Американското клеймо за корупция

Първото име от България сред наказаните от Вашингтон за корупция се размина със създалите се високи очаквания

Бойко Борисов се срещна с Доналд Тръмп във Вашингтон през ноември 2019 г.
Бойко Борисов се срещна с Доналд Тръмп във Вашингтон през ноември 2019 г.
Бойко Борисов се срещна с Доналд Тръмп във Вашингтон през ноември 2019 г.    ©  Министерски съвет
Бойко Борисов се срещна с Доналд Тръмп във Вашингтон през ноември 2019 г.    ©  Министерски съвет

Бивш главен прокурор на Албания, премиер на Босна и Херцеговина, върховен съдия от Гватемала, най-силният политик в Румъния, най-влиятелният олигарх в Молдова, кметът на Дуръс, вътрешният министър на Куба, началникът на разузнаването и спецслужбите на Судан, следователи от Русия и един по-скоро неизвестен на широката публика в България местен съдия. Общото в този списък е, че е съставен според Раздел 7031(с) от разпоредбата за противодействие на клептокрацията в годишния закон за бюджета на Държавния департамент на САЩ. Тя задължава държавния секретар да санкционира с отказ за издаване на виза чуждестранни официални лица и преките им роднини, когато разполага с убедителни данни за участие в корупция.

Посочването на съдията Андон Миталов не уточнява конкретни причини, не е известно и да е разследван у нас за корупция.

В сряда държавният секретар Майк Помпео посочи и първия официално санкциониран български гражданин - съдията Андон Миталов от Специализирания наказателен съд, наред с лица от други държави, за които се уточнява облагодетелстване от обществени поръчки, присвояване на средства за възстановяване след природно бедствие, участие в контрабанда на диви животни, в изтезание на хора и др. Какво конкретно е вършил Миталов не се посочва в съобщението на Вашингтон. Терминът significant corruption не е задължително да означава само незаконно облагодетелстване, а в по-широк смисъл и "поквара".

Инструментът, до който Вашингтон прибягва за първи път публично по отношение на България, бе обявен от посланик Херо Мустафа в реч пред Атлантическия клуб още на 29 ноември, след посещението на премиера Борисов в Белия дом. В понеделник по Нова телевизия тя анонсира обявяването до дни на първия български гражданин - длъжностно лице, който ще бъде санкциониран с отказ на виза за влизане в САЩ, като добави, че по-нататък ще бъде приложен и по-строг инструмент. "Впоследствие ще разгледаме целесъобразността да приложим глобалния закон "Магнитски" и други твърди мерки. Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно", заяви тя.

Това е политически сигнал

Христо Иванов, лидер на "Да, България", пред bTV

За мен това е от тези моменти, в които човек си казва колко хубаво щеше да бъде България да не се е довела до състояние на бананова република, на която не само, че трябва отвън да й се посочват... Един български съдия, това не е някой обичаен държавен служител. И толкова много хора да седят и да очакват, да се надяват едно чуждо правителство да посочи.

На едно ниво става сума за специализирания съд. Заедно със специализираната прокуратура те бяха създадени от ГЕРБ (...) като онази витрина, с която да убеждаваме своите партньори, че може да се има доверие на нашите усилия за борба с корупцията. И сега първото име, което се обявява, е именно с тези органи. Това е много сериозен политически проблем за България. Това говори за провал в опита на България да каже "ние не можем да си реформираме цялата съдебна система, ще създадем едни островчета, в които всичко ще е наред". И изведнъж точно на това островче тези, чието доверие търсим, посочват такова име.

В България, която от години заема челното място по корумпираност в ЕС и е сочена в доклади на международни организации като държава с проблеми с върховенството на правото и независимото правосъдие, разбираемо анонсът създаде повишени очаквания. В социалните мрежи се завъртяха имената на известни лица, отговарящи на критериите, по които Вашингтон санкционира корупцията. Затова и огласяването на съдия Андон Миталов предизвика първоначално учудване (повече за съдията - в текста по-долу).

Важно е да се отбележи също, че САЩ имат и поверителен списък с имена по Раздел 7031(с), който е достъпен само за конгресмените. Колко имена има в него не е известно. Разпоредбата влиза в сила през 2008 г., като през 2012 г. обхватът на засегнатите лица се разширява и се уточняват условията за изключенията или спирането на санкциите. През 2014 г. се добавят нарушения на човешки права и се премахва поверителността на консулската кореспонденция за наказаните. През 2015 г. се прецизира дали и кога санкционираните трябва да се обявяват публично или да са в поверителен списък.

Какво е Раздел 7031(с)

Ето какво гласи разпоредбата:

(1)(A) Служители от публичната сфера и преките им роднини, за които държавният секретар има достоверна информация, че са замесени в сериозна корупция, включително корупция, свързана с извличането на природни ресурси или груби нарушения на човешките права, няма да имат право да влизат в САЩ.

(B) Държавният секретар публично или поверително ще обяви или идентифицира служителите и преките им роднини, за които има достоверна информация, без значение дали индивидът е подал молба за виза. Във всеки от случаите е санкциониран и съпругът/съпругата, както и децата им.

Посочването на Миталов остава неясно и защото не е известно той да е разследван у нас за корупция. Вашингтон по принцип изчаква местните власти да предприемат някакви мерки. Така в Румъния лидерът на управлявалата партия Ливиу Драгня бе наказан, след като вече бе осъден за корупция и вкаран в затвора. В Албания бившият главен прокурор Адриатик Лала беше посочен, след като вече не бе на поста. Владимир Плахотнюк, смятан доскоро за най-богатия и най-влиятелен човек в Молдова, попадна сред санкционираните, след като започна да губи влиянието си и е преследван в Русия по редица обвинения, включително за ръководител на наркобанда.

Случаят с Лала е показателен и за избирането на момента за санкциите - по закон той можеше след края на мандата си да стане член на Върховния апелативен съд, но се отказа, най-вероятно и заради тях.

Публичнност и поверителност

Консулските документи за отказ на виза за САЩ по Раздел 7031(с) не могат да са конфиденциални. Това би трябвало да означава, че дори Майк Помпео да включи лице в поверителен списък, ако журналисти например попитат консулската служба за конкретно име, тя няма право да откаже тази информация. Разпоредбата позволява да се правят изключения за лица, чието влизане в САЩ се смята за важно за целите на органите на реда или ако трябва да се допуснат в централата на ООН в Ню Йорк. Дори лицето да е посочено вече, държавният секретар има право да прави изключение по съображения за националните интереси на САЩ, както и ако обстоятелствата, заради които е наложена санкцията, значително са се променили.

Държавният секретар е длъжен да внася отчет по Раздел 7031(с) в ресорните комисии на Камарата на представителите не по-късно от 6 месеца от влизането в сила на съответния раздел (срокът за първия такъв отчет бе 15 август 2019 г. - бел. ред.). В него се разглежда как е прилаган този раздел в предходните 12 месеца и дали са правени някакви изключения. Публичната част от отчета се качва на сайта на Държавния департамент, обикновено в началото на декември. Раздел 7031(c) е механизъм, чието действие се подновява всяка година. Сегашният е в сила до 1 октомври 2020 г.

Глобалният закон "Магнитски"

Неговото действие има няколко съществени отлики от Раздел 7031(с), описани в президентската заповед 13818 на Доналд Тръмп от декември 2017 г.:

  • действията на санкционираните са обявени за "необичайна и изключителна заплаха за националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ", поради което борбата с тях е изведена на ниво "национална извънредна ситуация";
  • прилага се от 3 министерства - на външните работи, на правосъдието и на финансите;
  • засяга единствено конкретно лице, но не и неговото семейство;
  • конфискуват се или се поставят под контрола на федералното правителство на САЩ всички активи или имущество на санкционираните на американска територия; забранява им се също влизане в САЩ;
  • това може да са както чужденци, така и американски граждани;
  • на тях е забранено да правят и да получават дарения, финансови средства, стоки, услуги лично или през юридически лица.

Санкционираният по закона "Магнитски" може само да се е опитал да извърши изброените действия, да е съучастник (директно или косвено), в сериозно нарушаване на човешките права; да е бивше официално лице или да действа от името на такова, отговорно за корупция или участващо и знаещо за такава. Като корупция се определят злоупотреба с държавни активи, експроприиране на частни активи за лична облага, корупция с договори на администрацията, извличане на природни богатства, предлагане на подкуп; трансфер или уреждане на трансфер на приходи от корупция; подпомагал е, финансирал е или предоставял финансова, материална или технологична подкрепа за придобиване на стоки или услуги, с които да се извърши споменатата дейност; притежава или контролира или е участвал в придобиването - пряко или косвено - от името на или в полза на всяко лице, чиито имущество и участие в активи са блокирани от тази заповед. "САЩ ще предизвикват осезаеми и значителни последици за извършителите на сериозни нарушения на човешките права или участие в корупция, за да защитят финансовата система на Съединените щати от същите тези лица", се казва в заповедта на Тръмп.

Първият посочен

- Американският държавен департамент обяви Андон Миталов от Специализирания съд за корумпиран

- Това е съдията, разрешил на обвинения в шпионаж Николай Малинов да замине за Москва, за да получи орден от Путин

- Американската държава обяви, че ще продължи да използва този инструмент за борба с корумпирани играчи


"Днес заклеймявам съдията от българския специализиран съд Андон Миталов заради неговото участие в сериозна корупция. В своята работа Миталов е замесен в корумпирани действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България." С това официално съобщение американският Държавен департамент изпълни споменаваното няколко пъти през последните месеци намерение да използва този инструмент за публично обвинение (и спиране на достъпа до САЩ на въпросния човек, жена му и дъщеря му).

В България първата реакция на почти всички хора беше да попитат "Кой". До момента съдия Миталов беше известен само в правната общност и тесния кръг на съдебните репортери. Името му стана публично известно през ноември, след като се разбра, че е позволил на обвиняемия за опит за шпионаж в полза на Русия лидер на движение "Русофили" да пътува за Москва. На специална церемония в Кремъл Малинов беше награден от руския президент Владимир Путин с орден "Дружба". След решението на Миталов тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска срещу него да започне проверка заради нарушена процедура при вдигането на забраната на Малинов да пътува.

Разследването срещу Николай Малинов (и задържането му за кратко в ареста) беше първият от серията акции на държавата срещу заподозрени, че работят в интерес на Русия. Това се случи в началото на септември. Само месец по-късно шефът на ДАНС, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров и сегашният Иван Гешев бяха приети на високо равнище във Вашингтон. След завръщането им един от първите секретари на руското посолство в София беше изгонен от страната заради обвинения в шпионаж. Няколко седмици по-късно Бойко Борисов беше приет от американския президент Доналд Тръмп, като по време на самата среща той успя да "продаде" двата големи руски енергийни проекта в България - продължението на "Турски поток" и строежа на АЕЦ "Белене".

Преди самото посещение на българския премиер във Вашингтон обаче Малинов изненадващо се озова в Кремъл, за да получи лично от Путин официална държавна награда. Темата за това как русофилът беше пуснат до Москва беше повдигната от Доналд Тръмп. "Не можах да му обясня как е възможно, след като ДАНС и МВР са го арестували за шпионаж и има повдигнато обвинение, как български съд го е пуснал да отиде в Москва", каза след срещата Борисов.

Разрешението на Малинов да пътува до Москва не е единственото публично интересно произнасяне на съдия Миталов. През 2019 г. той на два пъти прекрати делото срещу двама души, които бяха обвинени, че са подготвяли убийството на депутата от ДПС и издател Делян Пеевски. Това дело се базираше на показанията на анонимен свидетел на прокуратурата, който твърдеше, че по време на протестите срещу назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС през 2013 г. са му предложили 20 хил. лв., за да се включи в организацията на убийството на депутата от ДПС. Всички възможни опити това дело да мине през съда се провалиха.

Андон Миталов е назначен с външен конкурс в спецсъда през 2014 г. Преди това той е бил адвокат, а от 1991 до 1999 г. е бил военен следовател и военен прокурор в София.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Изключително полезно четиво!

    Най-сетне се разбра, че САЩ говорят и мислят на различен от този на останалия свят език. После защо най-търсената стока за горене било райето и звездите...

    "Корупция" за всеки средноумен маор, японец, кореец, индус, китаец, афганец, таджик, турчин, българин, сърбин, влах ... - и останалите, да не обикалям света - означава едно и също нещо: един дава на друг, който е на обществена позиция, облага, за да му съдейства за нещо, неразрешено или забранено от закони/обичаи/правила.

    Америка не мисли така просто.
    "Корупция" за нея е всичко, което "вероятно/с голяма доза вероятност/евентуално" би могло да накърни евентуалните глобални "национални интереси" на САЩ. Които пък не подлежат на дефиниране.

    Това е лема! Каквото кажат.
    По традиция "интересите на САЩ" са откровена намеса в работите на повече или по-малко суверенни държави.

    В уважаващите себе си държави в подобни случаи външните им министри посочват на янките къде им е мястото, в Пуерто Рико и БГ министри като Дани Т скокват на дудука да им пригласят. Разлика е в мекотата на прешлените...

    Няма как да се обясни на пиндосите, че националното право няма екстериториалност.
    Всъщност има - в колониите, чиито генерал-губернатори (от Банкя и други селца) приведени го приемат.
    И друго няма как да им се обясни на пиндосите - че светът не е започнал с основаната преди 250 г . от емигрирали от Европа бедняци, проститутки, преследвани престъпници, далавераджии, евреи, китайци и роби от Африка, държава, избивайки милион заварено индианско население.

    Един от стожерите на човешката цивилизация отпреди хиляди години е Европа със своето държавно устройство и право.

    Затова е противочовешко дъщерята на набедения за враг на разпищолилия се умрЕл хегемон, абсолютно непознатия БГ съдия, да е отговорна пред Помпата и измисленото им законодателство за вероятните/евентуалните/възможните/що пък не прегрешения на баща й.
    Римското право, пиндоси!

    Откъде мога да си купя раирано-звездното знаме на новия СССР?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Г-н Карабоев, това:

    "Темата за това как русофилът беше пуснат до Москва БЕШЕ повдигната от Доналд Тръмп. "Не можах да му обясня как е възможно, след като ДАНС и МВР са го арестували за шпионаж и има повдигнато обвинение, как български съд го е пуснал да отиде в Москва", КАЗА след срещата Борисов."

    е написано в свидетелското сегашно време, т.е. разбиращ майчиния си език българин от този текст би схванал, че сте бил под бюрото и лично сте свидетел на случилото се. Ако сте внимавал в началното училище в часовете по български език, сте щял да използвате преизказно наклонение в мин.св.време: вместо беше - била, вместо каза - казал.

    Богат български език...
    А аз мислех, че само циганите го мачкат.

    Нередност?
  • 3
    bozkata avatar :-P
    bozkata
    • - 2

    Много правилно са постъпили американците. Не случайно мафиотите казваха, че е по-евтино да си купиш съдия, отколкото добър адвокат. Съдиите, а и прокурорите под конституционното прикритие за „недосегаемост" на съд. система се нагушиха с огромни средства и имоти. Другото прикритие за корупционните пари бяха съпругите (съпрузите) нотариуси или адвокати. Отсега „честните и неподкупни“ съдии добре ще размислят преди да присъдят. Да се надяваме, че ще намалеят и делата в Страсбург, по които държавата плаща огромни пари заради недобросъвестни съдии!

    Нередност?
  • 4
    043 avatar :-|
    043
    • - 4

    Д-р Д заработи седмичния надник с работническоделски напеви и кючеци - "колониализм, империализм, лоша граматика, лоши американци" - във вестника на америка за българия!... Завалията, не може да се примири, че малката забележка на "пиндосите" тежи повече от мнението и авторитета на съдийските гилдии на целокупното человечество взети заедно... Но Д-р Д не е важен тука. Той е неизбежен като метастаза. По важно е съобшението до розовобузестия сървайвър, Ало, (раз)градски, виждаш ли малката забележка от пиндостан дето идва за тебе?

    Нередност?
  • 5
    reddragon avatar :-|
    reddragon
    • + 2

    Следващият обвинен в корупция ще бъде Йоло Денев.

    Нередност?
  • 6
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • + 2

    Разбрах от коментара на потребител с ник "бозката", че от сега нататък съдиите щели да си мислят, преди да присъдят, което -без да разбирам защо трябва да е повод за радост- е толкова несъстоятелно като твърдение, на толкова много нива, че дори не ми се започва...Същото и относно искреното наивно желание за по-малко на брой осъдителни присъди в Страсбург (тук само ще вметна, че те обикновено са във връзка с актове на прокуратурата и следствието, не на влезли в сила осъдителни присъди). Що се отнася до четиридесет и третия, ако е искрен в съжденията си, то той би бил не лош заместник на най-добрия юрист на управляващите в момента :-) А иначе, каквато държавата, такова и американското и посолство...

    Нередност?
Нов коментар