🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството иска от парламента извънредно положение заради коронавируса

Училищата, университетите, баровете и дискотеките ще бъдат затворени, ще има ограничения и за пътуване

Председателят на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски (вляво) и премиерът Бойко Борисов
Председателят на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски (вляво) и премиерът Бойко Борисов
Председателят на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски (вляво) и премиерът Бойко Борисов    ©  Юлия Лазарова
Председателят на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски (вляво) и премиерът Бойко Борисов    ©  Юлия Лазарова

Четиринадесет души под карантина с коронавирус са избягали в четвъртък от здравните органи и органите на МВР, не могат да бъдат лекувани и заразяват околните. Заради това и заради разрастващата се епидемия премиерът Бойко Борисов обяви, че ще иска от парламента въвеждане на извънредно положение. Това стана ясно след извънредно заседание на Министерския съвет и кризисния щаб за коронавируса късно през нощта в четвъртък срещу петък.

По думите му това означава да бъде дадено правото на МВР, жандармерията и армията да арестуват болните и да ги водят до болниците, за да бъдат лекувани. Ще бъде въведена и глоба от 5000 лв. за всеки, който не спазва предписанията на лекарите, не се лекува и заразява околните.

По препоръка на здравното министерство ще бъдат затворени границите за пристигащи от държави с разрастваща се епидемия от COVID-19 и за пътуващи в тази посока българи, а списъкът със забранените държави ще се актуализира всеки ден.

Извънредното положение включва и възможността през следващите седмици да бъдат затворени училищата, университетите, но не и детските градини. За тях правителството обмисля да бъдат отворени. Правителството обаче смята да затвори баровете, дискотеките и нощните клубове. Ще могат да работят само ресторантите.

Здравната каса ще формира клинична пътека за лечение на COVID-19, а освен това лекарите и медицинските екипи ще бъдат стимулирани допълнително за това, че лекуват пациентите, стана още ясно от изявлението на Борисов.

Според премиера правителството е обмисляло мерките за ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция около два часа, тъй като не е искало да въведе мерки, които да се отразят тежко върху икономиката. Финансовият министър Владислав Горанов изразил опасение, че бюджетът ще събере около 3 млрд. лв. по-малко приходи.

"Извънредното положение е лош сигнал, но ние искаме тези, които не спазват дисциплината, да дадем възможност на службите да ги намерят и задържат. Много е тънка границата с епидемията и единствено и само дисциплината и мобилизацията на нацията могат да ни помогнат", коментира Борисов.

Мотивацията на лекарите

"Истински се надявам тези, които подкокоросват някои от болничните заведения, да не го правят", каза Борисов. Вероятно той има предвид отказа на персонала в белодробната болница в сряда да лекува болни с коронавирус заради липсата на облекла, както и днешната съпротива на част от персонала във Втора градска болница, която е планирано да се превърне в една от болниците в София за лечение на заразени пациенти.

Борисов обяви, че правителството е готово да включи в лечението на пациентите с коронавирус и пенсионирани лекари, сестри и санитари, както и студентите по медицина от последните курсове, разбира се, срещу заплащане.

Здравната каса още в петък ще направи клинична пътека за лечение на коронавирус, за да не бъдат ощетени лекарите. Максимално бързо ще продължат да бъдат осигурявани защитни облекла на медицинските екипи. Правителството е поръчало и 200 апарата за командно дишане, които ще бъдат необходими за по-нататъшните фази на инфекцията.

Ограничения за пътуването

Правителството ще поиска всички възможни мерки за ограничаване на вируса, включително ограничение на пътуванията на български граждани до държавите с вируса и пътуванията от такива държави за България, каза и вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му списъкът с тези държави е динамичен и ще стане ясен скоро.

"Ще се наложи и по-строгото спазване на социална дистанция и карантина. Тук ще е необходимо много по-категорично оформяне на санкционни режими, които включват глоби и спиране на социални плащания, каза той.

Затваряне на нощни заведения е част от мерките, които правителството ще предприеме, потвърди Дончев.

"Ние следваме финия баланс да гарантираме живота и здравето и да съхраним стопанския живот в страната", каза вицепремиерът. И добави: "Извънредно положение не означава спиране на стопанския стокооборот и ограничаване на граждански права - единствено на правото на свободно движение по очевидни причини - ако дадено лице е заразно, то трябва да бъде изолирано и не можем да позволим да се среща с други лица и да разпространява заразата. Необходими са тежки санкции и разширяване на инструментариума на МВР, няма място за паника, искаме държавата да е в състояние да вземе адекватни мерки навреме и да съхрани икономиката".

Под карантина

"За да спрем заразата, спираме училища и университетите", обяви Борисов. След това той призова образователния министър да организира онлайн обучение на учениците.

Борисов обяви, че от петък ще бъдат затворени игралните зали, нощните клубове, баровете и дискотеките.

"Спорихме много за ресторантите и моловете да се затворят, но има много домакини, които не готвят или са на работа и трябва да могат оттам да вземат вечеря, в ресторантите са по-раздалечени местата, докато в нощните клубове, барове, дискотеки - там се движат хората, потят се, прегръщат се, това е най-хубавото, разбира се, но сега малко ще трябва да се раздалечим", каза Борисов.

Той допълни, че сега е моментът да бъдат ангажирани студентите, които са във ваканция, да разнасят пенсиите на възрастните хора и храна на социално слабите.

Борисов коментира, че всяка мярка носи само загуби и пасиви, но целият свят предприема такива мерки и се надява парламентът да го подкрепи.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 6
    • + 4

    Коронавирус в една държава отдавна заразена с Мутравирус.

    Нередност?
  • 2
    vzoran avatar :-|
    vzoran
    • + 2

    Освен всичко друго едно извънредно измиване на асфалта и плочките в градовете е желателно.

    Нередност?
  • 3
    b.manchev avatar :-P
    b.manchev
    • + 1

    След единодушното въвеждане на военно положение в страната от парламентът ни, точно сега е време и за създаване на министерство на истината от правителството на Б. и партията му.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 1


    До коментар [#] от "
    b.manchev
    ":
    Натам върви. Препрочитам си 1984 и откривам много тенденции. Любопитно ми е докъде ще се стегне. На този етап.

    Продължавам да твърдя, че това са прекомерни мерки за такъв вирус, но в напредналата психоза подобно мнение става опасно да се изказва публично.

    Обществото се деструктурира, социумът се разпада ( от грижа за човека, естествено!) И от телевизора се възцарява Големия и дебел Б...

    Нищо различно от Оруел.

    Нередност?
Нов коментар