"Как е попаднало това в автомобила, г-н Пецов?"

При крайно съмнителни обстоятелства граждански активист в Силистра е задържан за притежание на наркотици

Димитър Пецов е един от носителите на наградата "Златен ключ" за гражданин, най-активно използвал Закона за достъп до обществена информация, от "Програма Достъп до информация"
Димитър Пецов е един от носителите на наградата "Златен ключ" за гражданин, най-активно използвал Закона за достъп до обществена информация, от "Програма Достъп до информация"
Димитър Пецов е един от носителите на наградата "Златен ключ" за гражданин, най-активно използвал Закона за достъп до обществена информация, от "Програма Достъп до информация"    ©  ''Програма Достъп до информация''
Димитър Пецов е един от носителите на наградата "Златен ключ" за гражданин, най-активно използвал Закона за достъп до обществена информация, от "Програма Достъп до информация"    ©  ''Програма Достъп до информация''
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

През юли 2019 г. полицията в Москва съобщава, че е задържала известния руски разследващ журналист Иван Голунов за разпространение на наркотици. От години Голунов тормози местните власти в Москва с разкритията си за корупцията. Близки и негови колеги откриват множество разминавания в действията на властите и бързо става ясно, че Голунов е станал жертва на постановка. Замесените полицейски служители са уволнени и започва вътрешно разследване.

На 2 май 2020 г. гражданският активист и журналист на свободна практика Димитър Пецов е спрян от полицията при на пръв поглед рутинна проверка в родния му град Силистра. След проверка на документите му в колата му се качва оперативен работник на "Криминална полиция", който му разпорежда да кара към районното управление.

Там при съмнителни обстоятелства полицаите "откриват" значително количество и различни по вид наркотици: 1.7 г екстази, 7.2 г хероин, 13 г амфетамин и 7.2 г канабис. Димитър Пецов е задържан за 24 часа, а след това е освободен, без да бъде привлечен като обвиняем по образуваното досъдебно производство за притежание на наркотици.

Нелогичните действия на полицията и множеството разминавания с обичайната практика в комбинация с активната гражданска позиция на Димитър Пецов пораждат съвсем обосновано съмнение, че той е станал жертва на постановка - наркотиците са подхвърлени в колата му като отмъщение за неговата дейност.

Трън в очите на местната власт

Създател на групата "Граждански контрол Силистра", Пецов е изключително активен в разкриването на порочни практики в управлението на града.

За себе си казва, че е журналист на свободна практика от 2015 г., а преди това е работил като анкетьор за различни социологически агенции. "Мои материали и интервюто са публикувани в местни медии. От 2017 започнах да използвам Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и след спечелено дело срещу кмета на община Силистра получих награда Златен ключ на "Програма Достъп до информация", разказа той пред "Капитал".

През 2018 г. осъжда още два пъти общината заради нейни откази да предостави информация. "Инициатор съм на инициативата "Граждански контрол", част от която е редовното и активно присъствие на гражданите на заседанията на общинския съвет и на комисиите в качеството им на граждански контрол", допълва още Пецов.

Димитър Пецов беше сред хората, които участваха в протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор в Силистра.

В средата на април съвместно с Антикорупционния фонд той публикува информация за възможни нарушения при сключването на договори за застраховка на общинско имущество. Последно поискал от ОДМВР - Силистра, информация за това кой е анонимният дарител, предоставил храна и напитки на полицаите.

Бой, заплахи, клевети и... наркотици в колата

Преди две години все още неизвестен и досега извършител напада Пецов в дома му с метална тръба и му чупи ръката. Разследването е спряно. В началото на тази година активистът подава сигнал срещу местния лидер на ГЕРБ Тодор Тодоров, в който твърди, че го е заплашвал. Преписката е прекратена.

Паралелно с това срещу Пецов тече и дежурната "очерняща" кампания

Така се стига до странната му среща с полицията от началото на месеца. След като е спрян, той решава, че става дума за рутинна пътна проверка. Но когато на място се оказва и оперативен работник, Пецов вече си мисли, че действията на полицаите са свързани с неговата гражданска активност. През главата му минава, че може да го разследват по "новата мода" - за всяване на паника.

Служителят на "Криминална полиция" се качва до него в колата и му разпорежда да кара към районното. След като паркират, започва странно по рода си претърсване на автомобила, от което Димитър Пецов бързо разбира, че е предрешено. В джоба на гърба на шофьорската седалка е открит пакет, в който има наркотични вещества. Активистът е категоричен, че полицаите са знаели къде и какво търсят. Категоричен е, че няма нищо общо с намерените наркотици.

"След малко почват да претърсват и на 30-ата секунда намериха в задния джоб на шофьорската седалка нещо, увито в черна кесия. И почват да ме питат, без да са я отворили и видели какво има вътре. "Какво е това, г-н Пецов", казва единият. " Г-н Пецов, вие уж сте спортист, а с какви неща се занимавате", казва другият. И "Как е попаднало това в автомобила, г-н Пецов?", "Те нещата са ясни" и т.н. Те дори не са отворили да видят какво има вътре в пакета и коментират, правят изводи. И аз не знам също какво има, но почва да ми се изяснява вече ситуацията", така активистът преразказа случката във фейсбук профила си малко след като е освободен от ареста.

Димитър Пецов е задържан за 24 часа. В заповедта за ареста му е записано, че има данни да е извършил престъпление - притежание на наркотични вещества. Въпреки това не е привлечен като обвиняем, не му е определена и мярка за неотклонение.

Всичко мирише

Засега версията на Пецов е единствената информация по случая. В първия работен ден в бюлетина на силистренската полиция се появява кратко съобщение: "46-годишен е заподозрян в притежаване на наркотични вещества. На 2 май около 18:00 часа по ул. "Петър Мутафчиев" в Силистра при полицейска проверка в лекия му автомобил "Форд" са намерени 7.2 грама канабис, 13.00 грама амфетамин, 7.2 грама хероин и 11.7 грама екстази, идентифицирани с полеви наркотест. Мъжът е бил задържан за срок до 24 часа, по случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а, ал. 3 от НК." И толкова.

Около случката с Димитър Пецов има множество разминавания с обичайната практика и закона. Адвокат Александър Кашъмов ги обобщава: "Спрян е за проверка, очевидно по подозрения за наркотици, но не е извършен обиск и претърсване на място, а заведен до РПУ и това е направено чак там. Хем намират много и различни наркотици и го задържат за 24 часа, хем не му повдигат обвинение. Връщат му автомобила, в който са намерени наркотиците - в такива случаи изземват колата."

Източник на "Капитал" от МВР, работил по линия на криминалната престъпност в Силистра, коментира, че Димитър Пецов никога не е бил в полезрението на полицията.

Полицай, работещ по линия на наркотиците, коментира пред "Капитал", че в действията на колегите му има множество неясноти. "Аз лично изключвам версията полицията да е сложила наркотиците, защото това изисква сериозен сговор - кражба на наркотици от склад с веществени доказателства или незаконно държане с цел "внасянето им". По-вероятно са имали сигнал, че в колата има наркотици - нищо чудно от този, който ги е сложил.

В МВР обаче има сериозна отчетност на подобна информация - трябва да се изготви докладна, план за операция, събиране на множество други доказателства. Не е обяснимо защо не е била извикана т.нар. огледна група на място на спиране на колата, а е допуснато опорочаването на всички процесуални действия. Не е ясно защо наркотиците са иззети по Закона за МВР, а не с протокол по НПК в присъствието на поменни лица и как въобще са приобщени към делото. Не е без значение, че става дума за немалко количество и различни по вид наркотици, ако колегите бяха убедени в случката, нямаше да подходят така непрофесионално."

Адвокат Калин Ангелов, който има процесуален опит по множество дела, свързани с наркотици, е убеден: "Цялата история звучи много налудничаво. Ако полицията е имала данни, че този човек носи в колата си такива количества - защо огледът не е правен на място, където автомобилът е бил спрян за проверка? Защо е трябвало въобще да бъде преместван към районното, защо е трябвало да се качва полицай? Ако Пецов е бил спрян по подозрение, че държи наркотични вещества, защо още от самото начало това не му е било разяснено - така той щеше да получи качеството обвиняем, да има възможност да се консултира с адвокат и действията на полицията щяха да имат напълно различно процесуално естество."

"Капитал" потърси отговорите на част от поставените въпроси, но говорителят на Окръжна прокуратура - Силистра, прокурор Ивелин Чафаланов заяви само, че по случая се води досъдебно производство. До публикуването на статията не отговори на запитването ни за обстоятелствата около него.

Два дни след ареста по разпореждане на прокуратурата Димитър Пецов е извикан да даде кръв и урина. Очевидната цел е да се установи дали той е приемал наркотици, което само по себе си не е престъпление. Отделно от това прокуратурата е разпоредила проверка на автомобила му с цел установяване на следи от взлом.

От действията след ареста му може да се предположи, че дори властите не са съвсем убедени, че активистът има нещо общо с наркотиците.

При всички положения и полицията, и прокуратурата трябва да разплетат всички обстоятелства около странната случка. В противен случай нещата ще изглеждат по-зле и от Русия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 2
    • + 12

    В една държава управлявана от Мутра, държавните институции са част от мафията. Има избори, и на изборите, това избира народо-населението (или най-вече негласуващото мнозинство).

    Нередност?
  • 2
    reddragon avatar :-|
    reddragon
    • - 1

    Жалкари. Какво може да им направи този човечец? Да бутне правителството ли? Да извади страната от ЕС и НАТО?

    Нередност?
  • 3
    wcc1521730689557056 avatar :-|
    Ясен Кянов

    Когато оперативен работник реши да инсценира някакво престъпление няма да е толкова нескопосано колкото се оказва в случая. Това намирисва само на сплашване! По някое време нещата ще се "объркат", ще има "процедурни нарушения" и "нерегламентирани действия" на служители и накрая производството ще се прекрати. Но скоро в рамките на година-две ще се "случи" и друг "инцидент", може би "по-сериозен", за да може двете (или повече) "престъпления" да натежат.

    Нередност?
Нов коментар