🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И през 2023 г. ще се чака за детска градина в София

Вероятността общината да изпълни новата си програма за откриване на 287 групи в детските градини и ясли е малка заради липсата на подготовка и терени

Теренът, който общината дари на главния редактор на в. "Труд" Петьо Блъсков, в момента се подготвя за строителство на 6-етажна сграда, макар че е удобен за разширение на съседната 49 детска градина
Теренът, който общината дари на главния редактор на в. "Труд" Петьо Блъсков, в момента се подготвя за строителство на 6-етажна сграда, макар че е удобен за разширение на съседната 49 детска градина
Теренът, който общината дари на главния редактор на в. "Труд" Петьо Блъсков, в момента се подготвя за строителство на 6-етажна сграда, макар че е удобен за разширение на съседната 49 детска градина    ©  Цветелина Белутова
Теренът, който общината дари на главния редактор на в. "Труд" Петьо Блъсков, в момента се подготвя за строителство на 6-етажна сграда, макар че е удобен за разширение на съседната 49 детска градина    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

  • Темата накратко
    • Новата програма на София предвижда в следващите три години да се създадат 287 нови групи в детските градини и ясли.
    • Вероятността този план да се изпълни обаче е малка, защото процедурите са тромави, а и общината досега не е подготвила всичко необходимо, за да се справи с проблема.
    • Освен това новите места се откриват не толкова в районите, в които има нужда, а там, където е най-лесно, като заради липсата на терени новите сгради са рядкост.

Общо 27 нови детски градини са изградени в София за последните 11 години, а други 59 са разширени. Такава е равносметката за един от основните приоритети на кмета Йорданка Фандъкова, която управлява столицата вече четвърти мандат. Сега плановете са в следващите 3 години да бъдат построени 29 нови детски градини и още 39 да се реконструират, така че да поемат повече деца. И макар в новата програма на общината до 2023 г. да има заложени 135 млн. лв. за целта, задачата изглежда почти невъзможна за изпълнение.

От една страна, липсва подготовка за такова мащабно строителство - няма изготвени проекти, няма отчуждени терени, няма задвижени обществени поръчки. От друга, дори всичко да се случи по план, ефектът ще бъде спорен, защото ще останат райони с големи дисбаланси в търсенето и предлагането на места за малчуганите. По данни на самата общинска система тази есен извън яслите и градините, в списъците на т.нар. чакащи, са останали 15 хил. деца, разпределени изключително неравномерно в различните райони на столицата.

1002 деца не са успели да се класират за ясла само в "Младост" тази есен.

Нова програма, стари проблеми

Според разчетите в плана при изграждането на всички заложени в него нови сгради и разширения на съществуващите ще се обособят малко над 7000 места. В същото време заради механичния прираст на населението на София е възможно нуждата да се увеличи и в крайна сметка пак да има хиляди деца извън общинската предучилищна система.

Друг проблем е, че в програмата са включени както детските заведения, за които бавно и с прекъсвания през последните няколко години бяха задвижвани обществени поръчки, така и такива, за които все още липсват проекти. По-сериозна спънка е, че дори няма обособени и подготвени терени за такива цели. В повечето случаи намерението е да се използват дворовете на сега съществуващи детски заведения или да се сменят функциите на различни сгради. Поради което се получава така, че голяма част от новите места всъщност ще бъде разкрити в райони, където проблемът не е толкова остър (виж графиката).

Как се вземат три години за една

Детски градини не се строят с едно щракване на пръсти. Освен терени, проекти и процедури самият процес по строителството също отнема доста време. Контрастен на смелите заявки за 287 нови групи (общо за новите и разширени градини) за следващите три години е примерът с детска градина в "Кръстова вада-изток", която се изгражда цели три години. Обещанието беше, че ще започне да приема деца още през пролетта на тази година, но и сега, към средата на ноември, все още има работници на терена, които се занимават с довършването ѝ (виж снимката). По принцип срокът се увеличи с година и половина, като най-вероятно забавянето се дължи отчасти на спирането на строителството през лятото, за което сигнализираха граждани.

Пълно с празни думи обяснение за голямото прекрачване на сроковете даде зам.-кметът по култура Тодор Чобанов по време на заседанието на общинския съвет на 12 ноември, когато се гласува самата програма за новите градини. "Имаме някои забавяния, да, това е факт. Но това се дължи на фактори - строителството търпи корекции в сроковете, защото настъпват различни обстоятелства", отбеляза той в отговор на критиките на общинския съветник от БСП Диана Тонова.

През 2020 г. са въведени в експлоатация 4 детски градини и се чака отварянето на още една.

Първата детска градина в "Манастирски ливади-изток" също има дълга история. Нейното разрешение за строеж е от 2018 г., търгът бе проведен през 2019 г. и чак този юни беше направена първата копка. Въпреки това детското заведение няма да е готово за есента на 2021 г. - по договор изграждането ѝ ще продължи поне до края на следващата година, което означава, че деца ще се приемат чак през 2022 г. От друга страна, теренът за градината се намира буквално в ливадите и общината ще трябва да отдели време и ресурс да изгради и съответните улици за достъп до нея.

През 2021 г. се планира да бъдат завършени 16 детски градини и ясли. От тях 11 нови сгради вече са в процес на изпълнение, 5 са в процедура за избор на изпълнител, а за 1 обект предстои обявяване на търг.

В район "Триадица" друг много сериозен проблем е липсата на места в яслите. Данните от информационната система за обслужване на детските заведения в София показват, че броят на некласираните деца под 3-годишна възраст тази есен там е 813. Уж с ясната представа за това и с намерения да разреши проблема общината от години се готви да разшири една от яслите в района - №35 "Вълшебство". Макар и проект да има още от 2018 г., общината е избрала изпълнител за разширението с 4 нови групи едва този септември. Два месеца по-късно в двора на яслата не се забелязват наченки за започване на строителство (виж снимката). Зимата също няма как да се строи и затова реалното изграждане би могло да започне най-рано напролет. В същото време според програмата на общината този обект трябва да е напълно готов през 2021 г.

Заради всичко това Тонова смята, че сегашните срокове за нови градини са доста нереалистични предвид опита на общината, и напомни, че нито един обект в капиталова програма за 2019 г. не е изпълнен в срока до 2020 г. От коментара на общинската съветничка се разбра още, че има разминаване с информацията за детските градини, предоставена ѝ от общината през лятото, и тази в лъскавата нова програма. "В програмата има седем проекта, които не посочихте в справката, която ми предоставихте през юли. Тях ги няма и в капиталовите програми. Създава се едно смущаващо впечатление, че тази програма сега се пълни просто така", отбеляза още Тонова.

За да се избегнат съществени забавяния в бъдеще, общинските съветници решиха да преглеждат поне два пъти годишно докъде е стигнала работата по обектите.

Пропуснато бъдеще

Големият проблем на новата програма е, че всъщност не предвижда достатъчно нови места в районите, където нуждата е най-остра. Без много логика в Банкя например ще бъдат открити 175 нови места в яслите и градините, докато некласираните тази есен са общо 92 деца. За сравнение - съотношението между недостигащи и планирани в район "Изгрев" е 705:175, като плановете точно тук за строителство са много далечни и несигурни. В същото време удобна възможност за разширяване на детска градина в района бе пропиляна.

Неотдавна например бе издадено разрешително за строеж на 6-етажна жилищна и офис сграда на сина на главния редактор на в. "Труд" Петьо Блъсков точно до 49 ДГ "Радост" в "Дианабад". Теренът беше дарен от общината преди три години срещу двойно по-малко междублоково пространство в близост до Борисовата градина.

Това предизвика протести в квартала с искане за промяна на сделката, като от гражданската инициативата "Слънце за децата ни" настояха и за проверка от прокуратурата. Те предлагат и друг имот, намиращ се в района, да бъде предоставен на Блъсков, за да може на място до детската градина да се направи разширение за още няколко групи. Реакция от страна на общината обаче няма. "Предоставят парцел за детска градина в квартал "Изток", където има достатъчно места, а в "Дианабад", който пак е към район "Изгрев", няма такива и децата са принудени да ходят в съседния", обясни председателят на инициативата Филип Симеонов за "Капитал".

Сякаш за да се измъкнат от конфликта със спорното дарение, в новата програма от общината предвиждат скромното надстрояване на 49-а детска градина в съседство до бъдещата сграда на Блъсков. Очаква се новият етаж да събере две нови групи.

Вероятната причина за хаотичните действия на общината е, че ѝ е по-лесно да прави разширения или да преобразява съществуващи или неизползвани сгради в детски градини, отколкото да отчуждава нови терени в гъсто населените и скъпи райони. Именно заради липсата на каквито и да било действия в тази посока следващата година огромна част от имотите, предвидени според Общия устройствен план за детски градини или училища, ще могат да се превърнат от частните им собственици в жилищни сгради или офиси.

Доста любопитен факт е, че Столичната община всъщност дори не знае колко терена за обществени нужди може да загуби. По информация на "Капитал" тя въобще и не се е фокусирала върху този проблем при изготвянето на бюджета си за 2021 г., с който донякъде има последна възможност да отчуждава.

Със заявление по Закона за достъп до обществена информация "Капитал" поиска данни за броя на имотите и техните идентификационни номера според кадастъра, които са определени за детски градини и училища и чийто срок за отчуждаване изтича тази година. В отговор главният архитект Здравко Здравков обаче обясни, че такава информация не може да бъде предоставена, защото липсва в исканата форма.

В програмата за детските градини са предвидени едва седем терена за отчуждения през 2021 г. на обща стойност 21.15 млн. лв. Анализ, който да показва на какъв етап се намират те, както и градоустройствените процедури, в които са заложени още детски градини, обаче липсва. Така на практика не може да се каже кога реално ще бъдат построени новите сгради - това може да се случи както например след три, така и след десет години.

Така изразът "следващите години" по-скоро служи за спасителна сламка, а най-вероятно решение няма да бъде намерено скоро и некласираните деца ще продължат да се увеличават. Ако трябва с един цитат да илюстрираме колко сериозни са намеренията за нови детски градини, то това би било обещанието на кмета Фандъкова от 2018 г. Тогава тя заяви следното в ефир: "До две години аз вярвам, че за всяко едно дете над 3-годишна възраст в София ще има място в детска градина, която да е максимално близо до неговия район на живеене." Днес вместо решение се появи ново обещание. "В следващите три години ще може да осигурим места не само за 4-годишните, но и за всички деца от 3 до 6 години", каза Фандъкова през септември. Правете си сметката.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    lal12575638 avatar :-|
    lal12575638

    Кaкто се развиват нещата по този проблем, и през 2033 г. ще се чака.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал