🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МОСВ ще се самопроверява за тайно подменената заповед за защитена зона "Камчия"

"Зелени закони" съобщиха, че по време на общественото обсъждане е отпаднала забраната за застрояване на определени имоти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на околната среда и водите ще проверява дали самото то е използвало незаконни методи, за да позволи застрояване в защитена зона "Камчия". Или по-конкретно - подменило ли е тайно файлове по време на процедурата по издаване на заповедта за обявяване на защитена зона "Камчия".

В края на миналата седмица от инициативата "Зелени закони" разпространиха информацията, че при обнародването на заповедта за обявяване на защитена зона "Камчия" е станало ясно, че тя не съдържа първоначално разписаната забрана за застрояване на имотите от най-големия комплекс дюни, заменени по времето на правителството на Сергей Станишев. Забранителните текстове са отпаднали по скандален начин, съобщиха още от организацията: "чрез незаконна и тайна подмяна на файл, представен на обществено обсъждане".

В отговор на това министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро е разпоредил извършване на вътрешна проверка. "В случай че се установят пропуски при провеждането на процедурата, ще бъде възобновено производството по издаване на заповедта за обявяване на защитена зона "Камчия", която е публикувана в Държавен вестник, бр. 5 от 19.01.2021 година", написаха от министерството.

Казусът повдига много въпроси и сериозни опасения за добросъвестната работа не само в МОСВ, но и в държавните институции като цяло.

Технология на подмяната

От "Зелени закони" обясниха как са засекли несъответствието спрямо първоначално публикувания проект и финално обнародвания в Държавен вестник. На 25 септември 2020 г. МОСВ публикува на сайта си заповедите за обявяването на общо 50 защитени зони за обществено обсъждане. Файлът към онзи момент е създаден през декември 2014 г. и съдържа текст за забрана за строителство, а също и за разораване, превръщане в трайни насаждения, извеждане на сечи в конкретни имоти с посочен номер от кадастъра. "Имотите са всъщност дюни, които в противоречие с конституцията са обявени първо за земеделска земя, а после са урбанизирани и прехвърлени на частни лица. МОСВ публикува проектозаповедта и дава срок от един месец за обществено обсъждане", обясняват от "Зелени закони".

Докато трае обсъждането обаче, файлът, качен на сайта на министерството, е подменен с друг, създаден на дата 24.09.2020 г., обясняват още от инициативата, като в новия вариант на проекта изричната забрана за застрояване на имотите от землищата на Ново Оряхово и Шкорпиловци липсва. Такава липсва и в обнародваната в Държавен вестник заповед.

Как е възможно

През инструмента web.archive.org се вижда, че към 28 септември на сайта на МОСВ е качен първият вариант. Този вариант присъства и в публикацията на "Дневник" по темата от 26 септември 2020 г. - под текста са всички файлове на проектозаповеди.

Точният момент на подмяната на двата варианта не може да бъде посочен със сигурност. Двама експерти, с които са разговаряли от "Зелени закони", са свалили на компютрите си два различни варианта на проекта. Единият е свалил първоначалния на 11 октомври, а другият - подменения на 19 октомври 2020 г. Тоест подмяната би трябвало да се е случила в този период - 11 - 19 октомври 2020.

Срокът на общественото обсъждане е бил до 25 октомври, което означава, че реално е имало само няколко дни, в които актуалният вариант на заповедта е бил онлайн, но никой от заинтересованите не е забелязал, че файлът е нов, след като имената на двата файла са сходни. Никой не би могъл и да подозира, че се готви отпадане на забраната, като в повечето случаи експертите работят по вече сваления първоначално файл.

Подмяната обаче би била опасен прецедент, като така министерството може да посочи, че никой не е възразил срещу отпадането на забраната в рамките на общественото обсъждане.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alien04 avatar :-|
    alien04
    • + 3

    Много интересно какво ли пък ще открие проверката на същите хора, които подмолно са подменили файловите?! Ако имахме нормална прокуратура те трябва да проверяват и да обвинят длъжностните лица, манипулиращи по такъв безсрамен начин официални документи. Но къде ти гешевата прокуратура да се занимава с такива „дреболии”...

    Нередност?
Нов коментар