🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нова детска градина за 5.7 млн. лв. ще се строи в столичния кв. "Стрелбище"

Планира се изграждането ѝ да започне през 2022 г., след като има осигурено финансиране

В "Стрелбище" се чака и разширението на 35 ясла "Вълшебство" с 4 групи.
В "Стрелбище" се чака и разширението на 35 ясла "Вълшебство" с 4 групи.
В "Стрелбище" се чака и разширението на 35 ясла "Вълшебство" с 4 групи.    ©  Цветелина Белутова
В "Стрелбище" се чака и разширението на 35 ясла "Вълшебство" с 4 групи.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Десет години след изграждането на последната детска градина в квартал "Стрелбище", където има остър недостиг на места за децата, Столичната община е планирала да построи и нова. Районната администрация в "Триадица" вече е обявила обществена поръчка за 5.7 млн. лв. без ДДС за детско заведение с яслени и градински групи, които да приемат общо 164 деца. Градината ще се намира между улиците "Червена роза" и "Златински проход", срещу бл. 32 в квартала.

Тя е включена в амбициозната програма за изграждането на 29 нови и 39 реконструирани детски градини до 2023 г. след разговори между районната администрация и представители на общината. "По план тази година трябва да бъдат осигурени средства за проектирането ѝ, за да може изграждането ѝ да започне през 2022 г. и да е готово в срок до 2023 г. Ще бъдем взискателни във всеки един от етапите, като ще следим стриктно спазване на договорите и наредбата за отстоянията", коментира пред "Капитал" кметът на район "Триадица" Димитър Божилов.По думите му около 1/10 от децата, неприети в общинска детска градина тази есен, всъщност са от район "Триадица". "Което значи, че около 1000 деца не са успели да се класират. А освен социален, това има и дълбоко икономически характер - свързано е с разходите на родителите", отбелязва Божилов. И предвижда, че за да се реши проблема, в района трябва да бъдат построени още поне четири детски градини. "Район "Триадица" е привлекателен за младите хора от 2014 г. насам се наблюдава бейби бум, така че трябва много да се мисли в тази насока", казва той.

Модерната градина

Теренът, върху който се предвижда да се строи новата детска градина, е общински и в момента на него са разположени две спортни игрища. Което пак е компромисно решение - за да има забавачка, няма да има спортни площадки. В останалата му част са предимно дървета и зелени площи, заключени между два блока и паркинг.

Проектът предвижда изграждането на двуетажна сграда с връзки между групите, административни офиси, кухненски блок и зона за спорт и игри. Освен това любопитно условие е изискването за закрит басейн с размери 6 на 12.5 м и съблекални към него. Предвиждат се четири яслени групи с по 16 деца и четири градински по 25. В двора ще има голяма спортна площадка и по една за игри за всяка група, както и обособени места за паркиране.

От най-важно значение за избора на изпълнител ще бъде качеството на техническото изпълнение с тежест от 60%, следвано от цената с 40%. Изискванията към кандидатите са за последните три години да са реализирали оборот, двоен на прогнозната сума от 5.7 млн. лв. за поръчката, през последните пет години да са изпълнили дейност, подобна на исканата и други.

Още обещания за най-малките в "Стрелбище"

От 2018 г. в "Стрелбище" се обещава и разширение на 35 ясла "Вълшебство" с 4 нови групи. То беше включено в новата програма на общината и през септември 2020 г. беше избран изпълнител. Реалното строителство обаче така и не започна.

В район "Триадица" иначе има развитие в изграждането на още две детски градини. Това лято започна строежа на първата в "Манастирски ливади-изток", която отново е включена в програмата на общината и се очаква да отвори през 2022 г. Избран е и изпълнител за преустройството на спортната зала в "Гоце Делчев" в забавачница, която да побере две яслени групи. Този проект по принцип е стар - отпреди три години, но досега се бавеше без ясна причина.

"Скоро ще започнат ремонтните дейности за преустойството, които би трябвал да отнемат около шест месеца и двете групи да бъдат отворени за децата наесен. В момента в района е по-голям проблема с недостатъчното яслени места и трябва да отговорим на тези нужди", коментира кметът на "Триадица" Димитър Божилов пред "Капитал".

Данните от информационната система за обслужване на детските заведения в София показват, че броят на некласираните деца под 3-годишна възраст през есента на 2020 г. там е бил 813.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-(
    mickmick
    • - 2

    Там и сега е презастроено - единственото свободно място - има 2 игрища и малка градинка. Там ли измислихте да правите ДГ??!?

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 1

    Мотопистата в съседния квартал е изоставена.. предполагам приготвена за дар на някой важен "инвеститор" - Иначе там може да се направят много ДГ - не е далече от кв. Стрелбище. Може и парк да се направи хубав.

    Нередност?
  • 3
    m17 avatar :-|
    m17
    • + 1

    До коментар [#1] от "mickmick":

    А ние къде предлагате да го направят - частна земя с тоя размер би струвала 50 милиона в тоя район.

    Нередност?
  • 4
    m17 avatar :-|
    m17

    До коментар [#2] от "mickmick":

    Разберете че няма безстопанствена земя в София - всеки квадратен метър си има собственик и ако общината желае да го взема за обществени нужди, трябва да го плати по пазарни цени. Този парцел с тия размери и местоположение би струвал стотици милиони. Вие готов ли сте да ви вдигнат данъците в съседните квартали и със събраните пари да се плати и да се правят детски, училища и паркове ?

    Нередност?
  • 5
    bigmouth avatar :-|
    BigMouth

    Разбрахте ли за скандалната брокерка Бистра М., която се сгодява за свой колега след като забременява, но може да се окаже че ще се омъжи за брата на детето си.

    Нередност?
  • 6
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    До коментар [#3] от "m17":

    Вместо нова и "модерна" градира, рабирай такава дето ще глътне милиони и ще махне малкото градинки в квартала, могат просто да увеличат филиалите - имат общински апартаменти да ги направят градини. Големи градини има нужда да се правят в Манастирски ливади - там въобще има ли ДГ, ами училища?

    в Стрелбище трябва да спрат да застрояват.

    Нередност?
  • 7
    m17 avatar :-|
    m17

    До коментар [#6] от "mickmick":

    Празни общински апартаменти няма а наличните са с наематели и се намират по крайните квартали. Отделно, вие готов ли сте да си дадете детето и да го натъпчат с още 30 деца в една двустайна панелка наречена "филиал" в Стрелбище ? Иначе идеята за по-гъвкави сгради е добра, приеха наредба и май тази година се канят да правят (купуват/наемат) приземни етажи от кооперации. Примерно взимат помещения 200-300-400кв.м. строени за магазини в сграда с дворче по възможност и правят филиал за 20-30 деца. Има доста такива помещения които са неатрактивни за магазини (вътрешен двор, на малка уличка без трафик и т.н.) т.е би трябвало да могат да се купят на разумни цени.

    Нередност?
  • 8
    awz04699551 avatar :-|
    Емил

    Е колкото и да я хвалят като фиансов гуру, аз не бих се доверил на такъв човек.

    Нередност?
  • 10
    djr55699551 avatar :-|
    Zdravko

    А Бистра е точно такава – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

    Нередност?
Нов коментар