🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разпадът във видинската структура на ГЕРБ продължава

Още 50 активисти напускат партията на Борисов с обвинения за неправомерен натиск и чистки

Въпреки че неотдавна ръководството на ГЕРБ показно прие 230 нови партийни членове на мястото на напусналите преди това 50 местни активисти, процесът на разпад в областната структура продължава с нови 50, които хвърлиха партийните си книжки.
Въпреки че неотдавна ръководството на ГЕРБ показно прие 230 нови партийни членове на мястото на напусналите преди това 50 местни активисти, процесът на разпад в областната структура продължава с нови 50, които хвърлиха партийните си книжки.
Въпреки че неотдавна ръководството на ГЕРБ показно прие 230 нови партийни членове на мястото на напусналите преди това 50 местни активисти, процесът на разпад в областната структура продължава с нови 50, които хвърлиха партийните си книжки.    ©  Анелия Николова
Въпреки че неотдавна ръководството на ГЕРБ показно прие 230 нови партийни членове на мястото на напусналите преди това 50 местни активисти, процесът на разпад в областната структура продължава с нови 50, които хвърлиха партийните си книжки.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Близо месец след като 50 активисти напуснаха ГЕРБ във Видин, разпадът в областната структура на управляващата партия продължава с нова порция активисти, които хвърлиха партийните си книжки. В понеделник регионалният сайт "Конкурент" (покриващ три области - Видин, Враца и Монтана) съобщи, че нови 50 души си тръгват от партията. Сред предишните напуснали бяха бившият кмет на Видин Огнян Ценков и бившата областна управителка Албена Георгиева. Сега от партията си тръгва бившият кмет два мандата от ГЕРБ на втората по големина община във Видинска област Димово - Лозан Лозанов, а заедно с него и членове на партията, както и активисти от община Ново село.

Централното ръководството на ГЕРБ се опита да спре процеса на разпад в областната партийна структура, като на мястото на първите 50 напуснали в началото на юни "тържествено" прие нови 230 членове, но очевидно това се оказа недостатъчно. Подобно на хората около бившия видински кмет Огнян Ценков и сегашните недоволни от политиката на ГЕРБ възнамеряват да се присъединят към бъдещата нова формация на бившия втори в партията Цветан Цветанов, който официално напусна ГЕРБ миналата седмица.

"Областното ръководство на ГЕРБ ни предаде"

Мотивите на новите напускащи ГЕРБ са сходни с тези на колегите им, които се разделиха с партията на Борисов преди месец - проблеми с областния председател на формацията във Видин и депутат Владимир Тошев, както и уволнение на партийни членове от общинските администрации.

"Моето напускане е заради това, че в момента областното ръководство и областният ръководител не ни помагаха по време на изборите и реално ни предадоха", каза за "Капитал" Лозан Лозанов. Той е бивш кмет от ГЕРБ два мандата на община Димово, но загуби местния вот миналата година от издигнатия от местната коалиция "Новото време" ("Воля" и ДПС) Светослав Славчев. Лозанов директно обвини Тошев, че в предизборната кампания е помагал на кандидата за кмет на ДПС. "Той не е присъствал на нито едно събрание за евроизборите и местния вот, а последно говорих с него през март миналата година. Ние не сме хора, с които някой може да се подиграва", каза Лозанов, който е и общински съветник от ГЕРБ.

По думите му новият кмет е направил чистка в общината, като е уволнил 30 души. И че заедно с него партията напускат общо 17 души от общинската структура в Димово. "Имаме идея да се присъединим към друга партия", уточни Лозанов, намеквайки, че отцепилите се от ГЕРБ смятат да отидат в бъдещата нова формация на Цветан Цветанов. "Той много често идваше в нашата община и го познаваме добре", добави Лозанов.

В ГЕРБ - Видин - страх и реваншизъм

"Масовите уволнения от Видин се повтарят и в Димово", каза за "Капитал" и бившият кмет на областния град Огнян Ценков, който напусна ГЕРБ с първата вълна недоволни от политиката на областното ръководство на партията. Според него след местните избори от общината във Видин са освободени 44 души, по-голямата част от които не са в пенсионна възраст - с аргумента че влиза в сила нова управленска структура. "Само в един ден - на 9 март, бяха освободени 10 души, без да им се връчи предизвестие. А това са хора, които са работили за ГЕРБ", каза Ценков. Според него в ГЕРБ - Видин, цари страх и реваншизъм, а уволненията са по списък, направен от областния координатор на партията. Ценков твърди и че са заплашвани и активисти на ГЕРБ. "Хората и техните семейства бяха тормозени и беше прехвърлена границата на търпимост. Не може членове на общинското ръководство на ГЕРБ да заплашват хората, че който е срещу Бойко Борисов, ще бъде унищожен", каза Ценков. По думите му около 10 души от уволнените са завели дела срещу кмета на Видин в Комисията за защита от дискриминацията за неправомерно уволнение.

Ценков беше кмет на Видин в предишния мандат, но загуби кметските избори от кандидата на местната коалиция СДС Цветан Ценков. Преди месец той официално обяви, че напуска формацията на Борисов и групата общински съветници на ГЕРБ във Видин заедно с още двама свои колеги. За да компенсират загубата на места, ГЕРБ сключиха споразумение за съвместно управление със СДС във Видин, което предвижда и участие с обща депутатска листа за предстоящите догодина парламентарни избори, без да има подобна договорка за това между централните ръководства на ГЕРБ и СДС.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 6
    • + 12

    Видимо Герб-инфекцията е остро контагиозна (заразна) и протича с летална политическа вирулентност...

    Като ни отляво, ни отдясно няма кой ги да смъкне, ще дочакаме да се разложат сами. Симптоми за гниенето има достатъчно. Смрад - също.

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Направо им заби кръста, докторе!

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    ГЕРБ е лидерска партия. Без Баце ГЕРБ е НУЛА. Членовете му и умножени, и събрани са все НУЛА.

    Ситуацията с ГЕРБ е същата като с НДСВ преди години - без царчето са НУЛА. От нищото дойдоха и в нищото отидоха.

    Така, че всякакви приказки как ГЕРБ се разпадал са безсмислени докато го има Баце. Щото ГЕРБ ще го има докато го има него.

    Ако той по някаква причина изчезна ще изчезне и ГЕРБ. Може да не изчезнае на секундата (то и НДСВ не изчезна веднага), но неминуемо ще оттече в канала.

    Така, че приказки за това как ГЕРБ се разпадал при условие, че Баце все още е в играта са просто за да се разместват топли маси въздух. Всеки сам да прецени от кой телесен отвор излиза въпросния въздух.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 11

    До коментар [#2] от "borodino":

    Драги докторе, такава мръсна пяна никога досега не е подчинявала държавата!

    Чета, че сходна мръсотия е била в началото на 30-те и 19-то майския преврат 1934 г. е върнал нормалността, забранявайки партиите, но не мога да си представя такава миазма, в каквато сме сега. Все пак тогава е имало цар и армия, които са могли да усетят, че България загива. Сега политическата гангрена не е оставила здраво нищо!

    Ако искаме да оцелеем като нация, трябва да минем през дегарбавизация. Идентична сеч като денацификацията след войната. Защото имам чувството, че гербавщината за тия 11 г. проникна в ДНК-то на българина, така, както националсоциализмът за десетина години зарази немската нация. И я прати на заколение.
    Тук в София не се усеща пресата, но по провинцията оставаш без парче хляб, ако не им пристанеш. Затова в гладния Видин не 250, целиият окръг масово ще се впише за партийци, ако им обещаят някакво препитание.

    Недоумявам що за политическа групировка е тая, чиито бос е натъпкал в нощното си шкафче пачки от най-мафиотската купюра - 500 Е и половин кило злато на кюлчета!? В Европа нищо не можеш да си купиш с банкнота от 500 Е! Нито ще ти я вземат в ресторант, нито в хотел, нито можеш да си платиш рент-а-кар! Мисля, че и престанаха да я емитират по тая причина, а и за да ударят мафията, чията любима купюра е - просто вместо куфар пари, 2-3 пачки по 500 Е и трансферът е ОК.
    Едва ли европеец може да си представи мин.-председателя на страната си в нощното си шкафче да държи пачки. Това по-приляга на Саддам или Нурсултан, ама в Европа???...

    ДЕНАЦИФИКАЦИЯ! Това е единстваното ни спасение.
    Докато има още какво да се спасява, де...

    Нередност?
  • 5
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 2

    До коментар [#4] от "D-r D":
    Много хубав коментар. Тотална милиционерщина и простащина е награбила страната.

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Ще минем, но само ако БСП не е част от този процес. БСП повече - никога!

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4

    До коментар [#5] от "aussie":

    Милиционерщината и простащината са следствие. От рушенето на устоите на държавата. Овладяната от Сокол правосъдна система и измисленото от Цв.Цв спецправосъдие е са в основата на разрухата и погубения обществен договор.
    Катарзисът - общественият също - идва след тотална катастрофа. Не сме я достигнали още...

    Нередност?
Нов коментар