🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Валери Симеонов оттегли поправката за малките ВЕЦ-ове

Въпросът с водоползването в защитени зони ще се реши след обществен дебат

Според Симеонов няма доказателства малките ВЕЦ-ове да нарушават екологичното законодателство
Според Симеонов няма доказателства малките ВЕЦ-ове да нарушават екологичното законодателство
Според Симеонов няма доказателства малките ВЕЦ-ове да нарушават екологичното законодателство    ©  Надежда Чипева
Според Симеонов няма доказателства малките ВЕЦ-ове да нарушават екологичното законодателство    ©  Надежда Чипева

След серия от критики и протест пред парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов оттегли предложението си ВЕЦ-овете, които се намират в защитените територии, да имат право на водоползване.

Промените предвиждаха малките около 43 водноелектрически централи да получат право да подновят разрешенията си за водоползване от реките, тъй като в момента за това има забрана, въведена в Закона за водите преди 10 г. заради общественото недоволство от безконтролното изграждане на централи и изкупуването на тока им по преференциални цени.

Поправката на Симеонов предвиждаше ограничението да не важи за ВЕЦ-ове, чието първо разрешение за водоползване е издадено преди 9 август 2010 г., като идеята бе това да позволи на съществуващите обекти да продължат да работят, без да се изграждат нови.

От риболовния клуб "Балканка" и природозащитната организация "За да остане природата в България" обаче се опасяват, че промените могат да доведат до отпадане на ограниченията за строежи на ВЕЦ-ове в защитени територии от "Натура 2000".

На тъмно

Решението на въпроса с ВЕЦ-овете несъмнено е належащо, но проблемът е, че поправката бе направена без обществено обсъждане и беше прокарана през "задния вход" - чрез преходните и заключителни разпоредби на проекта за промени в Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

Сега обаче бившият вицепремиер и настоящ зам.-председател на Народното събрания Валери Симеонов обяви, че е готов на дебат и на по-широко обсъждане с експерти от различните министерства.

"На мен не ми харесва под натиск на екологични организации, които силно изопачават истината, да извършим една екзекуция. Зад тези 43 обекта не само че има инвестиции, които са от порядъка на над 80 млн. евро, а тук има работещи хора, семейства, които се изхранват от там", заяви Симеонов. По думите му липсвали и доказателства за това, че те нарушават еконормите.

Манол Генов от БСП определи като мъдро решението на Симеонов за оттегляне на поправката за малките ВЕЦ-ове. Той посочи, че парламентът е бил изправен пред опасност да "обогати колекцията си от абсурдно законодателство". Генов нарече казусът "омотан и зарязан с години". "Това щеше да бъде голямо постижение в европейския и световен парламентаризъм - да решаваме проблемите на ВЕЦ-овете през ядрената енергетика", обобщи депутатът от БСП. И добави, че левицата би участвала при широк дебат по темата.

Рискове

Предложението на Симеонов ВЕЦ-овете отново да работят бе подкрепено от Асоциация "Хидроенергия". Според организацията централите, които са получили отказ за подновяване на разрешителните си, обжалват тези решения в съда. "При неуспех на обжалванията на практика съответните централи трябва да спрат работа, а дружествата да обявят несъстоятелност", изтъкват от асоциацията.

Друг проблем е, че ВЕЦ-овете генерират около 65% от ВЕИ производството в България и спирането на част от тях може да се отрази сериозно на целите на страната ни, свързани с чистата енергия.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    axd14700100 avatar :-|
    axd14700100

    :)

    Нередност?
  • 2
    siunu avatar :-|
    siunu

    Всичките сте лобисти за тази, подчертавам мръсна, изключително мръсна енергия. Енергията от ВЕЦ е пагубна за природата много повече от един ТЕЦ. С унищожаването на една река, приключват животновъдство, растениевъдство, туризъм и всичко по течението на тази река и то защо, за да може едно некадърно изродливо говедо да печели на гърба на хората. Това е типично за болшевиките, които ни управляват, некадърни разрушители без грам идеи в празните си глави. Що не предизвикате голям дебат за фото - волтаици по покривите на всяка къща, що не подпомогнете това, а? Защото производството на ел.енергия ще стане достъпна за много хора и тогава вашите некадърници ще гледат тъпо и ще са с пръст в устата, нали ?

    Нередност?
Нов коментар