НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Портрет на една седмица

По разпределението на ползите изминалата прилича на всички останали, но с повече интерес към "психиката на хората"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Събота, 21 ноември

България поведе в ЕС по официално обявени случаи на смърт, свързана COVID-19, на 1 млн. души, и се изкачи на видимо място сред челните по същия показател в света..

Същия ден в "Седмицата" на "Дарик радио" министърът на спорта Красен Кралев заяви, че наложените мерки в момента в страната са "абсолютно адекватни": "Вървим по прав път. Виждаме, че колкото повече пандемията се разраства, толкова повече доверието в мерките, които сме взели, също нараства". И обвини опозицията за обратната зависимост между мерките на правителството и доверието в тях, проявила се в последното проучване на "Галъп интернешънъл". За данните Кралев имаше и друг отговор: "По принцип българският народ е болен народ."

Петък, 20 ноември

За да разсеят мрачните мисли на 54-те процента от анкетираните от "Галъп" и да насочат гнева им в "правилна" посока, участващите във властта "Обединени патриоти" прочетоха от трибуната на парламента декларация, в която обявиха, че Европейската комисия и лично председателят й Урсула фон дер Лайен ще предложат законодателни промени, с които държавите от ЕС да бъдат задължени да признават гей браковете, родителските права на еднополови двойки, както и транссексуалните хора в целия Европейски съюз. "Противопоставяме се на соросоидни неправителствени организации като Български хелзинкски комитет и други неправителствени организации, известни с антибългарската си дейност. А и на либерални партии като "Да, България", които лансират у нас джендър идеологията и стават съучастници на разрушаването на основни морални ценности в Европа", обявиха местните патриоти.

В качеството си на управляващи те би следвало да инициират отмяна на член 2 на Договора за ЕС, който гласи, че "зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства, е основна ценност за членовете на съюза". В противен случай декларацията им ще си остане куха реторика и предизборна реч на омразата.

Собствените им основни морални ценности издържат без проблем заключението в новия доклад на мрежата Eurochild - за 2019 г.: че една трета (33.9%) от децата в България са в риск от бедност и социално изключване.

И тъй като вражеските атаки от Запад в лицето на ЕС и Северна Македония нямат общо с това народът да е "по принцип" болен и беден, същият ден парламентът гласува на първо четене предложения пак от патриотите закон за 10-годишна абсолютна погасителна давност на частните задължения на физическите лица. Въпросът какво ще последва дава обилна храна за фантазията, но това не е всичко.

Четвъртък, 19 ноември

Може да се предвиди, че в условията на здравна и икономическа криза повече хора ще прибегнат до услугите на фирмите за бързи кредити, които напоследък се рекламират по телевизиите с патоса на разтурената Национална лотария на Васил Божков. И подобно на благоприятните за бизнеса му законодателни инициативи, на които Божков се радваше, тази седмица управляващите приеха изпълнена с грижа поправка, която гласи, че неустойката при бърз кредит може да стигне двоен размер на главницата. Стана по установената схема - изненадващо и без дебат поправката в Закона за потребителския кредит (ЗПК) беше вкарана в преходните и заключителни разпоредби за промените в Закона за ДДС.

Текстът в действащия закон - "Когато потребителят забави дължимите от него плащания по кредита, обезщетението за забава не може да надвишава законната лихва", е финтиран с въвеждане на "разходи, които потребителят заплаща при неизпълнение на задълженията си по договора за потребителски кредит".

Ако философията на взетите в два последователни дни решения изглежда непроницаема, това не е всичко. В същата сюжетна нишка на бедни и болни "по принцип" в четвъртък се разбра, че пак между двете четения на проектозакона за държавния бюджет е внесено предложение за отпускането на над 1.1 млн. лв. за загадъчното сдружение "дари.бг". Мистерията сравнително бързо се изясни - такова сдружение не съществува в правния мир, но от ДПС предлагат държавата да го създаде като структура към социалното министерство, за да събира дарения... Идеята според Йордан Цонев, който е един от вносителите, възникнала след скандала с фондацията HelpKarma. "Така ще върнем доверието в дарителството", каза за "Капитал" депутатът от ДПС.

Цинизмът на това предложение е на много нива, ще отбележим само три:

  • Държавата, която събира данъците от труда на хората и вноските им за здравеопазване, за да им предоставя качествени социални и здравни услуги, да събира и личните им спомоществувания, за да (не) им предоставя същите услуги.
  • Това е същата държава, която унищожи целенасочено единствената форма на ефективно взаимодействие между институциите и неправителствения сектор - Фондът за лечение на деца в чужбина. Защото разпределяше средствата за целта прекалено прозрачно и независимо за вкуса й.
  • Извън лаконичното съобщение на прокуратурата, че ще прави проверка по разследването на bTV за срамните практики на HelpKarma, институциите не реагираха с някакъв ангажимент да подредят правилата за дарителството.

Само ДПС не се сдържа да лансира любимата си визия - има ли печелещ бизнес модел, приличен или дискредитиран, да стане държавен (виж 1 и 2). Да си представим как Йордан Цонев връща доверието в дарителството и да бягаме.

По криволичещата пътека на епидемията например, за която премиерът обяви, че "ще продължим с гъвкавите мерки, ще пазим психиката на хората".

Сряда, 18 ноември

Една такава мярка трябва да е премахнатото от здравната комисия в парламента задължение за болнично лечение на COVID-19 и останалото задължение само за изолацията. В светлината на натрупалите се случаи на отказан прием в болници и свързани с това фатални последствия мярката е гъвкава и отвъд. А справедливият гняв на държавата ще се изсипва само върху нарушителите на карантината.

Гардовете на премиера Борисов в парламента не позволиха да бъде изслушан по казуса със Северна Македония, но той все пак благоволи да каже, че позицията на правителството отразява очакванията на "всички българи".

Вторник, 17 ноември

България официално блокира с вето започването на разговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС. За днешната съседна държава "всичките българи" едва ли знаят много. В последните 30 години името й се е споменавало рядко - през 1992 г., когато при разпадането на бившата югославска федерация България първа призна независимостта на тогавашната Македония, в последните години - със скандалите около търговията с български паспорти, смятана за ресор на ВМРО, през 2017 г., когато премиерите Борисов и Заев подписаха договора за приятелство и добросъседство, и в някаква степен през 2018 г., когато България обяви за приоритет на европредседателството си интеграцията на Западните Балкани в ЕС.

В парламента пък по "онази схема" и като потвърждение на максимата, че каквото и да ви говорят, винаги става въпрос за пари, ГЕРБ начело с Менда Стоянова внесе предложение чрез Закона за ДДС да се направят промени в Закона за държавния служител и в Кодекса на труда, за да се върнат бонусите на чиновниците, които участват в бордовете на държавните и общинските фирми. Скандалите с неприличните суми, които чиновниците си раздават за сметка на данъкоплатците, и то за некачествена работа, останаха в далечната и непозната вече 2012 г.

Този ден премиерът Борисов обеща увеличение на заплатите на полицаите с 15, а не с първоначално предвидените 10%, и увери, че и с Мангъров се е разбрал, че "маската е нещо, което пази".

Понеделник, 16 ноември

Протестиращите за повече пари полицаи предупредиха, че ще издигнат палатки на същото място, на което разрушаваха палатките на протестиращите срещу корупцията и беззаконието граждани.

Мая Манолова, бивш омбудсман и лидер на "Изправи се.БГ", пробва нов опозиционен жанр, който, ако бъде мултиплициран, заплашва да наруши комфортното управление на Борисов "от джипката". Във фейсбук тя разказа, че по пътя за Димитровград колата й е подмината "като малка гара" от автомобила на премиера. В излъчване на живо и следвайки кортежа му, Манолова постави исканията на опозиционното обединение за конкретни действия по отношение на епидемията и призова управляващите да спрат да приемат лобистки закони като този за ВиК услугите.

В изминалата седмица имаше и други заслужаващи внимание събития - като внезапно приетото от всички освен ГЕРБ вето на президента срещу тежките наказания, включително затвор, за т.нар. нерегламентиран превоз, в чиито параметри се вмества и споделеното пътуване. Очаква се управляващите да дадат нова идея в това отношение.

Парламентът гласува също подборът на кандидати за европейската прокуратура да се извършва само от прокурорската колегия на ВСС, а не от пленума на съвета, както предложиха депутати от БСП, заедно с други идеи за гарантиране на по-голяма независимост от главния прокурор Така българските представители в новата европейска структура ще са раздвоени в подчинението си едновременно на Лаура Кьовеши и на Иван Гешев.

Ако трябва да я измерим през разпределението на ползите, седмицата прилича на всички останали. Но проличава по-голямо внимание към "психиката на хората".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар