Вечерни новини: Пандемията сви икономиката на еврозоната със 7%; при проблем магистрала "Струма" става "Люлин"

И още: Руската ваксина "Спутник V" е 91.6% ефективна; Петролът поскъпва в очакване на срещата на картела ОПЕК; Играта кено също ще е държавен монопол

   ©  Анелия Николова

Вторият ден от неочакваната февруарска "пролет", макар и сравнително спокоен, се очерта и като ден на умерените изненади и парадокси. Бившият вътрешен министър и втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, който беше един от архитектите за създаването на специализирания съд и прокуратура, очевидно вече е разлюбил двете институции в ролята си на опозиционер и неочаквано ги заклейми за средство за репресии.

Доц. Атанас Мангъров пък успя да всее разкол в редиците на партията АБВ, като бившият лидер на партията Георги Първанов и настоящият Румен Петков влязоха в сблъсък дали да заложат на лекаря в предстоящите парламентарни избори. В крайна сметка гледната точка на Петков надделя и политическата формация ще участва във вота самостоятелно и с ексцентричния доцент в редиците си.

Докато Министерството на отбраната пък се двоуми какво да прави с търга за нови бойни машини на пехотата за близо 1.5 млрд. лв., след като и двата финалиста предложиха твърде високи цени, не особено популярната американска отбранителна фирма The Armored Group изненада всички, като обяви, че не просто можела да се вмести във въпросния бюджет, но и да предложи 30 машини повече - нещо, което е с доста съмнителна достоверност.

За сметка на това пък днес се оказа, че ремонтът на вълнистия участък от магистрала "Тракия" край Чирпан ще е още по-скъп от очакваното, но за сметка на това ще се случи още по-бавно.

Добрата новина дойде по линия на борбата с новия коронавирус - според научна публикация на независими изследователи руската ваксина "Спутник V" наистина дава защита срещу заразяване с COVID-19 и то с доста висока ефективност.

ЛИЦЕМЕРНО

Когато е удобно "Струма", когато не - "Люлин"

Шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски обясни в ефира на БНТ, че падналите камъни върху магистрала "Струма" са заради пропуски при изграждането на магистрала "Люлин" в периода 2006-2008 г., свързани както с технологията на преминаването през траншеите с разгърмяване на масива, така и при укрепването на откосите. Разминаването в имената на магистралите не е случайно - на 27 декември 2018 г., или преди само две години, правителството на Бойко Борисов реши да заличи магистрала "Люлин" от картата и включи близо 20-километровата отсечка в обхвата на магистрала "Струма". Формално причината за тази игра с имената беше, че "Люлин" е твърде малка, за да бъде самостоятелна магистрала, но извън това усилено се говореше, че Борисов не искал да има "Люлин", тъй като строителството й се свързвало със Сергей Станишев. Сега обаче новините, че има проблем на "Струма", удрят пряко върху имиджа на Борисов и, изглежда, затова е впрегнато в обръщение старото име на участъка - магистрала "Люлин". Друг е въпросът, че въпросното трасе беше открито през май 2011 г., цели две години след като първия кабинет на Борисов встъпи в длъжност. Проблемите обаче, както казва Терзийски, са отпреди това - в периода 2006-2008 г., точно преди ГЕРБ да дойде на власт.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Пандемията сви икономиката на еврозоната с близо 7% през 2020 г.

Икономиката на ЕС и еврозоната се е свила силно през миналата година в резултат на пандемията от коронавирус, а през последното тримесечие също е отчетено понижение. Това показват експресните данни на Евростат, публикувани във вторник. Според първата оценка на годишния БВП, базирана на сезонно и календарно коригирани тримесечни данни, икономиката в еврозоната през миналата година е намаляла с 6.8%, а в ЕС - с 6.4%. Тези предварителни оценки на БВП се основават на източници на данни, които са непълни и подлежат на допълнителни ревизии, отбелязват от Евростат. Европейската икономика се е представила най-зле през 2020 г. в сравнение с тези на САЩ (спад от 3.5%) и Китай (ръст от 2%), като последните прогнози на Международния валутен фонд сочат, че е и възстановяването й ще е по-бавно през тази година. Заради действащите ограничения се очаква първото тримесечие еврозоната да навлезе отново в рецесия.

Руската ваксина "Спутник V" е 91.6% ефективна

Ефикасността на руската ваксина "Спутник V" вече е доказана официално и от независими изследователи, публикували своите заключения в авторитетното научно списание The Lancet. Според данните от Фаза 3 на клиничните проучвания, в които са участвали около 20 хил. души в руски клиники, ефективността на ваксината е 91.6%, като в това число влиза и представителна извадка на доброволци над 60-годишна възраст. До момента научната общност се отнасяше с известни резерви към руските твърдения за ефективността и безопасността на "Спутник V", тъй като ръководството на страната лицензира препарата и започна имунизация на населението още преди да приключат клиничните тестове. Освен в Русия за момента ваксината е получила разрешение за използване в Аржентина, Иран, ОАЕ, Венецуела, Палестинската автономия, а от ЕС - само в Унгария.

И Revolut прие ограничения, свързани с битката между малките и големите борсови инвеститори

Няколко дни след като приложението Robinhood в САЩ спря купуването на акциите на GME и AMC, днес и европейската услуга Revolut също съобщи, че американският ѝ брокер DriveWealth не позволява повече купуването, а само продаването на двете акции. Причината според Revolut са "по-големите капиталови изисквания", наложени от депозитарите. Това е поредният канал за търговия на двете акции, който бива спрян. В последната седмица те станаха обект на война между редови инвеститори, обединени от форум в Reddit, които купуват акциите, и хедж-фондовете, заложили на падането на стойността им. Официалното обяснение за спирането на търговията са финансови изисквания, но според конспиративните теории в Reddit става дума за помощ от страна на регулаторите към хедж-фондовете, защото позволяването само на продажба на акциите сваля цената им.

Играта кено също ще е държавен монопол

Играта кено, която прилича на лотарийна, и за която няма издаден действащ лиценз в България, също подобно на лотариите ще е държавен монопол. Това предлага председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова и депутати от ГЕРБ през промени в Закона за извънредното положение. Преди шест месеца регулацията на сектора беше поета от НАП, като по думите на Стоянова, цитирана от Mediapool, в момента данъчните правят цялостна ревизия на законодателството за хазарта.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Сена преля в Париж

Властите в Париж затвориха няколко участъка от крайбрежната алея покрай река Сена заради опасност от наводнение. Нивото на водите на реката е достигнало над 4 метра според предоставена от градските власти информация. От няколко дни над Париж има обилни валежи от дъжд. Силните дъждове предизвикаха наводнения и в други части на Франция. На юг се стигна до затваряне на пътища.

КОРОНАНОВИНИТЕ НАКРАТКО

Броят на заразените се повишава и за последното денонощие е 832 души. Във вторник традиционно случаите са най-много за седмицата заради натрупвания от уикенда, но броят е по-висок от предишните три вторника и е най-висок от 8 януари насам. Направените тестове са 11 576, от които 8213 бързи, а процентът положителни е около 7%. Общо 97 души са починали. Ваксинираните за денонощието са 1438.

Едва 28% от пълнолетните българи биха се ваксинирали срещу коронавируса, докато 43% не биха, сочат данните на проучване на агенция "Тренд", поръчано от "24 часа". То е обхванало 1008 души и е представително. Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна (22%) и опасенията от странични ефекти (12%) са сред основните причини българите да не искат да се ваксинират.

Агенцията по лекарствата публикува на български листовката и продуктовата информация за ваксината на AstraZeneca, в която се потвърждава, че няма достатъчно данни, за да се определи "колко добре би действала ваксината" при хората над 55 г., тъй като повечето от участниците в клиничните тестове са между 18 и 55 г. По тази причина някои държави в ЕС обявиха, че няма да ползват тази ваксина за хора над 55 г. или 65 г. Засега българското здравно министерство не е е сред тях.

Редица страни в ЕС затягат правилата за влизане на тяхна територия. Сред тях е Австрия, която за първи път ще изисква отрицателен PCR или антигенен тест веднъж седмично за хората, които влизат ежедневно за работа от съседни страни. Те също са и длъжни да се регистрират. Франция също вече ще иска отрицателен резултат от PCR тест и за транзитно преминаващите до 72 ч преди пътуването, независимо дали по суша или със самолет. При полети с прекачване срокът се изчислява от първия полет.

Чехия от петък ще иска отрицателен PCR тест и пет дни карантина за пристигащите от държави с висок риск (засега това са Русия, Беларус, Украйна, Словакия, Словения, Великобритания, Испания, Португалия и Турция). Излизането от карантината става само с повторен PCR тест, не по-рано от пет дни след пристигането им.

Дубай от утре затваря баровете си до края на февруари заради "зачестяващите нарушения на предпазните мерки". Властите въведоха и други ограничителни мерки като намаляване наполовина на броя на посетителите в кина и спортни зали. Хотелите, басейните и моловете ще работят на 70% от капацитета си. Ресторантите и кафенетата затварят в 01:00 ч.

КАКВО СЛЕДИМ

ОПЕК+ ще решава дали да продължи да ограничава добива

Цените на петрола достигнаха най-високото си ниво от близо година ден преди срещата на ОПЕК+, в която влизат страните износителки на петрол и нейните партньори. На нея трябва да се реши дали да продължат ограничаването на добива, за да поддържат цените на суровината. Брентът поскъпна до почти 58 долара за барел, а американският лек сорт надмина 55 долара. Енергийните министри трябва да решат в сряда за изпълнението на настоящото споразумение на ОПЕК+, действащо до края на март.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Олимпийските игри ще се проведат въпреки пандемията, заяви президентът на Токио 2020

Олимпийските игри в Токио ще се проведат през лятото, както е планирано, независимо от ситуацията с коронавируса. Това обяви във вторник президентът на организационния комитет на Токио 2020 Йоширо Мори." Работим върху това с Международния олимпийски комитет, който ни оказва голяма подкрепа", каза Мори и добави, че дискусията трябва да бъде не дали игрите ще се проведат, а как. Игрите в Токио бяха отложени с една година след избухване на пандемията от коронавирус. В последните месеци се водеха дискусии дали игрите ще се проведат през 2021 г., а МОК обяви, че няма резервен план при ново отлагане. В момента разходите са увеличени няколко пъти.