🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фандъкова смени зам.-кмета по строителството заради проблеми с ремонтите

Това е провал на обещанието ѝ отпреди година, че инж. Цветан Божинов ще вкара в ред инфраструктурните обекти в София

Качеството на строителството се оказва един от основните проблеми в управлението на Йорданка Фандъкова
Качеството на строителството се оказва един от основните проблеми в управлението на Йорданка Фандъкова
Качеството на строителството се оказва един от основните проблеми в управлението на Йорданка Фандъкова    ©  Надежда Чипева
Качеството на строителството се оказва един от основните проблеми в управлението на Йорданка Фандъкова    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Девет месеца. Точно толкова се задържа на поста първият зам.-кмет по строителството на София инж. Цветан Божинов. Божинов беше решението, което кметът Йорданка Фандъкова посочи в предизборната кампания миналата есен за порочния модел на ремонти и строителство в София, станал известен като "ремонт на ремонта на ремонта".

Големите обещания се срещнаха с тъжната реалност и инж. Божинов не успя да промени нищо през тази една година. Ситуацията започна да изглежда особено зле в последните седмици, заради строителни дейности по ремонтирани улици като "Искърско шосе", както и голямото забавяне на изпълнението на ключови проекти като разширението на бул. "Тодор Каблешков".

Любопитно е, че напускането на Божинов се пазеше в нещо като тайна от екипа на Фандъкова. За него се разбра от опозиционните общински съветници по време на днешното заседание на съвета. Първоначално от ГЕРБ и администрацията на кмета не потвърждаваха новината, но по-късно бе изпратено официално прессъобщение, от което стана ясно, че оставката на зам.-кмета е била приета още вчера. Всъщност тишината от "Московска" е напълно разбираема - това е сериозен провал в една от важните области, които Фандъкова гарантира лично пред избирателите си.

Новият отговорник за строителството в столицата ще бъде инж. Ангел Джоргов. Той идва от Съвета на директорите на общинското дружество "Метрополитен", за член на който беше избран през април тази година. Джоргов работи в дружеството, което строи метрото от 2008 г., като е участвал в изграждането на различни участъци на подземната железница. От 2016 г. е зам.- началник управление "Инвестиционна дейност" и зам. -ръководител на проекта за Трета линия на метрото. Инж. Джоргов е доктор по подземно строителство.

Структурата, която той ще ръководи сега обаче, ще строи предимно над земята. Новото направление "Обществено строителство" обединява контрола, изпълнението и финансирането на всички проекти в сферата на транспорта, жилищни и общински сгради, както и изпълнението на ВиК проекти.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 1
    • + 6

    От началото на тоя купен мандат на Ф - три оставки на зам.-кметове. Не е ли време и зам.председателката на герб да опразни Московска 33?

    Оставка!
    Предсрочни избори за кмет!
    Лустрация и съд!

    Нередност?
Нов коментар