🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: КС: Прокуратурата все пак може да рови около президента, рекордни сривове на икономиките на САЩ и Германия

И още: ДДС вече е 9% и за бирата и виното в заведенията, повечето българи подкрепят протестите, но не искат предсрочни избори

Палатков лагер, блокада на Орлов мост. Протест с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Палатки
Палатков лагер, блокада на Орлов мост. Протест с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Палатки
Палатков лагер, блокада на Орлов мост. Протест с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Палатки    ©  Цветелина Белутова
Палатков лагер, блокада на Орлов мост. Протест с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Палатки    ©  Цветелина Белутова

Вчерашният многоброен протест преля в днешния ден, като кръстовището на Орлов мост остава блокирано от палатков лагер. Това наложи промяна на маршрути на линии на градския транспорт, както и разговори между полиция и протестиращи кой налага правилата. Разпънати палатки има и между президентството и Министерския съвет, което спира движението по бул. "Цар Освободител".

Премиерът Бойко Борисов се включи в сюжета по време на поредния си гастрол с "джипката". След инспекцията преди ден по трасето на продължението на газопровода "Турски поток", чието наименование "Балкански поток" бе разжалвано от Борисов, сега той провери как върви строежът на междусистемната връзка на България и Гърция. Той изрази недоумение защо хората недоволстват и някак успя да намери връзка между протестите и диверсификацията на газовите доставки.

Пътьом Борисов хвърли и поредните щедри финансови обещания, като обясни, че е разпоредил "240 млн... абе няколкостотин милиона" за детски градини и ясли, "за да няма едно дете, което да не бъде подсигурено". Парите щели да отидат и за нови училища, където е нужно.

Докато управляващите в България се опитват с финансови подаръци и по всякакви други начини да отложат евентуални предсрочни избори, американският президент Доналд Тръмп призова за отлагане на редовните такива. Днес той предложи насрочения за ноември президентски вот да бъде забавен и проведен едва когато "хората могат да гласуват редовно, сигурно и безопасно". Президентът твърди, че гласуването по пощата, използвано масово заради пандемията от коронавирус по време на първичните избори за определяне на президентските номинации, може да бъде фалшифицирано.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Конституционният съд: Президентът може да бъде разследван единствено за престъпления срещу държавата

Президентът и вицепрезидентът не може да бъдат разследвани и привличани под наказателна отговорност, докато заемат тези позиции. Това гласи отговорът на Конституционния съд по питането на главния прокурор Иван Гешев за пределите на имунитета на държавния глава. Президентът не може бъдат подлаган на процесуални действия, които ограничават неговите права, като претърсвания, проследяване и подслушване на неговата комуникация. Главният прокурор се интересуваше основно дали той може да разследва активно президента, докато той е още на поста си, но без да му повдига обвинение. Отговорът на КС е, че това е невъзможно. КС приема, че текстът в конституцията, който казва, че държавния глава може да бъде разследван само за държавна измяна, следва да се тълкува, че това включва всички престъпления срещу Републиката (измяна, преврат, шпионство, диверсия и т.н.).

Икономиките на САЩ и Германия с рекордни сривове

Американската и германската икономики са преживели рекордни спадове през второто тримесечие заради ограничителните мерки срещу коронавируса. БВП на САЩ се е сринал с 32.9% в сравнение с периода януари-март, което е най-голямото понижение от Голямата депресия, показват предварителните данни. Малко успокоение е, че предвижданията бяха за още по-голямо понижение. Германия също е преживяла най-големия спад от 1970 г. - от април до юни икономиката се е свила с 10.1% спрямо първите три месеца на годината, след като разходите на домакинствата, бизнес инвестициите и износът се сринаха по време на пандемията. Предвижданията на анализаторите бяха за по-малък спад.

ДДС вече е 9% и за бирата и виното в заведенията

С 9% ДДС от първи август ще се облагат услугите на фитнес зали, плувни басейни, тенис кортове, екскурзиите със случаен превоз, туроператрите и на вино и бира, когато те се сервират в заведение. Спорните промени бяха приети окончателно от парламента и са част от втория правителствен антикризисен пакет и влизат в сила от 1 август тази година с хоризонт на действие до края на 2021 г. Промените са записани в преходните разпоредби на Закона за местните данъци и такси, с които се даде право на общинските съвети да могат да освобождават частично от такса битови отпадъци бизнеси, които са прекъснали дейността си заради коронакризата.

ДДС намалението бе подкрепено единодушно от всички парламентарни групи с изключение на БСП, чиито депутати се разцепиха при гласуването. Основен критик на намаляването на ДДС бе икономистът и депутат от БСП Румен Гечев, който каза, че управляващите подтикват хората, останали без работа, да пият вино и бира. Според него на тях няма да им се иска да ходят да плуват в басейни, а да се удавят.

"Галъп": Повечето българи подкрепят протестите, но не искат предсрочни избори. 44% са загубили доходи заради корона кризата

Мнозинството от българите (59%) подкрепят протестите с искане за оставка на премиера и главния прокурор, но в същото време 54% не искат предсрочни избори (докато 42% искат), показват резултатите от телефонен сондаж на "Галъп Интернешънъл", проведен между 22 и 24 юли сред 800 души.

"Галъп" са "тествали" и мненията и по отношение на появилата се идея за оставка на президента Румен Радев - тя не се одобрява от 63%.

Близо половината българи - общо 44%, са загубили част от доходите си заради коронавируса, сочат още резултатите от сондажа. 9% са загубили работно място, а за други 8% това предстои, 6% са спрели да плащат кредити, а 2% - лизинги.

Иначе все по-малко българи очакват до края на годината животът да се върне към нормалното. Въпреки това към момента мнозинството (59%) са против въвеждане отново на твърди ограничителни мерки. Все пак 39% казват, че биха приели - дял, който не е малък и свидетелства за известен нов ръст на тревогата.

КОРОНАНОВИНИ

Черен рекорд за жертви на коронавируса отчете България в последното денонощие - 13 на брой. Новите случаи са 284 при 6395 PCR теста, което означава, че делът на положителните проби е 4.44% - малко по-нисък в сравнение с предходните два дни. Така общият брой на положителните случаи е 11 155, от тях 4816 са в активна фаза. Притеснително бързо расте обаче броят на хоспитализираните заразени - те са вече 722 или с 23 повече от предходния ден. Общо 37 са в интензивни отделения. Висок е и броят на новите заразени медици - 26.

2 млн. ваксини срещу COVID-19 е поръчала България като част от общата процедура на ЕС по договаряне и закупуване на ваксините, към която страна ни се присъедини наскоро, стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов в парламента. Той посочи, че ваксините ще са за хората над 65 г, за хронично болни и за работещите в системата на здравеопазването, които са и най-рисковите групи за коронавирусна инфекция. За останалите ваксината няма да е задължителна.

До края на годината ще бъдат опростените наемите на обектите в Слънчев бряг, които не са отворени за туристи, обяви министърът на туризма Марияна Николова при посещение в курорта. Предстои да се уточни за кои обекти ще важи облекчението. С 50% по думите й ще се намали и таксата за паркиране.

Нови 26 положителни проби има в дома за възрастни хора "Възраждане" в Русе. Потвърдените случаи там вече са 49, като 80-годишен мъж почина в началото на седмицата. Направени PCR тестове на 123-ма обитатели от дома, а днешните резултати са от първите 48 проби. Очакват се резултатите от още 75 проби. Повечето от новите положителни са без оплаквания и ще бъдат карантинирани в специално осигурена за целта сграда.

Броят на заразените с коронавируса по света превиши 17 милиона, а починалите с коронавирус са над 670 хил. САЩ продължава да е най-засегнатата страна в света с над 4.5 млн случая и над 153 хил. жертви. В последното денонощие, в което са отчетени почти 1500 жертви в САЩ, смъртността е била с темп по една жертва на минута.

От днес във втория по големина град на Белгия Антверпен е наложен вечерен час заради разпространението на COVID-19. Всякакво движение от 23.30 ч. до 6.00 ч. е забранено освен за неотложни действия. Подобна мярка не е изключена и в Брюксел, заявяват в местни медии здравни представители. От средата на юли страната отчита ръст на случаите, като дневният брой отново достига 400 души.

Полша може да възстанови карантинните мерки за завръщащи се от някои държави в ЕС и извън него - например Испания и Франция, стана ясно от изказване на правителствения говорител. Според него решението ще бъде взето в следващите няколко дни, ако пандемията продължи да се разраства. Самата Полша регистрира сериозно увеличение на случаите, като в събота достигна втория най-висок брой случаи от началото на епидемията - над 580.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

NASA изстреля успешно днес от площадката Кейп Канаверал във Флорида поредната ракета с марсианска мисия на стойност 2.4 млрд. долара. Роботът Perseverance на борда се очаква да достигне Марс през февруари 2021 г. Част от комплекса е и Ingenuity - малък хеликоптер, който ще изпълни първият полет на друго небесно тяло. Мисията е както за търсене на следи от предишен живот на Марс, така и за тестване на апаратура в подготовка на първия пилотиран полет на човечеството до Червената планета. Ще бъде направен и експеримент за превръщането на богатата на въглероден диоксид атмосфера в съставка за ракетно гориво. Това е третата марсианска мисия за този месец, като преди това потеглиха две други към Червената планета - на Обединените арабски емирства и на Китай.

КАКВО СЛЕДИМ

Промени в данъчната наредба Н-18

Очаква се да бъдат обнародвани поредните промени в спорната Наредба Н-18, с които евентуално ще бъдат удължени сроковете за фирмите, ползващи СУПТО и за електронните магазини. Какво други промени има в нормативни акт ще стане ясно утре.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    lgg50680406 avatar :-|
    Елена Димова

    Димитър Тойчев се възползва от младите хора в България като ги изнудва за да получава рушвети... Нима няма и той деца?

    Нередност?
  • 3
    dac13635356 avatar :-|
    Данаил Миленов

    Ей това е българска работа. Този нагъл полицай бива оставен да се надува и своеволничи. Заплашва, че няма да спре да глобява, докато не стане на неговото. Къде е правосъдието?

    Нередност?
  • 4
    opd15605875 avatar :-|
    Николай Георгиев

    Какво да се очаква от полицай в студентски град - подкупен, нагъл и явно няма деца, за да изнудва младите по този начин. Сигурно не може да спи спокойно и с причина. Само като го види колко тежко ходи, ти става ясно що за човек е!

    Нередност?
  • 5
    kfy04682133 avatar :-|
    Камен Даскалов

    Виждам,че не само аз мисля така за Тойчев. Ти му подадеш пръст - той ти отхапва ръката... Види ли те, че отстъпваш - настъпва смело. Никаква милост с такива хора като него.

    Нередност?
  • 6
    wxp16682798 avatar :-|
    Дани Илиев

    Господин Тойчев години наред се възползва от незначителния си пост за да изкарва черни пари.. не е справедливо да бъде оставян да си своеволства по този начин. Няма ли кой да го спре?

    Нередност?
  • 7
    mcr00683812 avatar :-|
    Валентина Йорданова

    Господин Тойчев иска да се издира в йерархията, но не е толкова лесно. Няма как да стане като се опитва да събира само рушвети. Не е коректно да си затварят очите, въпреки че знаят какви ги върши. Ще си намери майсора рано или късно.

    Нередност?
  • 8
    bds20684578 avatar :-|
    Пламена Величкова

    За съжаление много станаха полицаите като него в днешно време ... Аз лично съм се срещала с него и беше запомнящо се. Заяждаше ми се за най-малко нещо и само търсеше за какво да се хване. Но аз не бях в нарушениие и той май не беше доволен. Не успя да дизкара някой лев...

    Нередност?
  • 9
    MilenaAtanasova avatar :-|
    Milena Atanasova

    Господин Тойчев e поредното корумпирано ченге в България. Този уж служител на реда следи стриктно не за движението по пътищата, а за хубави коли. Очевидно спира само по-лускави автомобили и започва да заплашва с отнемане на книжка, сваляне на номерата на автомобила и т.н.
    Държи се нагло и невъзпитано, не изпълнява правилно служебните си задължения, пуши цигара, докато чака рушвет и не връща документи докато не получи поне 50лв. Не е нормално полицай, който трябва да ни пази да се облагодетелства от хората насила.

    Нередност?
  • 10
    deqnvasev avatar :-|
    Деян Васев

    Виждам, че доста шофьори са били изнудвани от г-н Тойчев, но това не е най-противното, което това ченге прави. Участва в канал за дистрибуция на наркотици и пази криминално проявените личности, които отговарят за разпространението на дрогата!

    Нередност?
Нов коментар