Депутатите умуват как да работят, след като техен колега е заразен с коронавируса

Възможността на народните представители да бъде наложена карантина за 14 дни поставя под въпрос актуализацията на бюджета и други важни промени

Парламентът се оказа неподготвен за работа в извънредната ситуация
Парламентът се оказа неподготвен за работа в извънредната ситуация
Парламентът се оказа неподготвен за работа в извънредната ситуация    ©  Велко Ангелов
Парламентът се оказа неподготвен за работа в извънредната ситуация    ©  Велко Ангелов

Работата на Народното събрание е поставена под въпрос, след като стана ясно, че един от депутатите - Хасан Адемов от ДПС, е с положителна проба за коронавирус. За това съобщи късно във вторник вечерта председателят на парламента Цвета Караянчева. Случаят наложи спешно всичките останали 239 народни представители да се изследват за коронавирус и заедно с това пренареди програмата за работа на парламента.

Днес трябваше да заседават две парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по енергетика, които трябваше да приемат важни промени в закони. Бюджетната комисия трябваше да обсъди внесената от финансовия министър Владислав Горанов актуализация на държавния бюджет, а тази по енергетика - промените в Закона за енергетиката, свързани с намаляването на цената на газа.

Беше свикано и извънредно заседание на парламента за четвъртък, което трябваше да гласува промените. Положителната проба за коронавирус на депутата от ДПС обаче не само че постави на карта приемането на важните за правителството поправки, особено актуализацията на бюджета, но може да доведе до налагането на карантина на народните представители и така до невъзможност парламентът да заседава за период от 14 дни.

Правителството внесе в парламента актуализацията на бюджета във вторник. Тя предвижда спад на приходите с 2.44 млрд. лв., дефицит от 3.5 млрд. лв., или 3% от БВП, и увеличение на тавана за нов дълг до 10 млрд. лв. през тази година. Ако ревизията на бюджета се отложи във времето, финансовият министър ще остане с вързани ръце да вземе дълг през този период.

Старата песен на нов глас

Заради сложната ситуация лидерите на парламентарни групи се събраха на председателски съвет при Цвета Караянчева в сряда сутринта, за да обсъдят как Народното събрание да заседава, но до окончателно решение така и не се е стигнало. Вместо това въпросът беше отложен за четвъртък, когато ще са излезли пробите за коронавирус на депутатите и ще е ясно дали има и други заразени.

За пореден път са били дискутирани различните варианти за работа на парламента, които бяха обсъждани и преди гласуваното миналия петък решение за спиране на заседанията и свикване на Народното събрание само когато трябва да се приемат актове, свързани с извънредното положение. Продължават и различните интерпретации на парламентарно представените партии за това кой от тези варианти е възможен и кой не е.

  1. Дистанционно гласуване. То беше предложено от ДПС и предвиждаше заседанията и гласуването да стават онлайн. Този вариант обаче се отхвърля от ГЕРБ, БСП и част от депутатите от "Обединените патриоти" с аргумента, че така се нарушава конституцията. В нея е записано, че парламентът открива заседанията си при наличие на кворум от повече от половината народни представители, а законите се гласуват от депутатите "лично" и "явно". Според Йордан Цонев от ДПС "лично" и "явно" не означава задължително присъствие в пленарната зала и това е аргументът му, че депутатите може да заседават и онлайн. Според народни представители от мнозинството обаче това е нарушение на конституцията. "Има конституционен проблем с установяването на кворум и с гласуването", каза Искрен Веселинов от "Обединените патриоти". От ГЕРБ казват, че подобно тълкувание са направили и от правния отдел на Народното събрание. Според тяхното становище заседанията на комисиите биха могли да стават чрез дистанционно обсъждане и гласуване, но пленарните заседания на парламента и особено гласуването - не. Към това депутати от ГЕРБ прибавят, че гласуванията в пленарната зала стават графологично - чрез пръстов отпечатък и ако са дистанционно, няма как да бъдат зачетени. Проблем според народните представители е и липсата на техническа възможност парламентът да заседава онлайн. Присъствал на председателския съвет депутат разказа, че представител на IT отдела на НС обяснил, че технически може да се обезпечи заседаването на комисиите дистанционно, но не и на всичките 240 депутати.
  2. Тайно гласуване. Това е предложението на ГЕРБ и според депутати от управляващата партия така няма да се наруши конституцията. В нея има текст, според който Народното събрание може да реши гласуването да бъде тайно. Този вариант предвижда наличието в сградата на поне 121 депутати, които да се регистрират, за да има кворум, а за обсъждането на дадения законопроект в пленарната зала да присъстват ограничен брой народни представители. След това комисия ще приема бюлетина с всички гласувания на депутатите за деня.
  3. Обсъждан е и вариант всички депутати да се преместят в сградата на бившия Партиен дом, където са кабинетите им, а тези, които участват в дебата, да заседават в някоя от залите на разстояние един от друг. И при този, и горния втори вариант обаче гласуването ще става много бавно, защото на първо четене се приема целия законопроект, но при второто вотът е текст по текст.

    Има и вариант както дебатите, така и гласуването да стават в пленарната зала, като в нея влизат ограничен брой народни представители. От БСП, които на предишния председателски съвет предложиха депутатите да заседават в НДК, където има достатъчно голяма зала да седят на разстояние един от друг, сега са защитавали позицията, че задължение на мнозинството е да предложи решение на проблема, така че парламентът да може да заседава безопасно. "Ако има желание, ще се намерят варианти парламентът да работи", каза депутатът от левицата Крум Зарков.

Окончателното решение как парламентът да гласува внесената от МС актуализация на бюджета ще бъде взето в четвъртък.