Вечерни новини: Новите мерки за бизнес са за едва 300 млн. лв., идея за нов "патриотичен" данък за собственици на земеделски земи

И още: Пътят към Росенец остава общински; От "Емко" призоваха прокуратурата да си свърши работата; САЩ дават помощи за безработни за 1 трлн. долара

Последните дни преминават под знака на откровено и неприкрито вече предизборно говорене и вторник не беше изключение от тази тенденция. Основен представител и лице на този тип медийни изяви е премиерът, който продължи обиколките си с "джипка" из страната. Този път той беше във Враца, където посети няколко инфраструктурни обекта и в типичния си непринуден стил обяви, че ГЕРБ "открива най-високотехнологични заводи". Бойко Борисов разгледа и изграждането на отсечка от пътя Ботевград-Мездра.

"Прекрасна красота е България, но да не строиш път през нея", заяви министър-председателят във Facebook видео. В него той обсъжда и протестите в България срещу правителството му. "Ще ходите ли на протест", пита той работник, а мъжът отговаря, че "няма време." Премиерът продължава: "Викаш, тези, които работят, не протестират?". И призовава медиите да излъчват на живо, "за да видят хората какво правят".

В унисон със започнатата от ГЕРБ кампания за печелене на гласове за предстоящите предсрочни или редовни избори шефът на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов пък бе на посещение в Плевен, където в прав текст заяви, че само неговата партия може да построи АЕЦ "Белене" и съответно да осигури "благоденствие" за региона. И все пак по думите на Николов в най-оптимистичния сценарий строителството на ядрената централа може да започне едва през 2023 г.

Друг обект на протестните действия в страната - главният прокурор Иван Гешев, също беше на поредното си посещение (макар да е в отпуска), този път във Велики Преслав, където демонстрира, че не се впечатлява от исканията за оставката му.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Само около 300 млн. лв. са новите икономически мерки за бизнеса

До края на годината ще бъде освободен ресурс от 1.8 млрд. лв. към бизнеса, обяви днес новият икономически министър Лъчезар Борисов, но реално в сумата са включени и обявените по-рано мерки, като новите пари са едва около 300 млн. лв. Ще бъде открита нова схема за 200 млн. лв., която ще е достъпна за всички предприятия чрез квоти, а парите ще се ползват за инвестиционна подкрепа. Ще има и наддоговаряне на схемата за грантове към средните предприятия със 68 млн. лв., а всички микрофирми, които са кандидатствали за безвъзмездна помощ от 3 до 10 хил. лв., ще получат пари, дори и да се надхвърли определеният бюджет от 210 млн. лв. Останалите средства, включени в общите 1.8 млрд. лв., всъщност са предоставените още преди месеци на ББР и Фонда на фондовете суми за кредити и гаранции. Планира се бюджетът за подпомагане на бизнеса да се увеличи с още 400 млн. лв. от програмата ReactEU, но ясни срокове за това към момента няма.

Идея за нов "патриотичен" данък за собственици на земеделски земи

Левите популистки идеи на управляващите днес родиха нова идея: депутатът от НСФБ Йордан Апостолов предлага едрите собственици на земеделски земи да бъдат обложени с допълнителен данък, а рентите да се регулират и облагат над определено ниво. От казаното пред БНР и изпратено като прессъобщение от партията на Валери Симеонов се разбира, че новото облагане ще е за собствениците на "10-20 хил. декара", които били под 100 физически и юридически лица. Изобщо липсват аргументи защо инвеститорите в земя или получателите на ренти трябва да се облагат допълнително, след като плащат данък, определен за всеки бизнес. В изказването на Апостолов се казва, че "хората, които имат подобна собственост, трябва да дадат своя дан за обществото". Повечето собственици на земи лесно ще раздробят площите си, проблемът е в сигнала, че се мисли за нови данъци.

Пътят към "морските сараи" на Доган в парк Росенец остава общински

Общинският съвет в Бургас все пак отмени скандалното си решение от края на април, с което публичният път към т.нар. морски сараи на Ахмед Доган в парк Росенец стана частен и така той можеше да обслужва единствено имота на почетния лидер на ДПС. Преобразуването на пътя бе поредният държавен подарък за имота на Доган, заел голяма част от брега на нос Чукалята. Превръщането му в частна собственост бе и сред причините стотиците протестиращи от акцията "Масово ходене на охраняем плаж" на 11 юни в парк Росенец да не бъдат допуснати да минат по него, за да стигнат до малкия плаж - единствената останала публична собственост на полуострова. Отмяната на решението на общинския съвет днес се случи на фона на демонстрация от стотина бургазлии, които се събраха пред залата, в която се провеждаше заседанието.

От "Емко" призоваха прокуратурата да спре тормоза над бизнеса на компанията

"Прокуратурата, както и другите отговорни държавни органи най-после да влязат в ролята на защитници на закона, на интересите на гражданите, на икономиката и на обществото и да опровергаят широко разпространеното впечатление за точно обратното". Това се казва в писмо до главния прокурор Иван Гешев на оръжейната компания "Емко" на Емилиян Гебрев. Документът беше изпратен и до медии, а в него се посочва, че в действията срещу дружеството в последните три години се виждат груби нарушения на законите и дълбока корупция, но въпреки жалбите, сигналите и писмата от прокуратурата не са предприели никакви мерки. В писмото се изброяват редица случаи, доказващи, че в "организирана престъпна група", която иска да се смени собствеността на "Емко", има настоящи и вече бивши висши държавни служители, включително министри.

САЩ ще намалят помощта за безработни в новия пакет стимули за 1 трлн. долара

Републиканците в Сената на САЩ представиха пакет от нови мерки за стимулиране на икономиката на стойност около 1 трлн. долара. Предвижда се нов кръг еднократни плащания от 1200 долара за повечето пълнолетни американци. Предлага се допълнителната помощ за безработица от 600 долара седмично, програмата за която изтича в края на юли, да бъде заменена първоначално с 200 долара на седмица за два месеца, а след това - със сума, равняваща се на 70% от последната заплата на съкратените служители. Демократите поискаха пакет стимулиращи мерки за около 3 трлн. долара, включително продължаване на програмата за помощи от 600 долара седмично за безработните. Републиканците ги отхвърлиха с аргумента, че е твърде скъпо.

Служителите на Google ще работят от дома до юли 2021 г.

Google удължи мярката за работа от дома на служителите си до юли 2021 г. заради нарастващите случаи на коронавирус в цял свят. Така американският технологичен гигант стана първата компания, взела подобно решение. То ще се отрази върху почти 200 000 служители, включително подизпълнители и работещи на пълен работен ден из цялата група - майка на Google, Alphabet Inc. Преди това интернет компанията беше планирала януари 2021 г. за връщане в офисите на екипите си. Решението е взето от изпълнителния директор на Alphabet Сундар Пичаи след обсъждане с тъй наречената група Google Leads, включваща всички висши мениджъри в гиганта, съобщи The Wall Street Journal.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Протестите срещу расизма и полицейското насилие в САЩ отново ескалират

В понеделник за поредна вечер в градове в Калифорния, Вирджиния, Тексас, Орегон и други имаше тежки сблъсъци между протестиращите и органите на реда. Дотук се стига, след като Доналд Тръмп изпрати федерални агенти, които да се справят с потушаването на протестите в страната. В петък те ползваха сълзотворен газ по протестиращи в Портланд, които се опитваха да проникнат в сградата на федералния съд. Самите федерални агенти бяха изпратени в града въпреки отказа на местните власти да приемат помощта им за контролирането на протестите. Това провокира протести в редица други градове.

КОРОНАНОВИНИ

194 са новите установени случаи на заразяване с COVID-19 за последното денонощие в България. Данните са на база 3832 направени изследвания, което означава 5.06% положителни тестове. Общият брой на потвърдените случаи в страната е 10 621, от които активни са 4689. За последните 24 часа са излекувани 230 души, с което общият им брой достига 5585. Починалите са 347, седем от тях за последното денонощие.

И Кипър наложи карантина на пристигащи от България заради коронавируса. От 1 август страната е в третата група - на най-рисковите държави за разпространение на инфекцията. Със сертификат за отрицателен PCR тест от последните 72 часа ще могат да влизат от 1 август български граждани с разрешение за постоянно пребиваване на острова, както и кипърски граждани, пристигащи от България. Всички са длъжни да попълнят и електронния формуляр за кипърска полетна карта в рамките на 24 часа преди полета.

Западна Европа започва отново да затяга мерки, след като в редица държави броят на коронавирус случаите расте най-вече заради летните пътувания и неглижирането на мерките от хората.

  • Нови ограничения върху събиранията - до 5 души максимум, въведе Белгия.
  • Германия ще подлага на задължително тестване от следващата седмица всички, които се завръщат от пътувания до високорискови страни като Турция.
  • В Австрия алпийският курорт Волфгангзее се превърна в ново огнище на вируса, като през уикенда бяха потвърдени 53 случая. Ситуацията породи страхове за "нов Ишгъл".
  • Италия съобщава за нови огнища, чиято поява понякога се приписва на работници, завръщащи се от Азия или Източна Европа.
  • В Испания маските са задължителни, баровете трябва да затварят не по-късно от 1 часа през нощта, а събиранията в открити ресторанти не бива да надхвърлят 10 души.

Безработицата в Испания се е повишила до 15.33% през второто тримесечие на годината. Има обаче още много хора, които са загубили работата си заради пандемията от коронавирус, но не се включени в статистиката, предупреждават от националната статистика. През първото тримесечие безработицата беше 14.4%.

КАКВО СЛЕДИМ

Бюджетната комисия ще обсъжда намаляването на ДДС

Бюджетната комисия ще обсъди на второ четене в сряда законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси, предвиждащи отстъпки в ДДС за туроператорите, виното, бирата, както и доставката на услуги за използване на спортни съоръжения. Последните предложения за фитнесите бяха внесени от група депутати на Обединените патриоти и ГЕРБ, водена от Валери Симеонов, но могат да включват и тенис кортове, спортни зали и др. Ставката пада от 20% на 9% до края на 2021 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар