Вечерни новини: В САЩ започнаха изборите за президент; Борисов вдига заплатите на лекари и полицаи

И още: България ще купи военни кораби за 1 млрд. лв.; Съдилищата затварят от 15 ноември до края на годината заради COVID-19; Виена стана мишена на терористите; Китай спря борсовия дебют на Ant Group в последния момент

И във вторник основните сюжети в новинарския поток продължават да са два - битката между Тръмп и Байдън за президентския пост в САЩ и новата вълна на коронавируса, която носи все повече усложнения и в България, и по света.

Продължават опитите на българските власти да решат с частични организационни действия хаоса, настанал в здравната система заради прилива на болни от COVID-19. Например вчера Борисов поиска пред всяка болница да има мобилни пунктове за тестване и прегледи на пациент, а днес здравният министър каза, че това ще е факт до петък. Откъде ще дойдат фургоните за толкова кратко време и колко ще струват остава неясно. Целта е там да се консултират пациенти, които по друг начин не могат да стигнат до лекар, а специалистите да преценят кой да бъде хоспитализиран и къде.

Редом с това около 20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи са командировани да помагат на Столичната РЗИ, която изнемогва.

Пореден обрат претърпя и идеята личните лекари да назначават бързи антигенни тестове и последно обсъжданият вариант е джипитата все пак да дават направление за PCR тест. Всичко това може би ще доведе до известно облекчение на хаоса, но предвид продължаващия ръст на заразените може и да се окаже само временно.

На този фон "Галъп" отчита поляризирани мнения на въпроса справят ли се управляващите с коронавируса. Според данните, събрани между 28 октомври и 1 ноември, 44.5% смятат, че те се справя добре, а 53.6% - не. През пролетта делът на доволните бе над 70%.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

В САЩ започнаха изборите за президент

Американците започнаха гласуването за президент на страната, като избират между сегашния Доналд Тръмп и кандидата на демократите Джо Байдън. Последните проучвания дават преднина на Байдън, но в ключови щати разликата е твърде малка. Рекорден брой вече дадоха своя глас дистанционно - близо 100 млн., предимно демократи. Право на вот имат 230 млн. души, а очакванията са избирателната активност да е рекордна за последните сто години - около 65%. Резултатът от всеки щат е важен заради особеностите на изборната система в САЩ - американците не избират президента си директно. Всеки щат изпраща определен брой електори в 538-членна избирателна колегия и те гласуват в началото на декември във Вашингтон за президент спрямо това, което са им "наредили" избирателите. Освен за президент американците гласуват и за подновяване на състава на Конгреса. Ще бъдат избрани 35 нови сенатори в 100-местната горна камара. Подновен ще бъде и целият състав на 435-членната долна камара на Конгреса. В момента демократите контролират Камарата на представителите, а републиканците - Сената. Уолстрийт отвори с повишение, като инвеститорите предвиждат победа за Джо Байдън, но си оставят вратичка и за успех на Тръмп.

Борисов вдига заплатите на лекари и полицаи

Депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще внесат изменения между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет, които предвиждат 237 млн. лв. за увеличение на възнагражденията на медиците и 15% ръст на заплатите на служителите в системата на МВР вместо предвидените 10%. Това става ясно от изявление на премиера Борисов във Фейсбук, в което той критикува и президента, който пък по-рано през деня обвини управляващите, че не се справят с епидемията. По думите му лекарите ще получат допълнителни 600 лв. към заплатите си, сестрите - 360 лв., а санитарите - 120 лв. Мярката ще засегне близо 50 000 медици. Увеличението на заплатите в МВР ще струва 231 млн. лв. и обхваща 48 000 души. То идва след заплаха от протести от полицейски синдикат, тъй като полицаите са на първа линия в борбата срещу коронавируса, но не са включени в списъка на ведомствата, в които заплатите ще бъдат вдигнати с 30%.

Очаква се утре кабинетът да реши да купи военни кораби за 1 млрд. лв.

Министерският съвет ще разглежда утре проектодоговора между Министерството на отбраната и германската отбранителна фирма Fr.Lurssen Werft за изграждане на два модулни патрулни кораба за нуждите на военноморските сили на страната. Според източници на "Капитал" почти сигурно е, че решението ще мине безпрепятствено. Това е вторият мегапроект за модернизация на армията по стандартите на НАТО след покупката на нови изтребители, като неговата ориентировъчна цена е 984 млн. лв. с ДДС. Според одобрения през 2018 г проект за инвестиционен разход сумата трябва да бъде платена на вноски за 9 г.

ВСС е съгласен за обявяване на съдебна ваканция до края на годината

Съдийската колегия на ВСС подкрепи идеята на управляващите за обявяване на съдебна ваканция от 15 ноември до края на годината, което да стане с промени в закона за извънредното положение. Междувременно колегията ще приеме и промяна в правилата за мерките по време на пандемия, която да даде повече гъвкавост на административните ръководители при отсрочване на делата както в периода до 15 ноември, така и след 1 януари догодина, тъй като пандемията ще продължи и след това. Ситуацията със заразата е твърде различна в различните съдилища, а съдии и даже адвокати са разделени в мненията си дали трябва да има ваканция.

Китай спря листването на Ant Group в последния момент

Китай спря първичното публично предлагане в Шанхай на китайската платформа за дигитални разплащания Ant Group. То се оценява на 35 млрд. долара и щеше да се превърне в най-голямото в света. Шанхайската фондова борса ще спре листването заради промените в регулаторната среда, се казва в изявление от вторник, без да се дават подробности. Дебютът се очакваше в четвъртък, като трябваше да има листване и в Хонконг, съобщава Bloomberg. Малко по-късно агенцията цитира компанията, която обяви, че нейното листване в Хонконг също е спряно. Изненадващото решение идва, след като китайските регулатори предупредиха, че фирмата на Джак Ма е подложена на засилен контрол и ще бъде обект на същите ограничения върху капитала и капиталовата наличност като банките. Ма, милиардерът - съосновател на Ant, беше призован на рядко съвместно заседание в понеделник с централната банка на страната и три други финансови регулатора. Ant беше критикувана в китайските държавни медии през последните дни, след като Ма заяви, че местните и световните регулатори задушават иновациите и не обръщат достатъчно внимание на развитието и възможностите за младите.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Виена стана мишена на терористите

Терористи извършиха атентат в центъра на Виена в понеделник вечерта, при който загинаха трима цивилни - двама мъже и една жена. Министърът на вътрешните работи Карл Нехамер окачестви като симпатизант на "Ислямска държава" единственият известен засега нападател, който беше застрелян от полицията. Според австрийски медии в терористичната атака е участвал 20-годишен австриец, който е и гражданин на Северна Македония. Полицията е арестувала досега 14 души. Атентатът е първото масово нападение с вероятни ислямистки мотиви в Австрия. В същото време радикалният ислям (джихадизъм и салафизъм) не е ново явление за страната, която по независими оценки е пета в целия ЕС по брой заминали чуждестранни бойци за Сирия през 2015 и 2016 г.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Рекордните 51 починали от COVID-19 са регистрирани в България през последното денонощиe. Досегашният най-висок брой бе миналия вторник - 42. Така общият брой жертви от началото на епидемията в България става 1349.

Нови 2427 случая при направени 7910 PCR теста са отчетени в понеделник. Процентът положителни проби е над 30%. Вчера министърът на здравеопазването Костадин Ангелов предупреди, че се очакват по-високи данни през днешния ден заради забавени резултати от лаборатории. Хоспитализираните вече са 2841, от които в интензивни отделения - 180.

В сферата на образованието няма да се взимат централизирани решения в условията на епидемията от COVID-19, заяви Красимир Вълчев, министър на образованието, пред БНТ. Ще се действа локално, предвид конкретната обстановка в населеното място. Целта е максимално присъствено обучение. Близо 650 учители са с COVID-19 към момента и има проблем със заместващи учители, каза още той.

Румъния въвежда от днес изискване всички влизащи от България да са с отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 48 часа, съобщи БНР, като се позова на съобщение на "Гранична полиция". Хората, които нямат такъв документ, ще бъдат поставени под карантина за 14 дни на посочено от тях място за пребиваване.

Правителството на Гърция не изключва втора вълна на строги ограничения в цялата територия на страната, заяви говорителят Стелиос Пецас, цитиран от "Катимерини". Това ще стане, ако въведените от днес мерки - вечерен час от полунощ до 5 сутринта и задължителни маски на обществени места - не спрат бързото увеличаване на заразените. В почти пълна блокада за 2 седмици са Солун и Серес в Северна Гърция.

Премиерът на Швеция Стефан Льовен оповести нови мерки срещу коронавируса за още три региона, след като такива има в сила в други пет, включително Стокхолм. Така мерките вече засягат 70% от населението. В Швеция регламентите не са рестриктивни и не предвиждат санкции, а имат повече характер на препоръки, с които обаче хората се съобразяват. Общият подход е да се избягва физически контакт с хора от други домакинства, да се избягват затворени пространства като магазини, музеи, басейни, фитнеси, както и срещи, концерти, представления, тренировки и състезания. Ново правило се налага на ресторантите навсякъде - да не се събират повече от осем души на маса.

Френското правителство ще върне вечерния час в Париж и вероятно в региона Ил дьо Франс, съобщи говорител на кабинета. Новината идва на фона на другите ограничения в страната - нещо като "мек" локдаун, като заведенията, много магазини и други несъществени бизнеси са затворени.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Ако Тръмп спечели, САЩ може да заприлича много на България

Така провокативно е озаглавен материал на Foreign Policy, който разказва за проблемите в България, корупцията и протестите. "Проблемът в България и САЩ е по-дълбок от отделните лидери, които демонтират демокрациите в своите страни. Проблемът е в политическата система, която поставя шепа хора с концентрирана власт и богатство над закона и всички останали. Аспектите на сегашната траектория на Съединените щати - където лидерите на независимите агенции за обществено здраве са осмивани от Белия дом на фона на пандемия, а президентът открито атакува журналистите като врагове на народа - могат лесно да доведат до система, корумпирана като българската", пише авторката Ашира Морис.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 7

    Не може да го наричате просто "Борисов"!

    Защото по Конституция сме парламентарната република и няма персона, която еднолично да решава на кого от бюджета да се вдига заплатата без решение на тристранката, финансовия министър, бюджетната комисия на НС и самота НС, какви изтребители/кораби/БМП да се купуват с бюджетни пари без съгласието на НС, какви фургони да се слагат пред държавните болници без решение на МЗ, в чии джобове да отиват милиарди от обществени поръчки за инфраструктура без конкурс на МРРБ и пр, и пр..

    И след като в БГ от 11 г. има такова порочно явление, означава две неща:
    1. Определено не сме парламентарна република, а нещо като квазидържавна организация от ранносредновековен тип;
    2. Републиканската Конституция е декорация: ако някой чиновник от ЕС се поинтересува дали имаме...

    Та в този ред на мисли банкянският мъдрец ("мъдрец" в стоматологичен аспект: безсмислен атавизъм, чиято екстракция е болезнена и кървава) трябва да се нарича простичко: "господарят".

    Тогава заглавието ще добие вида: "Господарят вдига заплатите на лекари и полицаи", което е доста по-близко до действителността и всичко си идва на мястото.

    Чиста и свята република?
    Глупости на търкалета за идиоти.

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-@
    borodino

    "Господарят" дава на лекарите 237 млн, за да се грижим за 7 милиона пациенти, а на милиционерите с 231 млн си купува лична сигурност.
    Има несъществена разлика: 7 000 000/1.

    Нередност?
Нов коментар