🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рибари шерифи

Риболовен клуб "Балканка" се опълчва на институциите и се бори да спасява реките в България

Риболовците протестират и се опитват да запазят водите в страната за своя сметка
Риболовците протестират и се опитват да запазят водите в страната за своя сметка
Риболовците протестират и се опитват да запазят водите в страната за своя сметка    ©  Георги Кожухаров
Риболовците протестират и се опитват да запазят водите в страната за своя сметка    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Времето около Коледа традиционно бележи пик в благотворителността, измервана със средствата, които хората отделят за подпомагане на нуждаещи се. "Капитал" разговаря с няколко души, които отделят от личното си време, за да водят битки и да защитават каузи, с които да правят средата по-добра за всички:

Рибари шерифи

Учителят, който подари лятото си

Гражданите, които мерят какво дишаме

Спасителка на котки

Една група хора обикалят страната, снимат и разказват за поразиите в реките, пишат жалби, водят съдебни дела, организират протести. За риболовен клуб "Балканка" вече са чували много хора, защото членовете му успяват да привлекат и вниманието на медиите с дейността си в защита на реките в България.

Например "Балканка" вдигна шум преди година със снимки и видеа, които показаха навлязла в коритото на река Вит строителна техника. Така се разбра, че от реката се изкопава баластра и се използва за изграждането на отсечка на магистрала "Хемус" в близост до мястото. "Балканка" са разработили и сайт за наблюдение на ВЕЦ-овете в страната - dams.reki.bg

Клубът е основан през 2011 г. и има около 25 членове. "Всички сме риболовци на пъстърва, а и на други риби; прекарали сме си живота по реките и се мъчим да ги спасяваме, защото сме свидетели как всяка следваща година 5-6 реки си заминават, отровени или заради ВЕЦ-ове", разказва Димитър Куманов, един от най-активните говорители на организацията. Те са и специалисти - Пенчо Пандъков е докторант по хидробиология, а самият Куманов е инженер, като девет пъти е бил конструктор в екипи, спечелили конкурса "Сграда на годината".

Паралелно с хобито си риболовците следят дейността на ресорните институции - Министерството на околната среда и водите (МОСВ), регионалните им звена и басейновите дирекции. Мнозина вероятно биха си казали, че тези хора си губят времето да обикалят държавата "залудо". "От това не получаваме пари. Напротив - аз съм изхарчил доста Ходенето до ВЕЦ-ове, както и делата струват пари. Възмездността на цялата ни дейност се състои в следното: виждаш как някой иска да ликвидира някоя река, правиш всичко възможно, бориш се като тигър и успяваш да я спасиш. Ти си спасил цяла река, човече!"

Поне в съда резултатът е 4:1 в полза на риболовния клуб. Спечелили са делото за язовир "Ястребино". Той се използва за напояване и питейните нужди на Антоново и в момента е на около 20% от нивото си, а от "Балканка" се опасяват, че нова водна централа там би влошила нещата още повече. Освен това са спрели фалшив рибарник на р. Въча, който е имал разрешително от РИОСВ, като са спечелили и дело срещу изграждане на ВЕЦ в Говедарци. "Един месец не ходех по земята - летях", казва Куманов за една от победите им.

Единствената им изгубена съдебна битка е за изграждането на язовир "Яденица", с който ще се увеличи капацитетът на ПАВЕЦ (помпено-акумулираща водноелектрическа централа) "Чаира".

Спорните решения на институциите и битките с тях са ядрото на каузата им. "Удовлетворението, че "смачкваш фасона" на органите на МОСВ, които са нарушили зловещо закона", казва Димитър Куманов. Клубът пуска всякакви сигнали, но институциите обичайно не реагират. По собствените сметки на инженера басейновите дирекции (под шапката на екоминистерството) реагират реално по едва 5% от сигналите. Както беше случая с река Вит - от дирекцията първоначално твърдяха, че не могат да засекат техниката в коритото и съответно не могат да глобят никого. Куманов уточнява, че през последните две-три години екоминистерството погазва собствените си закони. Дава пример с Басейнова дирекция - Плевен, която е написала в свое становище, че дърветата по бреговете на реките не са крайбрежна растителност.

Активистът на клуб "Балканка" си спомня, че когато са пуснали сайта за наблюдение на ВЕЦ-овете, е имало няколко, които са проверявани и са спазвали закона. "Затова и получихме обвинение, че са ни платили", казва риболовецът. Като доказателство за обективността им уточнява, че има централи на едни и същи инвеститори, част от които са посочили като нарушители, и други - като спазващи правилата.

С целия шум, който вдигат риболовците, със сигурност си търсят белята - насреща им са както инвеститори, така и институции. Рядко са заплашвани, но Куманов бегло споменава, че е получавал намеци за подкуп.

Затова пък опитът им не е задължително да ги прави оптимисти. "Няма никаква надежда работата на държавните органи да се промени в положителна насока, защото ние се борим и с тях, и с капиталите, които стоят зад тези решения. По-голямата надежда е да има повече хора като нас", казва той, като споменава, че друг риболовен клуб в Пловдив започва да става все по активен на това поприще.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    evpetra avatar :-@
    evpetra

    Неведнъж съм се възмущавала от факта, че имаме министерство на околната среда, чиято задача е да продава природата на Бъргария! Ако ги нямаше неправитерствените организации, много непоправими загуби щяхме да преживеем. Не можем да разчитаме единствено на енергията на природозащитниците. Крайно време е да започнем от главния прокурор, за да може правосъдната ни система да заработи най-после в интерес на хората, а не на пачките пари.

    Нередност?
Нов коментар