🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Руският лагер в Камчия – "меката сила" на Путин

България трябва да конфискува лагера "Радуга", за да не го превърне Путин в "чуждестранна културно-хуманитарна площадка" за прокарване на интересите си в Европа.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Двама депутати от парламентарната група на ПП-ДБ - Надежда Йорданова и Ивайло Мирчев, обявиха, че са готови с текст на закон за международните ограничителни мерки. Неговата цел е да уреди условията за участието на България в приемането и налагането на санкции, съгласно регламенти на Европейския съюз. Създателите на законопроекта обаче не крият, че негова основна цел е да направи възможна конфискацията на руския лагер "Радуга" в едноименния курорт край Варна в полза на българската държава. Евентуалното гласуване на бъдещия закон от Народното събрание обаче едва ли ще реши автоматично проблема със собствеността на лагера, защото има две трудно преодолими пречки. Първо - нито един от членовете на Съвета на директорите на "СОК Камчия" ЕАД, собственик на лагера, както и самото дружество, не са включени в санкционните списъци на Европейския съюз. Второ - лагерът не е собственост на руската държава, а на правителството на град Москва, което, оказва се, са две различни неща. Но има и трето!Всички да гласуват "за"

В средата на миналата седмица "Дневник" публикува копие от "директива", подписана от първия заместник-ръководител на департамента по имуществото на Москва Елена Юревна Специвцева. Тя е била изпратена до съвета на директорите на дружеството СОК "Камчия" на 29 декември м.г. Всички те с изключение на досегашния изпълнителен директор Николай Недялков са руски граждани. С директивата, подписана от Специвцева, е поръчано да бъде "обезпечено" свикването на съвета на директорите, а всички те "да гласуват "за" избирането на Росен Григоров, директор по управлението на персонала в "Лукойл Нефтохим Бургас", на мястото на Недялков. Поръчано е също Григоров да бъде назначен на трудов договор "по съвместителство", като по този начин ще запази като основно работно място и директорския си пост в рафинерията.

Смяната на Николай Недялков с Росен Григоров изглежда като косвено потвърждение на подозренията, че Москва ще опита формално да се освободи от комплекса на "Радуга" в курорта "Камчия", като го прехвърли на "Лукойл Нефтохим Бургас". Вероятната цел е да бъдат осуетени опитите на българската държава да си върне собствеността върху него, като се изпревари приемането на подготвения от Надежда Йорданова и Ивайло Мирчев закон.

Пред "Дневник" самият Григоров отрече да знае за евентуални планове "Лукойл Нефтохим Бургас" да придобие "СОК Камчия", а от компанията не отговориха на изпратените въпроси. "Не съм информиран предварително за назначението си, казва Росен Григоров. Нямам и представа защо изборът е паднал точно върху мен. Предполагам, че това се дължи на дългогодишния ми опит в управлението - аз съм в "Лукойл Нефтохим Бургас" вече повече от 20 години."

Според неофициална информация, получена от "Капитал" събранието на съвета на директорите на "СОК Камчия" се е състояло още в първите дни на тази година и формално Григоров вече изпълнява функциите си на изпълнителен директор. По неизвестни причини обаче това все още не е отразено в Търговския регистър.

А помните ли ЦК на ДКМС?

"СОК Камчия" е учредено през 2003 г., като 100% от капитала му е собственост на компанията "Kaмчия тypc". В съвета на директорите на новото дружество, ĸoeтo пo-ĸъcнo щe бъдe пpoдaдeнo нa Москва, влизат aдвoĸaт Дaниeлa Bъpлeвa, бившият yпpaвитeл нa ĸypopтa "Камчия" Xpиcтo Xpиcтoв и Злaтĸo Бaĸaлoв, пpeдceдaтeл нa Haдзopния cъвeт нa "Xoлдинг Bapнa" АД. Създадено през 1997 г. като "Фонд Варна", дружеството е свързвано с оформения по-късно бизнес кръг около "Химимпорт" и "Централна кооперативна банка".

"СОК Камчия" е създадено със специална инвестиционна цел "за изграждане и управление на санаторно-оздравителен комплекс за деца и младежи със здравни, образователни, културни и възстановително-рехабилитационни функции чрез отдих и туризъм". На 12 май 2004 г. компанията е придобита от сегашния си едноличен собственик - правителството на Москва. А няколко години по-късно в съвета на директорите му влиза Станка Шопова. От 2011 г. до 2018 г. тя е и негов председател. По същото време Шопова участва и в управителните органи на "Орел - Агро холдинг", свързано с Добромир Гущеров, и "Агенция Русия днес", на която е и едноличен собственик на капитала. В справка на варненската областна администрация "СОК Камчия" фигурира със сделка за близо 80 дка в курорта "Камчия", купена през 2008 г. по 9.72 лв. на кв.м.

До 1989 г. Шопова беше първи секретар на Централния комитет на някогашната комунистическа младежка организация ДКМС и един от най-близките сътрудници на Тодор Живков.

Теренът, на който е трябвало да започне изграждане на санаторно-оздравителния комплекс, попада в списъка на потенциалните зони от екомрежата "Натура 2000". Но през 2007 г. Националното управление по горите инициира намаляване на обхвата на защитения район. Така реализацията на отдавна заявените руски интереси към устието на р. Камчия получава зелена светлина.

И 7.7 млн. лв. помощ от държавата

Договорът за изграждането на комплекса бе подписан от бившия министър на социалната политика в правителството на Сергей Станишев Емилия Масларова през септември 2008 г. А за да улесни реализирането на руската инвестиция, кабинетът на т.нар. тройна коалиция отпусна 7.7 млн. лв. за построяването на 10.5 км магистрален водопровод до детския лагер "Радуга", построен от "СОК Камчия".

Въпреки огромните си размери и сложността на част от постройките в него лагерът беше ударно построен за две години, а за откриването, очевидно съвсем неслучайно, беше избрана датата 9 септември 2010 г. Церемонията по откриването с близо 1000 деца "от семейства в неравностойно социално положение" се състоя в присъствието на тогавашния премиер Бойко Борисов и вече покойния бивш кмет на Москва Юрий Лужков. По време на церемонията високопоставени български и руски гости се поздравяваха с "Честит празник".

Според официалното съобщение при откриването на лагера в него са били инвестирани 40 млн. евро. До окончателното завършване на базата тази цена трябваше да достигне 120 млн. На територията на комплекса са разположени хотели за ветерани от Втората световна война, вилно селище, детски лагери, спортен комплекс с басейн с олимпийски размери, учебно-възпитателен, медицински и авиокосмически център с планетариум, амфитеатър с 2000 места и панорамен ресторант. През 2016 г. Съветът за електронни медии регистрира "СОК Камчия" и като телевизионен оператор с директор отново... Станка Шопова.

Спонсорът на "Любе"

Проблемите с издръжката на тази база започнаха скоро след завършването й, което съвпадна и със смъртта на Юрий Лужков. Заради неплатени данъци и такси в особено големи размери цялото имущество на "СОК Камчия" бе запорирано на два пъти от Община Аврен, на чиято територия се намира. Финансовите проблеми обаче не попречиха през 2017 г. дружеството да стане спонсор на организирания от Община Варна безплатен концерт на групата "Любе". Нейните членовете са известни с многобройните си участия в открито пропагандни и политически акции на Русия в чужбина, споделената носталгия по комунизма в бившата СССР и демонстративната си близост с руския президент Владимир Путин. Те подкрепиха анексирането на Крим и открито споделят антилибералните си и хомофобски позиции. През 2014 г. "Любе" участваха с концерт и в кампания за проведените тогава парламентарни избори на прокремълската националистическа партия "Атака".

След санкциите, наложени на Руската федерация заради анексията на Кримския полуостров финансовите проблеми на "СОК Камчия" явно се задълбочиха и през 2016 г. правителството на Москва направи опит да продаде комплекса на търг. Първоначално обявената цена беше 6.5 млрд. рубли (около 68 млн. евро), но опитът се оказа неуспешен. Последваха и няколко екстравагантни идеи за самофинансиране на комплекса, но те също претърпяха провал. Според последната от тях руският санаторно-оздравителен комплекс трябваше да се превърне в "смарт сити", или в "образователна и работна система, подобна на Силициевата долина в Калифорния или руския й аналог - центъра "Соколово" в Москва". Идеята трябваше да бъде официално представена на събитие, наречено "Стартъп Евразия" през есента на 2022 г. , но беше осуетено от началото на войната, която Русия започна в Украйна.

Техните интереси в Европа

А защо сега България ще направи опит за конфискация на активите на "СОК Камчия" е въпрос, чийто отговор може да бъде открит в казаното от руския външния министър Сергей Лавров по време на изслушване пред горната камара на парламента, състоял се в навечерието на Коледа 2019 г.

Сенатори задават на Лавров следния въпрос: "Не е ли време правителството да постави точка в този спор и да създаде на базата на "Камчия" руски хуманитарен център като основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на нашите интереси в Европа?"

А Лавров отговаря: "Съгласен към, че това е уникален проект. Ако говорим за "мека сила", това е неин идеален образец в най-позитивен смисъл."