🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Мерки ще се затягат пак при 200 болни на 100 хиляди; Pfizer вече произвежда ваксината си на пълна мощност в ЕС

И още: България е на шесто място по брой осъдителни решения на съда в Страсбург; 77% по-малко чужди туристи в страната през 2020 г.; Хедж фондове загубиха 5 млрд. долара

Студеният и снежен последен четвъртък от януари беше шарен откъм новини. За първи път от началото на пандемията властите дадоха малко по-голяма конкретика при какви нива на заболели от коронавирус мерките за ограничаване на заразата ще започнат да се затягат, както и в какъв ред. За подобна яснота предприемачите настояват от месеци, защото това им позволява да планират по-лесно своята дейност.

Бизнес анкетите на НСИ отчетоха подобрение на бизнес климата през януари във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги. Въпреки, че нивото на показателя е с 6.9 пункта нагоре спрямо декември, то продължава да е по-ниско спрямо първите месеци на 2020 г., когато все още нямаше анти-COVID мерки.

Пак днес стана ясно, че държавната "Булгартрансгаз" вече е акционер в LNG терминала в Александруполис, като целта на България е да може да внася или транзитира за Европа определени количества. За да се случи това обаче, е нужно изграждането на газовата връзка с Гърция, както и свободен капацитет на мрежата, която сега е доминирана от "Газпром" в посока Сърбия и Румъния.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Щабът: Мерки ще се затягат пак при 200 болни на 100 хил., в момента те са 90 на 100 хил.

При достигане на заболеваемост от над 200 души на 100 хил. население здравните власти отново ще затегнат мерките срещу коронавируса, обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на щаба днес. От началото на епидемията здравните власти многократно са казвали, че следят комплекс от показатели, когато взимат решения, но рядко са били конкретни. В момента нивото на заболеваемост в България е 90 на 100 хил., като само три области са в червената зона с над 120 болни на 100 хил. - Кюстендил, Плевен и Враца. Плановете на държавата са от 1 февруари да отворят моловете и фитнесите, а от 4 февруари поетапно да се връщат в училище по-големите ученици. От 1 март ще отворят и ресторантите. От думите на министър Ангелов стана ясно, че ако междувременно бъде достигнат прагът от 200 на 100 хил. болни, разхлабването ще спре и мерките отново могат да се затегнат.

Pfizer възстанови производството на ваксината си на пълна мощност в ЕС

Единственият завод за производство на ваксината на Pfizer/Biontech срещу COVID-19 в ЕС възстановява работата на пълна мощност. Това съобщиха медии в Белгия, след като преди седмица от завода в Пурс, северно от Брюксел, предупредиха за временни затруднения. Предвижда се натрупаните закъснения да бъдат наваксани и държавите от ЕС да получат заявените количества до края на март. Вчера стана ясно, че френският производител на лекарства Sanofi, чиято разработка на ваксина засега изостава във времето, е предложил да включи свои заводи в производството на ваксината на Pfizer. Така надеждите са недостигът на ваксини в ЕС да бъде преодолян по-бързо чрез сътрудничество между фармакомпаниите.

През пандемичната 2020 г. посещенията на чужди туристи са се свили с над 77%

Вече е ясна вредата, която причини COVID-19 на туризма в България през 2020 г. - броят на пристигащите от чужбина е намалял с 60% до малко под 5 милиона чужденци в сравнение с над 12.5 милиона година по-рано, показват данните на НСИ. При посещенията с цел екскурзия, почивка или забавление статистиката отчита огромен спад от 77% на годишна база. Пътуванията на българи в чужбина пък са се свили с 43%.

България е на шесто място по брой осъдителни решения от съда в Страсбург

България се е изкачила до шесто място сред страните-членки на Съвета на Европа по брой осъдителни решения от Европейския съд по правата на човека в Страсбург през 2020 г. Това показва годишният доклад на съда, представен в четвъртък от председателя Робер Спано. Според данните в него България е нарушила Европейската конвенция за защита на човешките права и основните свободи по 35 дела (през 2019 делата са били 16). Така страната се нарежда на шесто място след Русия, Турция, Украйна, Румъния и Азербайджан. ЕСПЧ е констатирал също нарушено право на собственост, неприкосновеност на личния живот и на правото на свобода и сигурност.

Дребни инвеститори в GameStop принудиха хедж фондове да загубят 5 млрд. долара

Събитие, което ще влезе в историята на фондовите борси. Така може да се определи акцията (за някои и революция) на дребни и неопитни инвеститори от подфорум на Reddit срещу големите фондове. Целта им е спасяване от фалит на веригата за продажби на видеоигри и наказание за фондовете. Заради пандемията и икономическата криза през миналата година GameStop обяви, че ще закрие 450 свои обекта през тази. Това накара няколко хедж фонда да заложат на фалит и купиха акции на късо (позиция, която очаква спад в цените и извличане на печалба от това). През последните дни обаче членове на форума в Reddit се обединяват и започват масово да купуват акции от компанията, което вдига цените им със 100 и повече процента. Това принуждава фондовете да закрият позициите си със загуби за 5 млрд. долара. Всъщност покупка на акции и вдигането на цените им няма как да спаси компанията от фалит. Но би могла да засегне силно някои от онези дребни инвеститори, които са си купили акции с цени на върха.

Байдън спря сондажите за петрол и газ върху федерални земи в САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа серия от укази за борба с климатичните промени, с които ги класифицира като проблем за националната сигурност. Той заяви, че плановете му ще създадат нови работни места в сферата на чистата енергия. Указите включват спиране на сондажите за петрол и газ във федерални земи и води, като започналите проекти ще бъдат преразгледани, макар все още да не се въвежда обещаната от Байдън забрана за нови сондажи. Намаляват се и субсидиите за изкопаеми горива, а климатът става "основен елемент" от американската външна политика. Спирането на сондажите обаче може да доведе до ръст на петролните цени.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Днес премиерът Бойко Борисов смени джипа с влак. Той се повози на локомотив с името "Хан Кардам" - един от 15-те нови електрически локомотиви Siemens, каквито БДЖ купува за първи път от 1986 г. След като се поинтересува къде е вагонът, който трябва да бъде закачен на локомотива и той се оказа в обратната посока, Борисов попита машиниста "Завой можеш ли да правиш".

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Новите случаи на коронавирус през последното денонощие са 598 при направени 13 279 теста (3690 PCR и 9589 антигенни), като процентът положителни проби е 4.5%. Голяма част от антигенните тестове са от масовото тестване на учители преди връщането на по-големите ученици в училищата. Починалите за денонощието са 28, а излекуваните 627. Поставените ваксини до момента са 32 917, от които 3795 през последното денонощие.

Още 42 фирми получиха днес плащания по програмата за подкрепа с оборотен капитал в размер на 2.7 млн. лв. от НАП, съобщиха от приходната агенция. В следващите дни предстои издаването на нови заповеди, с които ще бъдат одобрени за подкрепа и други дружества, кандидатствали за финансова помощ.

Представители на езикови школи, изпитни центрове и други образователни институции извън сферата на училищното, предучилищното и професионалното образование поискаха връщане на присъственото обучение и в тях. В своя позиция те изразяват учудване, че в трите заповеди на министъра на здравеопазването, които регламентират учебните занятия, не е споменато, че и те могат да възстановят присъствените занятия от следващия месец.

На членовете на секционните избирателни комисии (СИК) ще бъдат осигурени защитни средства, а на тези в подвижните ще бъде предложено да бъдат ваксинирани през февруари, за да имат изграден имунитет до изборите на 4 април, обяви министърът на здравеопазването. Не стана ясно как точно ще се случи това, при положение че според хронограмата на ЦИК членовете на подвижните секции се определят "не по-късно от 10 дни преди изборния ден".

От изследваните с антигенни тестове до момента 12 232 учители, заразени с коронавирус са 26, или 0.21%. От изследвания непедагогически персонал при 3726 тествани, положителни са 11, или 0.29%. Изследванията в училищата започнаха тази седмица.

От 13 март досега са заведени 3309 досъдебни производства за нарушаване на карантината, съобщи днес пред БНТ министърът на вътрешните работи. Произнесени са 697 присъди, като 10 са за неверни декларации. Има 2 ефективни присъди, при които двама души са осъдени на 3 месеца лишаване от свобода.

Ден преди решението на европейският регулатор дали да одобри ваксината на AstraZeneca, Германия препоръча тя да не се поставя на възрастни над 65 г. Причината е, че "все още няма достатъчно данни, за да се оцени ефикасността на ваксината" над тази възраст, съобщи ваксинационният комитет на страната. Компанията не разполага с достатъчно категорични данни за ефективността при хора над 65 г, защото в тестовете не са участвали много такива.

В следващите четири седмици от коронавирус ще починат още около 90 хил. души в САЩ, сочат изчисления на администрацията на президента Джо Байдън, който обяви овладяването на пандемията за приоритет на първите месеци от управлението си. Досега жертвите на епидемията в САЩ са почти 440 хил. и страната е първа в света по този показател.

Унгария ще удължи до 1 март срока на въведеното в началото на ноември частично затваряне. Според началника на канцеларията на премиера Орбан всякакво разхлабване на мерките сега само ще доведе до по-строго затваряне в бъдеще, а Унгария може да започне смекчаване, само ако броят на новозаразените спадне рязко или ако бъде ваксинирана голяма част от населението.

КАКВО СЛЕДИМ

ОИСР ще представи своя Икономически преглед за България

На 29 януари Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) организира форум с участието на премиера Бойко Борисов, зам-финансовия министър Маринела Петрова и директорът на секция "Проучвания на страните" в отдел "Икономика" на ОИСР Алваро Перейра. На него ще бъде представен изготвеният от организацията Икономически преглед на България. Анализът е важна стъпка към членството на страната ни в ОИСР.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Ресторант във френския град Ница отвори врати в нарушение на противоепидемичните мерки в страната и бързо се е напълни с хора. В "Poppies" посетителите можеха да се насладят на плата с морски дарове, говеждо рагу и тирамису. Полицията впоследствие отведе собственика му в полицейското управление, но не изгони клиентите. Заведенията във Франция са затворени от октомври, а президентът Еманюел Макрон е под натиск от епидемиолози и медици да затегне още повече противоепидемичните мерки.