сигнал на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, а становището на инспектората е от 2 януари т.г. До момента американската страна по никакъв начин не е обвързала санкцията спрямо Миталов с решението му да пусне Малинов в Русия.

Само изявлението на САЩ не е достатъчно

Искането на Кирилов бе силно критикувано в публичното пространство, като основният аргумент бе, че обосновката му е крайно несериозна. Ден по-рано в публично оповестено становище Съюзът на съдиите в България (ССБ) обяви, че правилната реакция в случая е компетентните органи - прокуратурата, ВСС и инспекторатът към него - да извършат незабавна проверка и публично да оповестят резултатите от нея. Ако се установи, че Миталов е виновен в корупционни действия, той трябва да понесе отговорност - наказателна и/или дисциплинарна. Но ако не се открият данни за нарушение, това да бъде обявено публично на гражданите "с оглед възстановяване както на личната репутация и доброто име на конкретно засегнатия съдия Миталов, така и за защита престижа на съдебната власт", заяви ССБ.

Искането на Кирилов за дисциплинарно уволнение на Миталов "създава впечатление за непоискано сервилно отношение", заяви бившият председател на Съюза на съдиите в България съдия Мирослава Тодорова в интервю по bТВ в неделя.

"Уволнението на съдията Миталов се иска, защото се е произнесъл в съдебен акт. Върховенството на закона е невъзможно, ако не се защитава вътрешното убеждение на съдията, съобразно собствените му способности и разбиране да прилага закона според доказателствата и собствената си трактовка на правната уредба. Дали преценката е вярна, дали е допуснал грешка или не подлежи на контрол от горната инстанция. Нито аз, нито гражданите, нито Висшият съдебен съвет, който е административен орган, а тъй като половината от него е излъчена от партиите, тоест е и политически орган, можем да преценяваме дали съдията Миталов е допуснал грешка. И аз съм сигурна, че САЩ съзнават това положение", заяви съдия Тодорова.

В понеделник и ССБ призова в публична позиция Съдийската колегия на ВСС първо да прецени дали изобщо предложението на Кирилов е валидно направено, след като то практически не излага мотиви, които са годни да послужат за дисциплинарно производство - иска се преследване на съдия поради неправилно приложение на закона, а това може да се преценява единствено от съда по реда на инстанционния контрол.

Във вторник сутринта преди заседанието на ВСС пресцентърът на Върховния касационен съд (ВКС) публикува напомнителни писма на председателя на съда Лозан Панов до главния прокурор и до председателя на КПКОНПИ, в които се казва, че все още няма отговор и от двете институции на въпроса дали срещу съдия Андон Миталов има образувани проверки, съответно досъдебно производство. Получаването на такава информация е спешно необходима "с оглед на реакцията на българската съдебна система в отговор на изявлението на държавния секретар на САЩ относно твърдение за корупционно поведение на съдия Андон Миталов", се казва в писмата на Лозан Панов. Пресцентърът на ВКС разпространи и документите от преписката по проверката на Инспектората към ВСС във връзка с разрешението за пътуване на Малинов - определението на съдията, с което се дава разрешение за пътуване до Москва, сигнала на главния прокурор Сотир Цацаров до инспектората на ВСС по повод на това определение и становището на инспектората, че в случая няма данни за дисциплинарно нарушение.

Лозан Панов: Миталов е поставен в ситуация да доказва отрицателни факти

Сутринта преди заседанието на ВСС Лозан Панов обясни, че съдия Миталов е "поставен в ситуация, в която трябва да доказва отрицателни факти", а това е принципно невъзможно. Без никаква конкретика от Миталов се очаква да доказва, че не е "свързан със сериозна корупция".

"Много често се задава въпросът защо в България няма осъдителни присъди за корупция. А за да има такива, е нужно да има дело. За да има дело, е нужно да има обвинителен акт. За да има обвинителен акт, сами разбирате, че трябва да има досъдебно производство. Така че - много резонен е въпросът: образувано ли е такова досъдебно производство, кога е образувано, на какво основание, по какъв законен повод. Това са много важни въпроси. Във всички случаи това предполага наказателен казус, а такъв до момента никой не е заявил, че съществува", каза Панов, цитиран от "Клуб Z".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stx01636817 avatar :-|
    stx01636817
    • - 4
    • + 1

    Какъв Помпео к'ви пет лева?
    Заподозрян в шпионаж в полза на Русия и срещу България беше пуснат да отиде до Русия (докато е освободен под гаранция в България)
    да получи медал от автократора там за добра служба на Русия. Щом трябва Помпео да посочва това като пълна корупция явно проблема е далеч по- голям.

    Нередност?
  • 2
    axd14700100 avatar :-|
    axd14700100
    • - 1

    ... нима има съмнение, че иде реч за една псевдо-конституция и една псевдо-отмяна на чл. Първи... и един псевдо-съюзник в НАТО... (

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 6

    В белите държави се отсъжда по закон.

    Министърът на правосъдието Дани Тъ - най-подготвеният юрист на управляващите, според убийствения изказ на съдия Лозан Панов, плю на законите и си го смъкна (не знам какво бельо носи) на наднормената Помпа: каквото е казал дебелия - закон става в БГ!...

    Необяснимо ми е какво е правил Дани Тъп... в юридическия!
    Сходен слугински интелектуален капацитет носи и бившият Цв. Цв от физкултурния факултет.

    Не е до мозъка! До гъвкавия език е...

    Нередност?
  • 4
    tssb avatar :-|
    Никола
    • - 1
    • + 3

    Колко пъти американците са уличавани в лъжа и манипулация,как да им се вярва на голата дума.Показаха една епруветка и съсипаха Ирак.Заради едно фалшиво видео на нападение със хлор избиха сума ти Сирийци и докараха бежанска вълна в Европа.Преди месец Тръмп уби Ирански генерал по фалшиво(както се доказа) обвинение в организиране на нападение над американска база.Кой изобщо вярва на думите на Американците?А ако наистина е за това,че е пуснал Малинов е пълна дивотия.Колко убийци бяха пуснати от съдии под гаранция и в последствие изчезнаха?Този се върна в срока.Имаше една Ченалова,тя дали има забрана за САЩ?

    Нередност?
  • 5
    weiss avatar :-|
    Weiss

    Правокиран от първия коментар, перефразирам не кой да е, а Уинстън Чърчил: Който пожертва законността, за да получи (своята) справедливост, накрая няма да има нито законност, нито справедливост.

    Нередност?
Нов коментар