🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Защо шахтите са опасни, петролът продължава да поскъпва

И още: Интрига с избирателните листи на ГЕРБ ; Правителството пласира ДЦК за 300 млн. лв. при висок интерес; Безработицата расте в края на 2020 г.

   ©  Надежда Чипева

Студеният февруарски понеделник се оказа горещ откъм политически интриги - днес най-обсъжданата новина бяха листите на ГЕРБ. Смятани за близки до властта медии обявиха, че един от символите на градската десница - Ивайло-Нойзи Цветков, се е съгласил да оглави софийска листа на партията на управляващите. Малко по-късно обаче самият той публикува във фейсбук лаконичен статус, с който опроверга новината: "Не, не е вярно. Приятен ден."

Любопитна се оказа и новината за създаването на нов мозъчен тръст, в който влиза бившият финансов министър Петър Чобанов (в листите на ДПС за евроизборите) и имена като тези на бившите водещи на "Плюс-минус" по "Нова телевизия" Кузман Илиев и Владимир Сиркаров, които сега се спрягат за нови попълнения в избирателните списъци на ГЕРБ.

Влошените климатични условия и натрупалият сняг принудиха гръцките власти да въведат ограничение за преминаване на товарни автомобили през граничните пунктове с България. Това доведе до силно затруднено придвижване, като в момента е възстановено движението на тирове само през Кулата-Промахон. Заради минусовите температури голяма част от пътната мрежа в южната ни съседка е заледена.

От днес в клас се връщат учениците от 5 до 12 клас на фона на покачващ се процент заразени с коронавируса, което предизвика и разнопосочни коментари сред родители и учители.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Защо шахтите са опасни за живота ви

Токът от шахта, убил дете в неделя, извади наяве пълният хаос с кабелите към преместваемите обекти, неяснотата кой стопанисва и контролира шахтите и свързването на електрическата мрежа. В понеделник, ден след трагичната случка, всички институции отричаха отговорност. Но трагичният казус показа, че ходенето по тротоар в София е опасно за живота ви. Ето и изводите от хаоса:

  • Логичният отговорник за доставката на ток в София - ЧЕЗ, отговаряла само до точката на свързван, която е ел. таблото, а пътят нататък до обекта по въздух или през шахти, който може и да е стотици метри, е ничия отговорност.
  • В общините няма информация коя шахта на кой е. Собствеността е на много юридически лица: ЧЕЗ, телекоми, общинско осветление и светофари, има и комбинирано ползване. А изглежда просто например капаците да са в различен цвят в зависимост кой е стопанинът и кой има достъп да работи в тях.
  • Заради разпокъсаната собственост на шахти и обекти никой реално не контролира свързванията и достъпа, така при много ползватели са възможни чести грешки.

На финала се оказва, че хиляди шахти и опънати кабели за ток в паркове и към будки са опасни заради липса на регламент кой следи свързването им. А рискът е, ако се създаде нова неработеща регулация, да се даде поредно оръжие за бюрократичен рекет от институция или компания монополист. Така и вероятността от инцидент при разходка в София, а вероятно и в останалата част от България си остава.

Цените на петрола достигнаха близо 13-месечен връх

Котировките започнаха седмицата с ново повишение, като достигнаха най-високо ниво от почти 13 месеца. То се дължи на новото напрежение в Близкия изток и надеждите, че американските икономически стимули и намаляването на ограниченията ще стимулират търсенето на суровината. Брентът достигна 63.76 долара за барел, преди да се понижи до 63.27 долара. Американският лек петрол поскъпна до 60.74 долара за барел, след което леко се понижи до 60.59 долара. През изминалата седмица цената на петрола се покачи с около 5%.

НСИ отчете 5.2% безработица през последното тримесечие на 2020 г.

Броят на безработните през последните три месеца на годината се увеличава и те достигат 173 хил. души, показват данните на НСИ. Според резултатите от регулярните интервюта на статистиката повишението се дължи предимно на повече съкращения. Регистрираната от НСИ безработица е по-ниска от тази, която мери Агенцията по заетостта (6.7% през декември или 220 хил. души). Разликата идва от това, че данните на НСИ са базирани на последното преброяване на населението (от 2011 г.) и вече започват да страдат от някои слабости, докато тези на агенцията са базирани на регистрираните в бюрата по труда.

Правителството пласира ДЦК за 300 млн. лв. при висок интерес

В първия аукцион от десет месеца насам бяха продадени държавни облигации с 10.5-годишен матуритет. Подадените поръчки бяха за над 555 млн. лв., но Министерството на финансите е одобрило до предварително заложения обем от 300 млн. Лихвата по облигациите от този матуритет е исторически най-ниска - 0.1%, а постигнатата средна доходност на аукциона в понеделник е 0.14%. Първичните дилъри обаче са искали и по-висока доходност - до 0.21%. Високият интерес е заради липсата на аукциони през последните месеци, както и поради факта, че във финансовата система има висока ликвидност. През този месец падежираха и ДЦК за 480 млн. лв. Най-голям дял от пласирания дълг в понеделник са придобили банките - 66.7%, следвани от застрахователните дружества с 20.7%, пенсионни и гаранционни фондове със 6.7% и други.

СНИМКА НА ДЕНЯ

С кънки по замръзнала Нидерландия

Студеният фронт, нахлул в Европа още преди седмица, донесе минусови температури и добри условия за любителите на кънки на лед в Нидерландия. Страната, подобно на повечето северноевропейски държави, е скована от необичайни студове и това позволи на хората да се пързалят по замръзналите канали покрай вятърните мелници в Киндердайк. Световните медии разпространиха и снимки на пързалящи се в малък замръзнал участък в историческия канал на Амстердам.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 163 са потвърдените нови случаи на COVID-19 в страната за последното денонощие при направени 1852 теста (8.8% положителни) - традиционен за неделя по-нисък брой проби. Към днешна дата активните случаи са

23 135, а общо от началото на епидемията са регистрирани 229 679 заразени с вируса. За изминалите 24 часа има 16 нови смъртни случая. Излекувани са 327 души. Ваксинираните за денонощието са 68, а общият брой на хората, получили и двете изисквани дози ваксина, надхвърли 20 хил.

В две трети от специално изследваните проби е открит британският вариант на вируса, но южноафриканският и бразилският вариант не са засечени. По данни на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) през втората седмица на февруари чрез т.нар. секвениране са изследвани 96 съмнителни за английския вариант В.1.1.7 проби, като той е установен при 68 от тях. От НЦЗПБ посочват, че британският вариант е бил въведен в област Кюстендил още преди края на миналата година. В момента това е областта с най-висока заболеваемост - 329 на 100 хил. души население, много над прага от 200 на 100 хил., който властите приемат за тревожен.

От днес училищата с по-малко ученици могат да се връщат към присъствено обучение по преценка на директорите и при спазване на противоепидемичните мерки. Вчера със своя заповед здравният министър разреши провеждането на присъствени учебни занятия за всички ученици от 5 до 12 клас в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището. В големите училища продължават ротацията на учениците от 5 до 12 клас на две седмици.

Италия отложи насроченото за днес отваряне на ски курортите си за март заради бързото разпространение на силно заразния британски вариант на COVID-19. По данни на местното министерство на здравеопазването той е регистриран при 17.8% от всички нови случаи в страната.

Чехия удължи в последния момент извънредното положение за още 14 дни, след като правителството на малцинството на Андрей Бабиш се договори с областните управители. Миналата седмица парламентът отхвърли удължаването на срока след неделя, но през уикенда 14-те региона на страната призоваха кабинета да обяви ново извънредно положение, което той одобри на извънредно заседание. "Краят на извънредното положение би означавал фактическо облекчаване (на ограниченията) и ние не можем да си го позволим", каза премиерът Бабиш. Страната е в различни степени на блокиране от октомври. Заради разпространението на британския вариант на коронавируса в страната Германия затегна граничния контрол от вчера, в резултат на което по границите се образуваха километрични колони от камиони, а над 5000 души са били върнати само тази сутрин.

Унгарският премиер Виктор Орбан също поиска днес от парламента да продължи с 90 дни специалните правомощия на правителство му за справяне с пандемията. По думите му само ваксинацията ще позволи на властите да смекчат въведените миналата есен карантинни мерки. Съгласно извънредните правомощия правителството има разрешение да управлява с укази, но парламентът продължава да заседава и може да отнеме тези правомощия.

Пристигащите във Великобритания от някоя от 33-те държави в т.нар. червен списък ще прекарват 14 дни под карантина в хотелска стая, която трябва да резервират предварително и да платят около 1700 лири за престоя. Мярката е в сила от днес, като за целта в готовност са над 60 хил. стаи. Сред страните в червения списък са Южна Африка и Бразилия - и в двете има нови варианти на вируса, които биха могли да намалят ефикасността на съществуващите ваксини. От европейските държави е включена само Португалия.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Apple е преговарял и с Nissan за своите автомобили

Японският автомобилен производител Nissan е приключил без споразумение преговорите с Apple за производство на самоуправляващи се автомобили. Въпреки това компанията винаги е била отворена за сътрудничество и партньорства, за да стимулира трансформацията на индустрията. Според Financial Times компаниите са провели кратки дискусии за евентуално партньорство за производството на автономни автомобили. Те обаче са се провалили, тъй като Nissan не искала да бъде производител на чисто договорни отношения за автомобилите на Apple. Американската технологична компания преговаря и с южнокорейския производител Hyundai, но без резултат.

КАКВО СЛЕДИМ

Как новото затваряне се отразява на икономиката

Във вторник националната статистика ще публикува своите експресни оценки за развитието на икономиката през последните три месеца на миналата година. Тогава излизат и резултатите за повечето страни в ЕС, като те ще дадат първоначална представа как новите ограничителни мерки, въведени заради епидемията, са се отразили на БВП.

Григор Димитров ще търси място на полуфинала в Австралия

Във вторник сутринта Григор Димитров ще играе с руснака Аслан Карацев за място на полуфинала на откритото първенство по тенис на Австралия. Българинът за четвърти път е сред осемте най-добри на Australian Open, като до момента веднъж е стигал до полуфиналите.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • + 2

    Хей, Капитал, проспахте резила на Жозеп. Економист мълчи ли по темата?

    Нередност?
Нов коментар