🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия и Франция предлагат фонд от 500 млрд. евро за възстановяване от кризата

Инициативата на Меркел и Макрон предвижда ЕК да осигури средствата от пазарите

Ангела Меркел и Еманюел Макрон обявиха споразумението между двете страни на съвместен видеоразговор
Ангела Меркел и Еманюел Макрон обявиха споразумението между двете страни на съвместен видеоразговор
Ангела Меркел и Еманюел Макрон обявиха споразумението между двете страни на съвместен видеоразговор    ©  Reuters
Ангела Меркел и Еманюел Макрон обявиха споразумението между двете страни на съвместен видеоразговор    ©  Reuters

Германия и Франция обединиха усилията си, за да намерят средства за възстановяване на ЕС след пандемията от новия коронавирус. Канцлерът Ангела Меркел и президентът Еманюел Макрон предлагат да се създаде фонд в размер на 500 млрд. евро, което увеличава възможностите за координиран европейски отговор на кризата.

Лидерите на двете най-мощни страни в ЕС обявиха инициативата на съвместна видеоконференция в късния следобед в понеделник. Средствата ще бъдат привлечени от Европейската комисия на капиталовите пазари - което досега се прави в сравнително скромен мащаб, и ще бъдат използвани за подпомагане на разходите на ЕС, а не като заеми за националните правителства. Това означава, че средствата ще бъдат отпускани като грантове. Фондът трябва да бъде част от новия бюджет на ЕС, който предстои да се договори.

В съвместното си изявление двамата лидери искат и да се увеличи европейският бюджет за първите три (от седем) години.

Пробив

Френско-германският план отбелязва потенциален значителен пробив, като се има предвид, че Берлин беше против издаването на общ дълг на ЕС. Този ход идва след няколкодневни разговори между лидерите за необходимостта от съвместен отговор на най-лошия икономически спад в ЕС, пише Financial Times.

Меркел заяви, че ЕС е изправен пред "най-тежката криза в своята история и такава криза изисква подходящи отговори". Макрон определи предложенията като "голяма стъпка" и добави: "Това е прехвърляне на реални бюджетни пари в най-засегнатите региони и в най-тежко засегнатите сектори."

На срещата на върха миналия месец лидерите на ЕС натовариха Европейската комисия с изготвянето на цялостен пакет за възстановяване, в основата на който да бъде новият седемгодишен бюджет на съюза и свързаният с него фонд за възстановяване. Разговорите по плана се ускориха през последните дни, като председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен говори с лидерите на ЕС, за да изготви предложенията.

Трудни преговори

Съвместното предложение на Франция и Германия дава оптимизъм на Брюксел, че вече е по-вероятно да има сделка между всички лидери на съюза. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще предложи окончателното споразумение на следващата среща на върха. Такава среща все още не е насрочена и постигането на споразумение остава изключително сложен и несигурен процес предвид различните мнения на държавите. Разговорите за седемгодишната финансова рамка на ЕС, чрез която ще се осъществява финансирането за възстановяване, продължават без особен напредък вече повече от две години.

Френско-германският план обаче срещна незабавна съпротива. Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че той и неговите холандски, датски и шведски колеги са готови да приемат спасителен фонд, който отпуска заеми, а не грантове.

Меркел обоснова необходимостта от фонда за възстановяване, тъй като пандемията е засегнала държавите по различен начин и "съществува риск кохезията на ЕС да бъде застрашена от икономическите ефекти от този вирус". Фондът ще позволи на всички държави в ЕС да "реагират по подходящ начин" на кризата и Меркел подчерта, че средствата няма да бъдат отпускани като заеми. "По отношение на това как се използват тези пари очевидно е, че най-тежко засегнатите от кризата са тези, които ще получат най-много от тези средства", каза тя.

Макрон подчерта важността на споразумението с Меркел. Високопоставен френски служител по-рано каза, че идеята на френско-германската инициатива е преодоляване на пропастта между по-спестовните държави и останалите.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен приветства предложението. Тя изтъква, че то признава обхвата и степента на икономическото предизвикателство, пред което е изправена Европа, и основателно поставя фокуса върху необходимостта да се работи за решение, в чиято основа е бюджетът на ЕС. Планът на Меркел и Макрон следва посоката на предложението, върху което ЕК работи и което ще вземе предвид гледните точки на всички страни членки и на Европарламента, казва във видеоизявление Фон дер Лайен.

Испанският премиер Педро Санчес, който е един от водещите привърженици на фонда за възстановяване, също приветства френско-германското споразумение, като в туит го определя като "първа стъпка в правилната посока [и] инициатива в съответствие с нашите искания". И добавя, че споразумението между Германия и Франция "не е споразумение на 27-те, но не може да има споразумение между 27-те, ако вече няма френско-германско споразумение".

И още договорки

Освен че очертаха структурата на фонда за икономическо възстановяване, Меркел и Макрон се споразумяха да засилят сътрудничеството в здравеопазването в ЕС за развитие на "стратегически здравен суверенитет", включително чрез установяване на общи запаси от лекарства и медицинско оборудване и чрез координиране на развитието на ваксини и лечения.

Те също така потвърдиха "Зелената сделка" на ЕС, призоваха за ускоряване на дигитализацията, модернизиране на политиката по конкуренция и обещаха да засилят европейската "икономическа и промишлена устойчивост и суверенитет" чрез диверсификация на веригите за доставки, които в момента са силно зависими от китайското производство.

Какво направиха досега Брюксел и страните в ЕС

- Незабавните мерки, които бяха предприети от държавите в ЕС за стимулиране на икономиката на национално ниво, облекчаването от страна на Брюксел на правилата за държавна помощ и фискалните лимити по Пакта за стабилност и растеж, подкрепа от Европейската централна банка и Европейската инвестиционна банка;

- Заеми от 540 млрд. евро под различни форми, които са основата на отговора на Еврогрупата, включително програмата SURE на ЕК за временна заетост;

- Преговори по многогодишната финансова рамка (седемгодишният бюджет) начело с фонда за възстановяване, който ЕК се очаква да одобри на 27 май.