🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

София отпуска 3.5 млн. лв., за да спаси ремонта на Западен парк

Средствата трябва да се възстановят по европейска програма, но това може и да не се случи заради наложена санкция

Новата арка на входа на парка откъм бул. "Сливница"
Новата арка на входа на парка откъм бул. "Сливница"
Новата арка на входа на парка откъм бул. "Сливница"    ©  Максим Караджов
Новата арка на входа на парка откъм бул. "Сливница"    ©  Максим Караджов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Столичната община ще извади извънредно 3.5 млн. лв. от бюджета си, за да се довърши злополучния ремонт на Западния парк. Така първоначалната идея за обновяване на парка с европари не само вече се бави две години, но и ще струва повече за софиянци. По принцип плановете са въпросните средства да бъдат възстановени от ЕС на по-късен етап, само че има риск това въобще да не стане.

Предложението за отпускането на средствата е на зам.-кмета по екологията Десислава Билева. С него също така времето за довършване на строителните работи се скъсява рязко - до понеделник, 30 ноември. През пролетта същият този срок беше удължен за трети път до 3 март 2021 г. по инициатива на предишния зам.-кмет по екологията Йоана Христова. Тогава тя оправда забавянето с пандемията от коронавирус и всъщност десет дни по-късно подаде оставка.

В същото време от фирмата изпълнител - "Галчев инженеринг", обясниха за "Дневник", че крайният срок остава пролетта, но предвид това, че следващите месеци са зимни, сега ще се постараят да завършат основните строителни дейности. "За следващата година се надяваме да останат само някои довършителни работи", коментираха от фирмата.

Ремонтът на Западния парк започна още през 2018 г., като тогава кметът Йорданка Фандъкова написа в профила си във Фейсбук, че "срокът за изпълнение е 10 месеца". После четири пъти беше поискана отсрочка заради лошия проект и проблеми с изпълнителя "Галчев инженеринг".

Още пари след глобата

Отпускането на средствата сега се прави, за да се спази срокът за плащанията по договора с изпълнителя "Галчев инженеринг", като после разходът трябва бъде възстановен с евросредства - проектът за ремонт на Западния парк се финансира по програмата "Региони в растеж" и е на обща стойност 11 млн. лв., от които 8.5 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ.

По време на обсъждането на предложението в екологичната комисия на общината Десислава Билева увери, че то е в съответствие с всички нормативни документи, както и че "винаги се взима заемообразно предоставяне по бюджета на Столична община за европроекти и програми". Тя обясни още, че заемът е временен и управляващият орган има минимум 90 дни, в които да бъде възстановено плащането.

Общинският съветник Тома Белев от "Демократична България" обаче припомни, че има вероятност средствата по програмата, които общината сега се кани да даде, да не бъдат признати от Европейския съюз заради наложена вече санкция по проекта. За нея се разбра през октомври, когато Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви глоба за общината в размер на 25% от договора или 2.5 млн. лв. заради неправомерно променян договор с изпълнителя. "Казвате, че това е заемообразно отпускане на тези 3.5 млн. лв., както и че те ще бъдат възстановени от управляващия орган. Ако обаче е вярно, че е наложена санкция в размер на 2.5 млн. лв. от ЕС, те няма да бъдат възстановени", коментира Белев.

Общината в момента обжалва наложената от ЕС финансова корекция и се надява на отмяна. "Според тях сме имали неправомерни критерии за подбор, но ние не сме съгласни. След обжалване санкцията може да бъде намалена на 10 или 5%, или дори отменена", посочи Билева.

Да не стане като с "Графа"

От гражданската организация "Спаси София" припомниха, че например средствата от ремонта на ул. "Граф Игнатиев" не са били верифицирани и платени от Европейския съюз, така че общината е използвала от парите на данъкоплатците, за да завърши ремонта.

"Спомням си един скандал от началото на миналата година - за ремонта на Графа. Въпреки че тези доклади и практика за безлихвен заем, както казвате, са стандартни, кметът Фандъкова и зам.-кметът Дончо Барбалов тогава се засрамиха дотолкова, че не посмяха да искат такъв", посочи общинският съветник от "Демократична България" Марта Георгиева.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivobrasil avatar :-|
    Brasil
    • + 5

    Пак да гласувате за Фандъкова, дебили прости

    Нередност?
  • 2
    aly02306991 avatar :-|
    aly02306991
    • + 5

    И какво излиза. 3 години, софиянци не могат да използват парка, а всъщност са си платили за това. Тук говорим първо за пропуснати ползи и вторп, което произхожда от първото необходимостта от сериозна глоба към изпълнителя. До кога фирми тарикати като "Галчев", "Трейс" и т.н. ще продължават да печелят публични поръчки и всеки път нещата се случват по позната схема- забавяне, ниско качество и загуба на Евро средства. Защо държавата не си взима поука от подобни форми рецидивисти и не им налага сериозни глоби и изваждане от списъка на фирми участващи в публични проекти. Всички знаем отговора защо не се случват нещата, държавата и мафията са обединени и задружно смучат пари събрани от народа.

    Нередност?
  • 4
    bluelagoon avatar :-|
    мики маус
    • + 2

    Този ремонт е символ на краденето и лошото управление!
    Не мога да разбера кому са нужни двете бетонни арки, особено мастодонтът към бул Сливница.
    Общинарите не мислят като добри стопани приемайки проектите!

    Нередност?
Нов коментар