🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С гласовете на ГЕРБ Йордан Цонев оглави временната комисия "COVID-19"

Тя ще контролира как ще харчат средствата за преодоляването на последствията от пандемията

Йордан Цонев, чиято партия ДПС е формална опозиция в парламента, ще ръководи временната комисия, която ще следи как се изразходват средствата за борба с коронавируса.
Йордан Цонев, чиято партия ДПС е формална опозиция в парламента, ще ръководи временната комисия, която ще следи как се изразходват средствата за борба с коронавируса.
Йордан Цонев, чиято партия ДПС е формална опозиция в парламента, ще ръководи временната комисия, която ще следи как се изразходват средствата за борба с коронавируса.    ©  Юлия Лазарова
Йордан Цонев, чиято партия ДПС е формална опозиция в парламента, ще ръководи временната комисия, която ще следи как се изразходват средствата за борба с коронавируса.    ©  Юлия Лазарова

С пълно единодушие парламентът одобри създаването на временна комисия, която ще следи и ще контролира как се изразходват средствата за преодоляването на последствията от разпространението на коронавируса, а за неин председател с гласовете на ГЕРБ беше избран депутатът от ДПС Йордан Цонев. В решението на депутатите е записано, че комисията ще изисква и публикува всички публични разходи, включително и тези от европейските фондове и програми, свързани с борбата с COVID-19. Освен това тя ще проверява съответствието на отделните разходи с условията и критериите на отделните антикризисни мерки, както и ще изготви анализ доколко тези мерки са ефективни.

Какво ще прави комисията

Предложението за създаването на временната комисия беше на БСП, които в мотивите си посочиха, че предприетите антикризисни мерки са свързани с изразходването на значителен обществен ресурс. "За да постигнат своята цел обаче, предвидените милиарди трябва да стигнат до тези, които действително се нуждаят от тях и да бъдат разпределени по ясни критерии и прозрачен начин", е другият аргумент на социалистите. Към това лидерът на БСП Корнелия Нинова прибави, че от БСП многократно са сигнализирали, че извън бюджета чрез постановления правителството харчи между 1.5 и 2 млрд. лв. без санкцията на Народното събрание и без актуализация на бюджета. "Многократно сме били свидетели на еднолични решения на премиера Бойко Борисов, който, пътувайки с джипа из страната, през прозореца обещава и раздава милиони по свое усмотрение", каза още Нинова.

Предложението на БСП дойде след призива на президента Румен Радев към управляващите да се създаде публичен регистър на средствата, които се изразходват или даряват по време на извънредното положение. За прозрачност на разходите, свързани с пандемията, настояваха и от клуб "Просперитет", които изпратиха искане до председателя на парламента Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов с искане за повече отчетност. В писмото си те призоваха управляващите да оповестят каква част от кредитите, отпускани от Българската банка за развитие, са за малкия и средния бизнес, както и подробно да се посочват размерът, източникът на финансиране и критериите за одобряване на фирмите по мярката 60/40.

"Генерал" Цонев оглави комисията

Комисията се състои от 10 членове, избрани на паритетен принцип - по двама от всяка парламентарна група. В основен спор при дебата в пленарната зала се превърна въпросът представител на коя от парламентарните групи да оглави временната комисия. С аргумента че контролът как управляващите харчат средствата трябва да се осъществява не от самите тях, а от опозицията, от БСП настояха депутат от тяхната парламентарна група да застане начело на комисията. От ГЕРБ и НФСБ се съгласиха председателят да не е от мнозинството, но заподозряха, че БСП иска да използва поста за "политически цели". Депутатът от НФСБ Славчо Атанасов дори предложи с известна доза ирония това да е председателят на партия "Воля" Веселин Марешки. От БСП отговориха, че варненският бизнесмен е формално опозиция, като нарекоха формацията му "присъдружна" на мнозинството и "управляваща опозиция".

В крайна сметка при номинациите на парламентарните групи за председател бяха издигнати двама кандидати - депутатът Румен Гечев, предложен от БСП, и Йордан Цонев, номиниран от ДПС. ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля" не издигнаха свои кандидати. Така с гласовете на депутатите от ГЕРБ, "Воля" и ДПС за председател беше избран Йордан Цонев, чиято партия, подобно на "Воля" , често гласува заедно с мнозинството. При обявяването на резултата от гласуването председателят на парламента Цвета Караянчева допусна лапсус при обявяването на името му, като го нарече "генерал" Цонев. Веднага обаче се поправи, като каза, че понеже през последните месеци "генералите станали много, човек се обърква", и "обеща" да купи на Цонев униформа.

Нито една от парламентарните групи не прояви интерес към зампредседателския пост на временната комисия и такъв не беше избран поради липса на кандидати. В комисията влязоха още Евгения Ангелова и Мария Илиева от ГЕРБ, Румен Гечев и Явор Божанков от БСП, Адлен Шефкет от ДПС, Борис Ячев и Калин Поповски от "Обединени патриоти", Пламен Христов и Дора Христова от "Воля".

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • + 5

    Да има малко публични средства и за коалиционния партньор в сянка. Доган ефенди е доволен. Пеевски - също.

    Нередност?
  • 2
    gegei avatar :-P
    gegei
    • - 1

    Доживях да видя подобно нещо - някой да НЕ избере Гумен Речев за нещо и това да е грешка.

    Нередност?
  • 3
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 1
    • + 2

    Общо взето става все по-тъжно. Особено след като следващия месия е Славито, дето плачеше за разни бандити преди време.

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 3

    Ще бъда благодарна, ако някой ми посочи парламентарна комисия, която да е свършила някаква работа (освен комисарите да са взели някакви допълнителни пари!).

    Нередност?
  • 6
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • + 2


    До коментар [#] от "
    gegei
    ":

    Изборът между Данчо Ментата и Гумен Речев е като избора между Цецка РабФакова и Дани Умното!

    Нередност?
  • 7
    aussie avatar :-P
    aussie
    • + 1

    Данчо Ментата. Измислена държава с измислени политици.

    Нередност?
Нов коментар