🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уикенд новини: Регистрираните болни с коронавирус намаляват; Мая Манолова се готви за избори

И още: Валери Симеонов: След Божков е ред на Златев; Четири страни в ЕС против плана на Меркел и Макрон; Заведенията в Гърция вече работят

В събота на "седящ протест" пред Министерския съвет с искане за оставка на правителството лидерът на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова обяви, че ще се яви на следващите парламентарни избори
В събота на "седящ протест" пред Министерския съвет с искане за оставка на правителството лидерът на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова обяви, че ще се яви на следващите парламентарни избори
В събота на "седящ протест" пред Министерския съвет с искане за оставка на правителството лидерът на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова обяви, че ще се яви на следващите парламентарни избори    ©  Юлия Лазарова
В събота на "седящ протест" пред Министерския съвет с искане за оставка на правителството лидерът на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова обяви, че ще се яви на следващите парламентарни избори    ©  Юлия Лазарова

Изминалите три почивни дни могат да се определят като първи по-туристически уикенд за България след началото на корона кризата - много хора се възползваха, че понеделник е неработен, и пътуваха из страната. Пак заради противоепидемичните мерки за пръв път от години празникът на българската култура и просвета и на славянската писменост се честваше без традиционните шествия. Нямаше и балове на завършващите средното си образование.

Това не попречи на политиците да се изявят - неуспелият кандидат-кмет на София и бивш омбудсман Мая Манолова даде заявка, че ще се яви на идващите парламентарни избори, лидерът на един от малките коалиционни партньори на правителството Валери Симеонов обяви, че след удара върху хазартния бос Васил Божков е ред на петролния картел, и посочи поименно бившия изпълнителен директор на "Лукойл" Валентин Златев, а премиерът Бойко Борисов продължи фейсбук сериала от джипа.

В поредния епизод той посети Пазарджик и смолянски села, придружаван от министрите на образованието и на финансите Красимир Вълчев и Владислав Горанов. По време на обиколките се разбра, че според Борисов намаляването на ДДС за ресторантите е абсолютна грешка, но ще се приеме, както и че няма да уволнява Горанов заради инакомислие. Премиерът дори го накара да похвали по-ниската ставка за книгите, а кметът на Пазарджик Тодор Попов заяви по повод последните скандали около министъра, че "всички сме къпани с хладка вода, но Влади се справя изключително успешно", и поиска "малко съпортче" от 1.5 млн. лв. за строеж на спортна зала в града.

Изложба пред Руския културно-инфoрмaциoнeн цeнтър в Coфия, пocвeтeнa нa 24 мaй, пък беше разчетена като нова провокация към България. Учени се възмутиха, че Руcия зaличaвa страната ни oт заслугата й за азбуката, тъй като на дeceтинa пaнa ca пoдрeдeни ръкописи, прocлeдявaщи иcтoриятa нa писмеността, нo никъде в тях не ce cпoмeнaвa принocът нa Бългaрия зa тoвa.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ БЪЛГАРИЯ...

Мая Манолова обяви, че ще се яви на следващите парламентарни избори

Бившият омбудсман и депутат от БСП Мая Манолова заяви, че ще се яви на следващите парламентарни избори. Това стана по време на протест срещу правителството, организиран от движението й "Изправи.се" и майките на деца с увреждания от Национална гражданска инициатива "Системата ни убива". Подкрепа за движението й дават и от партии ВОЛТ и ДБГ. Манолова представи и "икономическа пътна карта за бързо възстановяване на работните места и икономическо съживяване на България в следващите 19 месеца" на стойност поне 2.5 млрд. лв.

Регистрираните болни с коронавирус намаляват

За пръв път от проследяването на заболяването в България броят на излекуваните от коронавирус надвишава броя на новоконстатираните случаи на седмична база, като в понеделник има само 6 нови регистрирани случая за последното денонощие, стана ясно от редовния брифинг на доц. Димо Димов от Националния оперативен щаб. Математикът на НОЩ проф. Николай Витанов пък обяви пред BTV, че разпространението на заразата в България е в предпоследната фаза за този сезон и скоро може да се стигне до изхода, на който пише "Край на медицинската част за този сезон".

Валери Симеонов: След Божков е ред на Златев

Първите тежки удари срещу олигархията вече са факт, разбиването на срастването на крупния монопол с политическата власт, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред БНР. Според него първият случай е бил ударът върху хазартната империя на Васил Божков, а сега се нанасял "втори удар върху установен монопол и картел"."След Васил Божков идва времето на Валентин Златев", предрече още Симеонов и даде заявка, да очакваме и "трети удар".

Варненски журналист бе открит мъртъв

Варненският журналист Георги Александров е бе открит мъртъв в петък следобед. Тялото му е било намерено в района на скъсаната канализационна тръба във Варненското езеро, като причината за смъртта е удавяне. Полицията и прокуратурата обявиха, че се работи по две основни версии - самоубийство или нещастен случай.

...И ОТ СВЕТА

Гърция отваря заведенията

В понеделник отвориха кафенета и ресторанти в Гърция, като и там работят само откритите им части, свободен е и достъпът до всички острови. Туристическият сезон в южната ни съседка започва официално на 15 юни, когато ще започнат да се движат всички фериботи. Собствениците на къмпинги на Халкидики съобщават, че вече масово получават резервации от български и румънски туристи.

Пандемията е повлияла по-негативно на младите хора в ЕС

Хората в ЕС на възраст между 18 и 34 години е по-вероятно да се чувстват депресирани, самотни и тревожни от тези на 35 и повече години. По-младите показват по-ниски нива на устойчивост при справяне с проблеми и значително намаляване на удовлетвореността от живота в сравнение с периода преди пандемията на COVID-19. Традиционно младите хора отчитат по-високо благосъстояние и удовлетвореност от живота в сравнение с по-възрастните възрастови групи - тази тенденция е обърната от финансовата криза и сега, изглежда, значително се изостря, коментират от Eurofund, които са изготвили допитването.

Започна процесът срещу Нетаняху

За пръв път в историята на Израел действащ премиер се изправи пред съда. Каращият пети мандат начело на страната Бенямин Нетаняху има няколко обвинения, сред тях - корупция и злоупотреба с доверие. В понеделник той се яви пред районно съдилище в Ерусалим и обяви пред телевизионните камери, че обвиненията са съшити с бели конци.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Австрия, Швеция, Дания и Нидерландия официално заявиха, че са против плана на Ангела Меркел и Еманюел Макрон за фонд за възстановяване от коронавируса на стойност 500 млрд. евро, които да се отпускат безвъзмездно. Четирите "пестеливи" държави предпочитат това да става чрез заеми. Четирите държави искат още фондът да е временен и еднократен, като срокът му на действие да е 2 години. Предложението на Париж и Берлин е ЕК да вземе заем от пазарите от името на ЕС и да ги похарчи като допълнение към седемгодишния бюджет, който вече наближава 1 трлн. евро. На 27 май ЕК трябва да представи бюджета, за който после да преговаря със Съвета на ЕС и европарламента.

Аржентина фалира по държавния си дълг за девети път в своята история. В петък тя не успя да извърши плащане на лихви по облигации на стойност около 500 млн. долара. Това се случва за трети път през последните 20 години на третата по големина икономика в Латинска Америка, след като правителството на националистическия президент Алберто Фернандес не успя да постигне сделка с облигационерите за преструктуриране на около 65 млрд. долара външен дълг. Пандемията допълнително влоши икономиката и обезцени местната валута.

Германският индекс на бизнес климата Ifo се подобрява през май в сравнение с април и се покачва до 79.5 точки. Въпреки че компаниите отново оценяват сегашното си положение като малко по-лошо, очакванията им за следващите месеци се подобряват значително. Индексът на бизнес климата в индустрията се покачва значително, като това се дължи на подобряващите се очаквания на компаниите.

Финансовият министър на Великобритания Риши Сунак е одобрил план за спасяване на стратегически важни компании, съобщи в понеделник Reuters. Той е наречен проект "Бреза" и включва възможността "при изключителни обстоятелства, когато жизнеспособна компания е изчерпала всички опции и нейният провал би навредил непропорционално на британската икономика, да можем да помислим да я подкрепим от последна инстанция", е съобщил говорил на ведомството пред агенцията. Financial Times твърди, че държавата ще може да купува акции в решаващи бизнеси, които са изправени пред сериозни финансови проблеми заради пандемията от коронавирус.

СНИМКА НА УИКЕНДА

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Отварят детските градини

Детските ясли и градини започват постепенно да отварят в различни градове от страната с призив родителите да не пускат децата си, ако имат възможност да продължат да гледат вкъщи. От 26 май започват работа детските заведения в София, Пловдив, Варна, Бургас и други градове, а в някои населени места началната дата за работа е 1 юни. Яслите и градините ще работят при нова организация, при която децата в групите трябва да бъдат по-малко, ще се извършва дезинфекция по няколко пъти дневно и ще се прекарва повече време на открито. Предварителните очаквания на образователното министерство са около половината родители да заведат децата си на ясла и градина.

На 30 май държавата ще обяви намалените такси за плажните концесии

До 25 май всички концесионери и наематели на плажове трябва да предложат на туристическото министерство сезонните цени на чадърите и шезлонги, а в срок до 30 май то да им предостави новата, по-ниска концесионна такса. Промяната идва с последните поправки в мерките след края на извънредното положение, в които беше посочено, че стопаните на морски ивици трябва да намалят поне с 50% цените на предлаганите шезлонги и чадъри срещу реципрочно намаляване на дължимата такса към държавата. Макар активният сезон да се очаква да започне през юли през настоящата година, ивиците по крайбрежието трябва да бъдат подготвени до 1 юни.

Енергийният регулатор ще обсъди цената на газа за юни

В сряда Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще проведе открито заседание за цената на природния газ през юни. Общественият доставчик "Булгаргаз" предлага синьото гориво да струва 21.97 лв./мВтч без цената за достъп, пренос, акциз и ДДС. Ако КЕВР одобри това предложение, стойността на природния газ ще се понижи с 1.70% спрямо май. В този случай промяна на парното и топлата вода няма да има.

ЗА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ

Вероятно сте очаквали, че времето ще тече много бавно и мъчително в социалната изолация, но, поглеждайки към отминалите два месеца, може би откривате, че - напротив - времето сякаш е отлетяло изключително бързо. Не сте единствените - BBC обяснява парадокса защо времето тече толкова бързо под карантина.

Въпреки че някои кина отвориха, домашното кино още дълго ще бъде предпочитаното забавление. Ето какво интересно и приятно можете да видите по Netflix.

А тук можете да прочетете откъс от последната книга на световноизвестния политолог Иван Кръстев "Утре ли е вече?". Тя ще излезе на 28 май едновременно в 19 държави, включително в България.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dillo avatar :-@
    Divaka

    Манолова и избори хахах , някой се е объркал

    Нередност?
  • 2
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • + 2

    Мая Манолова има добра външност, добра юредическа грамотност, но в моите спомени се свързва с нечестни, нечисти и неморални действия, въпреки помощта на майките. За нея целта винаги оправдава използваните средства и се опитва да печели на всяка цена, с което става нечистоплътна. .Освен това тяхното семейство се свързва със Слави Трифонов и защита интересите на Русия. Не смятам, че ще успее да влезе в Народното събрание. Този народ с царя и Борисов вече натрупа отрицателен опит. Дано усети къде стои мафията.

    Нередност?
Нов коментар