🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Здравното министерство пак смекчи забраната кои обекти да работят

Отворени ще са бензиностанции, банки, застрахователи, хранителни магазини и аптеки в моловете, ресторантите могат да работят с доставки

Председателят на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски
Председателят на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски
Председателят на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски    ©  Георги Кожухаров
Председателят на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски    ©  Георги Кожухаров

Бензиностанциите, кетърингът на ресторантите, както и офисите на банките, застрахователите, хранителните магазини и аптеките, които се намират в моловете, ще продължат да работят, съобщи здравният министър Кирил Ананиев след срещата на кабинета и кризисния щаб за коронавируса в Министерския съвет.

"Преустановява се посещението в ресторанти, но това не означава, че държавата закрива ресторанти. Ние сме в извънредна ситуация, трябва да приложим всички мерки да съхраним здравето на хората. Но остава възможността ресторантите да доставят на адрес до офисите, къщите и хотелите, не сме ограничили напълно тяхната дейност", каза Ананиев.

Засега няма да се налагат глоби, ако заведенията работят, а ще де разчита на съзнанието на собствениците и посетителите.

Преди това за тези изключения говори и премиерът Борисов. Според него те са нужни за хората. Той спомена също и фризьорските салони.

Малко по-късно излезе и актуализираната заповед на Ананиев. В нея се отбелязва, че се "преустановяват посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания".

Това е вторият път, в който се смекчават мерките за борба с коронавируса. Миналата седмица след първите регистрирани случаи бяха забранени всички публични културни събития на закрито - концерти, спектакли, музеи, галерии, кина. След недоволство от бизнеса и потребители забраната бе смекчена с мерки като седене през една седалка, максимално допустим брой зрители/посетители и др.

Междувременно стана ясно, че осем са новите заразени пациенти, регистрирани през деня. Осмият случай е потвърден от Националната референта лаборатория. По-рано председателят на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи за седем случая в София. Най-младият пациент през деня е на 40 години, останалите са над тази възраст. Сред заразените има семейство, завърнало се от ски в Австрия, пациент, завърнал се от Брюксел, и други. Така общо случаите са 31 дотук в България, включително една жертва.

Щабът започва да поставя под карантина и завърналите се от Испания заради големия брой заразени в държавата.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    messera avatar :-@
    Willy Messerschmitt
    • - 2
    • + 2

    Няма ли кой да затвори работещите заведения?Що за малоумно поведение и безотговорност....

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 8

    Това, което в Капитал никога няма да прочетете:

    1. Италианската държава отпуска 25 млрд Е за подкрепа на пострадалите италианци. Правителството гарантира, че никой няма да изгуби работата си заради епидемията. Мерките включват гарантиране на заплати, значителни финансови облекчения за родители, отсрочки по ипотеки, наеми и дългове към хазната.
    Как ли ще е в Бойколенд...;
    2. ABC News 5 цитира началника на департамента по здравеопазване на щата Охайо Еми Ектън, че е трудно да се определи пълната картина, но ако дори 1% от жителите на щата са вирусоносители, при 11.7 млн жители, това са поне 100 хил заразени;
    3. Китайски лекарски екипи и оборудване пристигат в Италия в помощ за борбата с коронавируса. Не от ЕС!!

    Нередност?
  • 3
    dr.watson avatar :-|
    dr.watson
    • - 1
    • + 6

    И каква е идеята от цялото извънредно положение и мерки? Струва ми се, че почти никаква. Хората ще ходят на работа, ще се срещат с по 50 човека дневно. В магазините плаха дистанция - навън на опашката ще си стоят сплотено. Всякакви магазини, които не са в молове ще работят - продавачките с евтини маски използвани многократно. Пипане на предмети. Някаква забрана 10 баби да се съберат на пейки в парка? Няма такива. Е какво правим.

    Нередност?
  • 4
    orchis avatar :-|
    orchis

    Интересно, някой има ли идея какво ще стане след като изтече карантината? Очакваме да има 0 вирусо носители?

    Нередност?
  • 5
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • - 1
    • + 3

    Фактът, че заповедта за 12 ч се промени 3 пъти ,говори за капацитета на вземащите решенията. Не друго, а именно нулевата експертиза на картонените фигури-министри, правещи параван за недомислиците и потока на съзнанието на Т. Живков-2 са основата на недоверието и паниката.
    Ако едрите работодатели го натиснат, ще отвори и кръчмите, и моловете.
    Пародист с власт.

    Нередност?
Нов коментар