🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Птичи грип е открит във ферма за патици в Раковски

В десеткилометровата рискова зона около огнището се отглеждат още над 430 хил. птици

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Агенцията по храните е открила случай на птичи грип във ферма в Раковски, в която се отглеждат близо 6 хил. патици-мюлари. Те се ползват традиционно за производството на патешки дроб - сектор, в който България е в топ 3 по износ в света с приходи между 120 и 160 млн. лв. годишно. В опасна близост до огнището са още почти 50 ферми с общо над 430 хил. патици и кокошки, за които предстои да бъдат наложени и ограничения. Това става ясно от информация на институцията, публикувана в понеделник.

Заболяването, което е от неопасния за хората щам H5N8, е икономически най-значимото за този сектор и от началото на годината нанесе щети в шест държави от Източна Европа. В момента кризата е най-сериозна в Полша, където за месец и половина бяха унищожени над 40 хил. птици, а рискът за ново разпространение се увеличава заради предстоящата миграция на птиците през пролетния сезон.

Първо огнище за годината

От съобщението на агенцията по храните става ясно, че във фермата в град Раковски, където е открит птичият грип, в момента има над 5800 птици от четири възрастови групи, които предстои да бъдат унищожени.

В близост до огнището обаче се намират още 49 стопанства за патици и кокошки с над 430 хил. птици, които са разположени съответно в 3-километровата предпазна зона и 10-километровата наблюдавана зона, включващи села в общините Раковски, Брезово, Марица и Родопи. За тях ще бъдат наложени и ограничителни мерки: придвижването и търговията с животни и продукти от тях ще се извършва под официален надзор, а провеждането на пазари и панаири на птици ще бъде забранено. Под забрана е и разселването на птици и подновяването на дивечовия запас, съобщава агенцията по храните.

Така България става седмата държава в Източна Европа, в която икономически най-значимото заболяване в птицевъдството е регистрирано от началото на годината. В момента кризата е най-тежка в Полша, където от средата на януари насам са унищожени над 40 хил. птици. Засегнати са още Чехия, Словакия, Румъния, Унгария и Украйна. Последният случай в България бе през пролетта на миналата година- в Ловешка област.

България е сред най-големите износители в света

Отглеждането на патици-мюлари превърна през последните повече от 10 години България в един от трите най-големи износителя на патешки дроб в света заедно с Франция и Унгария. Годишно в българските ферми, основната част от които са съсредоточени в областите Пловдив, Стара Загора и Хасково, се отглеждат между 5 и 6 млн. птици, а производството на патешки дроб се движи между 2 и 3 хил. тона. Износът е за между 120 и 160 млн. лв. през отделните години.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol

    Затова ли патешкото месо е толкова евтино, ако не се лъжа е под 3 лв/кг.

    Нередност?
  • 2
    historama avatar :-|
    historama

    Айде пак грип! То не беше свински грип, птичи грип, само боклуците ни от първата редица никакъв грип не ги лови. Много ги пазят.

    Нередност?
Нов коментар