🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нови патриотични идеи за туризма: Нисък ДДС за ресторанти и субсидии за чартъри

Заведенията и хотелите явно са любимци на ВМРО и НФСБ, двете партии предлагат към тях да се излее милиард

Да се намали ДДС за заведения, да се разреши по-дълго строителство по морето, да се облекчават визовите процедури за граждани извън ЕС, да се субсидират туристически чартъри. Това са новата доза идеи в надпреварата на по-малките коалиционни партньори ВМРО и НФСБ за подпомагане на закъсалия туристически сектор. Дотук и двете партии предложиха ваучери за почивки на българи в България, които ще струват на бюджета поне половин милиард лева. Решение кои мерки ще се приемат ще има най-рано след утрешния коалиционен съвет между "Обединени патриоти" и ГЕРБ.

Партиите на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов явно имат силна фиксация върху туристическия сектор, защото там предлагат свръхстимули. Секторът наистина е силно засегнат, но далеч не единствен и най-важен, а и от години много хотели и заведения стоят в сенчестата част на икономиката. Затова точно там да се изливат стотици милиони и да се сваля ДДС изглежда като фаворизиране на един бранш.

Четвърт ДДС

От години единствено туризмът има по-нисък ДДС, което важи за хотелското настаняване: 9% при ставка от 20% за всички останали. Според новите "патриотични" идеи преференцията трябва да се разшири. През миналата седмица НФСБ предложи в законопроект за период от 2 години - до края на 2021 г., ДДС за ресторантите, кетъринг бизнеса и общите туристически услуги, което обхваща туроператорството и турагентството, също да бъде 9%. В понеделник ВМРО "надцака" партньора си с предложение за още по-ниски ставки: да бъде заложен 9% ДДС за ресторантьорския и кетъринг сектор трайно, а в периода до края на 2021 г. той да бъде в рамките на 5% "с цел още по-бързо възстановяване на бранша и ограничаване на последиците от Covid-19". В законопроекта на ВМРО е посочено, че по-ниската ставка на данъка "може да доведе до понижение на бюджетните приходи", но отчасти то ще бъде компенсирано с "разширение на основата за облагане с ДДС в резултат на повишеното потребление" и "с ограничаване на дела на сивата икономика". Финансов анализ няма. НФСБ също не са изчислили колко би струвало подобно данъчно облекчение.

Шансът за нисък ДДС изглежда малък. Първо, досега желание за по-ниска ставка се е чувало от различни браншове, включително туризма, хранителния сектор, книгоиздателството, детските стоки и други, но те са били отхвърляни от финансовото министерство. Аргументът - единната ставка е лесна за отчитане и опашката от желаещи по-нисък данък ще е безкрайна. Второ, точно заведенията не са най-отчитащи обороти пред данъчните. Секторът беше с подобно искане и покрай въвеждането на т.нар. СУПТО за проследяване на продажбите от данъчните, като точно ресторантите и скритите им обороти бяха причина за въвеждането му. Така излиза, че сега те масово избягват ДДС, а ако им бъде свален силно, биха внасяли.

НФСБ иска и да се даде възможност общинските съвети по места да могат да приемат намаление на туристическия данък до година след края на извънредното положение или дори да го фиксират на 0%. Намалението на данъка е възможно и в момента, доколкото размерът му така или иначе се определя от местните власти.

Ваучери за над половин милиард

Други две сфери, в които ВМРО и НФСБ се състезават в последните дни, са преките субсидии към туризма. И двете партии предлагат да има субсидиране на почивки в България чрез държавно или европейско финансиране. Във варианта на НФСБ трябва да бъдат изплащани по 210 лв. за хората с внесени осигурителни вноски за фонд "Пенсии" в последните 12 от 18 месеца, и то почивки от поне 7 дни. Други 100 лв. трябва да бъдат раздавани за пътувания на деца на ученически екскурзии. Партията изчислява, че за тази мярка ще са необходими максимум 657 млн. лв., ако всички се възползват от субсидираната почивка.

Идеята на ВМРО е за по-малък бюджет за пътуване: ваучери по 100 лв. трябва да получават работещите хора с внесени осигуровки за поне 8 месеца в последната календарна година, децата в училищна възраст, които посещават учебни занятия и не са прекъсвали обучението си или повтаряли клас, както и пенсионерите, става ясно от проектопромени в Закона за туризма, внесени в понеделник. Точен разчет няма, но се очаква за целта да са необходими поне 500 млн. лв., чийто източник според законопроекта е "държавата", а според прессъобщение на партията - европейските фондове.

ВМРО има и идея за дългосрочно издаване на ваучери - този път с финансиране от работодателите. Те трябва да наподобяват ваучерите за храна, които са необлагаеми и сега са фиксирани на 60 лв. на месец. Максималната сума за този тип почивки ще е 100 лв.

Опцията с държавни ваучери ще се тества и на други пазари в Европа. Тук обаче рискът е, че излетите пари буквало ще се усвоят, без да се предостави услуга, а подаръците ще отидат към определени фирми.

100 млн. лв. и за чартъри

Партията е внесла предложение и да бъдат отделени 100 млн. лв. за подпомагане на туристически чартъри, чрез което да се субсидира с 6000 евро всеки полет с туристи до България. Схемата наподобява начина, по който Турция подпомогна туризма си след атентатите в страната, и за нейното приложение в България отдавна настоява туристическият бранш. В момента също има заделени пари за стимулиране на чартъри - 15 млн. лв., което трябва да става през национална туристическа реклама, но схемата не е тръгнала заради неясната ситуация в момента.

ВМРО предлага и премахване на визите за руски туристи, което е старо искане на туристическия бранш. Самите визи обаче не са въведени от България, а важат за всички държави - членки на ЕС.

Удължаване на срока за строежите по морето

В понеделник НФСБ внесе в парламента и проект за удължаване на срока, в който е разрешено строителство по Черноморието. По принцип това е допустимо до 15 май, когато влиза забрана заради туристическия сезон и която важи до 1 октомври. В предложението на партията датата, до която строителите ще могат да работят, трябва да бъде 15 юни. От партията на Валери Симеонов се мотивират с подпомагане на строителния бранш, както и очакването туристическият сезон да започне на 1 юли покрай пандемията от коронавирус.

На този етап е трудно да се каже кои от идеите е възможно да бъдат приети. По неофициална информация на "Капитал" в ГЕРБ са разделени по идеята за ваучерите, особено в широк обхват на мярката. Министерството на туризма готви подобна схема, но тя е свързана единствено със субсидирани почивки на хората, работещи на първа линия в кризата, като медици, полицаи, социални работници и др. Преди седмица управляващите партии са се разбрали да бъде сформирана работна група измежду коалиционните партньори, която да разглежда мерки за подпомагане на туризма. Идеите ще бъдат разглеждани и на коалиционния съвет на партиите, който ще се проведе във вторник.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krasnoselo avatar :-|
    krasnoselo
    • + 2

    Хубави предложения, но като мине Боко с ножицата да не се наложи да плащаме за тези ваучери, без да ги ползваме?

    Нередност?
  • 2
    historama avatar :-|
    historama
    • - 3
    • + 1

    Ваучери - глупости!
    Субсидии за чартъри, безплатни визи - т.е. за руснаците, почиващи във ваканционни апартаменти, харчещи пари в Лидл и кауфланд - не, мерси!

    А защо не нещо по-просто и логично? Реклама на морските ни курорти в Централна и Западна Европа?
    И 9% ДДС не само за хотели, а за целия туристически бранш, както е в ЕС (ресторанти, кафенета), и всички хранителни продукти.
    Нека да не откриваме топлата вода, а да правим като другите.

    Нередност?
  • 3
    historama avatar :-|
    historama
    • + 2

    "Удължаване на срока за строежите по морето"

    Туристи няма, но строителството покрай морето вече и целогодишно?
    Да е.а бг дУпетатите!

    Нередност?
  • 4
    acarid avatar :-|
    acarid
    • + 3

    До коментар [#2] от "historama":

    Мога да се обзаложа с всеки, че намаляване ДДС по никакъв начин няма да се отрази на цените в туризма. Горницата ще потъне в джобовете на кръчмарите. Тъй както горницата на иначе най-ниския акциз на горивата се прибира от Картела и ни предлагат долнокачествен дизел на германски цени.

    Нередност?
  • 5
    touroperator avatar :-|
    touroperator
    • + 3

    България е единствената страна в света, където диференцираното ДДС важи само за хотелите. Лекарства, учебници, стоки от първа необходимост са без значение. Нека дадат една справка за размера на внесеното ДДС данък печалба от големите хотели към момента.
    Единствените, които не крият нощувки, са само тези хотели на големи хотелски вериги. При всимчки останали - поне 70% от нощувките са на тъмно.
    И защо ще трябва да субсидираме чартъри, които единствено обслужват морския ни туризъм?

    Нередност?
Нов коментар