Вечерни новини: Нови 7 с коронавирус в България, ще работят само магазини за храни и аптеки; Пазарите плахо се възстановяват

И още: Испания също обяви извънредно положение след остър скок на заразените; очаква се това да направи и президентът на САЩ; Чехия и Словакия затварят границите си; Германия ще предложи неограничени заеми на бизнеса

Коронавирусът и наложеното извънредно положение тотално погълнаха живота в България, а в други части на Европа не е много по-различно.

Нови седем заразени има в България и броят става общо 30 случая в страната. Взетите мерки за ограничението на заразата са строги.

По-долу можете да прочетете най-важните решения и развития около епидемията в страната и чужбина, както и реакцията на пазарите.

КОРОНАВИРУСЪТ В БЪЛГАРИЯ

България е в извънредно положение, ще работят само магазини и аптеки, ще има ограничения за пътуване

От днес до 13 април България е в извънредно положение заради коронавируса, което депутатите гласуваха единодушно. (Още тук.) Със заповед на здравния министър Ананиев са въведени и нови, много по-строги мерки за ограничаване на разпространението на вируса: почти всички обществени места и търговски обекти затварят - без аптеки, магазини за хранителни стоки и дрогерии; Със заповед на директора на столичната полиция пък полицаи ще бъдат пратени да осигуряват реда в магазините и аптеките в София при нужда. Забраняват се публичните прояви и се спират учебните занятия. Карантината ще важи до 29 март, а срокът и обхватът може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемията. (Подробности тук.)

Бензиностанциите, банките и застрахователите ще продължат да работят и няма да бъдат затваряни, обяви премиерът Борисов след извънредното заседание на правителството. Борисов поиска съвет от щаба дали да се затварят моловете, в които също има магазини за храни, аптеки и офиси на финансови институции, и дали ресторантите да не могат да извършват доставки по домовете, за да не се струпват хората в магазините. Ще бъде взето решение и за фризьорските салони, ако в тях не се струпват хора. Учениците ще могат да учат дистанционно, като за това ще бъде организирано тв обучение по БНТ 2 и БНТ4.

Премиерът допълни, че Столичната община трябва да прецени дали да не направи "Синя зона" безплатна в някои часови пояси, за да се намали натискът в градския транспорт.

Прокуратурата под ръководството на главния прокурор Иван Гешев ще следи за спазването на правилата и мерките в условията на извънредно положение. На практика министрите на здравеопазването, на вътрешните работи и на икономиката ще му докладват всеки ден за "актуалната обстановка в страната съобразно компетентността им, както и за взетите мерки по изпълнение на отговорностите им", съобщават от държавното обвинение.

  • Редом с това в парламента приеха скоростно спешни законови промени.
  • Част от поправките ще позволят да се ограничава влизането в странатана чужденци с изключение на постоянно пребиваващите. Списъкът със засегнатите държави ще е динамичен и ще се определя от външно министерство.
  • Приемат се промени в Наказателния кодекс, според които нарушилите на карантина за коронавируса ще бъдат наказвани със затвор до три години и глоба от 1000 лв. до 10 хил. лв. В случай че правилата се нарушават по време на епидемия, пандемия, извънредно положение (каквото депутатите обявиха преди обед) или свързано със смъртни случаи, наказанието е още по-строго: лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 хил. до 50 хил. лв.
  • Промени в закона за обществените поръчки ще позволят пък бързи сделки за медицинско оборудване.
  • Освен това вероятно ще бъде предприета и промяна в здравните закони, така че всички болници да могат да приемат заразени пациенти - нещо, което председателят на кризисния щаб ген. Мутафчийски посочи като проблем. Очаква се да бъдат одобрени и стимули за медицинските екипи, които работят със заразените пациенти
  • Правителството предвижда в по-късен момент и актуализация на бюджета, като по думите на премиера Борисов сметката от извънредното положение ще е поне 3 млрд. лв.
  • Министерството на образованието има намерение от понеделник, 16 март, да започне електронното обучение на учениците, като се очаква да бъдат обхванати 90% от учениците, а в сряда - 95%, съобщи министър Красимир Вълчев. Той отбеляза, че в последните дни е направено много за въвеждането на системата на обучение в електронна среда. Голяма част от платформите позволяват да има виртуални класни стаи, но това няма да стане още от понеделник, уточни министърът.
  • Заради повишения интерес към презапасяване с хранителни стоки земеделският министър покани в Министерския съвет асоциациите на основните производители на хранителни стоки, които увериха, че няма дефицит на никакви стоки. "Българските производители на храни имат ресурси от няколко месеца до 2 години, дори да няма нова реколта, да задоволят вътрешното потребление и няма никакво основание за каквото и да е притеснение и презапасяване", съобщи Десислава Танева.
  • От Националното сдружение на частните болници обявиха, че продължават да лекуват своите пациенти в условията на пандемия от коронавирус, че са предприели всички мерки за недопускане на разпространението на вируса на своя територия и че при регистриране на потвърден случай на пациент с COVID-19 ще действат съгласно заповедите на здравния министър и препоръките на Националния оперативен щаб.
  • Още новини около коронавируса можете да прочетете в лайв блога на "Дневник" за България и за света.

...И ПО СВЕТА

След като в последните три дни епидемията видимо се развиваше по-ускорено, днес Испания отчете остър скок в броя на новозаразените и на жертвите и премиерът Санчес обяви извънредно положение. Броят на болните надхвърли 1000 за деня, а починалите са над 30. Общият брой на заразените вече е над 4200, а жертвите са 120.

Агенция Reuters съобщи, че заради бързото разпространение на заразата в САЩ се очаква президентът Доналд Тръмп също да обяви въвеждането на извънредно положение и предоставянето на по-голям ресурс за местните власти. Към подобни мерки прибегнаха и още държави по света.

Германия ще предложи неограничени заеми на бизнеса, обмисля и временна национализация като мерки във връзка с коронавируса. Финансовият министър Олаф Шолц заяви, че няма да има "горна граница" на заемите, които ще бъдат предоставени чрез държавната банка KfW. Той посочи, че ситуацията е "много сериозна" и че икономиката - и по-специално малките предприятия - трябва да бъде защитена. Същевременно в интервю за сп. Spiegel министърът на икономиката Петер Алтмайер не изключи временно национализиране на определени компании, ако това се окаже единственият начин за подкрепа в ситуация на срив на международните вериги за доставки и в търсенето. "Няма да допуснем да фалират икономически стабилни компании", заявява министърът.

Чехия и Словакия затвориха границите си за чужденци с изключение на тези, които имат разрешения за постоянно пребиваване. Малта обяви задължителна карантина за новопристигащи.

Канадският премиер Трюдо и жена му са в 14-дневна изолация, след като нейният тест излезе позитивен за коронавирус. Бразилският президент Болсонаро чака теста си за коронавирус. А цялото румънско правителство ще е в карантина, след като депутат от управляващата партия се оказа заразен.

Белгия, Франция, части от Германия, Индия и някои американски щати също затвориха училищата.

Статистиката от Китай продължава да изглежда обнадеждаваща, като за пореден ден бяха регистрирани само 20-тина нови заразени и под 10 жертви.

ПАЗАРИТЕ И КОРОНАВИРУСЪТ

Европейските пазари правят опит за плахо възстановяване

Европейските фондови борси започнаха да се възстановяват в петък след тежката седмица на разпродажби заради бързото разпространение на коронавируса по света. Цените на петрола също отчетоха повишение след поредния срив в четвъртък. Уолстрийт е с ръст от 4%, след като вчера регистрира най-лошия ден от 1987 г.

  • Борсите в Лондон, Франкфурт и Париж се повишиха в петък в опит да изтрият срива с 11-12% в четвъртък. На моменти ръстовете през деня надминаваха 9%, като към края на търговията британският индекс FTSE 100 се повишава със 7.62%, германският DAX - със 7.55%, а френският CAC 40 - с 8.42%.
  • Британският финансов регулатор забрани късите продажби на редица акции на италиански и испански компании след искане от властите в двете страни.
  • Петролът леко поскъпна в петък, но остава възможността брентът да запише най-лошата си седмица от 1991 г. През деня ръстовете достигаха 5-6%, но в късния следобед се ограничиха до 3.5-3.8%.
  • Криптовалутите продължиха срива си, като биткойнът пропадна до под 4000 долара, преди да възстанови спада си до 9% и цена 5500 долара.
  • Уолстрийт отвори с ръст от малко над 4% след историческия срив в четвъртък. Надеждите на инвеститорите са конкретни икономически мерки от страна на администрацията на президента Тръмп.

ОЩЕ НОВИНИ

Други важни новини от деня в три изречения

Проф. д-р Петко Салчев беше избран за управител на здравната каса със 108 гласа "за", един "против" и 48 въздържали се. Той обяви в пленарната зала, че има над 30 години експертен опит в областта на общественото здраве, непрекъснато получава актуална информация за пандемията от COVID-19 и няма да развива дългосрочна програма, а заедно с Министерството на здравеопазването ще впрегне всичките си усилия за финансово преструктуриране на НЗОК, за да отговори на предизвикателството. Здравният министър Ананиев обобщи, че има общи възгледи за развитието на здравния сектор с проф. Салчев, работили са заедно повече от 20 години и смята, че Салчев е диалогичен човек, който може и знае как да провежда определената политика.

И НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

За тези, които искат да прочетат нещо повече за коронавируса и ефектите от него

Американските здравни регулатори одобриха нов тест за коронавирус, който ще ускори десет пъти скоростта за тестване на пациенти. Това се очаква да подпомогне усилията за овладяване на разпространението на вируса, съобщава Bloomberg.

Движението в големите градове, засегнати от епидемията, намалява значително. Пътническият трафик също спада, пише Economist.