Младите си искат държавата

Големият проблем на властта днес е, че вече не е в състояние да определя дневния ред на обществото, защото е лишена от реална легитимност

People of Sofia    ©  People of Sofia
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Само преди десетина дни Борисов, Гешев и Пеевски изглеждаха като да са на върха завинаги. По върховете обаче времето се сменя внезапно.
  • Големият проблем на властта днес е, че вече не е в състояние да определя дневния ред на обществото, защото е лишена от реална легитимност.
  • Протестите дават на България кратък прозорец за промяна на политическия модел и икономическо обновление. Ще успее ли?

Само преди десет дни всичко беше различно. Борисов се държеше като победител след първия етап на корона кризата - рейтингът му растеше, придворни социолози и коментатори го хвалеха обилно в медиите на Делян Пеевски и Кирил Домусчиев, които в останалото време громяха всяка възможна алтернатива. Прокуратурата в лицето на Иван Гешев и неговите джуджета набираше скорост да мачка политическата конкуренция на ГЕРБ и ДПС и да помага в превземането на бизнеси в полза на групата около властта. Изглеждаше като да са на върха завинаги. По върховете обаче времето се сменя внезапно.

За четири дни три ключови събития не просто извадиха властта от свръхкомфорта ѝ, но хвърлиха Борисов, Доган и Пеевски на ръба на политическа катастрофа, която заплашва целия им модел на управление, включително контрола върху прокуратурата и съдебната система:

  • Христо Иванов и активисти на "Демократична България" опитаха да стъпят на публичния плаж край лятната резиденция на Ахмед Доган. Предаваната на живо във фейсбук акция показа като на филм как: служители на НСО, издържани от данъкоплатците, но с поведение на мутри, охраняват сарая, построен с регулаторни привилегии от централната и местната власт, а в следващите дни щеше да стане ясно, че обитателят на сарая се разпорежда в цялата държава.
  • Единствената незавладяна институция - президентството, беше подложено на прокурорски рейд, който мнозина възприеха като наказателна акция срещу Румен Радев заради това, че е дръзнал да поиска свалянето на държавната охрана на Ахмед Доган и Делян Пеевски. Радев излезе на площада и каза това, което хората отдавна чакат да чуят: "Ще си върнем България. Мутри, вън!"
  • ДПС и ГЕРБ показаха, че са готови да пазят властта си дори с цената на етническо напрежение, а ясната инструкция на полиция и жандармерия да не допуснат никого близо до сараите предизвика възмущението на милиони българи. Така случката в Росенец счупи с един удар омагьосаното медийно огледало на управлението.

Ефектът от всичко това беше избухването на най-масовите протести от седем години. Хиляди хора на всякаква възраст, различни политически убеждения и много шарен бекграунд излязоха, за да искат оставката на правителството и главния прокурор. По улиците в страната освен познатото скандиране "Оставка!" се чува и новото: "Мутрите - вън!"

Накратко, България влезе внезапно в остра политическа криза

В нейния край стои не само оттеглянето на правителството, но много по-сериозният въпрос за модела, по който се управлява България през последните две десетилетия. Истинската битка през следващите седмици и месеци ще бъде не само Бойко Борисов да подаде оставка, а как да не се позволи тези, на които е предоставил нелегитимен контрол над институциите, да се възпроизведат и в следващата власт.

И ако през зимата на 2013 г. хората излязоха на улиците, защото сметките за ток им изглеждаха непосилни, днес са по площадите, защото видяха нагла демонстрация на причините, заради които ще имат проблем да си плащат сметките и кредитите занапред. Атмосферата на протестите и участниците в тях показва осъзнато и масово разбиране, че България е бедна, защото държавата е превзета. И функционира не като гарант за справедливост и равенство пред закона, а като бухалка и гарант за олигархично монополизиране на икономическите възможности. Това, че недоволството днес е насочено към фундамента на мутренската система, наложена от Борисов, Гешев и Пеевски (основните герои на протестните плакати), ще затрудни, ако не обезсмисли сценариите за удължаване на живота на това управление.

Големият проблем на правителството е, че то вече не е в състояние да определя дневния ред на обществото, защото е лишено от реална легитимност. Каквито и тактики да приложи Борисов - сплашване с икономически проблеми през зимата, подкупване с обещания за "европачки" ("До този момент сме договорили най-много пари за България и просто трябва да ги защитим"), жертви на министри и "разграничаване" от ДПС, хората ясно му отговарят, че не му вярват. Сега протестите определят дневния ред на държавата, в който първата точка са оставките на правителството и главния прокурор. Те са и първото условие да проработи новият шанс за радикална промяна, ако, разбира се, не бъде отново проигран.

Моментът е съдбовен за България и по друга причина - изходът от политическата криза ще определи и способността на страната да се възползва ефективно от възможностите, които ще ѝ предостави възстановителният фонд на ЕС заради ефектите от пандемията. Макар и все още да се уточняват критериите и приоритетите, по които ще се разпределят парите от него, основните са ясни - реформи за развитие на базата на дигитализацията и нисковъглеродната икономика и все по-вероятно обвързване на финансирането със състоянието на съдебната система и върховенството на закона.

И по трите линии България натрупа тежки структурни проблеми, които правят крайно неубедителна способността на допусналото ги правителство да изработи и представи в ЕК до април адекватна и догонващо амбициозна програма за реформи срещу предвидените допълнителни близо 12 млрд. евро - толкова, колкото България получи от всички еврофондове през последните седем години. Ефектът от липсата на такъв план ще е равносилен на отказ от по-добро бъдеще за поколения напред.

И между другото, макар създалата се ситуация да генерира непредвидимост, а непредвидимостта да е враг на бизнеса и инвестициите, в случая е обратното. Защото със "стабилността" на олигархичния модел, който ГЕРБ допусна, бизнесът и предприемачеството бяха обречени. Не случайно през последните месеци все повече собственици на фирми или активи в България започнаха да търсят начини да се освободят от тях.

Какво ще става

Събитията оттук насетне са трудни за прогнозиране, защото зависят от множество фактори: поведението на Борисов и ГЕРБ, на главния прокурор Гешев, изчисленията на Доган и Пеевски, заряда на протестите, динамиката в останалите политически сили, ролята на международните институции и преса. Не на последно място развитието на другите кризи, които съпътстват политическата - пандемията и икономическата.

Дилемата на Борисов

Ако анализираме само повърхността на политиката, за ГЕРБ е по-изгодно да се оттегли от властта бързо, за да се съхрани максимално. В месеците до изборите това ще означава да избяга от прегръдката на ДПС, да се разтовари от отговорността на задаващите се трудни есен и зима и да се държи като единствената партия, подготвена да извади България от хаоса. (Борисов вече е в тази поза - "знам им капацитета", казва той за перспективата някой друг да управлява.) В противен случай щетите за ГЕРБ ще се увеличават с всеки следващ ден и всеки най-малък повод ще усилва протестите и напрежението.

Но тази най-печеливша стратегия е и най-рискова. Защото, ако сега изпусне властта, Борисов и партията му ще загубят контрол върху процеса по подготвянето на плана, с който страната ще кандидатства за антикризисните фондове на ЕС - а ГЕРБ от това се храни. И второ, ако се стигне до служебно правителство на президента Радев, ще загубят контрол върху изборния процес. За два месеца, колкото би траел такъв кабинет, може да се направи и частична ревизия на досегашното управление, което също създава големи рискове - лични и политически.

Теоретично възможните варианти, както в сряда е обсъждано и в самата ГЕРБ, са:

  • Твърдо оставка на правителството, служебен кабинет на Радев - за около два месеца след консултациите по съставянето му, и предсрочни избори някъде през ноември.
  • Преходно експертно правителство с мандата на ГЕРБ и с нов премиер до редовните избори, за каквото Борисов намекна, както и за договаряне на участието на опозицията в него в името на стабилността през критичните зимни месеци.
  • След вота на недоверие, внесен от БСП в сряда заради корупция, Борисов излиза в отпуск до края на мандата, сменя състава на целия кабинет, а длъжността му се изпълнява от вицепремиер, например Томислав Дончев като най-приемлив. Пак със същите мотиви за стабилност пред лицето на икономическата криза и прочие.

Най-примамлив за Борисов изглежда последният вариант и той вече започна да го лансира с ритуалните оставки на финансовия министър Владислав Горанов, икономическия Емил Караниколов и вътрешния Младен Маринов. В съобщението на ГЕРБ се казваше, че така опровергават "внушенията, че въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски". Един вид признание, че икономическата политика и сигурността са били дадени на концесия на партия, която дори не е официално в управлението.

Каквито и ходове да пресмята Борисов обаче, много вероятно е да се окаже изправен пред вариант едно и нищо друго.

Какво да се очаква от Гешев

Засега главният прокурор пази Борисов, Доган и Пеевски, но самият вече е в много особена ситуация - едновременно е най-ценният им актив, но и най-големият им проблем. Огромната заслуга за натрупаното напрежение в обществото и избухването на протестите е именно на Гешев. За по-малко от седем месеца начело на държавното обвинение силовите му и откровено политически акции срещу опоненти на властта и независими от нея представители на бизнеса сведоха и бездруго ниския авторитет на прокуратурата под нулата. В поредицата скандали с ключови хора в управлението на държавата - премиера, финансовия министър, Доган, Пеевски и героите от "Осемте джуджета", Гешев на практика се саморазобличи с отказа си да се занимава с реално разследване на станалите широко известни и крайно компрометиращи свидетелства.

Така огромната и безконтролна власт на прокуратурата се оказва практически също без никаква легитимност. Сигурно не е лесно да се намери държава, в която фигурата на главния прокурор е станала обект на толкова масово обществено презрение и подигравки.

Но дали е рационално очакването Гешев сам да подаде оставка? Не и ако съдим по публичното му поведение - да строи всички прокурори зад гърба си и да пита "приличаме ли ви на мутри", да събира подписки от подчинени в своя подкрепа, да заплашва, че "ще стигне докрай" и не на последно място, след като направи белята с президентството, да организира нови компромати с намеци, че от тях ще излезе обвинение за държавна измяна (отново със заплаха към президента).

С тази позиция Иван Гешев рискува да концентрира още повече фокуса върху необходимостта да се реформира прокуратурата, която, редом с подчинените медии е, както казахме, най-важният актив на модела "Пеевски". Можем само да спекулираме за ходовете, които биха се предприели, за да се запази този актив. Според сегашното устройство на държавното обвинение само този, който е назначил главния прокурор, може да го оттегли по мирен път - а именно Висшият съдебен съвет. Трудно е да се предвиди при какви обстоятелства мнозинството в него би се обърнало, но не е невъзможно, ако ситуацията налага "плъховете" да започнат да напускат потъващия кораб. Не е ясно и как ДПС и Пеевски през прокуратурата биха отговорили на Борисов, който поне публично започна да се разграничава от тях.

Ще останат ли интензивни протестите

Някои наблюдения.

По улиците има изумителен брой млади хора - следващо поколение от тези, които прекосяваха от Ларгото до Орлов мост месеци наред по времето на Орешарски. Осман Октай ги нарече "децата, които бяха на раменете на родителите си" при още по-предни протести в историята. Част от тях, трудно е да се оцени каква, са обратно в България от няколко месеца - заради пандемията и затварянето на света. Но от изказванията им изглежда, че не им е безразлично дали бъдещето им ще се свързва с България.

Улиците на София и в страната гъмжат и от разнообразие от хора. Млади, но и възрастни, образовани, бедни, с леви убеждения и с либерални. Както и агитки. Изглежда, с дългогодишното си предателство към тях политическата власт е успяла да изпусне духа от бутилката.

След грубите грешки с полицейското насилие и докарването на ГЕРБ автобуси от цялата страна, за да се имитира противопоставяне, сега протестиращите са подложени на другите специалитети на управляващите - пропагандна война, тролове в социалните мрежи, говорители на тактиката "разделяй и владей".

Важен фактор в динамиката на протеста е и президентът Румен Радев, който пръв ясно формулира неговите цели. И продължи да ги повтаря, въпреки опитите на властта да пакетира исканията на гражданите като платени или лумпенски.

Ще изпадне ли Борисов в изолация от чужбина

Важни са и реакциите от партньорите на страната - в ЕС и САЩ. Тук първи реагираха не официалните институции, а световните медии. Влиятелното брюкселско издание Politico беше между първите, публикували остра и точна статия, посочваща отговорността на европейските лидери, в това число и на Меркел, за това, че прекалено дълго си затварят очите за това как Борисов управлява България. "Снажният бивш пожарникар и шампион по карате се бори за политическо оцеляване в корупционна криза, многоглава като Хидра, която разкрива как олигарси, които не отговарят пред никого, са обвили с пипалата си ключови институции като съда", е прочитът на Politico за събитията в страната.

В следващите дни макар не с тази острота, но с уверения в подкрепа на законността и правото на хората да протестират застанаха американското и френското посолство в София, последвани от говорител на Европейската комисия, който заяви, че България остава под наблюдението на Механизма за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието, а очите на Брюксел "не са широко затворени" за случващото се в държавата.

Демонстрацията на добри отношения и подкрепа от лидерите на ЕС и САЩ винаги е била ключова за управлението на Борисов, който я използваше за вътрешна легитимност. Една от основните причини правителството на Орешарски да падне от власт беше пълната загуба на доверие от страна на ЕС и спирането на еврофондове, които играят важна роля за финансирането на политическата корупция. Борисов беше удобен като част от доминиращата политическа сила в европейските институции, но може да изпадне в изолация, ако протестите и публикациите в чуждите медии продължат да насочват вниманието към начина, по който се управлява най-бедната страна в ЕС, каквото е неизменното описание на България.

Стигне ли се дотам, да не говорим за спиране или обвързване на еврофондовете с реформи, пътят за промяна в България ще е отворен.

Остава децата, които някога бяха на раменете на родителите си, да не повтарят техните грешки.

Какъв е шансът и какъв е залогът

Важният въпрос за България е как да не бъде пропилян за пореден път шансът държавата да се постави на нови и по-здрави релси. Което означава не нов Орешарски, а смислено и модерно управление, каквото страната не е имала от много години.

През следващите месеци към политическата криза ще се прибавят поне още две. Най-острият етап от covid епидемията вероятно предстои, а заедно с това все повече ще започнат да се усещат и икономическите й ефекти. Решаването на политическото уравнение обаче е ключово за справянето с всички други проблеми.

Прогнилата от корупция и разхищения държавна машина се нуждае от радикална смяна, но реализмът изключва това да стане с магическа пръчка. Заради дългия период на обществена търпимост мафиотизирането на държавното управление стана хронично, а превзелите институциите разполагат с целия ресурс на обществото, за да отбраняват позициите си. В този момент това, което може да се направи, е да се предприемат конкретни стъпки за нормализация и заявка за нов обществен договор, с който политическите сили да се ангажират още преди провеждането на изборите.

И първият въпрос, който трябва да намери решение, е как да се гарантира демонтажът на модела, който прави възможно явлението "Гешев", без обществото да се залъгва с аргументи за отлагането му като свикване на Велико народно събрание. Още преди изборите партиите трябва ясно да заявят какво реално ще направят, за да върнат легитимността на държавното обвинение, а оттам и на държавното управление, превзето пиратски именно чрез прокуратурата.

В това отношение предложеният от "Демократична България" пакет от конституционни реформи без необходимост от ВНС дава базова възможност за единодействие на всички политически фигури и формации, които днес твърдят, че подкрепят исканията на протеста. Ключовите стъпки са: Висшият съдебен съвет да бъде само от съдии и главният прокурор да се избира от парламента с по-голямо от конституционното мнозинство, така че да е максимално независим от управляващите в момента (повече за предложенията на "Демократична България" вижте в интервюто с Христо Иванов).

Проблемът с безконтролния статут на прокуратурата и употребата ѝ като бухалка срещу бизнеси и политически опоненти на властта ще застане в сърцето на предизборната кампания и в немалка степен ще определи шансовете на политическите играчи.
39 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zgs36677708 avatar :-|
    zgs36677708
    • - 13
    • + 8

    Това, което се случва пред очите ни не е „протест срещу корупцията“, не е и срещу правителството, ГЕРБ, или каквото и да е. Никой човек с всичкия си няма да излезе да протестира срещу ГЕРБ, от това няма никакъв смисъл. Ако се направят избори сега, ГЕРБ ще получи дори повече гласове от миналите избори, а на БСП, раздирана от вътрешни скандали, заседаваща без председателя си, й се отреждат 10-12%. Никой от там няма интерес от това нещо, никой от протестиращите няма интерес от това, защото това ще бетонира ГЕРБ във властта. Друга е темата колко от тях го осъзнават, но кукловодите им много добре го знаят. Това, което наблюдаваме сега, са смъртните гърчове на руската мафия/държава у нас. Защото, в изтичащия си последен мандат, Бойко Борисов започна да обръща геополитическата ориентация на политиката на България. Колкото и да се набива в главите на хората обратното, българският политически „елит“ е дълбоко верен на корените си от БКП – а именно Русия. Статия: http: //ndlev. org/news/2020/07 /17/protest- sreshtu-razuma/

    Нередност?
  • 2
    nea avatar :-@
    nea
    • - 6
    • + 18

    Оставката на Гешев трябва да бъде фокус на протестите -- той е реалната маша на Доган (и на аватара му Пеевски). Поради безумната свобода и безконтролност на прокуратурата, точно назначеният от Доган/Пеевски Гешев е мощно оръжие.

    Борисов е кукла на конци -- страхлива, неуверена, примитивна. Но, освободен от тоталния контрол на Доган/Пеевски и притиснат от номралните хора и бизнеси, той ще промени бързо поведението си. И ще слуша повече Брюксел.

    Ако протестите продължат и ескалират, ако малкото свободни медии продължат да изваждат скандалните факти около Пеевски/Доган, Борисов ще се принуди да търси начини да се отърве не само от министри-бушони, но и от Гешев.

    Прокуратурата е пълна с хора зависими от Пеевски/Доган. Те може да са посредствени, но не са пълни идиоти и изкат да оцелеят. Освен това ги е страх, че ще бъдат изкупителни жертви. Затова, при продължаващ протест и натиск отвън, мрежата на Пеевски/Доган ще се разкъса.

    А след това бягството на плъховете от този потъващ кораб ще е масово...

    Нередност?
  • 3
    i2sail avatar :-P
    i2sail
    • - 2
    • + 12

    Тотално ми писна от „държавното устройство“ ГЕРБОРУПЦИЯ + ДЕПЕСАТУРА …

    Как искам да се намерят политически формации, които да се ангажират за една сравнително нетрудна за реализация (с просто мнозинство в обикновено НС) промяна ...
    а именно:
    ... да се променят 4 цифри в онези няколко кратки текста на Закона за съдебната власт, които определят състава на двете колегии на Висшия съдебен съвет …
    … така че от настоящото „извращение“ на квотите в колегиите (btw, вмъкнато и гласувано тихомълком именно от тандема ГЕРБ+ДПС в обичайното "между 1во и 2ро четене“ преди няколко години, когато бе първия опит да започне някаква съдебна реформа), което разпределение понастоящем осигурява пълен политически контрол (чрез НС и т. н.) върху Съдийската колегия, т. е. осигурява „нулева независимост“ на съдиите … + осигурява пълна & неограничена от нищо безотчетност в Прокурорската колегия (ergo за Главния прокурор) ...

    … просто да се променят 4те цифри, определящи съставите на колегиите – така че:

    Съдийска колегия на ВСС да е съставена от квалифицирано мнозинство (min 2/3 от членовете), излъчено от професионалната съдийска общност (по нейния механизъм за съдийско самоуправление) + малцинство (max 1/3), излъчено от НС и Президента (за баланс и за провеждане на държ. политики);
    и
    Прокурорска колегия на ВСС да е съставена от квалифицирано мнозинство (min 2/3 от членовете), излъчено по равно от НС, Президент, университетските/академичните среди и гражданските организации с юридическа насочености + малцинство (max 1/3), излъчено от професионалната прокурорска общност (от действащите прокурори и следователи);

    … понеже, ако се изгради стабилен фундамент за истинска съдийска независимост и за свободна и смела, но отчетна прокуратура – то тогава разните корупционни извращения биха били далеч по-трудни (независимо кой следващ „Борисов“ ще да е на власт за момента ...).

    Поради и за което ... О-став-ка !!! :)

    Нередност?
  • 4
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 2
    • + 11

    До коментар [#3] от "i2sail":

    А според мен самият моделна "независимата" прокуратура е сбъркан. Когато е безконтролна и независима прокуратурата се превръща в маша на задкулисието.
    Затова - да се присъединява към министерство на правосъдието. Главния прокурор се назначава или от парламента или от премиера т. е. знае се кой носи политическа отговорност ако се издъни, а не някакви световно неизвестни 25 джуджета от ВСС избрани от #КОЙ и компания. Освен всичко друго понеже Главния е висш държавен чиновник може да бъде разследван за престъпления по служба. Има си закони за това.

    Нередност?
  • 5
    i2sail avatar :-|
    i2sail
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#4] от "Vassil Stoychev":

    Обръщам внимание, че писах за неща, които могат да се случат сравнително лесно (и в този смисъл - бързо и скоро) - чрез гласуване в обикновено Народно събрание на неголеми поправки към съществуващия Закон към съдебната власт ...
    Нещата, за които пишете вие, са вероятно напълно правилни, разумни и желани ..., но проблемът (или по-скоро трудността) по отношение на тях е, че са от конституционен "материал" ... , т. е. за да се случат, е необходимо да се докараме до Велико народно събрание ... и то такова ВНС, че квалифицираното (т. е. голямото) мнозинство в него (въобще) да иска да направи такива сериозни промени в Конституцията ...
    Не че не бих искал и не бих бил щастлив нещо такова да се случи (оправяне на неефективностите в устройството на съдебната власт в Конституцията от 1991 г.) ... просто не съм достатъчно "развеселен" да си въобразявам, че ще се случи в оставащия ми живот :)
    Поздрави! :)

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 2
    • + 9

    Не бързайте да се радвате, защото вече сме го виждали. Без подходящо електорално поведение, може пак да се окажем в омагьосания триъгълник на ГЕРБ, ДПС и БСП. Ако този протест не се изрази в някаква конкретна електорална подкрепа, няма как нещо да се промени.

    Нередност?
  • 7
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#3] от "i2sail":

    Чудесно описваш идеите на една конкретна партия. Ако я знаеш - гласувай за нея. Ако не я знаеш - поинтересувай се.

    Нередност?
  • 8
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx
    • - 12
    • + 5

    Младите ще бъдат употребени от Манолова и тавариш льотчик, и нищо няма да се промени. Политиката е същата от времето на гръцките полиси.

    Нередност?
  • 9
    vms2o649468 avatar :-|
    vms2o649468
    • - 11
    • + 2

    Тоя път май протестират истинските умни и красиви, а не ония соросоидни хипита, платени незнайно от коя фондация. Затова и не позволяват да бъдат яхнати от либерал-популистките секти, странно защо наричани "градска десница".

    Нередност?
  • 10
    vms2o649468 avatar :-|
    vms2o649468
    • - 3
    • + 7

    До коментар [#2] от "nea":

    Много ви се иска на грантаджиите да изместите фокуса на протестите от "оставка на Борисов и Гешев" към "оставка на Гешев, Кошлуков, Маринов" и кой ли не още. Нема да стане. Борисов си отива, каквито и провокации и паралелни протести да организирате с цел да го спасите.

    Нередност?
Нов коментар