Уикенд новини: За два месеца бюджетът от излишък ще мине на 5 млрд. лв. минус, газът поскъпна с още 14%

И още: Тази седмица трябва да стане ясен следващият американски президент, все повече държави в Европа се затварят заради пандемията

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ноември започна слънчев и без особени новини. Но ще е ключов за света - на 3 ноември са изборите за американски президент, като предварителните проучвания сочат малка преднина на Джо Байдън (55%) пред Доналд Тръмп (43%).

За България, а и за Европа основният въпрос ще е как ще се развие корона пандемията, дали здравните системи ще издържат и колко ще са щетите върху икономиката от новите затваряния. През уикенда социалният министър отново обеща преки плащания към служителите в затворените бизнеси, но няма яснота за срокове, суми, начин на кандидатстване. Иначе управляващите продължават да насърчават и любимите си сектори: с нисък ДДС ще са и доставките на храни, а такситата ще получат административно повишение на цените наред с патентни субсидии.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Бюджетът е на плюс и към октомври, но ноември и декември ще произведе 5 млрд. лв. дефицит

Към края на октомври държавният бюджет е на излишък от 618 млн. лв., сочат данните на финансовото министерство. Въпреки това правителството предвижда актуализация на бюджета за 2020 г. и дефицит от 5 млрд. лв. Така през последните два месеца явно ще има рекордно харчене. През последните месеци управляващите дават по 100 млн. лв. на пенсионерите, финансират мерките 60/40, дават земеделски субсидии. Разбивката показва, че за първите десет месеца са събрани по-малко данъци, такси и т.н. в размер на 411 млн. лв., но плащанията от Брюксел са малко по-високи в сравнение с предходната година.

Природният газ поскъпва с 14%, цената на парното и тока без промяна

Природният газ поскъпва от 1 ноември с 14%, реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Така от днес един мегаватчас ще струва 28.21 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За октомври 2020 г. утвърдената от регулатора цена на природния газ беше 24.72 лв./MWh. Независимо от увеличението на цената на газа тарифите на топлинната и на електрическата енергия остават непроменени, обяви регулаторът. Цената на газа в България вече е обвързана с международните пазари и бързо отразява движенията по света.

Държавата помага на такситата да вдигнат цените си

Първоначалната цена на таксиметровите превози от 1 януари да бъде в размер от двоен до троен на цената на километър пробег, предвиждат промените в Наредбата за таксиметров превоз на пътници, които се подготвят от транспортното министерство и са пуснати за обществено обсъждане на Strategy.bg. Според сегашната наредба първоначалната цена не може да надвишава с повече от 50% тарифата на километър. Увеличаването на първоначалната цена е стара цел на таксиметровите организации и компании, които често заплашват и прибягват до протести. Основната идея е така да се оскъпят кратките курсове, които били 25-50% от бизнеса. С промените първоначалната цена може да стане например 2.37 при цена 0.79 лв. на километър. Освен това правителството обмисля да поеме голяма част от патентния данък на таксиметровия бранш.

ЕК поиска България да премахне изискването към веригите за предимство на регионални храни

В мотивирано становище Европейската комисия поиска България да премахне изискването към търговците да предлагат с предимство регионални храни и продукти. Българското законодателство задължава по-големите търговци на дребно да излагат и продават на по-видно и по-голямо пространство местни хранителни продукти като мляко, риба, прясно месо и яйца. От ЕК обясняват, че това изискване нарушава свободното движение на стоки в общността, давайки предимство на местните производители, а в условията на пандемия това отслабва европейската икономика, се казва в становището. Управляващите имат два месеца да отговорят на искането на ЕК, в противен случай комисията може да реши да отнесе случая и до Съда на ЕС.

КОРОНА НОВИНИ

Ръстът на новорегистрираните случаи за седмица е почти двоен, сочи официалната статистика. По данни на единната информационна система от 26 октомври до 1 ноември включително са установени нови 15 282 случая при 8454 за предходната седмица. Тестовете са 62 357 при 52 193 миналата седмица.

В Австрия се въвежда полицейски час. От полунощ във вторник до края на ноември започва втора общонационална карантина в Австрия. Полицейският час ще важи от 20.00 ч. до 6.00 ч. сутринта. Новите мерки ще засегнат ресторантьорския, хотелиерския и културния сектор. На ресторантите ще бъде разрешено да приготвят храна само за поръчки за вкъщи, докато на хотелите ще бъде разрешено да обслужват единствено бизнес клиенти. Музеите, театрите, зоопарковете и спортните клубове също ще затворят.

Половината от населението на Словакия беше тествано за коронавирус за ден. Министърът на отбраната Ярослав Над заяви днес, че вчера са били тествани 2.58 млн. словаци, от които 25 850, или около 1%, са дали положителен резултат и трябва да бъдат поставени под карантина. Целта на Братислава е за два дни да тества с антигенни тестове цялото население от 5.5 млн. души (с изключение на децата) с надеждата това да спре ръста на инфекциите и да бъде избегнат втори локдаун.

COVID-19 затваря сектор "Заверки и легализации" към външното министерство. След случай на заразен служител звеното ще бъде затворено за извършване на цялостна дезинфекция на 2 ноември, като обслужването на граждани ще бъде възобновено на 3 ноември, вторник. От МВнР припомнят, че се препоръчва на гражданите да заявяват административни услуги и да получават издадените документи по електронен път или чрез лицензиран пощенски оператор и само в крайна необходимост да посещават звената за административно обслужване на министерството.

КАКВО СЛЕДИМ

Облекчава се приемът на пациенти в болници

Здравната каса премахва лимитите за прием по клиники и отделения в болниците от понеделник и ще контролира заетостта само на ниво болница, съобщиха от институцията. Това се отнася и до приема на пациенти с коронавирусна инфекция. Това ще позволи на директорите на болници оперативна гъвкавост и възможност без допълнителни административни усложнения да приемат нуждаещи се от лечение пациенти. Медицинските грижи за пациенти с онкологични заболявания, трансплантирани и за родилки се осъществяват с предимство.

Великобритания влиза във втори локдаун

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обяви втори национален локдаун заради пандемията от коронавирус. Изолацията ще започне в четвъртък, 5 ноември, и ще продължи до 2 декември. Премиерът изтъкна изключенията, поради които може да се излиза от къщи: за образование; за работа, ако не може да се работи от къщи; за упражнения и разходки навън; по медицински причини; за пазаруване на храни и стоки от първа необходимост; за грижа за други хора. Ще бъдат разрешени заведенията за храна за вкъщи, но пъбовете, баровете и ресторантите ще бъдат затворени.

Онлайн конференция Ecommerce and Retail Summit

На 5 ноември е конференцията Ecommerce and Retail Summit: Restart, Reconnect, Rechain. Тя се организира от "Капитал" и е наследник на предходните успешни формати Retail in Detail и Strategies for Ecommerce Success. Събитието, което ще се проведе в дигитален формат, ще постави акцент върху предизвикателствата, адаптацията и развитието на ритейла в един постпандемичен свят. Аудиторията ще може да гледа срещата онлайн и ще има достъп до digital goodie bag с ексклузивно съдържание от лекторите и спонсорите, както и до инструменти за ефективен нетуъркинг. Повече информация за лекторите и програмата можете да видите на уебсайта на събитието и във Facebook, а с различните възможности за участие можете да се запознаете на страницата за регистрация.

IN MEMORIAM

Почина кинолегендата сър Шон Конъри

Шотландският актьор е починал на 90-годишна възраст в дома си на Бахамите. Той е първият, който играе британския агент Джеймс Бонд на голям екран. Появява се в седем от шпионските трилъри. Шон Конъри влиза в ролята на Агент 007, създаден от писателя Иън Флеминг, през 1962 г. в "Доктор Но". Превръща се в легенда на киното с умелите си превъплъщения и в други роли във филми като "Шотландски боец", "Името на розата", "Недосегаемите" (за която през 1988 г. получава "Оскар"), "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход". В дългия си творчески път е играл в над 90 филмови роли. Носител е на общо 31 награди, сред които "Оскар", БАФТА и "Златен глобус", и има 14 номинации за филмови отличия. Бившият първи министър на Шотландия Алекс Салмонд публикува изявление по повод кончината на Конъри, описвайки го като "най-великия шотландец в света, последният от истинските холивудски звезди, съвършеният Бонд". Конъри получава почетно рицарско звание от кралица Елизабет през 2000 г.

OUT_OF_OFFICE

Литературни понеделници

2.11

Първата ноемврийска среща е с Елена Алексиева, носителка на награда на "Перото" в категория "Проза" за романа си "Свети Вълк" за миналата година. Запознайте се и я послушайте, а в следващите седмици очаквайте Георги Господинов, Емил Андреев, Иво Сиромахов и Радослав Парушев. Билети от касите на Билетен център - НДК, и онлайн на tickets.ndk.bg, 10 лв.

Ресторант на годината "Бакхус"

4.11

Ресторант на годината "Бакхус", AcquaPanna & S.Pellegrino. Кои са най-добрите ресторанти в България за изминалата година ще разберете на галавечерята и церемонията по награждаването със специална тема - Балканите. Галаменюто ще бъде представено от специално поканени гост-готвачи от Турция, Гърция, Албания, Сърбия, Македония и България, а за допълнителното добро настроение ще се погрижи и Нина Николина. Информация и запазване на място: www.bacchus.bg/top. В Sofia Event Center, 19:00 ч.

Джаз фестивал в Пловдив

5 - 7.11

Тазгодишното издание на Plovdiv Jazz Fest претърпява промени покрай рестрикциите. За списък с изпълнителите, които ще успеят да излязат на сцена, и последни промени следете страницата на събитието. Пловдив, Дом на културата "Борис Христов", от 19:30 и 21:00 ч.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар