Президентът към бизнеса: Залогът пред България е много по-голям от възстановяването от кризата

В словото си при откриването на "Капитал 100" Радев призова за необратима промяна, която да доведе до работещи институции и върховенство на правото

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентът Румен Радев откри в четвъртък вечер церемонията по представянето на годишната класация на "Капитал" за водещите компании в България през изминалата година - "Капитал 100". В изказването си президентът отбеляза, че истинското предизвикателство към бизнеса не е просто възстановяване от последствията от корона кризата, а извеждането на българската икономика в "съвременна европейска орбита". Той изрази надежда, че негативната тенденция от COVID-19 ще мобилизира обществото и бизнеса да направят "качествен скок" към тази нея. Според Радев това обаче не може да се случи без сериозни промени в сферите на обществените отношения и на законността, които да гарантират идването на прозрачно, отчетно и отговорно управление на страната.

Дигитализация и сигурност

Радев поздрави присъстващите представители на бизнеса за успехите през изминалата година - "и като принос към брутния обществен продукт, и като трудова заетост, и като осигуряване на развитието на новите технологии, и като дял от българския износ". Той посочи също, че класацията "Капитал 100" очертава водещите тенденции в развитието на българската икономика.

Президентът разказа за негово държавно посещение в Израел, по време на което израелският премиер Бенямин Нетаняху му е направил презентация на факторите за сигурността в региона. От нея става ясно, че ако преди 15 години седем от десет водещи компании в света са били в сферата на енергетиката и само една в сферата на информационните технологии, сега тази картина е огледално обърната. Нетаняху посочил, че Израел не само следва тази тенденция, но държавата гледа на по-големия дял на информационните технологии в икономиката като на гарант за сигурността и просперитета на страната..

Радев добави, че дава този пример като знак какъв сложен път като общество и като икономика следва да извървим, за да търсим място в тази световна тенденция, защото в основата на успеха вече във всяка сфера е дигитализацията. "А всички вие знаете колко ожесточена е конкуренция на арената на световната икономика и как информационното превъзходство и новите технологии са важното условие за успеха в тази конкуренция", заяви президентът.

Пътят напред - работещи институции и върховенство на закона

По думите му задачата пред българския бизнес и обществото в момента е по-голяма от справянето с кризата с коронавируса. "Тук залогът е много по-голям - да отворим пътя към бъдещето на България, а това означава сериозни и необратими промени в сферата на обществените отношения и в сферата на законността", каза Радев. "Ние трябва да си поставим амбицията да имаме много по-висок устойчив темп на развитие, много повече високи технологии, много повече добавена стойност", обърна се той към бизнеса и го призова да не мисли просто за възстановяване.

Подобен устойчив ръст обаче според него не може да се случи без промени в публичната среда, която е създавала проблеми пред българската икономика и преди пандемията."Това означава предвидима нормативна база. Означава блокиране на лобисткото законодателство. Означава намалена административна тежест, електронно управление и дълбока трансформация на образованието и науката", посочи държавният глава. Според него, ако искаме България да бъде модерна демократична държава, в която младите искат да останат, "трябва да се обединят усилията на всички ни, така че да имаме необратима обществена промяна, да имаме върховенство на правото, защита на правата на гражданите и на правото на собственост". И че това може да се случи само ако обществената енергия, надигаща се по площадите, доведе до положителен краен резултат - работещи институции с ясен правов ред, а не фасадност за такива.

Радев отбеляза, че това е единственият път, по който България може да тръгне към интензивно развитие - с прозрачно, отчетно и отговорно към българските граждани и към бизнеса управление, "което да използва всички финансови и управленски механизми, така че не просто да разпределя обществени поръчки и еврофондове на базата на користни интереси, а да насърчава свободната конкуренция, инициативността и креативността на българина и българския бизнес". Само по този начин и при "едни модерни закони" българската икономика ще се присъедини към една модерна европейска орбита, заключи той.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    acoge avatar :-|
    N I K E
    • - 5
    • + 5

    Голяма е разбира се , БСП няма пари а нейния аватар Резидент Радефф иска втори мандат или евентуално да я оглави...

    Нередност?
  • 2
    pavel0109 avatar :-|
    Pavel Makedonski
    • - 6
    • + 3

    Who cares about Radeff... Капитал, постоянно дълбаете дъното, хайде да се спрете, а?

    Нередност?
Нов коментар