🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Пазарите се възстановяват, българските власти смекчават карантината

И още: Прокуратурата пусна записи Найденови - Божков; Съдилищата отлагат открити заседания по дела; КС прие да тълкува може ли да бъде разследван президентът

Коронавирусът вече определя дневния ред на институциите и гражданите в България. Много учреждения въведоха мерки за сигурност, сред тях и правителството, където вече се влиза с само с предоставена от охраната защитна маска и след дезинфекциране на ръцете. ВСС препоръча на съдилищата да отложат с един месец откритите съдебни заседания. Продължава дебатът за/против отмяната на културните събития. Европарламентът съкрати сесията си до един ден заради коронавируса, докато в българския парламент се обсъжда от влизане през термосензори до временно затваряне.

Извън темата за вируса новинарското разнообразие за деня дойде от нова порция записани разговори, публикувани на сайта на прокуратурата. Този път събеседниците са Васил Божков и собствениците на efbet Стефан Найденов и синовете му Цветомир и Боян.

ПАЗАРИТЕ И КОРОНАВИРУСЪТ

Пазарите се възстановяват след черния понеделник

Фондовите и петролните пазари започнаха да се възстановяват във вторник, след като претърпяха сериозен срив в понеделник. Петролът поскъпна с близо 10% в Европа след срива от 25% в понеделник. Европейските борси се покачиха леко във вторник, а инвеститорите очакват политиците да обявят стимулиращи мерки за смекчаване на икономическия удар от епидемията от коранавирус.

  • Цените на петрола се повишиха с близо 10% по време на търговията в Европа след най-големия спад от близо 30 години в понеделник. Брентът надмина за кратко 38 долара за барел, а американският лек - 34.5 долара, към 17.20 часа ръстът е 5.5-6%.
  • Саудитска Арабия обяви, че ще увеличи производството си през април. Русия даде сигнал, че преговорите с ОПЕК остават опция, като енергийният министър Александър Новак заяви, че не изключва съвместни действия с ОПЕК за стабилизиране на пазара.
  • Европейските борси започнаха търговията с повишения от над 2%, след като в понеделник се понижиха с над 7%. Към края на сесията обаче песимизмът надделя на пазарите и лондонският FTSE 100 губи 0.62%, германският Dax и френският CAC 40 спадат с 1.66%.
  • Американските пазари също започнаха търговията с ръст след сериозните спадове в понеделник. Водещите индекси на Уолстрийт се покачиха с близо 3% в началото на сесията, но час по-късно вече са на червена територия. Инвеститорите очакват евентуален пакет помощи, за който намекна американският президент Тръмп, без обаче да даде подробности.

ОЩЕ ОТ КОРОНАВИРУСА

Мерките в България ще бъдат смекчени извън Плевен и Габрово, цяла Италия вече е под пълна карантина

Няма нови официално регистрирани случаи на коронавирус в страната и днес. Отрицателни се оказаха и осемте проби, които бяха изследвани повторно, тъй като рано сутринта показваха съмнения за зараза с СOVID-19,съобщи националният щаб за борба с болестта. Други 46 проби бяха обявени за отрицателни и следобед. Така вече три дни доказаните случаи на болни от COVID-19 са само четири - двама мъже в Плевен и две жени в Габрово. Всички те са в добро състояние. Досега в България са направени около 1000 проби.

  • От неделя болниците в Плевен и Габрово са под карантина и приемат само спешни случаи. Всички учебни и детски заведения са затворени, отменени са всички публични събития
  • Подобни тежки мерки в неделя вечер правителството бе обявило за цялата страна, но днес щабът съобщи, че ще бъдат облекчени извън двете области Плевен и Габрово. Вероятно ще отпадне и забраната за провеждане на културни събития в цялата страна, срещу която имаше недоволство.
  • Късно снощи правителството на Италия разшири карантината и от днес тя вече важи на територията на цялата страна до 3 април. Решението идва, след като първоначалните мерки на властите в рамките на 2 седмици не дадоха резултат и вместо намаление в последните дни има голямо увеличение и на заразените, и на починалите пациенти.
  • Продължават да растат случаите в Европа, като Испания показва по-значителен ръст на болните в последните дни - вчера в страната имаше над 580 нови случая.
  • В Китай пък ситуацията се подобрява всеки ден, като вчера президентът Си Дзинпин посети Ухан за първи път от началото на епидемията. Ръстът на новите болни в Южна Корея също спадна многократно в последните дни.
  • Вирусът не подминава и политиците. Френският министър на културата Франк Ристер е с положителен тест и от вчера е в изолация. Португалският президент Марселу Ребелу де Соуза си наложи доброволна карантина заради контакт с потенциален носител на коронавируса. А петима сенатори републиканци в САЩ, сред които и известният сенатор от Тексас Тед Круз, също са под карантина заради контакт на конференция с човек, дал по-късно положителна проба.

ТРИ ПО ТРИ

Най-важното от деня в три изречения

Прокуратурата разпространи частни записи от разговори на Васил Божков и братята Найденови

Прокуратурата изненадващо изостави практиката си да не използва частни аудиозаписи по разследвания, след като във вторник разпространи до медиите четири аудиозаписа и транскрипцията им във връзка с разследването срещу Васил Божков, който в края на януари изведнъж се оказа обект на международно издирване с множество обвинения. Записите вероятно са направени от бившите партньори на хазартния бос - Боян и Цветомир Найденови, които и пред "Капитал" разказваха за тях. Разпространените от прокуратурата фрагменти (впоследствие аудиофайловете бяха свалени от сайта на държавното обвинение) съдържат индикации за евентуална намеса на Божков в работата на Държавната комисия по хазарта, МВР и прокуратурата, които са оказвали натиск на братя Найденови. През последното десетилетие избухваха редица публични скандали, в основата на която стояха именно подобни "частни" записи, но прокуратурата отказваше да се занимава със съдържанието им, с аргумент че не са направени по законен ред - "Ало, Ваньо" (уличаващи премиера Борисов в покриване на проверка на Агенция Митници), разговорите от Банкя (в които се коментират корупционни практики в Държавен фонд "Земеделие" и назначението на Сотир Цацаров), "Яневагейт" (в които съдиите Янева и Ченалова коментират различни събития от съдебната власт и около премиера Борисов), "Ало, Банов" (относно антидатирането на документи, свързани с изпълнението на проекта за "Ларгото" в София) и т.н.

ВСС препоръча отлагане на откритите съдебни заседания за един месец

Съдийската колегия на ВСС препоръча на председателите на всички съдилища да отложат откритите заседания по всички дела с по един месец, като това не важи за делата, които по закон не могат да се отлагат - наказателни, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража; за издръжка, за родителски права на ненавършили пълнолетие деца и за незаконно уволнение; искания за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, за даване на разрешения и заповеди по Семейния кодекс, за назначаване на особен представител; дела по несъстоятелност и някои други. Председателите на всеки съд ще трябва да издадат заповед, с която да решат за какъв срок и от кога да започне отлагането, което означава, че някои може и да не го направят. Отложените дела трябва да се пренасрочат в кратък срок до съдебната ваканция през лятото, но много съдии коментират, че в някои претоварени съдилища това е практически невъзможно и ще доведе до силно забавяне.

КС допусна за разглеждане искането на Гешев за имунитета на президента

Конституционният съд (КС) прие да разгледа искането на главния прокурор Иван Гешев за характера и обхвата на конституционния имунитет на президента и вицепрезидента и дали е възможно прокуратурата да започне разследване срещу тях, което да бъде стопирано до края на мандата им. Решението за допускането беше очаквано, още повече след като стана известно, че КС е поискал от главния прокурор да "уточни" питането си, в рамките на което той е пренаписал въпросите си до КС. Трима от конституционните съдии са останали на особено мнение.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

ГЕРБ предлага Диана Ковачева за нов мандат като омбудсман, срокът за други кандидатури изтича утре

В сряда изтича срокът, в който депутатите могат да предлагат кандидатури за национален омбудсман. Досега в деловодството на парламента е внесена само една кандидатура - на изпълняващия длъжността омбудсман Диана Ковачева, която е подкрепена от ГЕРБ. В момента Ковачева довършва петгодишния мандат на Мая Манолова, която напусна поста през септември м.г., за да участва в изборите за кмет на София.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Мъск: SpaceX може да не стигне до Марс, преди да умра

Илън Мъск заяви, че не е сигурен, че неговата ракетна компания SpaceX ще изпълни основополагащата си мисия - да стигне до Марс, преди той да умре. "Ако не подобрим темпото си на напредък, определено ще съм мъртъв, преди да отидем на Марс", каза Мъск по време на конференцията Satellite 2020. Според него "ако ни отнеме 18 години само за да се подготвим да пратим в орбита първите хора, трябва да подобрим скоростта си на иновации или въз основа на минали тенденции определено ще умра, преди да стигнем до Марс".