Патриотите искат едното обжалване на екооценките да падне. Уж заради COVID-19

Депутати от "Обединени патриоти" тихомълком прокарват промените по ОВОС за общински проекти между първо и четене на друг закон

Сред вносителите е и Красимир Богданов, който е зам.-председател на Комисията по околна среда и водите в парламента.
Сред вносителите е и Красимир Богданов, който е зам.-председател на Комисията по околна среда и водите в парламента.
Сред вносителите е и Красимир Богданов, който е зам.-председател на Комисията по околна среда и водите в парламента.    ©  Юлия Лазарова
Сред вносителите е и Красимир Богданов, който е зам.-председател на Комисията по околна среда и водите в парламента.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"С малки изключения почти няма сектор, който да не е засегнат от кризата. По тези причини в момента най-важната цел е да бъде стимулиран инвестиционният процес и намаляване на административните спънки пред желаещите да инвестират в България." Това са част от мотивите, с които 13 депутати от групата "Обединени патриоти" предлагат да отпадне втората инстанция за жалбите за решения по оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) за общински обекти от първостепенно значение, сред които попадат улици, депа, пътища. Както и за най-големите частни инвестиции, при които държавата строи инфраструктура, най-често за над 100 млн. лв. и 200 заети лица.

Народните представители са вкарали въпросните предложения за промените в Закона за опазване на околната среда (ЗООС) през задната врата - между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците.

Срокът за предложения преди второ окончателно гласуване е 4 юни.

Какво предлагат

В момента според чл. 88 от ЗООС са окончателни решенията на първоинстанционния съд по жалби срещу становища и решения по ал. 1, свързани с обекти от национално значение и със стратегическа важност. През 2017г. депутатите премахнаха касационната инстанция за проекти като магистрала "Струма".

Сега депутатите предлагат да се добави частта "общински обекти от първостепенно значение с акт на съответния общински съвет или са сертифицирани като приоритетни инвестиционни обекти по реда". Общински обекти от първостепенно значение са "пътища, метрополитени, трамвайни трасета, улици от първостепенната улична мрежа, депа или други съоръжения за третиране на отпадъци, гробищни паркове", но в тях влизат и "други обекти - публична общинска собственост, определени в програмата по чл. 8, ал. 9 за обекти от първостепенно значение". Въпросната програма е за управление и разпореждане с имотите, които са общинска собственост, по предложение на кмета на общината и се гласува от общинския съвет.

Основен повод за предложението е кризата покрай COVID-19. "С малки изключения почти няма сектор, който да не е засегнат от кризата. По тези причини в момента най-важната цел е да бъде стимулиран инвестиционният процес и намаляване на административните спънки пред желаещите да инвестират в България. В момента от началото до края за реализиране на един проект от началото до края минават над 5 години. Това се дължи освен на бюрократични пречки и на злоупотреба с права от недобросъвестни субекти", пише в мотивите към предложенията за промени.

Искрен Веселинов, депутат от групата "Обединени патриоти", коментира пред "Капитал", че всъщност депутати са опитвали да прокарат тази идея и в миналото Народно събрание, но без успех. По думите му промените не са коментирани с депутати от ГЕРБ сега, затова не е ясно дали ще получат подкрепа.

НПО, инвестиции, съдебна реформа

В приложените мотиви освен това се борави с данни и твърдения без източник. Депутатите твърдят, че е "честа практика" неправителствени организации да обжалват проекти "с цел тяхното забавяне и директно унищожаване", без да са посочени конкретни примери.

"Щетите от спрените или забавени проекти се изчисляват за над 1 млрд. лв. и нереализирани над 50 000 директни работни места, без да е изчислен кумулативният ефект за бюджета и отражението върху БВП", пише там, като не е ясно откъде идват тези суми и бройки.

В мотивите се споменава и Орхуската конвенция, която България е подписала. В основата й стоят достъпът до информация и правосъдие за гражданите по теми, свързани с околната среда. Според мотивите в нея нямало изрично изискване за касационна инстанция, съответно можело да бъде премахната. В конвенцията обаче се посочва: "Обществеността, включително организациите, трябва да има достъп до ефективни съдебни механизми, така че нейните законни интереси да бъдат защитени и законът да се прилага."

"Направените от нас предложения целят също така постигането на адекватно, бързо и ефективно съдопроизводство, което е една от целите в съдебната реформа", пишат в края на мотивите си депутатите.

Реално втората инстанция забавя окончателното решение само с няколко месеца. Истинският проблем е качеството на екооценките и сроковете на администрацията.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alien04 avatar :-|
    alien04
    • + 4

    Колко патриотично е да подкрепяш с всички сили унищожаването на уникална национална ценност, каквато е запазената природа - направо с пълно гърло да запееш "Аз съм патриотче, мразя нашите планини зелени...."

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 2

    Тази комисия също като Министерството на околната среда е съставена, за да съсипва околната среда!

    Нередност?
  • 3
    mathoptimist avatar :-P
    mathoptimist
    • - 3

    Добро предложение на Патриотите! Стига бавене по важни проекти за общините.
    Загрижеността на зелените за околната среда е само повод за рекет и бавене. Всички знаят това.
    Едно съдебно решение е достатъчно!

    Нередност?
  • 4
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 2

    Обединени идиоти!

    Нередност?
Нов коментар